Rozhovor s policejním prezidentem Husákem

10. srpen 2006
O kom se mluví

Dobrý den a příjemný poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu přeje Vladimír Kroc. Chtělo by se říct, že hostem pořadu O kom se mluví je policejní prezident Vladislav Husák, ale ve skutečnosti my jsme hosty na Prezidiu Policie České republiky. V každém případě, pane plukovníku, dobrý den.

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Dobrý den všem.

Vladimír KROC
Teoreticky by vlekoucí se jednání o podobě vlády neměla mít vliv na práci policie. Jak je to ale fakticky? Jak je to v praxi?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Já se domnívám, že nemá prodlužující se jednání nějaký vliv na práci policie. Policie je systém, který pracuje podle práva, reaguje na denní problémy občanů a myslím si, že to, co se děje v politice, nemá na denní rutinní provoz policie žádný vliv.

Vladimír KROC
Tak, na ten rutinní jistě ne, ale to, že ještě není ani předseda sněmovny určitě neurychlí přijetí služebního zákona policie, kupříkladu. Ten jste si, pokud vím, vytkli jako jeden z cílů, kdy jste, už je to skoro rok, nastupoval do funkce. Jak sám pro sebe hodnotíte těch uplynulých dvanáct měsíců? Nutno říci, že vy jste byl nejprve pověřen a prezidentem jste se stal až v září. Co se vám podařilo a co ne?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Jestliže hovoříme o služebním zákonu, tak samozřejmě je to jedna ze zásadních otázek, které jsou v policii diskutovány. V současné době ten stav, a já bych vás malinko poopravil, je takový, že zákon je platný, je schválený, a účinnosti nabývá prvního první 2007. To znamená, že jestli někdo nezablokuje tuto účinnost a nebude-li se o zákonu mluvit, od prvního první 2007 by zákon měl vejít v účinnost. Myslím si, že to by bylo velice potřebné pro stabilizaci policejního sboru. Myslím si, že to byla zásadní myšlenka a úkol pana policejního prezidenta Koláře, mého předchůdce a já jsem se k tomu připojil a nezbývá mi, než prostě tento zákon prosazovat.

Vladimír KROC
Dal jste si za úkol otevřít policii veřejnosti. Možná se ptám brzy, ale máte pocit, že je to na dobré cestě?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Já jsem přesvědčen, že je to na dobré cestě, protože jestliže celá řada subjektů hovoří o tom, že policie skrývá některé nedostatky, skrývá některé kroky, které učinila, tak v současné době jsem přesvědčen o tom, že změnou organizační struktury, preventivní informační skupiny policejního prezidia, posílení této skupiny lidí, posílení prestiže krajských tiskových mluvčích a okresních tiskových mluvčích jsme vytvořili systém, který je pro novináře velice výhodný. Zajišťujeme novinářům téměř čtyřiadvacetihodinovou službu k tomu, aby získali informaci, jestliže ji chtějí získat a následně aby ji poskytli divákům, čtenářům, posluchačům, a to si myslím, že je první krok k té otevřenosti policie. Protože jestliže ten problém máte, zeptáte se, dostanete ve velice krátké době odpověď, a to je podle mého soudu ta správná cesta.

Vladimír KROC
Ono to souvisí vlastně i s tím, že jste si vytkl za jeden z cílů zlepšit obraz policejního sboru v médiích. Máte dojem, že toto se tedy lepší?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Víte, Policie České republiky je struktura, která má šedesát tisíc zaměstnanců. Čtyřicet sedm tisíc policistů a něco víc než dvanáct tisíc občanských zaměstnanců. Dynamika jakéhokoli rozhodnutí je poměrně dlouhá. Já samozřejmě velice pečlivě sleduji množství stížností, pečlivě sleduji množství děkovných dopisů, které přicházejí, jak sem na Policejní prezidium, tak i na výkonné složky, samozřejmě sleduji určité vývoje a trendy v hodnocení práce policistů a já se domnívám, že ten stav se určitě nezhoršuje, ale spíš ho hodnotím tak, že se do jisté míry malinko, malinko zlepšuje. Ale samozřejmě je to i prostě každodenní rutinní prací policistů, je to o tom, do jaké míry se kdo dostane do kontaktu s policií a je to velice, velice individuelní. Mám-li se vrátit k poslední akci, k CzechTeku, myslím si, že policie při této akci musela být veřejností hodnocena velice dobře a byla. Na místě bylo čtyřicet tisíc účastníků a myslím si, že policie byla skutečně v dané věci službou občanům a pomáhala v tom celém. Takže to určitě policii neuškodí.

Vladimír KROC
Až bude na politickém poli jasno, věříte, že zůstanete na postu policejního prezidenta? Jak vidíte svoje šance?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Ta otázka asi by neměla směřovat na mě. To bude otázka na nového ministra vnitra. Já dělám svoji práci, snažím se ji dělat co možná nejlépe. Nové vedení, které má zhruba třičtvrtěroční mandát, tak si myslím, že se ustavilo, že v současné době jede na sto procent. Jestliže nový ministr vnitra bude mít nějaké výhrady k naší práci, budiž, já se tomu nebráním. Samozřejmě je naprosto legitimní, jestliže si bude chtít do čela policie posadit někoho jiného, s tím prostě já problém také nemám, nicméně v tuto chvíli se těmi otázkami nějak nezabýváme a snažíme se prostě dělat naši rutinní denní práci.

Vladimír KROC
Poslední dny se přetřásá váš výrok, že kdyby bylo na vás, zvýšil byste nejvyšší povolenou rychlost na dálnicích klidně na sto sedmdesát kilometrů za hodinu. I když rozumím vašim argumentům, nebylo to trochu neuvážené prohlášení? Hned vám, promiňte, omlátili o hlavu vaši rychlou jízdu do práce.

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
No, já bych se velice ohradil, o sto sedmdesáti kilometrech, já jsem řekl, že samozřejmě bych si představoval, že by se mohl limit zvýšit a jestliže na mne někdo tlačil s nějakým číslem, tak jsem řekl sto šedesát, sto sedmdesát. To je pravda, ale v žádném případě bych nikdy nešel a neřekl sto šedesát, to je ta správná hranice. Z jednoho prostého důvodu. Protože jestliže vnímáme současný stav nových komunikací, nových motorových vozidel, tak potom samozřejmě se spíš dostáváme na úroveň techniků. A právě technici musí říci, zda za současných parametrů dálnice a vozidla je nějaká určitá tolerance možná. A jaká, musí říct opět technici. Nemá to nic společného, ten můj názor, ale s tím mým problémem na dálnici, protože o tom já jsem hovořil v okamžiku, kdy pan ministr Šimonovský toto první prohlášení učinil. Mě se na to ptali, já jsem řekl, že mně to vůbec nevadí a že bych svým pocitem klidně do jisté míry rychlost na dálnicích prostě omezil, pardon, uvolnil, ale samozřejmě jenom na dálnicích, které mají ten správný technický parametr a za určitých podmínek.

Vladimír KROC
Když už jsme se vrátili k té vaší překročené rychlosti, místopředseda Senátu Petr Pithart vás v takovém emotivním článku v Lidových novinách vyzval k tomu, abyste odstoupil. Když ocituji jeho řádky: "Myslete nejen na sebe, ale i na policejní sbor, který všichni potřebujeme. Nepochybuji, že z vlastní zkušenosti víte, že nelze dobře velet lidem, kteří si svého velitele neváží, protože je srab." To byla citace. Uvažoval jste o tom odstoupení?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Mě tenhle ten článek velice mrzel, protože tam byla poměrně silná slova, ale já jsem na něj nijak nereagoval ani reagovat nebudu, protože je to názor každého člověka a pan Pithart ho vyjádřil. Samozřejmě byla ta situace pro mě, ale i je, velice nepříjemná. Já jsem udělal kroky, které měly do jisté míry okamžitě napravit to, co se stalo. Došlo k situaci, která se podobala přestupku, došlo k tomu, že ministr vnitra mi celou situaci vytknul, nicméně jsem si řekl, že je třeba prostě dát jasný postoj najevo jak mimo policii, tak i do policie a vím, že celá řada lidí prostě se radši schovává za různé výmluvy. Já jsem k tomu přistoupil tak, jak jsem přistoupil, to znamená, že jsem zkonzultoval se správními orgány, co by následovalo, kdyby se toto stalo komukoli jinému. Bylo mi řečeno, že je tam tolerance zákazu činnosti mezi jedním až šesti měsíci a že by zhruba tak ve středu někde se pohybovaly u zákazu a u finanční částky pokuty, která je teda mezi tisícem a pěti tisíci, že by šli někam na strop. V okamžiku, kdy jsme se shodli na tom, že je třeba ty peníze někam poslat, potom jsme se dohodli i na tom, že je třeba možná tu částku zvýšit, takže jsem ji zvýšil na dvojnásobek.

Vladimír KROC
Nebylo by ve skutečnosti ale ta pokuta mnohem vyšší? Ale myslím si, že to už se celkem probralo v médiích.

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Probralo, ale já říkám, tam je ta částka mezi tisícem a pěti tisíci v té toleranci toho přestupku, který jakoby nastával.

Vladimír KROC
Přece jenom tam zůstává ještě jedno ale. Primátor Kladna Dan Jiránek, kam spadá to správní řízení s novináři, kteří vás načapali při té riskantní jízdě, označil to, že by měli být potrestáni oni. Teď zase cituji jeho, "za velice umělou nestydatost." Vám to připadá správné, že novináři, kteří vám jeli v patách, by měli být postiženi za to, že vy jste nedodržel předpisy?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Já jsem vůbec tento problém novinářů neřešil. Ale faktem je to, že přišla celá řada podnětů a dotazů, jestli by ti novináři také neměli za to svoje konání nějakým způsobem být postiženi. Já opravdu tuhle situaci neřeším. Mám jenom obavu z toho, že v okamžiku, kdy projede některé auto, prostě v levém jízdním pruhu, tak se staneme takovými pronásledovateli kohokoli a mám obavu z toho, aby se prostě po české dálnici nehrnul proud vozidel v levém jízdním pruhu, kdy se jedno dokumentuje druhé. To je moje obava.

Vladimír KROC
Na druhou stranu, ten nový zákon je v mnoha ohledech možná příliš restriktivní. Už ale, řekl bych, některým otrnulo a začali jezdit jako před tím prvním červencem. Zkrátka bez zábran. Není to trochu chyba i policie, že důsledněji nevyžaduje dodržování předpisů?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Já se domnívám, že Policie České republiky předpisy se snaží vynucovat velice důsledně. Vynucuje je tak, jak má možnou kapacitu k využití. Samozřejmě pořádáme pravidelné dopravně-bezpečnostní akce, pravidelně se věnujeme dopravnímu provozu. Na druhou stranu dalo se do jisté míry očekávat a já jsem o tom tak trošku hovořil při jednom rozhovoru, že je možné, že po tom nástupu a zklidnění na komunikacích že do jisté míry dojde k určitému uvolnění. Ale to je spíš otázka pro dopravní psychology, aby řekli, co se má udělat, aby k tomu nedošlo. My jako policie se chováme standardně, snažíme se prostě na těch rizikových místech dělat prevenci, podíváte-li se na statistiku dopravních nehod, tak jednoznačně ten provoz se zklidnil, rychlosti se snížily ve městech a jednoznačně dochází k úspoře téměř padesáti procent lidských životů za ten první měsíc. Takže to jsou jasná pozitiva. Co se týče toho vlastního jakoby přibližování se tomu starému stavu, je naším úkolem, abychom prostě na komunikacích dbali na dodržování pravidel silničního provozu a zákona a myslím si, že to děláme a budeme dělat i nadále. Ale máme určitou kapacitu. Ten stav se musí zlepšovat ale i proto, že do řešení této problematiky byly vpuštěny další subjekty, například městská policie. To znamená, větší množství policistů nebo strážníků na komunikacích určitě vynutí ve větším množství a ve větší míře ten zákon jako takový.

Vladimír KROC
Já bych se teď, s dovolením, zkusil ještě, nebo já bych teď, s dovolením, otevřel ještě jedno téma, kauzu, která leží v žaludku zatím stále ještě premiérovi Paroubkovi, tedy případ takzvaného Kubiceho zprávy. Vyšetřují hned tři skupiny, na Policejním prezidiu, na úřadu Služby kriminální policie a také na státním zastupitelství. Toto je běžný postup?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Myslím si, že je adekvátní závažnosti té zprávy. Ta zpráva vyvolala celou řadu různých spekulací. Samozřejmě bylo tady podezření, zda nedošlo ke spáchání trestného činu souvisejícím s únikem utajovaných informací. Samozřejmě cílem jedné z těch skupin bylo prozkoumat, zda nedošlo k porušení vnitřních norem administrativy a dalších postupů s tím souvisejících, takže to jsme všechno, to jsme víceméně všechno zajistili. V současné době máme dohodu s paní nejvyšší státní zástupkyní, že všechny tyto tři skupiny by měly ve velice krátké době skončit svoje působení.

Vladimír KROC
Takže vy ještě neznáte dílčí výsledky?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
A potom samozřejmě všechny tři skupiny společně by měly celou situaci prezentovat navenek.

Vladimír KROC
Takže nemůžete ani naznačit, jak to vyšetřování proběhlo, nebo jaké jsou ty výsledky?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Já, upřímně řečeno, ty výsledky zatím neznám, takže kdybych je znal, tak bych možná mohl naznačit, ale já je zatím neznám.

Vladimír KROC
Hodně se diskutovalo o vhodnosti jeho postupu, teď mluvím o panu plukovníkovi Kubicem, ale méně už o obsahu zprávy, kterou přinesl do branně-bezpečnostního výboru. Vás jako policejního prezidenta neznepokojuje, že kdyby, řekněme, desetina z těch uvedených podezření o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy byla pravdivá, že je to více než alarmující?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Samozřejmě, že mě to eventuelní možné prorůstání by znepokojovalo. Ale já jsem přesvědčen o tom, že orgány činné v trestním řízení mají tolik pojistek, že v případě, že by takový poznatek byl a takový případ se vyšetřoval, tak se dotáhne do konce, protože jak vnímám některé kauzy, tak se daří ty kauzy dotahovat. Daří se pachatele stavět před soud a je to samozřejmě prací policie, ale nejen policie, je to samozřejmě prací i státních zástupců, takže si myslím, že specializace některých útvarů vede k tomu správnému cíli a jestliže někdo má pocit, že se nekoná, nebo že se koná špatně, potom je tady celá řada různých pojistných mechanismů ve formě stížností, ve formě různých možných podnětů na různé úrovně jak policie, tak státního zastupitelství, případně soudů. Takže já osobně jsem z toho, nebo mám určitou obavu, ale jsem si vědom toho, že prostě ta denní činnost policie specializovaných útvarů s tím určitě bojuje a určitě přináší tento boj jisté výsledky.

Vladimír KROC
Jinými slovy, rozumím tomu správně, že i probíhají šetření, ověřují se ty poznatky nebo podezření, které byly uvedeny v oné zprávě?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Ano. Souhlasí.

Vladimír KROC
Slyšel jsem, že se čeká na to povolební uspořádání a že se zřejmě policie s plukovníkem Kubicem rozloučí pod záminkou, že nemá odpovídající vzdělání. Je to možné?

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Poslyšte, já si myslím, že to je taková laciná bublina. Já se domnívám, že pan ředitel Kubice v současné době funguje, funguje téměř dva měsíce poté, co se k tomu jeho nestandardnímu kroku přistoupilo, ale myslím si, že by bylo třeba vyčkat na to, jak ty komise, nebo s jakým výsledkem ty komise přijdou a potom budeme konat. Já bych se tedy velice nerad dožil toho, že by bylo v jeho konání spatřováno podezření ze spáchání trestného činu nebo nějakého přestupku. Ale skutečně nechci předbíhat, počkáme, až výsledek bude na stole a potom se podle toho personálně budeme chovat. Dlužno říci, že pan plukovník Kubice není v mojí personální pravomoci, ale v personální pravomoci náměstka pro trestní řízení.

Vladimír KROC
To byl tedy policejní prezident Vladislav Husák. Pane plukovníku, děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Vladislav HUSÁK, policejní prezident
Taky děkuji. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu