Romskou sekci by mělo mít každé evropské muzeum, říká Timea Junghaus z institutu ERIAC

30. srpen 2023

Muzeum Mucem v Marseilles připravilo ve spolupráci s Evropským institutem romských umění a kultury ERIAC velkolepou výstavu nazvanou Barvalo. Ta zkoumá romskou kulturu a historii v Evropě. Jednou z předních osobností výstavy byla Timea Junghaus, ředitelka zmíněného berlínského institutu ERIAC.

„ERIAC (Evropský institut romských umění a kultury) je v současnosti jedinou, transnacionální institucí, kterou zřídila Rada Evropy. Naším posláním je podpora a prezentace romského umění a kultury, a to na celoevropské úrovni." 

„Pracujeme ve všech státech Evropské unie a se všemi státy, které jsou zastoupené v Radě Evropy. Celkem jich je 46. S místními institucemi se staráme o kulturní činnost v jednotlivých komunitách daných zemí."

Čtěte také

„ERIAC se zajímá o všechny skupiny obyvatelstva. Může jít o německé Sinty, Gitanos ve Španělsku, Manušové ve Francii, nebo Romové ve střední Evropě. Věnujeme se všem skupinám romského původu, které v Evropě žijí."

Timea Junghaus vysvětluje, jak ERIAC pracuje:

„Sekce jednotlivých států pracují tématicky. Může to být nejen umění a kultura, ale i spolupráce s vědeckými a akademickými institucemi. Samozřejmě pracujeme i na poli médií. Velmi důležitou součástí je zkoumání historie a romského holokaustu. Zásadní součástí naší činnosti je podpora vzdělávání a udržení romského jazyka."

„Pouze každý čtvrtý občan romského původu hovoří romštinou. Je tak velmi podstatné chránit samotný jazyk. Ve spolupráci s muzei, jakým je Mucem v Marseilles, můžeme nabídnout naše expertízy a výzkumy, které legitimizují romskou populaci, kulturu a samotnou romštinu."

Romština je přítomná

Timea vysvětluje, že romsky mluví i někteří členové a členky Evropského parlamentu, třeba z Německa nebo z Maďarska.

„Spolupráce na mezinárodní úrovni je vždy velmi komplexní. Uspořádat výstavu, jaká je právě tady v Marseilles, je zářným příkladem jak uspět. Bylo potřeba vytvořit tým kurátorů a kurátorek, kteří přesně ví a znají zásadní problematiky. Těmi nejsou jen jednotlivé romské skupiny, ale zejména rozdílnost v názorech a v pojetí romské kultury a historie."

Podle Timei Junghaus je vždy potřeba přistupovat s otevřenou myslí. Důsledně zkoumat a číst tak, aby došlo k pochopení. Jedním z cílů je založení romského muzea, tzv. RomaMoMA. Romskou sekci by tak mohlo mít každé z již existujících a známých muzeí Evropy.

„RomaMoMA může vzniknout nejen jako podpora lokálních umělců v daném státu nebo městě, ale třeba i jako knihovna."

Výstava Barvalo je ohromným úspěchem. Nejen pro pořádající muzeum v Marseilles, ale i pro ERIAC. Denně ji navštívilo až 9 tisíc lidí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.