Robert Fico, slovenský premiér

Má staronový slovenský premiér Robert Fico ambice zásadně přebudovat Slovensko? Jak budou Slováci šetřit, aby splnili unijní rozpočtová kritéria? Jak si rozuměl levicový proevropský premiér s českým pravicovým protějškem a s naším euroskeptickým prezidentem? Začíná 20 minut Radiožurnálu. Pozvání přijal premiér Slovenské republiky Robert Fico. Vítejte v Českém rozhlase 1 Radiožurnálu.

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Děkuji za pozvání a opravdu pozdravuji všechny posluchače vašeho rozhlasu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, do Česka jste přijel den před masovou demonstraci proti vláda a to nejen kvůli rozpočtovým škrtům, ale i kvůli korupčním kauzám a i z nich plynoucí koaliční krize. Vaše strana s přehledem vyhrála předčasné volby mimo jiné poté, co Slovenském otřásla korupční kauza Gorila. Stojí obě naše země podle vašeho názoru před úkolem důsledně přetrhat korupční spoje byznysu a politiky?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Určitě nebudu hodnotit situaci vnitropolitickou v ČR, ale pokud jde o Slovensko, Slovensko je po Gorile jiné, a míra tolerance veřejnosti je úplně jiná než před několika měsíci nebo roky. A bude každý, nejen veřejnost, ale i média, i politické strany velmi ostře sledovat, jak se vypořádáme s případným morálním či etickým selháním kteréhokoli ministra. Můžu jen říci, že v letech 2006 2010 jsem v první vládě musel vyměnit 11 ministrů a jsem připravený velmi tvrdě zasahovat, pokud k takovému selhání dojde.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Bude v tomto ohledu třeba postupovat nějakým způsobem posily vyšetřovacího týmu Gorila?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Nechceme dělat zásadní zásahy do tohoto týmu, protože byl sestavený ještě předcházejícím ministrem vnitra. Aby někdo nemohl říct, že máme zájem něco schovat pod koberec. Na druhou stranu chci říct, že bych velmi přivítal, kdyby se tato kauza došetřila, protože její podstata spočívá v tom, zda se braly nebo nebraly úplatky při privatizaci strategických majetků v letech 2004 2005 za vlády Mikoláše Dzurindy. A zda za této vlády se kupovali poslanci Národní rady. My tedy nemáme absolutně žádný důvod na brzdění vyšetřování, chceme, aby orgány činné v trestní řízení, měli úplně volné ruce, a pokud by se takový důkaz našel, tak by se vlastně potvrdila naše opoziční rétorika z těch let.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
V tomto ohledu je zajímavé a zaujalo to i diváky České televize, když jste ve včerejším rozhovoru odmítl potvrdit, zda jste byl v tom údajném konspiračním bytě s panem Haščákem z Penty, o kterém se píše v Gorile. Děláte to třeba proto, abyste nějakým způsobem neverifikoval část toho spisu?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Ne. Smer sociální demokracie nemá s Gorilou nic společného, protože, události se děli v období, když jsme byli v opozici. Žádné setkání, či bylo nebo nebylo. A žádný rozhovor, či byl nebo nebyl, navíc zda je pravda, to, co je napsané v Gorile, tak nic na tomto rozhovoru mě nekompromituje, naopak, já z Gorily vycházím velmi dobře, pokud by to tedy byla pravda, ale přece o tom není gorila zda jsem někým pil Colu a zda jsem se s někým setkala nebo nesetkal, pokud to setkání bylo o ničem. Gorila je o kupování poslanců a úplatkářských aférách při privatizaci strategických majetků. Tady byla neustále nějaká snaha překrýt podstatu gorily tím, že zda jsem já jako známý slovenský politiky někdy byl nebo nebyl. Prosím vás,. Co my s tím máme společného, toto je kauza druhé Dzurindovy vlády.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A to už se chápe, že se tak zdráháte říct ano, byl jsem tam, ne nebyl jsem tam.

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
To je strategie, která je velmi jasná. S Gorilou strana Smer ani já osobně nemáme nic společného.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Volební průzkumy naznačují i u nás velmi silné preference levice, vy si zřejmě dobře rozumíte s předsedou ČSSD Sobotkou, uvítal byste, kdyby v Česku došlo k předčasným volbám, ve kterých by nejspíš zvítězila sociální demokracie?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
V České republice si musí politici přijmout svá rozhodnutí a pokud se ČR a politická reprezentace rozhodne vyřešit jakoukoli krizi uspořádáním předčasných parlamentních voleb, my to můžeme jen respektovat na Slovensku a potom můžeme je respektovat výsledky parlamentních voleb. Pochopitelně, že máme velmi blízko k české sociální demokracii a během návštěvy ČR jsem se střel s panem předsedou ČSSD a já bych jim to přál, ale to jsou vnitřní záležitosti ČR a já se přísně řídím zásadou nezasahovat do vnitřních věcí jiného státu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ale můžeme to říct z osobního hlediska, bylo pro československé vztahy ještě příjemnější, kdyby oba premiéři měli společný politický náhled.

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Ať je Slovensko dobrým příkladem toho, jak se věci nemají dělat v mnohých případech , především, pokud šlo o způsob konsolidace veřejných financí. Pokud šlo o to, jak se politické strany hádaly a neměli čas na vládnutí. Nejdříve porovnávejme to, co v jednotlivých zemích děje, ale nemluvme, zda nám něco vyhovuje nebo nevyhovuje v jiném státě. Jako předseda vlády v letech 2006 2010 jsme měl, možnost komunikovat se třemi předsedy vlád ČR. S panem Paroubkem, s pane Topolánkem a s panem Fischerem. A teď je to 4. premiér pan Nečas. A bez ohledu na to, na které straně politické scény se nacházejí, jsme měli vynikající osobní vztahy, zda to byl Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, nebo to byl Jan Fischer a po dnešním setkání mohu říci, že i v případě pana premiéra Nečase, protože Slovensko a Česko mají vynikající vztahy, to bude normální přátelské vztahy.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Do krize se pravicová vláda Ivety Radičové dostala kvůli nesouhlasu koaliční strany Svoboda a solidarita s posílením velmocí tzv. eurovalu. Vy sám jste na konferenci Gloubsec 2012 v úvodní řeči mimo jiné sdělil, že Slovensko bude motorem evropské integrace. Povedete Slovensko jako zemi, která se poslušně řídí požadavky EU?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Důvodem rozpadu vlády Ivety Radičové nebyla tato událost, to jen byla událost, která přišla ve správný čas a ukončila trápení široké pravicové koalice. Koalice vedená Ivetou Radičovou byla jednoduše odsouzená k zániku proto, neboť byla od samotného začátku špatně postavená. Ignorovala vítěze parlamentních voleb v roce 2010. Byla to koalice, ve které měly strany diametrálně odlišné názory. Hádali se od rána do večera a možná 95 % energie věnovali tomu, jak se zachránit, jak zůstat na vládních stoličkách. A pokud jenom 65 % energie věnujete vládnutí, tak potom přicházejí i katastrofální výsledky, špatné hospodářské výsledky, špatné sociální výsledky. Hašteřivost, hádky, konflikty, obrovské tenze ve společnosti. Toto byl hlavní důvod rozpadu vlády a to, co způsobilo ten rozpad, tom je potom ta druhotná věc. Pokud se ptáte na EU, mezi Slovenskem a ČR je jeden zásadní rozdíl a spočívá v tom, že my máme euro jako národní měnu a my si této národní měny vážíme a budeme si jí i chránit. A není možné chránit společnou národní měnu, pokud země, které euro mají, mají jiné finanční hospodářské politiky. I proto například ve vztahu k fiskální unii, máme jiný pohled jako ČR a já to respektuji, protože my chceme, aby země, které mají společnou evropskou měnu se stejně chovaly, byly stejně zodpovědné k finanční disciplíně. Mluvili jsme on tom s panem premiérem Nečasem a já jsem mu řekl velmi přesně. Rozhodnutí ČR absolutně respektuji, je to vnitřní věc ČR. S rozdílný pohled na fiskální unii nás nikdy nemůže rozdělovat. Neboť ČR euro nemá, a Slovensko euro má. Dále chci říci, že jsme pro další rozšiřování EU. Pro další. Neměli bychom bránit zemím, např. Balkánským, pokud splní podmínky aby vstoupily do EU a Slovensko má velmi dobré zkušenosti s těmito zeměmi. Měli jsme tam velké množství zkušených diplomatů. Proto pokud budeme moci, tak velmi rádi pomůžeme s další integrací. My totiž nejsme nový členský stát EU. Uvědomme si, že jsme v Schengenu, ratifikovali jsme Lisabonskou smlouvu, máme euro, není možné ani op Čechách, ani o Slovensku říci, že jsou to nové členské státy. Máme proto právo mít i ambice v integračním procese.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To znamená také šetřit podle unijních požadavků. Kolik musí Slovensko ušetřit,. Aby se podobně jako ČR dostalo pod 3 % HDP?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Šetřit musí každý, nejen Slovensko a ČR, ale musí každý. Musíme i škrtat, otázka je na úkor koho. Na Slovensku je sociálně demokratická vláda a velmi jasně jsme vyhlásili před volbami, že budeme chránit lidi s nízkými a středními příjmy. Opravdu lidé na Slovensku často žijí z důchodu 250 eur. Nebo z platů, které jsou na úrovni 400 eur, to těmto lidem máme zvyšovat DPH? Vždyť všechny peníze, které dostávají, ty nízké příjmy minou na základní životní potřeby energie, stravování, doprava, nájemné. Když jim zvednete jenom 1 % DPH a to se stalo na Slovensku v roce 2011 za vlády Ivety Radičové, prudce jim snížíte životní úroveň. Pokud má někdo 5000 eur, tak ten nepozná zvýšené DPH o 1 nebo o 2 %. Proto ano, je potřeba šetřit, je potřeba škrtat, ale ne úkor lidí s nízkými a středními příjmy. My půjdeme velmi razantně po příjmech bohatých a silných a nemluvím jen o fyzických osobách, mluvíme i o právnických osobách,. A druhý rozměr, který k tomu dáme na Slovensku je, konsolidovat veřejné finance můžete jen při hospodářském růstu. Takže my se pokusíme kumulovat prostředky soukromé přes PP Projekty do velkých investičních projektů, abychom podporovali hospodářský růst, neboť škrtání, a omezování, to vždy vede, jen ke snižování hospodářského růstu, k větší nezaměstnanosti a k inflaci a to si nemůžeme dovolit, proto každý máme nějaké povinnosti, ale tyto povinnosti se dosahují v jednotlivých státech rozdílnými metodami. Slovensko, pokud tady bude sociálně demokratická vláda, půjde cestou větší solidarity bohatých a silných.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jako proevropský politik,,jak jste si padl do noty s euroskeptikem Václavem Klausem? Vy sám považujete euro za úspěch a pomoc pro Slovensko, náš prezident ve vztahu pro Česko hovoří prakticky opačně o tom, že vytvoření společné evropské měny bylo chybou a neúspěchem. Probírali jste to?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Už v roce 2006, když jsem přišel na první návštěvu ČR v první vládě, jsem se samozřejmě potkal s panem prezidentem a už tehdy, jsme tuto otázku otevírali. Zda Slovensko má mít ambície vstoupit do eurozóny, anebo ne. pochopitelně že toto téma přišlo na stůl i teď, ale velmi jasně jsem řekl panu prezidentovi, že Slovensko má euro, vnímá euro jako národní měnu, svojí vlastní měnu a budeme jí chránit a pokud bude třeba se účastňovat ochranných mechanismů, tak se jich zúčastníme. Navíc zavedení eura měla pro Slovensko víc výhod, jako nevýhod. Určitě ano, protože pokud šlo o kurzové ztráty, podnikatelské prostředí, toto všechno lidé oceňovali a i přes tu obrovskou kritiku, která se dnes euro snáší., lidé na Slovensku jsou stále orientovaní pro evropsky, proto já vnímám pana prezidenta jako mimořádně zkušeného politika, ale to, že máme rozdílný pohled na jednu agendu neznamená , že nejsme schopní přátelsky hovořit, protože vztah pana prezidenta Klause, ke Slovenské republice je všeobecně známý, a já si toho velmi vážím.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Posloucháte 20 minut Radiožurnálu, hostem je slovenský premiér Robert Fico. Pane premiére, podařilo se vám při dnešních rozhovorech s premiérem s prezidentem otevřít cestu k nějaké nové zásadní spolupráci, Česka a Slovenska?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
A komunikovali jsme poměrně významné projekty, protože je naší povinností přátelské vztahy přetavovat do dobré hospodářské spolupráce. Nestačí si jen podávat ruce a usmívat se. Myslím, že to byl právě jeden český deník, kterému jsem řekl, ne úsměvy jsou důležité, ale důležité jsou výsledky. Především vidím velkou míru možností ve spolupráci v oblasti jádra. Slovensko i ČR jsou odkázané na jadernou energii a nejsme schopni garantovat energetickou bezpečnost bez výroby elektrické energie z jádra. Proto vítám, že pan premiér Nečas se zúčastní energetického jaderného fóra, kterém bude v Bratislavě ve druhé polovině května, je tu jeden společný projekt, který jsme v roce 2009 podepsali dohodu, ještě po dobu první vlády, ve které jsem seděl jako předseda vlády, že Slovenská a ČR společně postaví v Jaslovských Bohunicích jeden samostatný blok, nukleární, který bude vyrábět elektrickou energii, na principu 50 na 50 pro Slovensku a pro Českou republiku, chci dynamizovat tento projekt, protože vláda Ivety Radičové se mu vůbec nevěnovala a potřebuji znát jasnou odpověď ČR zda se tohoto projektu zúčastní nebo ne, protože chápu, že ČR má svoje priority na území vlastní země jako je například Temelín. Druhé téma o kterém jsme hovořili, je možná fúze, vytvoření společného podniku pokud jde o nákladní železniční dopravu. I tady jsme udělali poměrně hodně v letech 2006 2010 vracíme se k tomuto tématu a potřebujeme jí uzavřít negativně nebo pozitivně. Potom je tu otázka vstupu českých investorů do nejvýznamnějšího slovenského podniku, slovenského plynárenského průmyslu. Slovensko jako země nemá peníze na to, aby zpětně od německých na francouzských akcionářů Slovensko koupilo 49 % akcií, ale myslím si, že nebyla spokojenost s působením francouzských a německých akcionářů. Přivítali bychom změnu, pokud taková změna bude možná. Pokud přijde investor na území Slovenska a bude respektovat, že stát je 51 % vlastník tohoto podniku, pokud se bude chovat jinak k tomuto podniku, jak se chovali odcházející, tak mi nevidíme žádný důvod k tomu, abychom někomu dělali překážky, toto jsou takové tři velké projekty, o kterých jsme hovořili, stejně nás zajímají i postoje k evropské politice, k zemědělské politice, k novému rozpočtovému období,. Máme stejné problémy s čerpáním eurofondů, tady musíme podstatněji komunikovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jaké jsou vaše plány se Slovenskem, co se týká reformy státní správy, rušení krajských úřadů, změny volebního systému, jaká je vaše vize nového Slovenska?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Především je jedinečnou příležitostí na Slovensku, to že ve vládě nejsou víceré politické strany a tyto strany nevedou spory, protože často dobré nápady selhaly jen proto, protože se nedohodly politické strany. my opravdu chceme udělat významnou modernizaci veřejné správy především na místní úrovni, kde je velká míra rozdrobenosti. Chceme udělat i změny v ústřední státní správě a mohu potvrdit, že jdeme zrušit celou specializovanou krajskou státní správu. Očekáváme od toho velké úspory očekáváme od toho i lepší přístup občanů k výkonu státní správy. Pokud jde o volební systém, ten musí být změněný na za základě dohody, my nechceme mocensky a autoritavně zneužívat 83 hlasů v parlamentě a přijímat to, co chceme jen my. To by byla špatná cesta. Chceme se dohodnout a proto i velmi unikátně teď jednáme se sociálními partnery na přípravě programů vyhlášení vlády a věřím, že i samostatný konsolidační balíček, který bude přijímaný, bude výsledkem takovéto dohody. Je třeba jednat, jednat a jednat. Slovensko potřebuje dnes Smer a klid a my seč pokusíme ten to Smer a klid Slovensku dát.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pojďme ještě krátce k otázkám, které= mohou být pro Čechy zajímavé z hlediska vnímání. Ve vaší staré i nové vládě jsou lidé, kteří patřili k předrevolučním komunistům, ostatně včetně vás. Slovákům toto nevadí? Už to nepovažují za handicap pro ty politiky?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Není mi jasné, proč by to mělo někomu vadit, protože, my jsme vybudovali moderní sociální demokracii, která získala obrovskou podporu veřejnosti. Je třeba si uvědonit, že byly volby teď a v těchto volbách soutěžilo 26 politických stran. Doufám, že nikdo nepochybuje o tom, že tyto volby byly demokratické a férové. V demokratických a férových volbách, mezi 26 politickými stranami vyhrála politická strana, která nabídla klid, nabídla silný sociální program a určitou míru jistot, pro lidi, toto je pro mě rozhodující a obec není důležité, zda působil aktivněji před rokem 1989, anebo ne. Ale využíváme tento prostor a povím to, co říkám pravidelně na Slovensku. Do roku 1989, byly špatné i dobré věci, ale určitě to nebyla černá díra. Na špatné věci zapomeňme a na dobré věci navažme a mějme úctu k lidem, který do roku 1989 dělali, neboť vytvářeli hodnoty, které potom někdo privatizoval a rozkrádal, takže nebuďme takový skeptický tomu období, já někdy zaznamenávám politiky kteří se tváří, že do roku 89 jako kdyby neexistovali a přitom vystudovali zadarmo, měli obrovské výhody sociálního systému, oddělme špatné a dobré věci. Na zlé zapomeňme, a na špatné zapomeňme a na dobré navažme, ale žádná černá díra tady určitě nebyla.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Velice zajímavé bylo také to, jak jste dal Slovenské televizi za příklad tu Českou, co by se podle vás měla Slovenská televize naučit od té naší veřejnoprávní?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Slovenská televize, mám takový pocit, byla dlouhodobě velmi politizována a to je velmi poškozovalo, protože vždy nějaká politická strana měla tendenci jí kontrolovat , mimo toho, je to televize, která je podfinancovaná, co také ovlivňuje její kvalitu a pokud se podíváme na sledovanost Slovenské televize v porovnání se sledovaností jiných televizí na Slovensku, až se mi nechce věřit, že takto hluboko může veřejnoprávní televize klesnout. Pokud sleduji Českou televizi a sleduji ji dost pravidelně, z různých důvodů, tak ta míra a ten rozdíl je markantní, je viditelný., zdá se i, že ta míra kritičnosti České televize je úplně na místě, protože v tom je ta veřejnoprávnost, ne být kritický politicky, ale nabízet i jiné pohledy, dát prostor na vyjádření názorů. Proto pokud bych měl, možno někomu doporučit v Slovenské televizi, tak bych mu řekl, nehleďte stejně na televizi typu BBC nebo CNN, ale podívejte se v okolí a je tu jeden dobrý příklad, alespoň já ho tak vnímám, možno, že čeští televizní diváci mají jiný názor na Českou televizi, ale já vnímám Českou televizi ze Slovenska velmi pozitivně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Když už jsme u médií. Chystáte se prosadit původní podobu mediálního zákona, kterou pak zmírnila premiérka Radičová?

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
To je na dlouhou diskuzi, pokud jde o obsah zákon, zda byl na místě nebo nebyl na místě, ale říká se, že válka s médii se nedá vyhrát,. Já říkám, že se dá remizovat. A my jsme velmi tvrdě reagovali často na útoky, nám nikdo nedal v roce 2006 ani sekundu. Jen co jsme vznikli jsme byli předmětem obrovských útoků. Dnes je situace jiná, nejen já, ale i ostatní členové vlády se musí soustředit na kvalitní výsledky v hospodařské a sociální oblasti a není prostor na nějaké šarvátky, proto já nabízím korektní spolupráci médiím, pokud nudou posouvat od nás k veřejnosti, informace, které budou přesně popisovat naší práci, potom je můžou komentovat. Můžou hodnotící úsudky o nich říkat, to je všechno přirozené, tak my budeme na druhé straně vytvářet všechny předpoklady, aby se média dostávaly k potřebným informacím, teď je třeba Slovensku pomáhat a nevést války. Těch válek bylo tolik, že nakonec vedly k předčasným parlamentním volbách.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Premiér Slovenské republiky Robert Fico, byl hostem 20 minut Radiožurnálu, díky za váš čas. Na slyšenou.

Robert FICO, premiér slovenské vlády:
Děkuji za pozvání a na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio