Rozhovor s Františkem Bublanem

23. červen 2005
O kom se mluví

Dobrý poslech Českého 1 - Radiožurnálu vám přeje Vladimír Kroc. Rozhovor s Františkem Bublanem natáčíme v jeho kanceláři na Ministerstvu vnitra. Přeji dobrý den. Pane ministře, víte, jaký je rozdíl mezi Belgií a Českou republikou?

Host (František Bublan): To je asi nějaký vtip, ne?

Moderátor (Vladimír Kroc): No tak využil jsem jedné podobné, i když ta podobnost nevím, do jaké míry je blízká kauzy, když v dubnu 1998 utekl při převozu k soudu policistům pedofil Mark Detroux. Určitě na tu záležitost vzpomínáte, tak hned odstoupili ministři spravedlnosti, vnitra i vrchní velitel policie, akorát se předčasně vrátil z dovolené. U nás když policistům protikorupční služby utekl multipodvodník, podezřelý z plánování vraždy, tak zpočátku policejní šéf ani nepřerušil dovolenou a první reakce šéfa resortu byla, že budou vyvozeny kázeňské důsledky. Takže asi ten rozdíl nějaký bude.

Host (František Bublan): No je to stát od státu. Já jsem byl nedávno ve Švédsku, tam uteklo asi 20 vězňů a ministr spravedlnosti se mnou vedl jednání. Já jsem se ho na to ptal, jestli bude mít nějaké problémy a on se jenom pousmál a řekl, že nikoliv. Takže ty rozdíly jsou možná ještě větší někde jinde.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ale věci se daly do pohybu. Včera sám odstoupil policejní prezident. Zvenčí to působí tak, že i vy jste začal konat až poté, co takové jednoznačné stanovisko zaujal premiér Jiří Paroubek. Jak to vidíte vy zevnitř?

Host (František Bublan): Myslím, že tomu tak není. Protože já jsem si vydal určité rozhodnutí o tom, že ti policisté budou potrestáni ještě před jednáním s premiérem Paroubkem. To jednání s ním bylo čistě jenom o tom, on se chtěl informovat, o jakou kauzu šlo, jaké to bude mít následky a podobně. A odvolání policejního prezidenta s tím tak příliš mnoho nesouvisí, protože já jsem ho, já ho neodvolávám za prvé. On sám nabídl rezignaci a nabídl jí nikoli v důsledku toho, že se stal ten útěk, ale protože jaksi naznal a v tom jsem s ním souhlasil, že cokoliv se v té policii stane, ať už je to tato veliká věc a nebo to může být něco samozřejmě i menšího, tak vždycky se to obrací proti němu. Takže on už se stal takovou osobou, na kterou se střílí. Do které se neustále opozice trefuje a každá negace, která v policii ale vždycky bude, protože je to velký sbor, tak bude jaksi směřována vůči jeho osobě. Takže jaksi naznal, že bude lepší pro tu policii, aby už v jejím čele nestál. Mě to samozřejmě mrzí, protože tam stál 7 let a to je dlouhá doba. To žádný policejní prezident zatím nestihl a možná už dlouho taky se to tak nestane. On za těch 7 let vykonal spoustu dobré práce. Možná to oceníme až v budoucnu.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže už to nevidíte jako laciné gesto, jak jste řekl pro včerejší Hospodářské noviny, že byste takovou, takový krok tedy jeho demisi považoval za něco podobného.

Host (František Bublan): No když bych chtěl jaksi tu kauzu ukončit tím, že odvolám policejního prezidenta, tak by to z mého pohledu bylo laciné gesto. Já jsem chtěl spíše mluvit o tom, že aby se to řešilo, tak se to musí řešit od toho počátku. To znamená, kdo pochybil, kdo tu akci naplánoval, kdo jí provedl, zda byly dodrženy všechny podmínky, všechny pokyny a tak dále. Takže tam si myslím, že je ten základ a i pro tu policii je to jako poučné, protože pokud by policie něco pokazila, byl odvolán policejní šéf, no tak tam dole se zase nic neděje. A nakonec tímto způsobem by si mohli odvolávat své šéfy do nekonečna.

Moderátor (Vladimír Kroc): Teď se začalo mluvit o personálním zemětřesení v policii. Nazval byste to tak?

Host (František Bublan): Tak já bych to tak přímo nenazval. Pravda je jedna, že ve vedení policie v tom managementu je určitá i věková vrstva těch policejních důstojníků a takový ten střední věk, ten střední management možná trošku čeká na ty vyšší pozice. Takže chtěl bych i toho policejního prezidenta vybrat z této vrstvy, aby to byl tak čtyřicátník nebo v tomto věku a předpokládám, že si k sobě zase vezme lidi možná stejného věku, nebo stejného typu. A tím samozřejmě dojde k nějakým změnám a to si myslím, že je dobře. Navíc to bude spojeno i částečně s takovou systémovou změnou na policejním prezídiu. Takže to bude všechno v jednom balíku jak se říká.

Moderátor (Vladimír Kroc): Spekuluje se o jménech mužů jako je třeba ředitel protidrogové centrály Jiří Komorous nebo Libor Lochman, ředitel URNY. Připouštíte, že jejich jména jsou ve hře?

Host (František Bublan): Já nechci nic připouštět ani odpouštět. Já mám několik tipů a samozřejmě s ním potřebuju mluvit, s těmi lidmi potřebuju také získat politickou podporu pro jejich jmenování.

Moderátor (Vladimír Kroc): To je důležitá otázka. Předpokládám, že budete obsazení toho místa konzultovat i s opozicí. Protože Bůh ví jak to bude třeba za rok po volbách.

Host (František Bublan): No nejde mě tak ani jako o opozici, ale jde mě, abych měl o to a bych měl takový obecnější souhlas. Takže to chci probrat ve výboru pro obranu a bezpečnost. Protože to jsou poslanci, kteří si většinou zabývají touto problematikou a oni mě mohou říct svůj názor. Nemusím se podle něho řídit, ale chtěl bych, aby to byl šéf, který bude přijatelný pro všechny.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže budete mít na paměti i to, že za rok budou volby.

Host (František Bublan): Samozřejmě, protože také těžko bych někoho sháněl s tím, že by bylo jasné, že on nebude mít souhlas třeba té opozice a za rok to může být jinak. A nikdo by mě do té funkce nešel. Takže já potřebuju mít postavu, nebo osobu, která bude přijatelná a bude mít před sebou nějaký výhled toho, že může pracovat a může si něco naplánovat a podobně.

Moderátor (Vladimír Kroc): Chápu, že nechcete být konkrétní, ale prozradíte alespoň 2 jména, která vám údajně nabídl právě odcházející Jiří Kolář, jako svého případného nástupce?

Host (František Bublan): Víte, že si ani nevzpomínám, jestli mě nabídl 2 jména. Možná jsme se bavili o možných tipech, ale to nebylo určitě ve formě nabídky.

Moderátor (Vladimír Kroc): Kdybychom teď měli shrnout personální opatření, která provádíte právě po té kauze Krejčíř, jaká jsou?

Host (František Bublan): Já ze své pozice mohu udělat jedno personální opatření a to se týká policejného prezidenta. Dál moje personální pravomoc nesahá. Ty ostatní změny může provádět policejní prezident, případně jeho náměstci, nebo další podřízení, kteří mají zase pod sebou ty své lidi. Takže tak je to v policii zařízeno, tak je to i ze zákona. Takže bych to mohl shrnout, co teda policii teď děje. Začali jsme skutečně od toho konce. To znamená, ti kteří pochybili na tom místě té domovní prohlídky jsou postaveni mimo službu. Jedná se o 10 policistů. Potom z funkcí odcházejí vedoucí protikorupčního útvaru a jeho náměstek, kteří vlastně přímo plánovali a řídili tuto akci. No a tím to zatím skončí. Samozřejmě můžeme najít ještě nějaká další pochybení, nebo najít někoho, kdo se na tom také mohl podílet nebo něco pokazil. To bude předmětem šetření inspekce. Počkám si na ten výsledek a potom uvidíme. Ale jako není to v mé pravomoci a já jsem o tom taky nerozhodoval. Já jsem některé věci nabídl policejnímu prezidentovi, že by se měly učinit. On je akceptoval a dokonce i některé věci doplnil. Takže to je v jeho kompetenci.

Moderátor (Vladimír Kroc): Mě by zajímal váš názor, co si myslíte o tom, že musí odejít i třeba náměstek prokorupční služby Josef Bečvář. Přitom pokud mám správné informace, jeho podřízení neuposlechli rozkaz, který písemně vydal před zásahem, že toho podezřelého musí hlídat vždy 3 lidé a podobně.

Host (František Bublan): To je pravda, já už tento názor slyšel také. Nicméně toto byla zrovna z těch věcí, na kterých jsme se dohodli s policejním prezidentem víceméně s jeho větší účastí. Protože on hledal tu přímou linii jak celá ta akce probíhala, jak byla naplánovaná, kdo za co odpovídal. Něco jiného je vydat určité nařízení, nebo rozkaz. Další věc je, že se na to musí také dohlídnout, jestli skutečně se to plní, jestli jsou s tím všichni seznámeni. To se pravděpodobně nestalo. Já pana podplukovníka Bečváře mám trošku problém s tím, že vím, že je to schopný policista, že vedl spoustu docela závažných případů a vedl je dobře. On neodchází od policie, on je pouze zbaven funkce v tuto chvíli. Pokud mě inspekce dodá takové vyhodnocení, že z toho poznám, že nepochybil, tak může se do té funkce vrátit, ale v tuto chvíli to skutečně jinak nejde. My musíme jasně popsat, co se teď stalo a udělat nějaká opatření.

Moderátor (Vladimír Kroc): Údajný Krejčířův komplic Martin Pechan o něm řekl, opět Hospodářským novinám, cituji: Má neskutečné množství přesných informací, včetně těch z policie. Vy už jste včera na tiskové konferenci připustil, že přímo na policejním prezídiu může být někdo, kdo vynáší informace. Zní to dost hrozivě. Jak je to možné?

Host (František Bublan): No možné to je. To se děje všude, že vždycky se najde někdo, kdo, jak se říká, zradí, kdo je ochoten možná i kvůli nějakému penízu poskytnout informace. Já tu jistotu nemám. Samozřejmě já jsem slyšel spoustu takových informací, že tam někdo by mohl vynášet, že tam něco uniklo, ale to není moje jistota. Já to taky nebudu zkoumat. Na to nemám sílu, ale věřím tomu, že teď když se rozjede to vyšetřování, tak je docela možné odhalit takovéto jevy.

Moderátor (Vladimír Kroc): Tak teď je velká příležitost, když to řeknu možná hrubě, vyčistit policii při těch personálních změnách.

Host (František Bublan): Víte, ono to vyčištění policie už probíhá možná několik let. Třeba kauza Berdychův klan je takovým typickým příkladem, kdy najednou se na něco přišlo, že něco není v pořádku. A teďka těmi postupnými kroky se objevovali další obvinění policisté a už to samozřejmě leze docela do vysokých čísel a to ta očista probíhá. Já bohužel musím konstatovat, že většina těch kauz, takových těch negativních má počátek v době, kdy třeba ještě ani policejní prezident současný pan Kolář nebyl na svém místě. Že jsou to takové jaksi pozůstatky těch dřívějších dob a věřím tomu, že už jako jsme možná jak se říká za vodou. Že už těch negativních případů nebude tolik.

Moderátor (Vladimír Kroc): Upřímně řečeno, zatím to tak nevypadá, protože třeba poslední případ pro nezasvěcené zní hodně absurdně. Chtěl jsem se zeptat. Jak často se policisté beranidlem dobývají do otevřených dveří domnělého drogového dealera, který ve skutečnosti bydlí na druhém konci vesnice, jako to bylo v únoru ve Zbirohu?

Host (František Bublan): Já vím, že to je smutné, že tady těch pochybení je trošku jaksi nakumulováno v jednom čase příliš mnoho, ale jako stalo se to. Je to nemilé a stalo se to. To, že postupují tak, jak postupují, tak to je zase správné. Oni nemohou postupovat jinak, jo. Oni když jde jednou na ten zásah, tak nemohou brát za kliku, nemohou klepat, nebo zvonit. Zkrátka to se musí, to dělá policie na celém světě, že postupuje tímto způsobem a oni jsou také tak vycvičení. Takže to jim jako nezazlívám, ale samozřejmě zazlívám těm, kteří jim to připravili a označili ten dům, že to udělali špatně.

Moderátor (Vladimír Kroc): Vy jste se rozhodl, se rodině Švorcových, ve kterých ta neohlášená návštěva zásahové jednotky asi nezanechala nejlepší dojem, osobně omluvit. Ale říkám si, když pojedete do toho Zbirohu, jestli by nebylo rozumnější se přestat, teď to nemyslím na vás osobně, ale handrkovat o pár stovek za rozbité dveře. Protože pokud vím, tak ministerstvo vnitra nechce uhradit tu škodu celou, což zní také absurdně.

Host (František Bublan): Já už jsem měl diskusi s naším právním odborem a my jsme se rozhodli, že to uhradíme celou tu částku. Ono trošku problém v tom je, já to tady nechci rozebírat. Přece jenom tam asi došlo k nějakému využití toho, že půjdou nové dveře, ale uhradíme to celé. Nebudeme kolem toho diskutovat už nadále.

Moderátor (Vladimír Kroc): Já bych se vrátil k té úvodní otázce a tomu příměru s Belgií. V té poslední kauze Krejčíř. Připustil jste si, pane ministře, alespoň na chvíli osobní odpovědnost? Zvažoval jste třeba demisi?

Host (František Bublan): Já pokud bych si připustil osobní odpovědnost, tak to je za stav celé policie, nikoliv za tento případ. Stejně tak tu osobní odpovědnost za tento případ nedávám panu Kolářovi.

Moderátor (Vladimír Kroc): Mimochodem on zůstává u policie?

Host (František Bublan): Navíc on zůstává. Já nemohu mu to dávat, protože on skutečně nemůže být u každé akce. Těch akcí je po republice denně několik desítek, možná podobných nebo menších. Takže to jako nejde a já si mohu připustit osobní odpovědnost za to, že ta policie třeba v nějakém rozvalu, nebo že špatně pracuje. A ono zase záleží na tom úhlu pohledu, jo. Já když vidím a ty zprávy dostávám o těch úspěšných akcích, jo. Samozřejmě o tom se moc nemluví, o tom se nepíše. To televize jaksi nedává, protože to není tak zajímavé a je to pozitivní a to se moc jako nechce. Tak zase si na druhou stranu říkám, že ta policie nepracuje špatně. Dělá spoustu dobrých věcí, jo. Dělá spoustu preventivních takových akcí a tak dále. Takže nebo mezi ty policisty chodím na různé ty akce, tak s nima mluvím a vidím jako na jaké jsou úrovni. Ono to není zas tak špatné. Tak z tohoto pohledu jako to moje rozhodování je takové obtížné. Jo kdyby to dospělo do stádia, že by já nevím, polovina policie odešla z nějakého znechucení, nebo kdyby skutečně se nedařilo vůbec nic, tak potom ano. Protože ta policie patří pod ministerstvo vnitra, tak bych to zvažoval, ale.

Moderátor (Vladimír Kroc): Zkusme tedy skončit pozitivně. Už je spočítaná ta hotovost, která zůstala v Krejčířově vile, kolik nám tady nechal do státního rozpočtu?

Host (František Bublan): No to bude problém, jako kdybysme si to mohli dát do státního rozpočtu, tak by to bylo všechno pravé, tak by to bylo asi, tak by nám to pomohlo. A ono to bylo trošku jinak a to byly peníze připravené na podvod, na dost veliký podvod a úspěchem je to. To zase je tady ta akce, já už jsem to říkal i na té tiskovce, nebyla dobře vedena pouze tahle ta koncovka byla zkažená. Ale to, že byla dobře vedená, tak jaksi zachránilo státní pokladnu, nebo jaksi nepřipravilo asi o 3 miliardy korun, jo. Takže to je pozitivní a v tom ta policie udělala velký kus práce. Ten podvod byl nachystaný takovým způsobem, že by to poskytlo nás všechny daňové poplatníky, že bychom ty 3 miliardy museli jaksi vyplatit.

Moderátor (Vladimír Kroc): Hostem pořadu O kom se mluví byl ministr vnitra František Bublan. Děkuji za rozhovor, na shledanou.

Host (František Bublan): Taky děkuji, na shledanou.

Moderátor (Vladimír Kroc): Připomenu, že hostem byl dnes ministr vnitra František Bublan. Čísla do studia 221 552 155 nebo 221 552 255. Vítám prvního posluchače, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Lukešová u telefonu. Já opravdu, i když nechám stranou určité politické konstelace, protože tím se nemíním vůbec zabývat, tak mám jednu zásadní možná připomínku i k projevu pana Bublana a dalším představitelům, kteří působí v této sféře. Mě nejvíc na tom vadí, že prostě já postrádám hlavně v této oblasti, když to řeknu jako osobnosti. Nebo i chlapi, když to řekneme lidově, s vnitřní silou, razancí a postojem určitým. A to prostě nevyzařuje. Já, vyzařuje určitá obojetnost a to mi jako hrozně vadí, že jako v této oblasti bych čekala skutečně hlavně osobnosti, že by se měly projevit a podle toho to v této oblasti taky vypadá. Děkuju, na shledanou.

Moderátor (Vladimír Kroc): Děkujeme, paní Lukešová, na shledanou. A vítáme dalšího posluchače, posluchačku, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den Surovec. Tady je podstatná jedna věc, která se neustále zatajuje. Sametová revoluce byl podvod nachystaný komunistama, alias Růžička, že dělá mrtvého. Tito komunisti mají své lidi a estebáci mají své lidi ve vedení policie, na státních zastupitelstvích u soudu. Jestliže se proti dva týmto osobám zvednete, jste v ohrožení života. Já tuto skutečnost dělám 8 let a skutečně jsu ohrožený na životě. Jsem trestně stíhán, protože poukazuji na trestnou činnost těchto orgánů. A ničeho se nedovoláte. Sdělovací prostředky se tím nechtějí zabývat. Řekněte mě, do jaké doby tady toto v České republice bude?

Moderátor (Vladimír Kroc): Tak to vám asi neřekneme, ale děkujeme, že jste, pane Surovče zavolal. Pojďme dát šanci dalším posluchačům. Hezký den, na shledanou. Máme třetí telefonát, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, volá posluchačka z Prahy. Já jsem vám chtěla, prosím vás, říct jednu věc, že žádné zemětřesení na policii a na vnitru ničemu nepomůže. Dokud ve střetu zájmů nebude postiženo to, aby bývalí exministři jako vnitra, spravedlnosti, mám na mysli doktora Sokola, doktora Nováka budou pracovat jako advokáti a budou mít nadstandardní vztahy s policií s vězeňstvím a všemi těmihle těmi, tak potom vždycky najdou někoho a budou obhajovat tyhle ty opravdu bohatý grázly. Tak vždycky najdou někoho, koho uplatí, víte. Protože ten Krejčíř, ten neutekl, to prostě to tam bylo zaplacený, že jo. To je jednou jistý. A dokud se budou poslanci zabývat tím, střet zájmů, takový ty kašpárkoviny, který nám tady předkládají jako veřejnosti, tak to je na nic. Prostě tihle ti lidi z vysokých funkcí musejí mít určitý distanc na určitou dobu. A ne že budou křičet, že jsou kráceni na svých osobních právech.

Moderátor (Vladimír Kroc): Rozumíme. Paní posluchačko z Prahy děkujeme za váš telefonát, hezký den, na shledanou. Tak máme další telefonát, dobrý den.

Názor posluchače: Karel, Ústí nad Labem, dobrý den. Já se chci jenom pozastavit na tom, že vlastně i dneska jsem poslouchal ráno pana Koláře, i teď pana Bublana, jak to potvrdil, že on dal skutečně tyhle ti lidi nemají vlastně sebereflexi. Ani pan Kolář neuznal ráno, když jsem ho poslouchal, že by měl sám dobrovolně odstoupit. On musí mít někoho nad sebou, kdo ho donutí a teprve pak odstoupil, ale sám, aby si řekl ano, já jsem pochybil, neexistuje. A to je naše chyba. Vůbec politiků obecně. A pan Kolář skutečně a ještě ho nechají vlastně pracovat u policie. Nevíme teda kde bude pracovat, ale bude tam pracovat. Čili zase bude dělat ty chyby, co prostě dělal teď, když byl tím prezidentem. To je všechno, naschle.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ano, vyslechli jsme vás, děkujeme na shledanou. Máme pátý telefonát, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady posluchač z Prahy, Jarda. Já bych měl takový názor. Když poslouchám pana Bublana, tak ho nevidím na dobrým místě jako ministra vnitra, protože ten by mohl dělat tak v mateřské školce nějakého ministra, ale to necháme stranou. Co dělala policie když tento člověk si. . . za kolik miliónů a miliard si užíval? Jak to, že ho nikdo nekontroloval, nebo nezajímal se, kde tyto peníze nasbíral? Já osobně mám s policií takovou zkušenost, že když je člověk o něco požádá, tak řeknou, řešte to občansko právní cestou, my na to nemáme peníze a prostě nedělají vůbec nic. Umněji akorát dělat ramena na řidiče, když je támhle chytnou, že jedou o 10 kilometrů víc. Dále ty, co odstupujou od policie nebo udělají nějaký průšvihy, ještě dostanou od nás daňových poplatníků penízky pěkně do důchodu nebo ještě než dojdou do důchodu. Takže policajti se vybírají podle toho, jaký mají razítka nebo vzdělání, ale jestli něco umněji nebo neumněji, podle toho se vůbec nevybírají.

Moderátor (Vladimír Kroc): Dobře. Pane Jardo, děkujeme za to, že jste zavolal. Ještě budeme mít poslední telefonát, na shledanou. A dobrý den, tedy tomu závěrečnému volajícímu posluchači.

Názor posluchače: Dobrý dne, tady Suchá. Já jsem se jenom taky chtěla připojit ke všem těm řečníkům, předřečníkům teda mým. Protože všichni měli pravdu, všichni prostě říkají to přesně jak to je. A tohle to, to co se děje na vysoký úrovni, to se děje na okresech, to se děje na vesnicích. Podívejte se, já jsem se jenom bláhově obrátila jednou na starostu, jestli by mohl zařídit, aby přes naši vesnici jezdily auta padesátkou, která je daná a bylo mi řečeno: Paní to nemůžu protože to jsou vlivní podnikatelé a to já se nemůžu s nima rozházet. A všichni mluví o demokracii, všichni mluví, že jsme si všichni stejně rovni a není to pravda. Není to pravda, lidi se bojej, tyhle ty grázlové to mají všechno podplacený, uplacený. Starostu si sice zvolíme, ale on potom stejně prostě je nakloněnej tuhle vlivnejm tohleto. A těm policajtům se někdy ani nedivím, že si ty úplatky vezmou, protože já vám řeknu. Nesouhlasím s tím, ale když oni vidí, co se všechno děje u nás, tak já já se vůbec nedivím, že si někdy některý ten policajt něco vezme. Děkuju na shledanou.

Moderátor (Vladimír Kroc): Paní Suchá, hezký den, na shledanou. A to byl tedy závěrečný telefonát do pořadu O kom se mluví. Dnes jsme tedy mluvili s ministrem vnitra Františkem Bublanem. Příjemný den a dobrý poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu přeje Vladimír Kroc. Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu