Rodeo a la Venezuela

Apure je nejchudší provincií Venezuely. Nachází se na jihozápadě země a za své nelichotivé přízvisko vděčí neúrodné půdě, horkému počasí v létě a vytrvalým lijákům v období dešťů. Těžký úděl zdejších lidí, tzv. llaneros, vtiskl do jejich charakteru zarputilost, nechuť podřizovat se někomu, kdo vyšel z lepších poměrů a také pýchu na svou otužilost a svobodu.

Jednou z oblíbených zábav llaneros je rodeo, přesněji toros coleados. Během závodu musí jezdec ze hřbetu pádícího koně chytit za ocas běžícího býka a prudkým trhnutím ho položit na zem. Soutěží se v koridoru dlouhém přibližně sto a širokém dvacet metrů. Podélné strany jsou opatřeny dva a půl metru vysokým zábradlím, na němž sedí obecenstvo. Diváci si však musejí dávat pozor, aby se o ně neotřel uhánějící kůň, neboť kolena a lýtka trčí do závodiště.

Když se před vystoupením na dráze rozcvičovali kovbojové oblečení do košil a texasek s nezbytnými klobouky hlavě, nechali na koni svézt i své kamarády, kteří přišli k ohradě. Už mi také začínalo být jasné, proč tady všichni tak dobře jezdectví ovládají. Mladí muži brali stejně ochotně na sedla i nemluvňata, která jim matky a tety podaly přes zábradlí rovnou z kočárků.

Představení začalo zajímavě. Býci zde na rozdíl od těch z koridy většinou přežijí svých pět minut slávy. Jsou-li v aréně poněkolikáté, už dobře vědí, jak si svůj úděl zlehčit. Dva z nich se totiž ihned po vypuštění do arény dobrovolně svalili na zem a nemínili vstát. Nažhaveným kovbojům tak vůbec nedali šanci ukázat, co dovedou.

Nicméně obecenstvo i samotní účastníci rodea touží po souboji člověka a zvířete. Býk byl tedy tak dlouho postrkován a pobízen, až nakonec vstal a vzdal se své lstivé hry. Dal se potom ihned do běhu a smečka pronásledovatelů mu byla okamžitě v patách.

Během hodiny a půl se uskutečnily čtyři jízdy, z nichž vzešel hlasitě oslavovaný vítěz.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio