Rozhovor s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou o návrhu na předčasné volby, reakce M. Topolánka, rozložení sil ve Sněmovně, platformě V. Tlustého, tří rebelech v ODS i o možnosti Strany zelených mít šestého místopředsedu ve Sněmovně

Poslanecká sněmovna posiluje své vedení. Jakkoliv tato věta zní v parlamentní demokracii zvláštně, zakládá se na pravdě. Zelení požadují svého člověka na postu místopředsedy sněmovny a ta jich tedy s velkou pravděpodobností bude mít šest. Občanští demokraté ale také mají plán jak vyštípat sociální demokraty z klíčových sněmovních výborů. Těm se to pochopitelně nelíbí a označují to za brutalitu a nerespektování poměrného zastoupení. Do toho sama ČSSD možná pod dojmem rebelie v ODS mluví o předčasných volbách v příštím roce i přesto, že není vůbec zjevné, jak bychom se k nim měli dostat. Začíná středečních Dvacet minut Radiožurnálu. U jejich mikrofonu a dobrý poslech vám přeje Martin Veselovský. Všechny zmíněné otázky a ještě některé další položím statutárnímu místopředsedovi ČSSD a předsedovi sněmovního rozpočtového výboru Bohuslavu Sobotkovi. Zdravím vás do sněmovny, pane místopředsedo.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Začněme, pane místopředsedo, vaším nápadem na předčasné parlamentní volby v roce 2009. Takto ho okomentoval pro Český rozhlas předseda vlády a ODS Mirek Topolánek.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS, předseda vlády:
My se snažíme udělat určitou dohodu, abychom během českého předsednictví mohli řádně vykonávat to naše prezidentství Evropské radě. Ono to znamená strašnou spoustu starostí pro většinu funkcionářů státu a já si nedovedu představit, a proto mi to připadá téměř jako špatný vtip, že by právě v době, kdy budeme předsedat Evropské unii, probíhala u nás nějaká velmi ostrá volební kampaň.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Mirek Topolánek, předseda vlády pro Český rozhlas 1 Radiožurnál. Jak je, pane poslanče Sobotko, možné, že na jednu stranu sociální demokraté nabízejí vládě příměří na dobu předsednictví Radě Evropské unie a na stranu druhou hodlají iniciovat předčasné volby?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak především ta naše nabídka nebyla vyslyšena ze strany vlády. My jsme několikrát zopakovali možnost najít nějakou formu dohody, ale vláda si stanovila priority předsednictví bez nás a nikdy seriózně na tuto naši nabídku neodpověděla. To, musím říci, že nás docela mrzí. Druhá věc, na kterou pravděpodobně pan předseda vlády v návalu aktuálních starostí zapomněl, je fakt, že příští rok se už konají volby, konají se volby do Evropského parlamentu a tak jako všechny volby budou doprovázeny volební kampaní a s tím se nedá nic dělat. Já, když si vzpomenu, když se minule konaly volby do Evropského parlamentu v České republice, tak ji také provázela ostrá volební kampaň a v žádném případě nemůžeme vyloučit, že v příštím roce nás ta ostrá volební kampaň čeká také. Jsou to celostátní volby a bude se rozhodovat o tom, kdo nás bude v příštích letech reprezentovat na evropské úrovni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Popište mi, pane poslanče Sobotko, a našim posluchačům nějaký věrohodný plán toho, jak při rozložení sil ve sněmovně chcete vyvolat předčasné volby například v příštím roce.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak to rozložení sil ve sněmovně je dáno v tuto chvíli spojenectvím koaličních stran, které slábne. My sledujeme v těch minulých měsících, jak se jednotlivé strany emancipují, více se oddělují zelení i lidovci od Občanské demokratické strany. No a samozřejmě vznikla skupina poslanců v ODS, která přestává s vládou hlasovat v některých klíčových zákonech. Tyto součty by dohromady umožnily případné přijetí ústavního zákona, který by mohl zkrátit toto funkční období, pokud by se pro to ty rozhodující síly rozhodly. Víte, já jsem přesvědčen o tom, že vláda slábne, ztrácí elán, ztrácí podporu i mezi koaličními poslanci a lépe než absolvovat dvouletou agonii, kdy se v naší zemi nic nepohne dopředu, tak možná by bylo lepší, kdybychom příští rok udělali volby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jenom připomínám, že tady ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluví Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD, tedy opoziční politik, a proto také mluvíte, pane poslanče Sobotko, takto, že by bylo lepší vyhlásit předčasné volby. Co jiného také od opozičního politika čekat? Na druhou stranu se zeptám, ve chvíli, kdy tvrdíte, že s onou platformou, za kterou stojí Vlastimil Tlustý v ODS, je možno získat ústavní většinu, se kterou je možno přijmout zákon o předčasných parlamentních volbách, tak já asi špatně počítám, protože v této platformě jsou činní v Poslanecké sněmovně tři lidé.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Jistě, ale v tuto chvíli ještě vláda nepadla a myslím si, že je předčasné sčítat jakékoliv počty, protože by to byly součty nepřesných čísel. A já myslím, že je potřeba si uvědomit, že tato vláda ztrácí tu původní energii, kterou měla a uvízla v tuto chvíli na třech klíčových otázkách církevní restituce, schválení ratifikace smlouvy o radaru a také pokračování Julínkovy zdravotnické reformy. Už půl roku na těchto třech otázkách stojí, nehýbe se dopředu a není schopna přesvědčit vlastní poslance, aby tyto záměry podpořili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy uvažujete o tom, že je vláda v naprosté krizi, že je zablokována její činnost?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak já se domnívám, že v těchto dnech se ukazuje, že je skutečně v nejhorší situaci v okamžiku, kdy premiér Topolánek tuto svoji druhou vládu sestavil a není to tak ani tak důsledkem činnosti opozice jako rozkladu uvnitř. Zdá se, že jednotliví koaliční poslanci již pochopili, že vládní program není to úplně to pravé ořechové a že vládní koalice byla v programové oblasti spíchnuta přece jen horkou jehlou. A nyní se ukazuje, že jak u lidovců, tak u ODS, tak u zelených jsou velmi silné skupiny poslanců, kterým se nelíbí praktická činnost vlády a ty priority, kterými se někteří ministři zabývají. Mám na mysli zejména pana ministra Julínka, jehož zdravotnická reforma budí odpor nejenom u opozice, u sociální demokracie a komunistů, ale také u celé řady lidovců a zelených.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nechci vás nutit, pane poslanče Sobotko, k tomu, abyste teď, jaksi před tím, když ještě brod nevidíme, sčítal přesně hlasy. Na druhou stranu, pokud je k přijetí ústavního zákona potřeba dvoutřetinová většina, tak těch poslanců bude asi potřeba o něco více, než je těsně jaksi nad, nad tou hranicí, která jde mezi koalicí a opozicí. S kým byste tedy případně uvažovali jako o spojencích z té vládní koalice?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak já si myslím, že v žádném případě není možné si představit, že prosadíme myšlenku předčasných voleb proti vůli celé Občanské demokratické strany, protože ODS má především většinu v Senátu a má taky jednaosmdesát poslanců tady ve sněmovně. Pokud by ODS zůstala jednotná v této otázce, tak proti její vůli nejsme schopni myšlenku předčasných voleb prosadit. Na druhou stranu já nevylučuji, že i v ODS může dojít k odstředivým tendencím. Tato strana má své problémy, jsou tam vážné vnitřní konflikty a já očekávám, že pokud se podaří sociální demokracii posílit v krajských volbách a v senátních volbách letos na podzim, tak by ta myšlenka dohody o předčasných volbách nemusela být úplně nerealistická. Ale souhlasím s vámi, že v tuto chvíli je to ta méně pravděpodobná cesta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jeden takový přípodotek k tomuto tématu. Například poslanec Juraj Raninec řekl serveru aktualne.cz, že, cituji: "Považuje situaci, kdy je vláda postavena na těsné většině, za nešťastnou." A předčasné volby by to podle něho vyřešily. Člověk by si přitom, když čte tuto větu, mohl myslet, že je pan poslanec Raninec zakuklený sociální demokrat.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak, když se podíváte na jeho hlasování tady v parlamentu, tak to by se určitě z toho vyvozovat nedalo. Pan Raninec hlasuje pravicově a musím říct, že my se nedomlouváme s poslanci ODS na konání předčasných voleb, my jako opozice legitimně usilujem o to, aby skončilo období této vlády, protože její činnost vidíme velmi kriticky a byli bychom rádi, kdyby se v naší zemi vládlo jiným stylem a realizoval se pro občany přijatelnější program.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Sobotko, na to, že má ODS ve sněmovně jednaosmdesát poslanců, tak máte docela dobrý přehled o tom, jak hlasuje Juraj Raninec.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak jistě, protože my víme, jak hlasovali jednotliví poslanci například pro takzvanou reformu veřejných rozpočtů, která je pro nás nepřijatelná. A já si vzpomínám, že jediný koaliční poslanec tu reformu nepodpořil a tím byl pan Hovorka. Pan Raninec i ostatní hlasovali pro vládní reformu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomeňme si, že hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Posloucháte samozřejmě Český rozhlas 1 Radiožurnál, hovoříme o situaci mezi opozicí a koalicí a také o situaci přímo ve vládní koalici. Bylo by podle vašeho názoru, pane poslanče Sobotko, pro Českou republiku výhodné mít naráz volby do Poslanecké sněmovny předčasné a do Evropského parlamentu?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Bylo by to výhodné v situaci, pokud se ukáže, že Topolánkova vláda již není schopna produktivně pokračovat v příštích měsících. Je to lepší než agonie vládnutí, než postupný rozklad, který by nás mohl čekat. Současně by to znamenalo i určité finanční úspory.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve chvíli, kdy říkáte, že se vše ukáže, zejména po výsledku podzimních krajských a senátních voleb, tak tomu rozumím správně, když bych si myslel, že ve chvíli, kdy sociální demokraté uspějí, ať už to znamená cokoliv, takže v tu chvíli je na čase se začít domlouvat o tom, jak iniciovat předčasné volby?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já se domnívám, že úspěch sociální demokracie je tou cestou k dramatickému a, řekněme, dalšímu dramatickému oslabení pozice předsedy vlády Topolánka a jeho vládní garnitury. Takže, je evidentní, že úspěch sociální demokracie může urychlit konec Topolánkovy vlády, ale bude záležet na vnitřních procesech v Občanské demokratické straně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Které vy monitorujete.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak my je sledujeme, protože je to důležitá věc. ODS je zatím nejsilnější stranou jak ve sněmovně, tak v Senátu a vnitřní procesy samozřejmě mohou řadu věcí napovědět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy se opravdu s nikým z ODS nedomlouváte na tom, jak by eventuálně mohla situace vypadat, kdyby například ty podzimní volby dopadly tak či onak?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
My nejsme inspirátorem vnitřních problémů v Občanské demokratické straně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem nenaznačoval.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já si myslím, že si za ty problémy může především předseda vlády Topolánek tím, že nedokáže komunikovat se svými poslanci a, řekněme, prosazuje některé programové záležitosti, jako jsou například církevní restituce, které naráží v ODS na odpor. A to jsou věci, které jsou přirozené a koneckonců se daly očekávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem poslanec Vlastimil Tlustý již celkem otevřeně prorokuje občanským demokratům neúspěch v podzimních krajských volbách a od něho odvozuje také to, zda bude, či nebude kandidovat do vedení na následném volebním kongresu, do vedení ODS tedy. Dohodla by se sociální demokracie lépe s Vlastimilem Tlustým než s Mirkem Topolánkem?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Tak vy víte, že já jsem měl s Vlastimilem Tlustým velmi ostré polemiky v době, kdy jsem byl ve funkci ministra financí a on byl stínovým ministrem za Občanskou demokratickou stranu. A já skutečně v té programové oblasti si nemyslím, že by Vlastimil Tlustý byl blíže sociální demokracii, než je třeba pan Nečas, Langer nebo pan Topolánek. Já si myslím, že v současné době je těch programových styčných bodů mezi sociální demokracií a ODS skutečně velmi málo, zejména pokud se ODS vydala cestou privatizace velké části veřejného sektoru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě jednou k té vnitřní, vnitrostranické platformě ODS. Vlastimil Tlustý a poslanci Raninec a Schwippel už mají za sebou dvojí klíčové hlasování s opozicí proti koalici. To jsou, to je vyrovnání se s církvemi. A podobně se dnes chovají také, co se přehlasování prezidentova veta u antidiskriminačního zákona týče. Je možno to vnímat tak, že jste získali tři přeběhlíky?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já myslím, že to je jiná situace. My jsme těmto poslancům nic nenabízeli, my s nimi nejednáme o tom, aby změnili pozici poslanců zvolených za Občanskou demokratickou stranu, my je nelákáme, aby vystoupili z klubu ODS. Ty výzvy zaznívají naopak z obrácené strany. Je to paradoxní, ale výroky o tom, že tito lidé již nepatří do ODS, pronáší pan Tluchoř, předseda poslanců ODS a předseda ODS a předseda vlády pan Topolánek. Takže, je to docela zajímavý proces vnitřní diferenciace, ale myslím si, že sociální demokracii nelze přisuzovat to, že by byla iniciátorem těchto procesů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já znovu říkám, pane místopředsedo Sobotko, že nic takového vám nechci vůbec podsouvat. Na druhou stranu se mi nechce úplně věřit, že když už takováto situace vyplynula, že jsou takto přesně vyprofilovaní tři rebelové v ODS, že by sociální demokraté nechtěli chytit příležitost za pačesy.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Jde o to, k čemu bychom takovou příležitost využili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nevím.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
I proto my jsme jasně deklarovali svůj názor a svůj postoj k otázce dalšího pokračování v případě pádu Topolánkovy vlády. My nechceme tady vymýšlet nějaké nové vládní konstelace v této sestavě. My bychom byli rádi, pokud se Topolánkova vláda zhroutí v příštích týdnech nebo měsících, aby znovu mohli rozhodnout voliči na základě svých názorů a své znalosti situace a aby se tady znovu rozdaly karty po parlamentních volbách. Takže, spíše naším cílem není nějaké shromažďování přeběhlíků, abychom přečíslili vládní tábor a vstoupili do vlády. Naším cílem je ukončit toto období. My ho pokládáme za neproduktivní, za špatné v historii České republiky. Rádi bychom dali možnost, aby se tady sestavila lepší vláda, která zlepší životní situaci občanů a obnoví hospodářský růst.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Bohuslav Sobotka, předseda sněmovního rozpočtového výboru a statutární místopředseda ČSSD. Pane místopředsedo, máte něco proti tomu, aby byl někdo ze zelených zákonodárců zvolen šestým místopředsedou Poslanecké sněmovny?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já musím říci, že je to poněkud neobvyklé vzhledem k tomu, že poslanců za zelené je ve sněmovně šest a v tuto chvíli dva z těch šesti jsou ministry. To znamená, jsou tady čtyři poslanci a z nich by tedy ještě jeden měl být místopředsedou parlamentu. Ale já myslím, že se to principiálně nemůže vyloučit, je to jenom neobvyklá situace, kdy šest zelených bude zastupováno jedním zástupcem ve vedení sněmovny a, řekněme, osmdesát jedna občanských demokratů nebo sedmdesát jedna sociálních demokratů dvěmi zástupci. Je to poněkud nepoměr. Na druhou stranu je zvláštní situace, ve které zelení usilují o post místopředsedy. Je to zrovna v době, kdy ODS potřebuje hlasy zelených pro to, aby snížila opoziční zastoupení ve sněmovních výborech. A já se obávám, že je to takový velmi zvláštní obchod, kdy zelení se budou podílet na genocidě opozičních poslanců ve výborech a odměnou za to získají post místopředsedy parlamentu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen pro posluchače, kteří se zcela neorientují uvnitř, řekněme, vnitrosněmovní politiky, tak předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř přišel s návrhem na změnu počtu členů v některých sněmovních výborech ze sudého na lichý. Tvrdí, že například ve vašem výboru, pane poslanče, v tom rozpočtovém, jsou při sudém počtu blokovány některé normy. A vy tedy naznačujete, že zelení dostanou post místopředsedy sněmovny a za to budou pomáhat občanským demokratům změnit ten počet ze sudého na lichý.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já si myslím, že to tak bude, protože proč by se jinak zelení podíleli na tak špinavé záležitosti, která je naprosto bezprecedentní. Víte, my jsme přesvědčeni o tom, že o poměrech mezi opozicí a vládou ve výborech by měly rozhodnout volby. Výbory se vždy ustavují po volbách a ustavují se podle toho, jak dopadly jednotlivé politické strany ve volbách. A nikdy se ještě nestalo, pokud se dobře pamatuji, že by se během volebního období změnily poměry sil ve výborech pouze na základě toho, že některý z poslanců se rozhodl hrát smutnou roli přeběhlíka, jak se nám to tady stalo v tomto funkčním období v Poslanecké sněmovně u poslanců Melčáka a Pohanky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu to, že by, řekněme, počty členů ve výborech měly kopírovat, rozložení stranického zastoupení ve výborech mělo kopírovat volby, to je zvykové právo.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
To je zvykové právo. Je to na základě principů poměrného zastoupení a minimálně od roku 1996 sociální demokracie toto prosazuje v Poslanecké sněmovně a dařilo se nám to doposud prosadit, aby výbory byly složeny podle rozhodnutí voličů, ne jinak. A není pravda, že by výbory mohly cokoliv zablokovat. Výbory mohou maximálně přijmout, či nepřijmout usnesení, ale to rozhodující slovo ve schvalování zákonů má plénum Poslanecké sněmovny, to má vláda ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To každopádně, pane místopředsedo. Na druhou stranu dobře všichni víme, že je možno zákon ve výborech držet relativně dlouho.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Jistě, ale to přece není nic špatného. Výbory jsou legitimní platformou i pro opozici, aby prováděla kontrolní roli. A my se obáváme, že ODS teď zavelela k určitému generálnímu útoku na opozici. Tím cílem je snížit možnosti kritiky, opozici umlčet a možná trošku zastrašit, protože řada představitelů opozice zastává funkce ve výborech a my se domníváme, že teď bude vyvíjen tlak na tyto představitele opozice, aby zmírnili například svoji rétoriku, protože jinak by jim hrozilo případně odvolání z této funkce. To si nemyslíme, že jsou demokratické metody a myslím si, že nás to vrací před rok 89.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pokud jsme se tady minimálně my dva shodli, že to poměrné zastoupení a počet členů ve výborech je dán, řekněme, nějakým zvykem, který je dodržován minimálně od poloviny devadesátých let, tak pokud ODS ve své snaze nejde nad rámec zákona, není to nakonec legitimní, možná přece jenom drsný, ale legitimní krok proti opozici?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já se domnívám, že to porušuje demokratické principy a není to krok směrem ke standardní parlamentní demokracii. Myslím si, že takové věci se mohou odehrávat třeba v Bělorusku nebo v jiných zemích, které mají totalitní tendence. Ale vůbec by mě nenapadlo, že se v roce 2008 s něčím takovým setkám v demokratickém státě, jako je Česká republika. Myslím si, že ODS se snaží usnadnit situaci v Poslanecké sněmovně, umlčet opozici, zastrašit kritiky. A myslím si koneckonců, že celá ta akce je také určitým vztyčeným prstem k rebelujícím koaličním poslancům, protože se vláda snaží ukázat, že ona přece jenom ještě neztratila kontrolu nad Poslaneckou sněmovnou a že je koneckonců možné zasáhnout a schopna zasáhnout i vůči svým vlastním rebelům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A považujete, pane poslanče Sobotko, ten, řekněme, ohlášený tah či pokus občanských demokratů o změnu poměrů ve sněmovních výborech jako snahu dostat například vás z čela rozpočtového výboru nebo vašeho kolegu stranického Davida Ratha z čela zdravotnického výboru?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já myslím, že to není primárním cílem. Primárním cílem je skutečně zvrátit ten poměr sil ve výborech, který byl dán volbami a ukázat rebelujícím koaličním poslancům, že vláda ještě neztratila kontrolu v Poslanecké sněmovně, to znamená, že je předčasné psát nekrology, tak jak o tom píší někteří komentátoři v dnešním tisku. A to je, myslím, ten hlavní smysl celé operace. Jestli potom dojde k odstranění několika opozičních předsedů výborů, tak to bych spíš vnímal jako určitou výstrahu pro ty ostatní a je to právě součást metody nátlaku a zastrašování, kterou se ODS zřejmě bude snažit v Poslanecké sněmovně v těch příštích měsících uplatnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a ještě poslední otázka, zpátky ke Straně zelených. Považujete, když použijete nějaký svůj politický odborný odhad, za téměř už dané, že bude mít Poslanecká sněmovna šest místopředsedů a z nich jeden bude zelený?

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já to pokládám v tuto chvíli za zbytečné, zbytečně budeme utrácet další finanční prostředky. Já jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna ve svém rozpočtu na to ani nemá vyčleněné finanční prostředky pro letošní rok pro něco takového. Ale pokud to bude součást politického obchodu mezi zelenými a ODS, tak si myslím, že se toho šestého místopředsedy dočkáme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Bohuslav Sobotka, předseda sněmovního rozpočtového výboru a statutární místopředseda ČSSD v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Pane předsedo, díky za váš čas a na shledanou.

Bohuslav SOBOTKA, předseda sněmovního rozpočtového výboru, statutární místopředseda ČSSD:
Já také děkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U druhého mikrofonu byl Martin Veselovský. Přeji vám příjemný večer strávený s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem. Už za malou chvíli, přesně v osmnáct hodin začínají Ozvěny dne a pak v těsném závěsu také Radiofórum.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio