Roušky budeme nosit i v létě. Kolektivní imunitu ohrožuje možnost komunitního šíření nových mutací, varuje Maďar

13. duben 2021

Do dvou měsíců by se mohla výrazněji projevit kolektivní imunita z očkování. Podle epidemiologů ovšem nelze počítat s takovým rozvolněním jako loni v létě. „Roušky ve veřejných vnitřních prostorách asi zůstanou povinné, bude se dbát na dodržování maximální kapacity provozoven, aby na jednoho člověka bylo přibližně 15 metrů čtverečních. Roušky budou možná i venku na hromadnějších akcích,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar. Jaký je plán rozvolňovacích opatření pro příští týdny?

„Virus bude stále hůře a hůře cirkulovat v naší populaci, protože nebude schopen skákat mezi očkovanými. Obtížně se mu přeskočí i na ty, kteří nemoc čerstvě prodělali,“ vysvětluje vakcinolog Roman Chlíbek princip kolektivní imunity. Funkční ochranou podle evolučního biologa Jaroslava Flegra momentálně disponuje asi 40 % české populace.

Imunita získaná očkování je přitom spolehlivější než ta z prodělání nemoci. „Virus si to umí zařídit, aby si náš imunitní systém vybral takové terče pro vznik imunity, které mu nebudou vadit. To je jedna z mnoha výhod imunity vzniklé vakcinací, protože tam si terče vybral člověk a to se viru bude hůř obcházet,“ míní Flegr.

Ještě není vyhráno

Podle epidemiologa Rastislava Maďara by ovšem i imunitu z očkování mohly ohrozit novější mutace. „Zejména ta jihoafrická a teoreticky i brazilská se odklání od post-vakcinační i post-infekční imunity. Pokud by se stalo to, co s britskou mutací, že by se nekontrolovaně rozšířila za několik týdnů po většině území republiky, tak by to bylo velmi negativní,“ varuje.

Čtěte také

Důraz proto klade na trasování. „Je velká snaha, aby se pravidelně sekvenovalo, aby se dělala genotypizace a včas odhalila místa jako na Děčínsku, kde se ty varianty vyskytují. Ale bohužel i tam se ukázalo, že to není importované. Kdyby to bylo zvenku, byl by tam jasný mechanismus zavlečení. Pokud se tam ale cestovní anamnéza neukázala, je možné, že nám tu probíhá řetězec komunitního šíření,“ doplňuje Maďar.

Jako člen poradní skupiny MeSES doporučuje odklad většího rozvolňování. „Jsme na sestupné křivce, která by dobrzdila, pokud by se 12. 4. otevřela jen část škol v rotační výuce, jak jsme navrhovali. Bohužel se k tomu přibalila poměrně velká část dalších věcí. Proto u mezivlny, která byla plánovaná na 19. 4. jsme už doporučili posunutí na 26. 4., protože teď bylo to rozvolnění poměrně masivní,“ říká Maďar.

autoři: Jiří Chum , jkh
Spustit audio

Související