Rodiče s dětmi, studenti a starší lidé jsou vyloučeni z trhu práce. Firmy v Česku nenabízejí zkrácené úvazky

4. únor 2016

Poptávka převyšuje nabídku – to je situace zkrácených pracovních úvazků. Češi o ně podle dlouhodobých statistik stojí, ale na pracovním trhu se příliš neobjevují. To loni přiznal centrální Úřad práce a na nepoměr upozorňuje i zpráva Charity ČR. Podle této organizace zájemce o kratší pracovní úvazek trh vyloženě diskriminuje.

„V loňském roce bylo částečných úvazků ze všech obsazovaných míst asi 6 %,“ informuje Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti Jobs.cz. Uznává ovšem, že v rámci Evropské unie zaostáváme. Průměr Evropské unie se totiž pohybuje okolo 20 %.

Podmínky v Česku nejhůře dopadají na ty, kteří jsou z pracovního trhu vytlačeni, tedy třeba na rodiče pečující o malé děti. Ti si nemůžou dovolit práci na plný úvazek, a tak zůstávají doma na rodičovské, jak poznamenává Tomáš Ervín Dombrovský.

Argumenty zaměstnavatelů jsou jasné – podle firem se částečné úvazky nevyplatí. „Třeba sladění směn dvou lidí pracujících na částečný úvazek,“ uvádí příklad možné komplikace v rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem.

Čtěte také

Zaměstnanci s volnějším pracovním režimem jsou loajálnější

Hlavním důvodem je však podle Tomáše Ervína Dombrovského stereotyp, který v Česku přetrvává, podle něhož je pro nás zaměstnání stále prací na plný úvazek.


Lidé, kteří pracují na částečný úvazek, odvádějí většinou víc práce, než mají uvedeno ve smlouvě.

„A ještě s pevnou pracovní dobou a jasně stanoveným pracovním místem. V jiných zemích, které si prošly vývojem, si všichni uvědomují, že lidé s pružnou pracovní dobou občas pracující z domova, případně třeba na 60% úvazek, jsou loajálnější,“ uvažuje.

Větší firmy s mezinárodními vlastníky se prý snaží jít příkladem, ale často narážejí na bariéru ve středním managementu firem. „Ti, kteří teď nepracují, tedy například studenti stojící o praxi, starší lidé, matky s dětmi, se do práce nedostanou a jsou vyloučeni,“ připomíná.

autoři: jch , šše
Spustit audio