Rozhovor s poslancem Vlastimilem Tlustým

24. květen 2007
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem v našem studiu v Poslanecké sněmovně, jehož zdravím po rozhlasových linkách, je poslanec za Občanskou demokratickou stranu Vlastimil Tlustý. Dobrý den, pane poslanče

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Hezké poledne všem posluchačům.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vláda včera schválila návrh reformy veřejných financí. Kdy čekáte, že přijdou její poslanci za vámi jako za kritikem zejména její daňové části?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já na nic nečekám, já jsem naopak vyšel vstříc vládě a předložil jsem vzorové řešení, jak se ta současná situace dá vyřešit. Zároveň jsem nabídl ochotu o tom diskutovat a kompromisní podobu daňové reformy nalézt, to znamená, když to řeknu stručně, nečekám a nabízím.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy jste prezentoval svoje návrhy včera zrovna v době, kdy vláda jednala o reformních krocích. To bylo schválně?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Ne, to byla docela zajímavá náhoda toho, že jednání vlády bylo odloženo na tenhle termín. Já jsem tu včerejší prezentaci měl naplánovanou dlouhodobě už asi čtrnáct dní a takhle to zrovna vyšlo. Chápu, že to leckdo považuje za záměr, ale opravdu to byla náhoda.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Nedávno jste v rozhovoru pro Český rozhlas 6 řekl, cituji: "Já dělám opravdu všechno proto, aby rozumný kompromis z toho vzešel. Pokud to jiní zablokují, vezmu to na vědomí." Konec citátu. Popište, prosím, pane poslanče, stručně hlavní obrysy toho kýženého kompromisu. Jak by měl vypadat?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já jsem už 3. května na Žofíně, kde jsem předal předsedovi vlády paragrafované znění nového zákona o dani z příjmu, které má třicet stránek, jasně řekl, že v současné situaci jsem připraven vzít na vědomí sedm věcí, které se mi příliš nelíbí, ale, prosím, co se dá dělat, uvedu jednu z nich, že například zavedení takzvaných ekologických daní není okamžitě kompenzováno snížením sociálního pojištění, jak je to v programovém prohlášení vlády. Z toho, že je to v programovém prohlášení vlády, by se dalo odvozovat, že bych na tom trvat měl, ale říkám, beru to na vědomí. Na druhou stranu jsem jasně řekl, že jsou čtyři principy z programu, ekonomického programu ODS, které nepovažuju za možné popřít. Tady nejde jen o to je nedodržet, ale dokonce je popřít. Já je vyjmenuju, ty principy jsou, že daňová reforma musí přinést plus, to znamená zvýšení faktických příjmů pro všechny a nejenom pro někoho, jinými slovy musí to být ODS plus pro každého, a ne pro některé ODS nula nebo dokonce ODS minus. Musí dojít ke snížení daní, tak jak jsme slibovali, a to proto, aby to pomohlo ekonomice k rychlejšímu hospodářskému růstu. Musí jít nejen o zdražení, ale také o zlevnění, to je problém DPH. A také musí být naplněno to, co byl jeden z pilířů našeho programu zásadní zjednodušení daní z příjmů, aby daňové přiznání bylo na dvě stránky, aby bylo srozumitelné, snadné, snáze se spravovalo, umožňovalo menší počet úředníků a tak dále.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře. To jsou vaše návrhy, které už jste prezentoval několikrát.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
To jsou principy, ano.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Principy, na kterých stavíte vaše návrhy, takhle je to přesnější. Jakou máte odezvu ze strany vlády?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak kdybych vybral tu nejpozitivnější, je to těžké, ale snažím se, tak na poslaneckém klubu v úterý předseda vlády Mirek Topolánek řekl, že teď diskuse o takovýchto návrzích začne. Ono je v tom zároveň obsaženo, že opravdu zatím neprobíhala, což si myslím, že je chyba. Nicméně, pokud té větě uvěříme a já bych jí chtěl uvěřit, tak to znamená, že teď by měl být prostor pro uplatnění těch principů, o kterých jsem mluvil.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jak si tu diskusi představujete? Bude to diskuse uvnitř ODS, nebo by měla být za účasti i ostatních zástupců koaličních partnerů?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Mně jde o výsledek, nikoliv o proces a metody. To je celkem jedno. Jasné je, že já kompromis nabízím, nabízím vzorové řešení, ukazuju, jak z té situace je možno vyjít a očekávám diskusi jakéhokoliv typu, na jejímž konci takový kompromis bude, protože si myslím, že je to dobře pro všechny.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říkáte, že nabízíte kompromis, co když vám ostatní namítnou, vy nenabízíte kompromis, vy nabízíte reformu Vlastimila Tlustého?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, tak to jsem zrovna včera, myslím, poměrně obsažně vysvětloval, že přestože beru na vědomí těch sedm věcí, které se mi nelíbí a které znamenají, že není možné realizovat původní Modrou šanci v plném rozsahu, to já opravdu beru na vědomí, tak lze ty principy, které jsem vám vyjmenoval, respektovat. Jinými slovy i v té nové situaci lze respektovat ekonomický program ODS. A když se podíváte jenom na parametry toho mého návrhu, to znamená daň z příjmu pro fyzické a právnické osoby jedna od 1. ledna příštího roku, a to ve výši dvanáct procent, horní sazba DPH místo devatenácti sedmnáct procent a podle vládního návrhu dolní sazba DPH místo pěti devět procent. Je na tom vidět, že nebazíruju na žádných číslech, že to není bitva o původní patnáctku. A včera jsem výslovně říkal, že i tyhle parametry je možné samozřejmě doladit po dohodě, protože celý ten systém vychází ze zjednodušení daní, omezení počtu výjimek, tím pádem z rozšíření daňového základu. A když se podíváte na tu konstrukci, tak napřed je potřeba domluvit, jak velká redukce těch daňových výjimek je možná. Já doporučuju maximální, až na desetinu současného stavu. Pokud vláda řekne, že to jde jenom na pětinu, co se dá dělat, ale pořád je to ten kompromis. A z toho se pak odvozují ty další výpočty, na jejichž konci jsou sazby, o kterých jsem mluvil.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Když se podíváme opět jenom řečí, stručnou řečí čísel, vláda k návrhu reformních kroků sahá proto, že chce zastavit zadlužování. Vy činíte totéž jako Vlastimil Tlustý.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Činím totéž, ano.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Máte spočteno, že případné uskutečnění vašich návrhů by zadlužování přibrzdilo dřív než vládní reformy?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Přesně o tom byl ten včerejší seminář. Přesně tuto tezi, kterou jste řekl, obhajovali slovenští experti, kteří to všechno vypočetli a jsou to titíž experti, kteří s úspěchem zavedli opravdovou rovnou daň na Slovensku. My tady v Čechách bohužel díky koaliční situaci opravdovou rovnou daň zavádět nemůžeme. To vidíte z těch čísel, že tam není jedno, ale je jich tam více, dvanáct, sedmnáct, devět. A my jsme ukazovali, že opravdu ta námi navržená reforma má lepší parametry než to, co je obsaženo v takzvaném vládním baťohu včetně lepšího působení na, na vývoj státního rozpočtu v budoucnosti.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jste v Občanské demokratické straně, pane poslanče Tlustý, se svými náměty osamocen, anebo je pravdou, že přinejmenším čtyři kolegové v poslaneckém klubu jsou, omluvte mi moji zkratku, na vaší straně?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak tohle je otázka, která by spíš měla, měla směřovat na ně, ale já už dva měsíce marně říkám, že od prvního jednání na poslaneckém klubu jsem si jist, že lidí, kteří mají přinejmenším vážné pochybnosti o tom, kam se vydává ekonomický program této vlády pod vedením ODS, je v poslaneckém klubu mnohem a mnohem víc.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Kolik?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já řeknu jediné, jsem si naprosto jist, že nejsem osamocen a ptejte se těch lidí. Lidí, kteří si myslí, že ODS nemůže v plném rozsahu opustit svou Modrou šanci a ekonomický program, je v ODS opravdu hodně a v poslaneckém klubu také.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Takže, vy se snažíte, řekněme, ve volných chvílích přesvědčit spolustraníky nejenom v klubu, ale třeba i po republice o svých myšlenkách?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já nepřesvědčuju jednotlivé poslance, protože si myslím, že je to ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Myslím, jestli objíždíte třeba místní sdružení ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... věc jejich rozumu a jejich svědomí. Ano, já, tak jako jsem to dělal vždycky, já jsem do politiky vstoupil poté, kdy jsem objel sedm set padesát besed tehdy, na počátku devadesátých let o transformaci české ekonomiky. Teď před volbami nebo vloni před volbami jsem jich objel dvě stě padesát. A jsemli dneska někam zván, tak tam samozřejmě jezdím. Naposledy jsem byl předevčírem v Kamenickém Šenově.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Takže, normální ekonomická kampaň Vlastimila Tlustého?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Normální politická práce, protože když chcete v politice něco dělat, tak nezbývá než přesně vědět, co si myslí lidé, voliči, protože když to nevíte, těžko můžete plnit jakoukoliv politiku.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jste, pane poslanče, ve svém přesvědčení, že daňová reforma musí mít jiné parametry než ta vládní, tak pevný, že třeba risknete nějakou turbulenci ve straně, která dosud navenek nevystavuje vnitřní spory?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já si myslím, že tu turbulenci z toho bohužel dělá spíš naše vládní reprezentace, tím myslím naše, naše ministry. Kdyby se totiž podívali na to, co navrhuju, tak musí konstatovat, že je to v principech pořád totéž, že jsem ustoupil od Modré šance ve velkém rozsahu. Když se podíváte na sedm ústupků, které jsem prezentoval na Žofíně, a proti tomu čtyři principy, na kterých trvám, tak ta bilance mých, mé ústupnosti je ústupky na třicet šest procent původních představ. Včera jsem ukázal, že v rámci toho vzorového řešení jsme připraveni k jeho konkretizaci, dopočítání, respektování jiných představ, to znamená, to už je něco jako kompromis na druhou. Jinými slovy já žádné turbulence nezakládám, já zakládám rozumný návrh. Ty turbulence zatím vznikaly proto, že prostě dodneška ta skutečná diskuse a hledání kompromisu od vládních představitelů ODS nepřišla. Ale co se dá dělat, já doufám, že to napravíme a že přijde a že turbulence nejsou nutné.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Pane poslanče, vy samozřejmě nejste v politice pár dní, jste zkušený, ostřílený politický matador. Když člověk mluví s některými členy Občanské demokratické strany, tak ti se obávají vnitrostranických sporů. Vy ne? Anebo se jich obáváte jenom tak, že pokud by k nim došlo, tak by za ně mohla spíš vládní strana?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Podívejte, ani mně není příjemné, že probíhá diskuse tím způsobem, jak probíhá poslední dva měsíce. Není mi příjemné si číst, co o mně říká premiér vlády. Já bych taky radši, kdyby všechno tohle nebylo, ale proti tomu přece stojí mnohem větší špatná věc a to je přistoupit na to, že ODS opustí svůj ekonomický program, nejenom že ho opustí, dokonce ho zničí pro budoucno. Já tohle si neumím představit, já jsem prostě na stovkách setkání tisícům lidí dal ruku na to, že náš program myslíme vážně a já od těch elementárních principů, který jsem tady popsal, nemůžu ustoupit, protože bych se nemohl podívat sám sobě do očí. A tohle je mnohem vážnější věc než to, co si musím číst v novinách.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Je to, ty principy, o kterých mluvíte, věc vážnější než, řekněme, případný rozkol ve straně?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že žádný rozkol ve straně nehrozí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říkám případný. Omlouvám se za spekulativnost té otázky.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Myslím, že už je to dneska patrné i z reakcí, které se objevují, objevují z druhé strany. Já si myslím, že to všechno bylo jenom zbytečné zastrašování a vyhrožování. To, že vláda se snažila vytvořit dojem, že neprojdeli ten návrh v její původní podobě, že vláda padne, že už dneska je naprosto jasné, že to vůbec není pravda. Já tady v Poslanecké sněmovně jsem viděl ve stovkách případů nepřijaté vládní zákony a nikdy žádná vláda nepadla a není důvod, aby padla tahle.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Mimochodem, prezident republiky Václav Klaus dal včera najevo, že reforma je krokem sice relativně malým, ale za dané politické situace jako realistický politik neočekává razantnější změny. Vlastimile Tlustý, jste realistický politik?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Naprosto realistický. Já se vrátím k tomu číslu třicet šest procent. Já myslím, že je na tom patrné, že rozumím slovu kompromis. Já tady patnáct let nic jiného nedělám, než se pokouším vo kompromisy. To, že je reforma nezbytná, na tom se shodneme úplně všichni, to jsem, myslím, zčásti marně říkal uplynulých osm let sociálním demokratům. Takže, na tom, že reforma musí být ano, že musí být co nejkvalitnější, taky ano. Já jsem včera na té prezentaci říkal, že podíváli se každý na to, co navrhuji, zcela racionálně, bez jakýchkoliv emocí, musí konstatovat, že je to snaha, aby vládní baťoh byl kvalitnější, funkčnější, aby byl atraktivnější pro veřejnost, aby více pozitivního přinesl každému občanovi a celé České republice. A z tohohle hlediska si myslím, že vláda dříve nebo později musí kvality toho návrhu uznat a být ochotna jít na kompromis, aby to neznělo, že trvám na tom, že to musí být stoprocentní, tak jak jsem to navrhl. Ale vůbec ochota jednat a takový kompromis nalézt je v tuto chvíli rozhodující a to nás, myslím, spojuje nejenom s Václavem Klausem.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jak ale rozumíte těm jeho slovům, je to krok sice relativně malý, ale za dané politické situace neočekává Václav Klaus razantnější změny?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak pojďme tady porovnat, jaký je návrh ministerstva financí pro daňovou oblast. Já jsem ještě nestačil říct, že já nenavrhuji alternativu k celému vládnímu baťohu, jak tomu říkají.

Jan POKORNÝ, moderátor:
To jsem zdůrazňoval, že se bavíme jenom o té daňové části.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Výlučně jenom o té jedné části, která se jmenuje daňová reforma. Já jsem, obrazně řečeno, říkal, že nabízím vládě do baťohu svačinku, aby bylo jasné, že to je doplněk. Tak, když se podíváte na to, co navrhuje v daňové oblasti vláda, tak tam navrhuje patnáct procent pro fyzické osoby ze superhrubé mzdy. To jsou změny, které bych neoznačil za zanedbatelné, to je změna poměrně značná. A když se podíváte na mou alternativu, tak je to v lecčem podobné. To, že zároveň chci zjednodušit daňové přiznání, snížit počet výjimek, já si myslím, že v tom, o co vám jde, jak moc je to hluboká nebo rozsáhlá reforma, ten můj návrh je v tomto smyslu podobný. Tam ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Přesně, ptal jsem se na, řekněme, míru razantnosti vašich návrhů.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já, já vám odpovím. Podle mého názoru je ten můj návrh přesně stejně přijatelný pro sto dva poslanců vládní koalice jako ten původní vládní.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Setkáte se třeba v dohledné době s Václavem Klausem, abyste si pohovořili jako dva ekonomové?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
S radostí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Už nějaké kroky k tomuto setkání jsou činěny?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já samozřejmě nemůžu být ten, kdo by žádal nebo vyzýval prezidenta, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tak můžete ho navštívit.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
S radostí ho navštívím, samozřejmě budeli k tomu příležitost.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vládní reforma veřejných financí je podle sociální demokracie nespravedlivá, zbytečná a zmatená, říká Jiří Paroubek. Částku, kterou občané podle něj zaplatí do roku 2010 za vládní záměry, vyčíslil na osmdesát miliard korun. Souhlasí to s čísly, která interpretujete vy?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Víte, sociální demokracie je strašně dlouho, už skoro deset let ve svém boji s rozumnou ekonomickou reformou, s daňovou reformou používá tahle hausnumera. V minulosti to byly částky jako sto, dneska je to osmdesát. Já se k tomu nechci vyjadřovat, já nechci polemiku vést na povrchu takovýchto hausnumer, já prostě chci konkrétní mechanismy, které České republice a jejím občanům pomůžou k rychlejšímu růstu, vyšší životní úrovni, více penězům v jejich peněženkách, vyřeší deficity veřejných financí. Takže, já chci, aby ta diskuse byla věcná a aby už přestala být jenom tím nálepkováním, jak se to zatím děje a sociální demokracie bohužel pořád pokračuje v čistém nálepkování.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Mimochodem, Jiří Paroubek navrhuje dohodu na předčasných volbách. Jak tomu rozumíte?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak tohle je docela zajímavá otázka. Myslím, že si všichni posluchači vzpomenou, že během té dlouhé patové situace obtížného hledání podoby vlády i ODS považovala tohle řešení za správné. Je docela zajímavé pozorovat, jak se ty názory mění. Tehdy to byla sociální demokracie, kdo předčasné volby zásadně odmítala. A teď, když poslouchám zejména vládní představitele ODS, tak to vypadá, že tak jako sociální demokraté přešli od ne k ano, tak tito, o kterých mluvím z ODS, udělali proces přesně opačný.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A vy jste názor nezměnil.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem názor nezměnil, protože jeli na politické scéně patová situace, jeli zřejmé, že vlastně skutečné reformy, o kterých všichni víme, že jsou nezbytné, nelze je v té pořádné nebo poctivé podobě prosadit, tak pak je to lepší přiznat a jít k předčasným volbám. Ovšem s tím, že předně by musel být změněn volební systém tak, aby už se tahle patová situace nemohla opakovat a jednoduše řečeno, aby ten, kdo vyhraje, mohl svůj program skutečně realizovat a nemusel se odvolávat na to, že mu to koaliční partneři blokují.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Pane poslanče, děkuju za rozhovor a přeju hezký den. Na slyšenou.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Na slyšenou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
V našem studiu v Poslanecké sněmovně byl poslanec za Občanskou demokratickou stranu Vlastimil Tlustý.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu