Romské profesionální divadlo Romathan letos slaví 30. výročí od založení

20. červenec 2022

V bývalém Československu vzniklo v roce 1992 první romské profesionální divadlo Romathan. První premiérou byla 20. prosince 1992  inscenace Daniely Hivešové-Šilanové Than perdal o Roma / Město pro Romy. Divadlo si koncem tohoto roku připomene 30. výročí.

Vznik romského profesionálního divadla byl motivovaný snahou o zrovnoprávnění podmínek pro rozvoj, šíření a upevňování kultury národnostních menšin žijících na Slovensku. Více bývalý ředitel divadla a dnešní šéf jeho hudebního souboru Karol Adam:

„Začátky divadla byly těžké. Zejména pro ansámbl, který ještě nepoznali majoritní diváci. Líbilo se mi, že jsme mohli reprezentovat svoji hudbu.“

Úkolem divadla je nejen šířit kulturu, ale i ji upevňovat v řeči a jazyku. S tímto záměrem v něm účinkují herci, zpěváci, tanečníci a typický romský orchestr. Tyto čtyři základní umělecké komponenty svým spolupůsobením syntetizují divadelní obraz, zároveň však pomáhají v původní podobě přiblížit tradice I specifika romské kultury. Ředitel Romathanu Karol Adam:

„Jsem velmi šťastný, že máme tak skvělé muzikanty.“

Do roku 1993 divadlo usilovalo o naplnění funkce celostátního romského národního divadla i tak, že své premiéry uvádělo nejen v Košicích, kde sídlí, ale i v Bratislavě. Více šéf herecké složky Romathanu Marián Balog:

„Začátky byly opravdu nádherné. Chodili jsme po osadách a hledali jsme talenty. Byli to pan Šilan, paní Šilanová, sbormistr Pacanovský z Prešova – tomu se stačilo na člověka podívat a poznal talent. Zkrátka, do souboru se nedostal jen tak někdo.“

Po roce 1993 se z finančních důvodů omezila zájezdová činnost divadla na východoslovenský region. Pravidelně je zvané na slovenské i mezinárodní, romské i neromské folklorní a divadelní festivaly. Znovu ředitel divadla Karol Adam:

„Divadlo Romathan oslovilo zhruba 1,3 milionů diváků. To je na takto malé divadlo úžasné číslo.“

„Velmi důležité je propojení hudby s činohrou a zároveň nerušit diváky a podpořit dramatickou složku.“

Jediné romské profesionální divadlo na Slovensku se po letech fungování v nevyhovujících podmínkách vloni přestěhovalo do nové budovy v Tovární ulici v Košicích. Za 90 tisíc eur ji zrekonstruoval samosprávný košický kraj, do jehož působnosti Romathan patří. Do budoucna by měl v sídle divadla vzniknout i Romský dům, který by měl být centrem pro uchovávání romské kultury v kraji.

Spustit audio

Související