Rozhovor s ministrem kultury Pavlem Dostálem

22. květen 2003
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je ministr kultury Pavel Dostál. Dobrý den. Volba nového generálního ředitele České televize prý bude úkolem až obměněné Rady České televize, jejíž pět členů má příští týden zvolit Poslanecká sněmovna. Je podle vás, jak říkáte, politická vůle je zvolit?

Host (Pavel Dostál): Já se domnívám, že to není otázkou politické vůle. To je otázkou vůle rady, jestli chce zvolit nového ředitele České televize. Já bych si nesměle dovolil podotknout, že ono to tak snadné není, protože není tak velký výběr. Já bych, já bych s nějakou urychlenou volbou, před tou bych varoval a počkal bych. Vytipoval bych si lidi a to veřejné řízení bych dělal asi úplně jiným způsobem. Ale prosím vás to jsou mé názory.

Moderátor (Jan Pokorný): Já tomu rozumím.

Host (Pavel Dostál): Já abych se nedozvěděl, že jsem tím ovlivňoval radu. Asi bych oslovil lidi, o kterých bych předpokládal, že by byli dobrými řediteli.

Moderátor (Jan Pokorný): Já jsem se ptal primárně na těch pět členů Rady České televize, které je potřeba dovolit na schůzi sněmovny. Myslíte si, že je ta politická vůle tu radu mít kompletní a nebo budou tahanice podobné té při volbě velké rady?

Host (Pavel Dostál): Já si myslím, že nejméně, nejméně čtyři lidi se určitě dovolí. Že tam asi nějaké tahanice budou, ale ti kandidáti, kteří, který postavila koalice, asi, asi zvolení budou. A já bych chtěl předem říct, že ačkoli jsou to kandidáti koalice, tak jsme postupovali stejným způsobem, že jsme vybrali jména, u kterých se dá předpokládat, že jsou opravdu nezávislá. Například u nás je Ivan Diner.

Moderátor (Jan Pokorný): Je v zájmu politiků, aby Česká televize měla ředitele?

Host (Pavel Dostál): Já si myslím, že to je v zájmu celý Český republiky a nikoli v zájmu českých politiků. To je v zájmu koncesionářů, protože Česká televize, a nepoužiji ono slovo oblíbené, že je molo. Ale Česká televize je velká organizace, která, které jistě ubližuje, když nemá v čele člověka, který prostě působí dál na řídící struktury a tyto řídící struktury vede.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaký smysl by mělo volit, pokud by se k tomu Rada České televize teď rozhodla, nového ředitele, když se možná schválí novely mediálních zákonů. To znamená i novela zákona o České televize, poníž budou i mediální rady zřejmě voleni jiným klíčem.

Host (Pavel Dostál): No, toto je otázka zase, která má nějaký časový, nějaký časový horizont. Pravdou je, že můžeme počítat, že do takového tři čtvrtě roku zasedne nová rada. A ta nová rada již zřejmě bude mít ředitele navoleného předchozí radou. O to více je důležitější, aby ta volba této rady, byla odpovědná.

Moderátor (Jan Pokorný): Na rozdíl od České televize, tak vlastníci televize Nova vyměnili vedení docela rychle. Vy jste pro Českou tiskovou kanceláře včera řekl, že si nepřejete nic jiného než, aby to byla dobrá komerční televize. Která na rozdíl od té Novy, která tu byla ještě nedávno, bude dodržovat zákon o vysílání. Vy máte průkazné návrhy, že Nova za Vladimíra Železného, nedodržovala zákon o vysílání?

Host (Pavel Dostál): Průkazné důkazy, průkazný důkaz, co je to průkazný důkaz? Já prostě mám rozpracovanou analýzu, kterou nedělám já, ale dělá jí právníci na ministerstvu kultury. Pak jsem oslovil nějaké nezávislé mediální právníky a taky mám k dispozici nějaké zprávy od té agentury, která sleduje nezávislost médií. A z těchto tří zdrojů jasně vyplývá, že Nova v minulosti v hlavním pořadu Volejte řediteli, nedbala jaksi zákona o rozhlasové dani. Překračovala zákon o televizním a rozhlasovém vysílání.

Moderátor (Jan Pokorný): Ten pořad pravděpodobně skončil. Má cenu se o to ještě zabývat, zajímat ex post?

Host (Pavel Dostál): Já se domnívám, že ta analýza předána být musí.

Moderátor (Jan Pokorný): Předána komu?

Host (Pavel Dostál): Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A je otázkou, co s ní, jak s ní rada naloží. V okamžiku, kdy bych já tuto analýzu stáhl, tak se jenom potvrdí ony spekulace, že Pavel Dostál se dohodl nebo sociální demokraté se dohodli s majiteli televize Nova o vzájemném neútočení a nebo tak. Žádná dohoda tedy neexistuje. Já tuto analýzu zpracuji, tedy já tuto analýzu nechám dokončit,předám to nové radě. A tím to pro mě, to zdůrazňuji, tím to pro mě končí. Už se do toho více plésti nebudu, protože je na radě, která by měla rozhodnout, zda ty argumenty, které tam budou uvedené, jsou relevantní nebo nejsou relevantní. Jestli zákon byl porušován nebo nebyl porušován. Pak samozřejmě i když ten pořad byl zrušen, nějaké sankce vyplynout musí, třeba napomenutí, třeba upozornění.

Moderátor (Jan Pokorný): Sankce ale třeba až do výše odebrání licence?

Host (Pavel Dostál): Já se domnívám, že to nehrozí. Protože zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který, který předložili parlamentu předloni pan poslanec Langr a pan poslanec Kučera, je koncipován tak, aby v podstatě jakékoli privátní televizi licence nešla, nešla ve skutečnosti odebrat. Má to tolik kliček, tolik zatáček, že jedině, kdybyste tvrdé porno vysílal místo zpráv nebo v neděli dopoledne místo pohádky, tak pak je to důvod.

Moderátor (Jan Pokorný): Když se o vás říká, že vám jde primárně o to, aby Nově byla odebrána licence, odkud si myslíte, že takovéhle spekulace pocházejí?

Host (Pavel Dostál): No taková spekulace vznikne velice jednoduše z počítače novináře, který píše o médiích a řekne, že ministr Dostál nebo napíše, že ministr Dostál se vyjádřil, že pracuje na analýze, která by měla říci, že není dodržován zákon příslušný. A že tedy pak podá podnět radě. Ale už neříká, že tím podnětem to pro Dostála končí, protože Dostál je v tomto okamžiku odsunut a všechno záleží na radě. Takže jako je to zajímavá zpráva. Víte a pak se z toho stane už, to se časem z toho tato myšlenka dostane vlastní směr, vlastní příběh a už, už to běží.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná je ta myšlenka i podporována tím, že očividně koalice chce mít značnou většinu v té takzvané licenční radě. Usilujete o devět míst.

Host (Pavel Dostál): Já jsem rád, že se konečně někdo na to takto zeptá.

Moderátor (Jan Pokorný): Věděl jsem, že vám udělám radost.

Host (Pavel Dostál): Protože nikdo se mě na to takto nezeptal přímo. Podívejte se. Novináři bohužel přistoupili, přistoupili na tezi, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se volí poměrným zastoupením. Vždyďt to není pravda. O tomto zákon neříká v žádném paragrafu. Zákon prostě říká, že radu volí sněmovna. A sněmovna si vybírá své kandidáty. Jestliže si politici to v roce 94 až 95 už z toho prostě udělali tydle ty handličky, tak novináři spíš by neměli přistupovat na tento handl. A měli by říkat, počkejte, počkejte zákon nic neříká o poměrném zastoupení. A proto já jsem to vrátil na tento začátek a proto jsem na svém klubu a v koalici se snažil prosadit. Podařilo se mi to pouze v klubu sociální demokracie, že prostě tam dáme nebo navrhneme kandidáty, kteří řeknou, kdybychom podlehli tomu pokušení moci a chtěli po nich, aby plnili úkoly sociální demokracie, tak řeknou... Paní Kantůrková vím, že mi řekne, Pavle, trhni si nohou. Řekne to Pospíchal, trhněte si nohou. Řekne to Káča...

Moderátor (Jan Pokorný): Vaculíková.

Host (Pavel Dostál): Vaculíková. Protože to jsou natolik osobnosti, které já znám za ty roky, že prostě jim žádná politická strana nemůže poroučet. A tím vám odpovídám na to, že neexistuje žádná pohodlná většina koaliční většina v této radě. Existuje většina lidí, který, kteří podle mého názoru na rozdíl od předešlých členů rady, jsou daleko nezávislejší a daleko svobodnější.

Moderátor (Jan Pokorný): Nevím, jestli vám udělám stejnou radost dalšími otázkami. V té licenční radě by možná měli sedět lidé, kteří rozumí kmitočtům, kteří rozumějí éteru a dalším technickým souvislostem z přidělováním licencí. Sedí tam bývalí politici. Jaká je jejich vybavenost v té technické oblasti?

Host (Pavel Dostál): Lidé, kteří rozhodují o kmitočtech frekvencí, tak těmi lidmi je naplněn úřad, který stojí za touto radou. Ta odborná, ryze odborná rozhodnutí, zda vysílat rádio XY na vlně tři celé sedmnáct nebo tři celé čtrnáct, to je jediné číslo, které jsem si zapamatoval. Tak o tomto doporučí úředníci. Tady ti lidé mají úkol společenský spíš. Teda chránit tu společenskou oblast. Prostě třeba dbát o to, aby komercionalizací vysílání nezmizely třeba v privátní oblasti zpravodajská rádia. Aby licence, na kterých byla, která byla dána na základě nějakých podmínek televizí či rádii byly dodržovány. Zase jaksi nepotřebujete, nebo promiňte nepotřebujete... Nemyslete si, že toto jsou technici, kteří budou posuzovat, zda, zda se ten vysílač pohne napravo nebo nalevo v tom pásmu. Nikoli.Tady jde o ten společenský dopad této rady.

Moderátor (Jan Pokorný): Předseda poslanecké klubu ODS Vlastimil Tlustý řekl pro deník Právo, cituji. Jsem tady v Poslanecké sněmovně příliš dlouho na to, abych podléhal iluzím. Prostě vím, že lidé, kteří jsou nominováni určitými stranami a uskupeními, mají jistou část, já netvrdím, že celou, říká Vlastimil Tlustý, své zodpovědnosti podřízenu tomu, kým byli jmenováni a odkud přicházejí. Vy jste ve sněmovně taky dlouho. Nepodléháte iluzím nebo podléháte?

Host (Pavel Dostál): Já jsem si toto uvědomoval už dlouho a proto v předešlé odpovědi jsem vám řekl, že jsem udělal maximum pro to, aby pan Tlustý v tomto ztratil iluze. Alespoň, pokud se týká sociální demokracie. Sociální demokracie udělá vše pro to, aby nemohla ovlivňovat členy rady.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste tedy s vlastníky Novy osobně nejednal. Naznačil jste také v jedné odpovědi nebo nesnažil jste se za koalici ovlivňovat....

Host (Pavel Dostál): Počkejte, počkejte, abych byl poctivý. Já asi před půl rokem jsem byl pozván některými zástupci, některými ze zástupců PTF fondů některých z těch managerů na oběd do Valdštejnskýho, do valdštejnský restaurace. A tam mně bylo kladeno otázka, proč kritizuju Novu, co se mi na tom nelíbí? A já jsem tam jenom tomu zástupci investora vypočítal důvody, které mě vedou k tomu, abych, že se bojím toho, že nebo, že jsem přesvědčený o tom, že jejich televize nedodržuju zákony. A říkal jsem jim, že k televizi, která nedodržuje zákony, samozřejmě časem ta rada se tím bude muset zabývat, když... A samozřejmě ta padla ta věta, když jako mně ten zástupce těch investorů říkal, že má pocit, že ohrožuju já jejich investici. Tak jsem řekl, že já jejich investici neohrožuji. Že jestliže někdo ohrožuje jejich investici, tehdy jsem to řekl, je Vladimír Železný, který prostě nedbá jako generální ředitel zodpovědný za vysílání zákona. Tím naše schůzka někdy v lednu v únoru byla skončena.

Moderátor (Jan Pokorný): Je tím nálezem stockholmské arbitráže už všechno uzavřeno?

Host (Pavel Dostál): Je. Z hlediska práva je. Z hlediska sněmovny nikoli, protože ta zvolila orgán, který...

Moderátor (Jan Pokorný): Vyšetřovací komise sněmovny pro zjištění skutečnosti v souvislosti s arbitrážním řízení ve věci CME versus Česká republika.

Host (Pavel Dostál): Ano, pane Pokorný, přesně takhle. Podle mého názoru ten vyšetřovací orgán nemůže nic zjistit nového, protože vše bylo řečeno v arbitrážním řízení. A hlavně on nemůže stupovat do soukromé firmy, jako je CME, aby mu poskytovala informace. To je prostě, že jo, to je v rozporu se všemi zákony. Takže nevím, co bude vyšetřovat v CME.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví byl ministr kultury Pavel Dostál. Děkuji za váš čas. Na shledanou. Druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl ministr kultury Pavel Dostál. 221 552 155 a 221 552 255 to jsou telefonní čísla. A teď už můžete volat, co si myslíte o rozhovoru, který jsme vysílali v první části pořadu O kom se mluví. Dobrý den. Jste ve vysílání.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady je Kosinová, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Vítejte, paní Kosinová.

Telefonický názor: Nemám ani tak v úmyslu pozdravit pana ministra Dostála, jako spíš se ho zeptat, kdy už konečně nebude tím ministrem? Protože on, já vím, že mi teď neodpoví, ale poslouchá to. Já ho vídávám na Fidlovačce, na premiérách. Je to šíleně namyšlenej člověk. A jestli se domnívá, že má, že je zaměřenej nebo to se nedomnívá, von je zaměřenej jenom na televizi Nova. Proč se taky nezaměří na televizi veřejnoprávní, která teda nás všechny stojí peníze, stát stojí peníze. Nakonec ještě chtěj vybírat vod těch, kteří dávaj ty reklamy, budou dávat větší reklamy a přitom teda jejich programy bohužel nemaj úroveň, která by nás zrovna uspokojovala. Proč von je tak cílevědomě zaměřenej někam, co mu vadí osobně. A hlavně teda projevuje a prokazuje tím, že pan ministr a asi i celá vláda se snaží co nejvíc mluvit soukromým subjektům do toho.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, děkujeme za názor. Hezký den. Vítejte. Další telefonát prosím.

Telefonický názor: Jsem, jsem u vás?

Moderátor (Jan Pokorný): Jste ve vysílání. Nasloucháme vám.

Telefonický názor: Dobře děkuju. Brabec, Bránice. Já bych chtěl doporučit panu Dostálovi, aby okamžitě funkci složil. Protože celé naše jednání na mezinárodní arbitráži zavinil von, když jako ministr vůbec nezná mezinárodní smlouvy. Děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady Čermák, Praha.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, pane Čermáku.

Telefonický názor: Já bych tenhle postřeh. Proti Nově se furt zbrojí. Ano,protože poukazuje na nešvary, který v zemi jsou. Na ČT 1 jak programově, tak i pro občany vůbec tato televize nic nedělá. Programy, kde mohli vystoupit obyčejný lidi, ty jsou úplně zrušený. Akorát je tam Na hraně, to je diskriminační pořad, kde jsou lidi jenom do třiceti let a to eště dvě hodiny se natáčí, pak se to sestřihá a to nejlepší se pustí na půl hodiny do éteru. Nesouhlasím se zvýšením poplatků, protože tato televize, představitelé této televize si dávaj tak vysoký platy a eště vysoký padáky. A takovejdle pořádek, jakej tam je, to úplně člověk žasne. Děkuju. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Další prosím.

Telefonický názor: Dobrý den. Slyšíte mě?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano. Dobrý den.

Telefonický názor: Tady posluchačka z Karviné.

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se nám?

Telefonický názor: Ano. Čecháková z Karviné.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, paní Čecháková.

Telefonický názor: No, já jsem jenom, já mám jenom takovou faktickou poznámku. Že pan ministr Dostál je buďto špatně verbálně naladěný a nebo lže. A možná, že to bude tak půl na půl. A ještě k tomu bych řekla, já jsem polské národnosti a myslím si, že je s gramatikou na štíru. Děkuju vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den. Tady je pořad O kom se mluví. Máte slovo. Halo?

Telefonický názor: Dobrý den. Tady posluchač Miroslav z Prahy.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Telefonický názor: Já bych se chtěl trošku zastat pana ministra, který projevuje určitou objektivitu. Chtěl bych citovat jeho výrok pro Právo z 29. dubna, kde vysvětluje, proč vyčítá Nově. Není možné, aby se ve zpravodajství, říká pan ministr, objevovaly jednostranné nevyvážené informace o čemkoli. Aby Nova odmítala právo na odpověď. Tohle je velmi důležité. A chtěl bych, bohužel se nemůžu zeptat. Ale, aby věděl, že todle by mělo platit i pro veřejnoprávní televizi. Kde specielně v poslední době je velmi jednostranné nevyvážené zpravodajství o Kubě. A toto zpravodajství je jednostranné a odmítá jakékoli jiné informace než nepřátelské a pomlouvačné. To je všechno. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonický názor do pořadu O kom se mluví, jehož hostem byl dnes ministr kultury Pavel Dostál. Dobrý den.

Telefonický názor: Dobrý den. Posluchač z Mostu. Já bych chtěl jenom artikulovat....

Moderátor (Jan Pokorný): Nepředstavíte se nám?

Telefonický názor: Dneska asi nechci. Děkuju. Teda omlouvám se. Já bych chtěl artikulovat svojí bezmoc, protože mám pocit, že televize Nova je manipulativní médium. Ale tajhle v té zemi nevím já osobně nemůžu podat nějaký podnět. Sám pan ministr kultury řek, že zákon je koncipován tak, že televizi Nova těžko lze odejmout licenci. Takže nevím, co s tím. Jedinej, kdo se tomu systematicky věnuje, alespoň trochu je Vladimír Just. Nevím, co s tím mám dělat. Jenom artikuluji svoji bezmoc. Myslím si, že působí manipulativně. Konkrétní případ aspoň nakonec. Například před volbami televize Nova uvedla, že Václav Havel bývalý prezident podporovat ve volbách a teď to tam vypočítávali asi od roku 92 až někam k unii svobody, případně KDU-ČSL. Není to pravda. Vystupoval na straně... Kdyby někoho podpořil, strhlo by se okolo toho spousty věcí. On si dával pozor, že nikoho nepodpořil. To je jeden příklad za všechny. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den. Závěrečný telefonický názor.

Telefonický názor: Dobrý den. Tady Gabriel Gondivius z Brna.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Telefonický názor: Já bych chtěl reagovat na váš dotaz na pana Dostála, jak jste se ptal, jestli má vůbec cenu se zabývat některými lapsuci proloženými zajícem Zazou v pořadu Volejte řediteli, když pan Železný odstoupil. Tak teď bych byl hodně rád, kdyby se potvrdil, že vše co bylo řečeno před kamerou, že může být použito proti vám. To znamená, že člověk si nemůže dovolit veřejně prezentovat nějaké lži. Jako vycházím z toho, že jsem slyšel teď nedávno na BBC v pořadu, v kterém vystupoval myslím zástupce CME nějakou ukázku tady z toho pořadu a přišlo mně to tragikomické, co si člověk prostě může dovolit. A druhá taková poznámka. Byl bych rád, kdyby při případné novele nějakého mediálního zákona nebo při konstruování nového zákona, se zákonodárci podívali možná trošku víc na západ od našich hranic. Protože to, co dělal pan Železný v tomto pořadu, tak to byla osobní prezentace a budování si image a pozice a vlivu. V podstatě..., protože mám to jenom z doslechu zprostředkovaně, takže nemůžu říct, že to byla konkrétně Kanada. Ale můj známý má...

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře. Pokud je to jenom zprostředkované a z doslechu, tak prosím nemá smysl...

Telefonický názor: Jde o to, že bych rád, rád, kdyby se v takovém zákonu objevilo něco, že člověk, který, který má vlastnický podíl...

Moderátor (Jan Pokorný): Myslím, že jsme vám rozuměli v té první části. Děkujeme. Tím končí pořad O kom se mluví. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u těch dalších.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu