Rozhovor s poslancem Petrem Kottem

9. říjen 2003
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je poslanec, bývalý člen ODS, Petr Kott. Dobrý den. Pane poslanče, jaké to je číst o sobě v novinách, slyšet o sobě v televizi, že jste člověk, který má problémy s alkoholem?

Host (Petr Kott): Dobrý den.

Host (Petr Kott): No, to není příliš příjemné.

Moderátor (Jan Pokorný): Co vám tak vytane vždycky na mysli při tom, když to čtete?

Host (Petr Kott): No, vytane mi na mysli ten předminulý pátek, kdy se odehrálo ve Sněmovně to, co se odehrálo. Je to notoricky známo. A kdy jsem udělal základní chybu ne, že jsem nešel hlasovat, byť jsem byl upozorněn kolegy, že se to možná rovná v ODS pádu ze skály, ale že jsem něco vypil. A samozřejmě ze známých důvodů je jasné, že někdo to bude prezentovat, že to nebyl úmysl normálního člověka, ale byl to úmysl opilce. Takže to je ta chyba a to si vždycky vytanu v tu chvíli. To se mi vytane.

Moderátor (Jan Pokorný): Je to tak, že jedni říkají, že jste tedy se opil a že jste nebyl ve stavu, aby jste mohl jít hlasovat? Vy říkáte, že jste měl problémy s některými zákony reformními, vládními, nikoli s tím, že byste pro ně nehlasoval, ale právě naopak, že se vám zdály použitelné. Komu máme, podle vás, věřit?

Host (Petr Kott): To nechám na vás, pochopitelně. Ale pravdou je, že, a já to tvrdím od začátku, samozřejmě, že by bylo čestnější jít do Sněmovny pro něco hlasovat a proti něčemu hlasovat. Ale já se přiznám, já jsem tu odvahu v sobě nenašel a vyřešil jsem to v podstatě tímhle kompromisním řešením. Byť říkám, dá se to brát jako jistý druh zbabělosti.

Moderátor (Jan Pokorný): Poslanec slibuje, že bude hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Tak přece kvůli tomu není potřeba mít více odvahy a nebo se v Občanské demokratické straně jiný názor nenosí?

Host (Petr Kott): No, pane redaktore, takhle. Existuje něco, co říkáte, co je v ústavě že, ale existuje takzvaná real politika a samozřejmě víte, že je to tak i dobře, jo. Protože samozřejmě nedovedu si představit 200 nezávislých poslanců ve Sněmovně. Ale pravda je, že ty direktivy těch sekretariátů jsou dneska někdy až přehnané. A já se domnívám, že to tak není, není dobře zcela. Já si dovedu představit, že předáci politických stran, a to myslím všech, usínají se snem, že by mohli vyměňovat poslance tak, jak by sami chtěli, aby hlasovali tak, jak oni chtějí. A to si myslím, že dobře není, že vždy tam musí bejt nějaký kompromis mezi tou stranickou záležitostí a mezi tím svědomím a vědomím.

Moderátor (Jan Pokorný): Kdy jste, pane poslanče, začal vnitřně cítit, že nejste tak úplně ztotožněn s většinovým stanoviskem vašeho poslaneckého klubu k balíku reformních zákonů?

Host (Petr Kott): Já si dovolím odbočit trošku jinam a dostanu se hned k té vaší otázce. Víte, změna veliká v ODS začala odchodem Václava Klause. To prostě je jednoznačné, možná, že se k tomu i dostaneme. A od té doby tam, ať se na mě nikdo nezlobí, chybí ta autorita, která byla v jeho osobě. Já jsem už několikrát měl problémy s jinými zákony. Byl to například složený zákon, k tomu se nechci vracet, to je známá anabáze. Ale co se týče těchto zákonů, když jsem si je přečet, je to prostě balíček 12 zákonů, není to vlastně jeden zákon a tam samozřejmě jsou některé vyloženě levicové, které já v životě nemůžu podpořit, ale jsou tam prostě pravicové zákony. Jako snížení daně příjmu právnických osob a nebo zpřísnění nemocenské, to je přece krok správným směrem. Dyť my jsme v maroditě na prvním místě v celé Evropě, přitom všichni víme, že prostě takhle nemocní tady nejsme. Znáte to, já to nechci říkat, protože už jsem slyšel, že za to byl někdo odsouzen pro urážku národa, das ganze a tak dále ze Švejka...

Moderátor (Jan Pokorný): Ale das ganze Tschechische fox is eine simulante, netuším, že je to v tom Švejkovi. Ale vy máte na rozdíl ode mne, pane poslanče, imunitu. Kdybych se vrátil k tomu vašemu postoji, kdy tedy jste se neztotožnil, podle vašich slov, s většinovým postojem vašeho poslaneckého klubu. Kdyby tu seděl předseda vašeho poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý, tak by zřejmě operoval statistikami, že jste tolikrát a tolikrát hlasoval pro, že jste ve Sněmovně vystoupil tolikrát a tolikrát, tedy poměrně málokrát. A že jste skutečně měl tedy dát najevo ten svůj postoj razantněji. Je to všechno jenom v té odvaze?

Host (Petr Kott): Takhle. Pravda je, že naprosto zlomový bod bylo hlasování o nedůvěře vládě. Kdy ve chvíli, kdy tato vláda nedostala nedůvěru, či-li jinými slovy dostala důvěru, tak bylo jasné, že vydrží buď do konce volebního, řádného volebního období nebo, podle mého názoru, minimálně dva roky. A tím pádem blokovat jakoukoli reformu je prostě kontraproduktivní. Tato země potřebuje reformu, možná reformu, ale lepší začít nějak než vůbec nijak. Takže to....

Moderátor (Jan Pokorný): Já si pořád představuju, že kdybyste s těmito slovy vystoupil na vašem poslaneckém klubu, tak vám hlavu neutrhnou?

Host (Petr Kott): No já jsem ale na to na poslaneckém klubu jednou upozorňoval na to, že ta reforma je napsána tak, že z poloviny je levicová a z poloviny pravicová. Ale já skutečně nechci mluvit, já nejsem teď člen ODS a jako nechci, aby vypadalo, že jsem odešel z ODS a budu plivat na ODS. Protože já si myslím, že skutečně ódéeska je, že tam je spoustu bezvadnejch lidí i v tom klubu. Ale říkám, já jsem to tehdy řekl, ale neřekl jsem, pojďme hlasovat pro půlku a pro... Mimo jiné bylo by to zbytečné, a to říkám zcela na rovinu.

Moderátor (Jan Pokorný): Nejste členem ODS, stále jste členem jejího poslaneckého klubu zřejmě do úterka. A nebo chystáte ještě před tím sám od sebe vystoupit?

Host (Petr Kott): Víte, já jsem ještě včera byl přesvědčený na sto procent, že se zúčastním toho klubu. A protože ale vím, že jako budu z toho klubu vyloučen, to je jako stopětiprocentní věc a já přece jenom v tom vylučování zase nemám takového koníčka. Chtěl jsem tam obhájit ty své, ty své postoje, některé ty svoje kroky. Ale začínám uvažovat o tom, jestli vůbec má, jestli je to smysluplné a jestli je to vůbec důstojné v tom pokračovat. Ale říkám, zatím, zatím jsem rozhodnut tam jít. Ale říkám, už, už mi něco říká, jestli skutečně to opravdu má smysl a jestli to je důstojné.

Moderátor (Jan Pokorný): Nechci vás tlačit k nějaké odpovědi, kterou třeba dát nechcete, ale uvažujete třeba o tom, že byste vystoupil sám a zachoval se možná pro některé jako chlap?

Host (Petr Kott): V tuhle tu chvíli to nevylučuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Když bychom se na chviličku zastavili u toho vylučování z politické strany. Máte svým kolegům v Doksech za zlé, že vás vyloučili?

Host (Petr Kott): Já myslím, budete se možná divit, ale já jsem nikdy nebyl typ straníka. A já jsem do ódéesky vstoupil v lednu v roce 1997 jako po velmi zralé úvaze zejména po událostech v senátních volbách v roce 96, známá Luxova kružnice a podobně. Zažil jsem s ódéeskou poměrně špatné časy. A myslím si, že, a to vám potvrdí každý i možná ten, kdo mě nemá moc rád, že skutečně jsem pracoval hodně. Bohužel mě mrzí, že mě především vylučovali ti, kteří vůbec by v ódéesce neměli být. Ale...

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvíte o místním sdružení v Doksech?

Host (Petr Kott): Myslím sdružení. Já říkám, já si části místního sdružení v Doksech některých lidí a nebudu je jmenovat, abych jim moc neublížil, nesmírně vážím. Ale některé...

Moderátor (Jan Pokorný): Jmenujte tedy ty, kterých si nevážíte!

Host (Petr Kott): Ne, ne, ne. Říkám, já přeju místnímu sdružení ODS v Doksech jenom to nejlepší, hlavně některým, některým těm členům. On čas ukáže, co se vlastně událo.

Moderátor (Jan Pokorný): Krátce po svém vyloučení z Občanské demokratické strany jste řekl, že něco končí a něco začíná. Co podle vás začíná?

Host (Petr Kott): No tak já jsem bezpartijní. Začíná práce poslance, který je, který je nezařazený, sem tam druhý. Nedovedu, samozřejmě moje motivace na rozdíl od kolegy Hojdara asi nebo pohnutky byly trošku jiné nebo příčiny byly trošku jiné, proč on to.

Moderátor (Jan Pokorný): Poslanec Hojdar není členem klubu ČSSD, ale je členem ČSSD.

Host (Petr Kott): To je pravda, to je pravda, to je rozdíl. A já bych chtěl vykouřit dýmku míru se svými, se svými bývalými stranickými kolegy. Myslím si, že ty reakce některé vůči mé osobě byly zbytečně přestřelené, až bych řekl agresivní. A začít pracovat v souladu, v souladu neříkám s klubem ODS, ale tak, aby všichni viděli, že skutečně nejsem to, co je prezentováno některými mými kolegy, že jsem něco jako ožralý budižkničemu.

Moderátor (Jan Pokorný): Když říkáte něco končí a něco začíná, tak bych to trochu otočil. Někdy se také říká, že je to začátek konce. Necítíte to jako začátek vašeho politického konce to, co se stalo?

Host (Petr Kott): Tak samozřejmé v ODS stoprocentně, to je jasné. Já...

Moderátor (Jan Pokorný): Ale chápu, že se mandátu poslance vzdát nechcete?

Host (Petr Kott): Ne, já přeci, já jsem přísahal a jako uznejte sám, že by bylo velmi špatné a už jsem o tom mluvil, kdyby skutečně straničtí předáci si měnili poslance podle hlasování tak, jak je napadne. Pochopitelně, pokud zásadně, poslanec ODS bude zásadně podporovat naprosto každý, v každým hlasování zvyšování daní a podobně, tak jako o tom se dá uvažovat. Ale já skutečně necítím důvod, proč složit mandát.

Moderátor (Jan Pokorný): Ono i to možná i tak, a je to otázka k diskusi, že volič při volbách do Poslanecké sněmovny, které jsou podle poměrného systému, volí v první řadě politickou stranu. Těžko může zařídit pořadí na té kandidátce, těžko ho může exaktněji ovlivnit. Tudíž ti voliči nevolili ani tak vás, ale jako Občanskou demokratickou stranu, vy v té ódéesce už nejste.

Host (Petr Kott): Tak samozřejmě tohle je otázka, která se probírá řadu let. Je to prostě otázka systému. Ten systém je nastaven tak, jak je. Někdo si myslí, že je špatně, někdo si myslí, že je dobře. Já říkám, že tento volební systém, který my máme, je špatný. Je špatný, je příliš poměrný, měl by být víc většinový. Jsou na to všechny podmínky u nás, všechny. Ale bohužel se nenajde vůle, aby se to změnilo. Pokud by byl většinový, možná už bych tady neseděl, ale já jsem si ho nevymyslel.

Moderátor (Jan Pokorný): Říkáte, že máte blízko k Unii svobody - demokratické unii. Při té příležitosti se vás vždycky novináři ptají, jestli už probíhají nějaká jednání mezi vedením jejich klubu a vámi nebo mezi pověřenými vyjednavači. Jaká je skutečnost?

Host (Petr Kott): Já jsem skutečně rád, že tady posluchačům můžu sdělit a opakuji to od začátku. Mně je Unie svobody blízká programově. Já skutečně trvám na tom, že budu nezařazený poslanec a že budu hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Uvidíte, že 90, 95 procent hlasování, která se udají v té Sněmovně, budou stejně v konsensu s ODS. Ale trvám na tom, že pokud například Senát nebo pan prezident vrátí ty reformní zákony buď jako celek nebo část, a já nevěřím třeba, že prezident nebo Senát, který o sobě tvrdí, že je pravicový, vrátí třeba snížení daně. Ale pokud, tak uvidíte, že pro to hlasovat prostě budu proti ODS. To se nedá nic dělat.

Moderátor (Jan Pokorný): Už máte jasno v názoru, jak se zachováte při hlasování o návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok s deficitem 115 miliard korun?

Host (Petr Kott): Já se přiznám, že dnes jsem si ten návrh toho zákona teprv vyzvedl v Poslanecké sněmovně. Je to skutečně docela velký tlustopis, to se nedá přečíst, že jo. V prvním čtení základní parametry, příjmy, výdaje, deficit. Ten deficit je hrozivý. Je pravda, že je nižší, než byl loni. A já říkám jednu věc, já vám teď tady prostě nechci slibovat ano, ne, nebudu tam. V žádném případě, protože jsem to ještě skutečně nerozebral, jsem si to tak, jako to, a pochopitelně, protože jsem ve výboru pro obranu a bezpečnost, pro mě je také směrodatné, jak budou vypadat rozpočty těchto resortů.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste také předsedou podvýboru pro obecní policii, všiml jsem si.

Host (Petr Kott): Ano.

Moderátor (Jan Pokorný): To bude třeba vaším politickým tématem jako nezařazeného poslance?

Host (Petr Kott): Tak určitě pohled na obecní policii je dvojí. Někteří tvrdí zrušit, někteří tvrdí posílit. Já, protože jsem předseda podvýboru pro obecní policii, tak samozřejmě obecní policii budu hájit. Myslím si, že byla vytvořená, nějaké místo si vydobyla. Je potřeba upravit nějaké její pravomoci a nějak upravit legislativu. Ale myslím si, že tady zůstane.

Moderátor (Jan Pokorný): Četl jsem dneska v novinách váš výrok, že už pijete jenom kozí mléko. Můžete mi říct, proč zrovna tento nápoj?

Host (Petr Kott): Protože moje kamarádka má farmu kozí ve Svojkově na Novoborsku. Vřele doporučuji, je vynikající.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže ne proto, že by vám to chutnalo?

Host (Petr Kott): Ale mně i chutná, mně i chutná. Říkám, je vynikající.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak jste na tom teď s alkoholem? Rozžehnal jste se s ním navždycky? Už si nikdy nedáte ani stopku, ani pivo, ani víno?

Host (Petr Kott):

No, říká se, nikdy neříkej nikdy. Ale já zase, opět už jsem to říkal mnohokrát, já prostě si nemůžu dovolit teď se napít. Protože o mně okamžitě řeknou, že jsem si tkaničky zavázal špatně proto, protože jsem byl opilý.

Moderátor (Jan Pokorný): Myslíte si, že to vydržíte?

Host (Petr Kott): No...

Moderátor (Jan Pokorný): Alespoň po dobu vašeho mandátu?

Host (Petr Kott): Kdybych si to, pane Pokorný, nemyslel, tak to ani nezkouším.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl poslanec doktor Petr Kott. Děkuju za váš čas. Na shledanou.

Host (Petr Kott): Taky na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem byl poslanec, bývalý člen Občanské demokratické strany Petr Kott. 221 552 155 a 221 552 255 to jsou telefonní čísla. Čekáme na vaše telefonické názory. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady Jirků, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte.

Telefonický názor: Já vás velice zdravím, pane Pokorný, i pana poslance Kotta. Velice mě potěšil svým velice rovným vystoupením a vo to víc mě mrzí, že se takhle nechoval již dříve, když došlo k těm známým deliktům, který poslanec by neměl v takovým případě se v žádném případě chovat. Ještě jednu poznámku k těm stranickým sekretariátům. Vono to je trošku jinak. Já jsem měl možnost se dostat svého času tedy blíž k Občanské demokratické straně zejména v roce 97 na mimořádné konferenci v listopadu. On ten poslanec nezastupuje jenom sebe nebo tu stranu, ale on zastupuje především své voliče. Takže i jestliže Klaus má hlasovat v rozporu se svými voliči, tak to není v pořádku. Děkuji. To jsem chtěl říct. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Hezký den. Další prosím. Vítejte.

Telefonický názor: Dobrý den. U telefonu Karel z Ústí nad Labem.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Karle.

Telefonický názor: Já mám jenom dvě větičky. Proč, když se ho ptáte na jména těch poslanců, který mu nevyhovujou nebo kteří jsou trošku proti němu, proč používá slůvko některé? A pak druhou větičku bych měl. Splíst si jaksi slivovici s vodkou, no to je úžasná věc. To by se mě asi nestalo. A poslední...

Moderátor (Jan Pokorný): Tak vizuálně možná.

Telefonický názor: Jasně no. Vizuálně, ale vůní, chutí vůbec. A pak poslední třetí věta. Prosím vás, pokud jsem zvolenej za nějakou organizaci a z té organizace mě vyloučej, okamžitě odcházím z poslaneckého klubu, ze všech klubů. To je můj názor.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za něj.

Telefonický názor: Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Třetí telefonát. Vítejte.

Telefonický názor: No dobrý den. Pelechová. Já jenom bych chtěla říct k tomu, co jste měli dneska za hosta, že v záběru kamer pan poslanec Kott nebyl. A pamatuju si na dobu, kdy byl zřetelně opilý pan poslanec Čermák. Proč ODS zrovna tak nevystupovala proti němu a nevyloučila ho ze strany? Mám dojem a není to jenom můj dojem, že ODS vystupuje tím, že čím hůř, tím líp, protože není u vlády a neuznává sama práci jiných. A svojí reformu nenabídla. To je můj názor. Děkuju vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou.

Telefonický názor: Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Halo? Tady je pořad O kom se mluví. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady posluchač Milan. Já si myslím, že to bylo přehnaný asi takový reakce. Myslím si, že daleko nebezpečnější není člověk, kterej je podnapilej, ale kterej je hloupej. A myslím si, že takovejch lidí máme v Poslanecký sněmovně dost a dost. Takže asi tak. Díky.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady posluchač z Orlové.

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se nám prosím?

Telefonický názor: Zdeněk.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuju.

Telefonický názor: Můžu mluvit?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano, můžete.

Telefonický názor: No mně v tom chybí hlavně v tom našem systému možnost obviňovat ty poslance třeba jako ve stylu Kalifornie. Kdy vlastně voliči dají důvěru někomu a mohou ho odvolat. A u nás to vlastně není. A ten poslanec tam vlastně sedí za naše daně. A když my z tratíme k němu důvěru jako k voliči, tak vlastně potom nemáme možnost dostat ho jakýmkoli způsobem pryč odtamtud. Takže to mně tam chybí v našem systému hodně.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Hezký den.

Telefonický názor: Děkuju na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Halo? Máte slovo.

Telefonický názor: Dobrý den. Pavel z Ústí. Já mám asi dvě k tomu věci takový k tomu. Za prvý, když někdo se opije na pracovišti a je to zrovna poslanec, no tak automaticky v práci končí. To ale od nějakýho pana Kotta to čekat nemůžem, protože takový peníze, co bere tam, by asi nikde nebral. Díky. Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Další prosím.

Telefonický názor: Dobrý den. To jsem já?

Moderátor (Jan Pokorný): Pravděpodobně ano.

Telefonický názor: Tady posluchač Josef K. z Prahy. Já mám jenom jednu připomínku. Myslím si, že pan Kott co provedl, tak to byl takovej ten vrchol. Obávám se, že jestli to není vrchol ledovce. A jestli naši poslanci nenasávaj tam za poměrně levný peníz a pak v podroušeném stavu hlasují o zákonech této republiky. Takže toho se trochu bojím, protože každej řidič, když vypije, vlastně pít nesmí, protože dělá odpovědnou práci. Naší poslanci dělaj ještě odpovědnější práci a můžou u toho pít, několik teček otazník. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Halo? Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady doktorka Černá, Praha. Prosím vás pěkně, podle všech informací pan poslanec je závislý alkoholik. Je lékař a jako takový by měl vědět, že by se měl především léčit. Protože já věřím jeho slibům, jeho snaze. Ale on už nebude schopen ty sliby plnit. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Na slyšenou. Předposlední telefonát do našeho pořadu O kom se mluví, kdy byl hostem poslanec Petr Kott, bývalý člen Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Josef Slabý, Písek. Chtěl bych panu Kottovi vzkázat, že ať se nenechá znechutit. Že to dobrý pro stát udělal. Pomoh zvolit spolu s Kalouskem a soudruhy Tlustým a s ostatními soudruhy z KSČM pana prezidenta. A už bude úplně jedno, kde bude a ať tam vydrží hodně dlouho, protože je to vopravdu leda tak na špička. A podstatná věc, nedovedu si představit s pacientem. Tady nic neudělá. Nejhorší je, kdyby vystřízlivěl. To je všechno. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. A závěrečný telefonát do dnešního vydání pořadu O kom se mluví. Halo?

Telefonický názor: Dobrý den.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Telefonický názor: Tady Zdenda z Moravy. Já jsem chtěl říct jenom jednu věc. Je mi líto takových lidí bez páteře, kteří jsou schopní vlastně všeho, aby se udrželi tam, kde jsou. A pokud to takhle půjde dál s našim národem a takoví lidi budou ho řídit, tak to nevidím dobře.

Moderátor (Jan Pokorný): To je vše, co jste měl na srdci? Děkujeme.

Telefonický názor: Ano. Nashledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): A tím končí další vydání pořadu O kom se mluví. Hostem dnešního rozhovoru pořadu O kom se mluví byl poslanec Petr Kott, dosavadní člen poslaneckého klubu Občanské demokratické strany, nikoli však již od úterního večera člen této strany. Posloucháte Český rozhlas 1-Radiožurnál.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu