Rozhovor s Milanem Štěchem

24. listopad 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, senátor za ČSSD Milan Štěch. Vítejte. V sobotu by podle vašich odhadů mělo v Praze demonstrovat až pět a dvacet tisíc odborářů. Hlavním požadavkem demonstrace je, aby novela zákoníku práce zůstala v podobě, která vyhovuje hlavně odborům, tedy ten vládní návrh a já bych se chtěl na začátek zeptat, které oponenty chcete tou demonstrací hlavně přesvědčit?

Host (Milan Štěch): To my chceme získat na naši stranu širší podporu veřejnosti, protože samozřejmě veřejnost má celou řadu svých starostí a chtěli bysme, aby si všimli, že tady pracovní právo je v určitém ohrožení a to v podobě pozměňovacích návrhů, které chystá opozice, ale které také připravují zaměstnavatelé.

Moderátor (Jan Pokorný): Je shromáždění lidí na náměstích tou nejúčinnější přesvědčovací metodou?

Host (Milan Štěch): Tak je to součást. Přece víte, že my trpělivě vysvětlujeme, využíváme všech forem, ať už jsou to mítinky v regionech formou teda setkání v místnostech s našimi aktivisty odboráři. Tak využíváme i sdělovacích prostředků. No ale je vidět, že je tady pořád kolem zákoníku práce mnoho nejasností, mnoho dezinformací a proto si myslíme, že tato forma je dobrá. Ty formy demonstrací jsou u nás poměrně výjimečné oproti jiným zemím zejména zemím jako je Španělsko, Francie, Itálie je to skutečně spíše u nás výjimečný krok a my ho používáme tehdy když jde o něco velkého pro zaměstnance.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste, pane předsedo, mluvil o sdělovacích prostředcích. V letáku Pravda a lži o novém zákoníku práce se kromě jiného píše, že zaměstnavatelé reprezentovaní svazem průmyslu a dopravy chtějí prostřednictvím poslanců ODS, KDU-ČSL a US-DU všemi prostředky zabránit schválení vládního návrhu nového zákoníku práce. K tomu je v médiích vedena lživá a nekorektní kampaň. Poprosil bych vás o odpověď na otázku v kterých médiích a jaká kampaň?

Host (Milan Štěch): Tak ve všech těch médiích, které převezmou tvrzení zaměstnavatelů, například, že se rozšiřují nebývalé pravomoci odborů. My jsme na poslední tripartitě opakovaně vyzvali představitele zaměstnavatelů i před médii na tiskové konferenci, aby zaměstnavatelé dali nám, ale i veřejnosti prostřednictvím médií seznam těch paragrafů, těch ustanovení kde se rozšiřují oproti stávajícímu znění zákoníku práce pravomoci odborů. Dodneška tak neučinili a neučiní, protože prostě takováto ustanovení tam nejsou a každý kdo tyto informace přebírá i přes naše upozornění, že nejsou pravdivá, tak chtě nechtě možná že nevědomky šíří ale nepravdu.

Moderátor (Jan Pokorný): Sám říkáte, chtě nechtě, možná i nevědomky, ale pak se tomu asi i těžko může říct lživá a nekorektní kampaň. Kampaň je přeci řízený proces někým za nějakým účelem.

Host (Milan Štěch): Samozřejmě, protože to je opakovaný, je to neustále dokola tvrzeno, tak už to má podobu kampaně a dokonce některé útoky, které se proti zákoníku vedou velice demagogicky, že se tvrdí například, že pokud bude takovýto zákoník práce jako je současný a ten navrhovaný, takže u nás poroste prudce nezaměstnanost. Prostě jsou to tvrzení, které jsou bez argumentů a mají vytvořit ve společnosti pocit, že pokud se nenechají ovládat občané vyloženě těmito názory, takže bude špatně. A my si myslíme, že příklady naopak z té nejvíce vyspělé části Evropy ukazují, že pracovní právo musí být vyvážené, že musí dělat, vytvářet bych řekl rovnoměrné podmínky jak pro zaměstnavatele tak pro zaměstnance.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvil jste o argumentech vašich oponentů. V tom letáku, z kterého jsem citoval, se také píše, že může dojít k drastickému zhoršení práv v zaměstnání. To přinese a teď cituji doslova z onoho materiálu: Každodenní strach ze ztráty zaměstnání, existenční nejistotu zaměstnanců a jejich rodin. Ponižování důstojnosti zaměstnance, zvýšení stresu v zaměstnání, nárůst dušeních onemocnění, pracovních úrazů. Nestrašíte vaše členy moc, pane předsedo?

Host (Milan Štěch): Ne, my říkáme samozřejmě polopatickým způsobem, protože takový letáček nemůže popisovat přesně ten proces, kterým by k tomu mohlo dojít, ale upozorněme na to, že pokud by bylo přijato ustanovení, které navrhuje jak ODS tak zaměstnavatelé, aby zaměstnavatel mohl propouštět zaměstnance bez udání důvodů, nebo aby mohli být propouštěni lidi v době nemoci, ženy na mateřské dovolené, lidé, kteří získali na pracovišti v minulosti nemoc z povolání, nebo aby se zkušební doba rozšířila ze 3 měsíců na 12 měsíců, nebo aby byly odejmuty pravomoce závodních výborů ve firmách, kontrola dodržování pracovně právních předpisů včetně plnění kolektivních smluv a bezpečnosti práce, tak prakticky končí kolektivní vyjednávání. Potom bysme vyjednávali, pak bysme si nemohli srovnat, porovnat jestli se ty závazky plní. Takže to jsou ustanovení, které by de facto likvidovaly i pravomoce, které dneska mají zástupci zaměstnanců ve firmách a výrazně by zhoršily podmínky zaměstnanců.

Moderátor (Jan Pokorný): Na druhou stranu ale mi zkuste vysvětlit, k čemu by bylo zaměstnavateli, kdyby mu do práce chodili lidé vystresovaní, ponížení, strachující se o práci?

Host (Milan Štěch): My si také myslíme, že.

Moderátor (Jan Pokorný): Přece to zaměstnavatelé nechtějí.

Host (Milan Štěch): Samozřejmě, my si myslíme, že rozumný zaměstnavatel a je jich samozřejmě drtivá většina si toto nemohou přát. Ale dejme si ruku na srdce, nejsou i takoví zaměstnavatelé, kteří od začátku používají metodu strachu. My jsme kolikrát slyšeli, když se vám to nelíbí, tak běžte, nebo my jsme v listopadu 89 necinkali. Takže tyto zaměstnavatelé a znova potvrzuji, že se domnívám, že je jich minimum, nebo že je jich menšina, ale jsou, tak musí být taky těmi právními předpisy nějakým způsobem eliminováni.

Moderátor (Jan Pokorný): Když se tedy vrátím ještě k tomu citátu z letáku, tak je to tedy spíš prezentováno jako taková agitační zkratka, aby lidé přišli na tu demonstraci.

Host (Milan Štěch): Je to informace, která má na malém rozsahu plochy sdělit co nejvíce zásadních informací.

Moderátor (Jan Pokorný): Sdružení střední podnikatelský svaz označilo vaši chystanou sobotní akci za neuvěřitelné zneužívání lidí. Vy tenhle dojem asi nemáte.

Host (Milan Štěch): Samozřejmě ne, tak jsem vám říkal, v Česku se demonstruje a vůbec stávkuje nejméně snad v Evropě a nebudeme demonstrovat pouze tehdy, když jsou třeba problémy uvnitř jedné politické strany. Vy víte, že se před několika lety demonstrovalo na Václavském náměstí za jednoho předsedu tehdy největší, nebo nejsilnější politické strany. Já si myslím, že občané mají právo i na takový vyjádření svých názorů, ale mají také právo na vyjádření názoru kolem třeba normy, která ovlivňuje výrazně celý jejich život.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže odmítáte, že by to bylo zneužívání?

Host (Milan Štěch): Ne, vždyť oni hovořili o tom, že budou stávkovat v sobotu. Zrovna tato skupina, jestli se nepletu. Takže spíše byla otázka proč oni chtějí stávkovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Víte, když nějaký člověk, který má povrchní informace, přiznávám, třeba leckdy z povrchních médií si přečte každodenní strach ze ztráty zaměstnání, existenční nejistota, možnost duševních onemocnění, no tak to na tu demonstraci půjde a nikdo ho ani nemusí nutit.

Host (Milan Štěch): Tak my bysme byli rádi, kdyby si lidé uvědomili, že to, co se tady navrhuje, že je z čertova laboratoře a že je potřeba se počátky k tomu bránit. Protože naše pracovní právo je velice bych řekl srovnatelné, nebo je kompatibilní s právem Evropské unie. A proč bysme si měli podmínky zhoršovat, když Česká republika je právě známa proto, nebo nejvíce jsou tady zaměstnanci velice loajální. Jsou tady kvalitní a měli bysme se teda podbízet tím, že budeme mít ještě nižší mzdy, protože ono ve všech důsledcích se lidé budou ještě více bát, povede k nízkým mzdám, povede to ke strachu, povede to k tomu, že se nebude dařit jako ten pracovní život a ten soukromý život.

Moderátor (Jan Pokorný): Co když ne?

Host (Milan Štěch): Já si myslím, že například právě ta problematika vyrovnání podmínek mezi pracovním a soukromým rodinným životem, že je to dost velkým problémem se to odráží i ve vývoji demografickým a neměli bysme tyto věci podceňovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Je tohle ta pravá role odborů?

Host (Milan Štěch): Je. Je to samozřejmě role odborů, protože odbory musí především teda chránit zaměstnance na pracovištích. Odbory jsou zaměstnanci. Odbory jsou tak silní, jakou mají podporu svých členů a dalších zaměstnanců. Nejlepší je, když ty zaměstnanci jsou členy odborů a dávají najevo svojí určitou aktivitu a odbory samozřejmě jdou i přes ten rámec toho podniku, protože tam se vytváří ty podmínky pro jejich působení a takhle se prakticky chovají a řekl bych ještě výrazněni odbory ve všech demokratických zemí.

Moderátor (Jan Pokorný): A co my, kteří nejsme v odborech? Máme usilovat o vstup do odborů, protože se nám bude pracovat lépe a protože bez nich bychom nebyli nic a nedokázali bychom si obhájit svá práva před zaměstnavatelem sami?

Host (Milan Štěch): To je každého soukromé rozhodnutí a samozřejmě, že máme i případy, že za námi chodí lidé i ze sdělovacích prostředků v poslední době dosti často a hovoří o problémech, který mají. A když hovoříme proč tam třeba není založena odborová organizace, tak pokrčí rameny a řeknou: Když oni se všichni bojí. Já teďko neuvedu ty média, pokud se mě budete ptát, protože nechci ty zaměstnance.

Moderátor (Jan Pokorný): Měl jsem to na jazyku. Rozhlas to není snad.

Host (Milan Štěch): Nebudu odpovídat. Takže taková situace není ani v této vaší branži, bych řekl, nemožná.

Moderátor (Jan Pokorný): Pojďme ještě jednou, dvěma otázkami k oné sobotní demonstraci. Jak stojí v dnešních Lidových novinách, prezident hospodářské komory Jaromír Drábek označil manifestaci, cituji: Za prázdné gesto a demonstraci síly ve chvíli kdy už se stejně komunisté s ČSSD na přijetí zákoníku dohodli. Na tomhle může být něco.

Host (Milan Štěch): Tak pan Drábek reaguje, to je jeho právo.

Moderátor (Jan Pokorný): Věnujeme se spíš té druhé větě.

Host (Milan Štěch): My jak se říká vrabce v hrsti nemáme. Zákon schválený není. Je připraveno velké množství pozměňovacích návrhů. Je nebezpečí, že některé pozměňovací návrhy se mohou zdát i těm, kteří chtějí ten zákoník podpořit jako logické a my chceme, aby všem těm pozměňovacím návrhům věnovali velikou pozornost, protože někdy může být čertovo kopýtko v detailu. A do té doby, dokud nebude zákon schválen pro zaměstnance ve slušné podobě, tak nemůžeme ve své ostražitosti polevit.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže zatím není žádná dohoda mezi těmito dvěma politickými stranami ani zákulisní, ani nezákulisní.

Host (Milan Štěch): My s nimi jednáme. My jsme vyzvali k jednání všechny politické strany. Jednání se uskutečnilo s komunisty a se sociálními demokraty. Jednání přislíbila ODS, i když tedy zatím se neuskutečnilo. Bohužel KDU-ČSL a Unie svobody neodpověděly. Zejména u Lidové strany je to změna chování, protože v minulosti představitelé KDU-ČSL vždycky s námi jednali a hledali určitý kompromis.

Moderátor (Jan Pokorný): Souhlasíte s názorem, že situace kolem chystané novely zákoníku práce je tak zpolitizovaná, že to té normě tak jako tak neprospívá?

Host (Milan Štěch): To s vámi souhlasím. My bysme byli radši, kdyby to nebylo zpolitizovaný a já jsem pevně přesvědčen, že kdyby bylo staré vedení svazu průmyslu a dopravy, takže to v této pozici nebylo, protože jsme se domluvili tak, jako jsme se domluvili o všech euronovelách předtím. Obsahově ten zákoník práce totiž kopíruje ty schválené euronovely v roce 2000 a ještě později a de facto obsahově se tam příliš nemění. A když se mění, tak spíše výhodně pro zaměstnavatele. Takže z tohoto podhledu se divím, že vůbec ten spor nastal, ale myslím si, že právě v tom je největší ten problém takový ten konfrontační přístup vedení svazu průmyslu.

Moderátor (Jan Pokorný): To znamená, že Jaroslav Nýl jako prezident tohoto svazu je jedním z hlavních problémů proč ta záležitost neprobíhala, podle vašeho názoru.

Host (Milan Štěch): Já si myslím, že on neunesl odvolání z čela velké organizace ČEZ. Poté sám několikráte prohlásil, že čeká pád vlády, která v té době byla, ať už to byla Špidlova, nebo Grossova a asi také čekal, že tím pádem skončí projednávání zákoníku práce. To se nestalo a my jsme vždycky nabízeli jednání a mohu vás informovat, že všechna jednání, která se uskutečnila se svazem průmyslu nad zákoníkem práce byly z našeho popudu. My jsme jim navrhovali, ať oni předloží to, co by mohlo jaksi snížit konkurenceschopnost českých zaměstnavatelů a oni vždycky vytáhli, řekl bych obrazně, červenou vlajku, postavení a pravomoce odborů. To přece každý ví, že v České republice nejsou tyto pravomoce vysoké, viz. také průzkum veřejného mínění provedený asi před měsícem, kde 43 procent občanů se domnívalo, že odbory by měly mít větší pravomoce.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane předsedo, proč zrovna toto datum jste si vybrali pro vaši demonstraci?

Host (Milan Štěch): No tak protože zákon je ve druhém čtení. To znamená, že teďko se podávají a 15. prosince by se měly začít projednávat pozměňovací návrhy a ty pozměňovací návrhy jsou největším nebezpečím k tomu, aby se ten zákoník práce mohl zhoršit.

Moderátor (Jan Pokorný): A jen tak na okraj, ono se občas stává, že protestující lidé se hned po mítinku a nebo ještě při něm rozejdou do nákupních center a shánějí vánoční dárky. Není tohle i jeden z motivů proč tolik lidí s vámi do těch připravených autobusů a vlaků nasedne?

Host (Milan Štěch): Víte, tady to je taková písnička, která se vždycky hraje, když my máme nějakou akci. Ono už se to říká od září, když máme akci v září.

Moderátor (Jan Pokorný): A na té písničce něco je.

Host (Milan Štěch): Tak proč by, pokud tady ty občané třeba z Ostravy budou v Praze, proč by toho zbytku dne nevyužili, aby se někam jinam podívali. Někdo půjde třeba do obchodního centra, někdo půjde třeba někam se podívat s dětmi, nebo s někým kdo třeba přijede s ním na nějakou jinou část Prahy, protože ty děti se díky tomu, že jsou daleko do tý Prahy dostanou třeba jednou za 5 let. Takže to nemůžeme těm občanům vyčítat, ale určitě sem především jedou proto, že ví že to, co se jich bytostně týká to jsou pracovní podmínky. Jsou v určitém ohrožení.

Moderátor (Jan Pokorný): A pane předsedo, dejme tomu, že by nakonec zákoník práce byl schválen s těmi některými.

Host (Milan Štěch): Já doufám, že bude.

Moderátor (Jan Pokorný): Stranami prosazovanými pozměňovacími návrhy, zní celá věta. Stupňovala by se potom intenzita vašich protestů a pokud ano, tak kam až.

Host (Milan Štěch): Já si myslím, že ano. Já nejsem žádný císař, o tom rozhoduje orgán, který je k tomu ručený. To je rada předsedů a sněm Českomoravské konfederace odborových svazů na základě názoru jednotlivých odborových svazů a jejich členů. Ale tak jak jsme měli setkání v regionech, tak to odhodlání zaměstnanců ubránit slušné pracovní podmínky je výrazné a bylo tam.

Moderátor (Jan Pokorný): Kam až by se mohli z toho, podle vás, dostat.

Host (Milan Štěch): Samozřejmě, že v té běžné hierarchii v demokratických zemích používaných je až ta stávka.

Moderátor (Jan Pokorný): Generální stávka.

Host (Milan Štěch): Ale já se domnívám, že takový stav nemusí nastat a nenastane, pokud budou zákonodárci seriozně k tomu problému přistupovat. A já jsem i zaznamenal teďko v posledním týdnu, že například konfederace zaměstnavatelských svazů, to je ta druhá největší konfederace už to zužuje pouze na problematiku nemocenského pojištění. To je ale jiný zákon a říká, že už tomu zákoníku práce vlastně by problémy nejsou tak výrazný. Já jsem přesvědčený, kdyby si zaměstnavatelé poctivě přečetli ten návrh zákoníku práce, že nemůžou ho odmítat. A mám poznatky z firem, že k tomu návrhu vesměs nejsou připomínky.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, senátor za ČSSD Milan Štěch. Děkuji za odpovědi. Na shledanou.

Host (Milan Štěch): Také děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, senátor za ČSSD Milan Štěch. 221 552 155 a 221 552 255 telefonní čísla, čekáme na vaše názory. Dobrý den.

Názor posluchače: Haló, dobrý den, tady normálně Josef, České Budějovice. Měl bych takový dodatek k tomu rozhovoru, který tady proběhl s panem Štěchem. Dávám mu plně za pravdu normálně v tom, že hájí práva zaměstnanců proti zaměstnavatelům. Protože, pane Pokorný, nezlobte se na mě, ale vy samozřejmě do těch odborů nemusíte vstupovat. Vy své jisté máte a kdyby bylo normálně, tak byste si klidně mohl toho modrého ptáka přelepit na hlavu. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Mějte se hezky, přeji hezké odpoledne. Prosím druhý telefonát, haló.

Názor posluchače: Tady Macek. Já bych chtěl podpořit předsedu odborů a chtěl bych říci, ať se nedají. Protože mnozí novodobí kapitalisté u nás ukázali jak jsou suroví proti obyčejným lidem, kteří mají rádi práci a rádi pracují. Naschle.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. Další telefonát prosím. Haló, to je zatím šumění, uslyšíme tam i hlas? Zkusme tedy druhý telefon 221 552 155 a 221 552 255. Dobrý den, máte slovo, jste ve vysílání.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Jílek Litoměřice. Pane Pokorný, mohl byste pozvat na příští sezení O kom se mluví pana Nýla? Jestli by, vy jste se ho ptal tím způsobem, protože jsem si vás nahrál jako jste se ptal pana Štěcha. Myslím, že pan Štěch odpovídal velmi rozumně. A teď pokud se týká toho zákoníku.

Moderátor (Jan Pokorný): Můžu jenom k tomu něco, když jste to směřoval ke mně? Jaroslav Nýl tady částečně i na téma zákoník práce v pořadu O kom se mluví byl.

Názor posluchače: Vím, že byl, ale ono by to bylo teď v souvislosti se zákoníkem, že odbory nechtějí především, aby byly propouštěni lidi bez důvodu. Podnikatelé to jak říkáte Nýl a tak dále chtějí, aby mohli bez důvodu. Prosím vás, ono není možno uvést důvod, je neschopnej, nepracuje, nechodí do práce? To není možný uvést jako důvod? Samozřejmě pak je možný soud, ale jestliže někdo viz.blbý, že tě ty podniky ty obchodní řetězce jak tam terorizují, tam vidíte vykořisťování. Běžte se zeptat těch ženských, co tam sedí od nevidím, do nevidím, svátky nesvátky a jsou rádi. Ono je rozumný co jste se tomu smál, mít strach z práce vy jste nezažil asi, ale ten je. Když člověk v padesáti.

Moderátor (Jan Pokorný): Dovolte, abych se ohradil, že jsem se proti něčemu smál.

Názor posluchače: Je z padesáti míst vyhozenej bez důvodu jakým způsobem se má rekvalifikovat, kam má dojít. Vysmívá se dneska ráno tomu Škromachovi, že chce 50 těch, který budou zaměstnávat padesátiletý lidi, že dostanou nějakou slevu na dani a tak dále, nějaké zvýhodnění. Že přece nerozhoduje věk, že rozhoduje to, co člověk umí. Dovedete si představit kdybyste jako novinář předpokládám, kdybyste požádal o nějaký grajd v oboru vědy, že vám ta organizace odpoví: Vy už jste starej, vám je 70 let, vás podporovat nebudeme, i když vaše práce jsou dobrý a téma je zajímavé. A to všecko s tím souvisí.

Moderátor (Jan Pokorný): Dovolte, abych vám poděkoval za názor a poprosil předposlední telefonát. Haló, dobrý den. Zkusme tedy druhou telefonní linku.

Názor posluchače: Haló, dobrý den. Tady Josef z Rožmitálska. Prosím vás, mluvíte o stávkách, ale mělo se taky říct, že kdo tam půjde stávkovat, dostane 300 od odborů. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na shledanou. A poslední telefonický názor na to, co jste slyšeli v pořadu O kom se mluví, kde byl hostem předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Haló.

Názor posluchače: Ano, tady je posluchačka z Moravy.

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se, prosím?

Názor posluchače: Nováková. Jaká práva a jistoty mají ti, teda kdo dávají svůj um, schopnosti, vzdělání a někdy i rodinný majetek do toho, aby mohli podnikat a vlastně vytvářejí tady tou svojí, svým rizikem pracovní podmínky pro ostatní zaměstnance. Já si myslím, že musí být nějaký rovnovážný vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci. Jinak mi to připomíná padesátá léta, když to poslouchám. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuji za názor. Hezký den. Jan Pokorný děkuje za pozornost věnovanou pořadu O kom se mluví a přeje dobrý poslech.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu