Rozhodčím jsem nikdy nenadával, ale štvali mě ti arogantní. Chtěl jsem komunikovat, říká Folprecht

28. září 2023

Sváteční den 28. září neznamená volný den pro fotbalisty. I proto si můžete užít další díl pořadu První dotek Zdeňka Folprechta, ve kterém s Davidem Nyčem probírá problematiku ohledně žlutých karet. Co dělal, když dostal na stadionu Bohemians červenou kartu? Co našim fotbalovým expertům zarecitoval věrný posluchač Braňo z Martina? Co za kauzu se řeší kolem fotbalisty Neapole Osimhena? Zaujala naše experty kuriózní penalta Galatasary? Poslechněte si celý díl.

Jak moc tě během zápasu limitovalo to, že jsi inkasoval žlutou kartu?

Dost. Uděláš třeba skluz nebo ve vzdušných soubojích si musíš dát pozor na lokty. Nechceš nikoho trefit, ale stane se, že ho prostě trefíš. Nemůžeš si prostě dovolit taktický faul a i trenéři se pak při střídání rozhodnou spíše pro tebe, že tě stáhnou ze hřiště.

Ohledně čtyř žlutých karet je základ dostat čtvrtou žlutou kartu doma. Prostě vynecháš venkovní zápas a máš volný den. (smích)

V samostatné české nejvyšší fotbalové soutěži dostal nejvíc žlutých karet Admir Ljevaković (106). Víš kdo by ho ale mohl už brzy vystřídat v tomhle prvenství?

Mohl by to být Marek Matějovský, který jich má 103.

Zažil jsi někdy, že by rozhodčí vytasil místo žluté karty červenou?

Nestalo se mi to nikdy, ale viděl jsem to na nějakém videu.

Vysvětluje vždy rozhodčí za co žlutou kartu uděluje?

Mám rád, když to rozhodčí vysvětluje. Většina z nich to nyní dělá, ale když jsem hrál já, tak bylo plno rozhodčích arogantních. Rozhodčímu jsem nikdy nenadával, ale mrzelo mě, když jsem chtěl normálně komunikovat a on na mě zařval, že se se mnou nebude bavit a ať vypadnu. Arogantní rozhodčí jsem neměl rád.

Vnímáš jako fotbalista transparenty na tribuně?

Nikdy jsem nehrál v takovém klubu, kde měli pěkná chorea, jako Sparta a Slavia. Když je ale velké choreo přes celou tribunu nebo za bránou, tak si toho všimnou i hráči. Obzvlášť v derby, kde se teď nehrálo asi šedesát minut (smích).

Zažil jsi někdy fantastickou výmluvu hráče, že nemůže na trénink?

Nezažil. Po vyhraném zápase se třeba šlo na pivo a nejčastěji hlásil Marek Bakoš, že „Večer šohaj, ráno šohaj.“ Jestli chceš jít večer na pivo, tak musíš ráno trénovat nebo prostě nechoď na to pivo. Druhý den jeden hráč nepřišel na trénink a je to blbé i kvůli partě, protože nikomu se nechce, ale všichni nakonec vstanou. Přišel trenér do kabiny a řekl o hráči xy, že včera snědl nějaké sushi a je mu špatně. Všichni jsme na sebe koukali pohledy, že jsme věděli, o co jde. (smích)

Vynechal jsi někdy trénink?

Nikdy jsem nevynechal trénink ani školu.

Přemýšlí někdy trenéři a hráči tak, že si nechají dát úmyslně žlutou kartu? Co vytáčí moderátora Davida Nyče ohledně gólových oslav hráčů? Jaký střet měl s rozhodčím v divizi v zápase proti Slanému? Jak dopadl fotbalový kvíz mezi reportérem Pavlem Tylšarem a Zdeňkem Folprechtem? Hrají nyní hráči na soustředěních na playstationu? Poslechněte si sváteční vydání pořadu První dotek.

První dotek Zdeňka Foprechta

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.