Výhody vakcíny AstraZeneca převažují nad riziky, tvrdí experti. Očkování v Česku pokračuje

8. duben 2021

Evropská léková agentura (EMA) ve středu informovala, že na seznam velmi vzácných nežádoucích účinků u vakcíny AstraZeneca přidává i vznik krevních sraženin. Český SÚKL oznámil, že nehodlá k očkování vydávat žádná další doporučení, protože takto vzácná rizika existují i u řady jiných léčiv. Vakcínami AstraZeneca by měli očkovat především praktičtí lékaři. „Pacienty o riziku informujeme. Každý lék může mít nežádoucí účinky,“ říká šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Látkou od firmy AstraZeneca bude dál očkovat i většina dalších zemí. Její použití už dříve pozastavily Norsko a Dánsko kvůli podezření na vedlejší účinky. Velká Británie bude vakcínou očkovat pouze lidi starší 30 let, Francie osoby nad 55 let, Německo a Španělsko nad 60 let a rizikové skupiny.

Věk se přitom podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové neprokázal jako rizikový. „Na základě posouzení případů a vyhodnocení nebyl identifikován žádný rizikový faktor. Nežádoucí účinky nesouvisí s věkem ani s pohlavím, neprokázala se vyšší pravděpodobnost u první či druhé dávky,“ uvedla pro Radiožurnál.

Čísla jsou vakcíně nakloněna

A pro očkování hovoří také statistiky. Převedeno na domácí kontext: pokud by celá Česká republika dostala AstraZenecu, vedlejší účinky by se projevily zhruba u stovky lidí. Smrtnost při onemocnění covidem-19 je přitom okolo jednoho procenta, což je tisíckrát tolik.

Je potřeba, aby lékaři měli nežádoucí účinky na paměti. To ovšem neznamená, že bezpečnostní profil vakcíny by byl horší. Vakcína po očkování chrání do vysoké míry před onemocněním covid-19, které má daleko častěji za následek úmrtí nebo hospitalizaci,“ potvrzuje Storová.

Kontext mohou dodat i příbalové letáky jiných léčiv. Například u hormonální antikoncepce je riziko výskytu krevních sraženiny čtyřicetkrát vyšší. Mezi vzácné vedlejší účinky Ibalginu patří zánět žaludku či mozkových blan, poškození jater, srdeční selhání... V tomto kontextu je AstraZeneca stále velmi bezpečná.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související