Road Movie Jardy Svobody

14. srpen 2011
Doteky víry

Traband po roce 2000 jezdí Evropou a zaletí si dokonce i do Japonska. Poslouchejte pokračování seriálu o této úspěšné kapele.

Posledně jsme zaslechli Jardu Svobodu a jeho Traband na Kolotoči končícího tisíciletí. Netočil se na něm dlouho a rozjel se do světa. Ukázalo se, že jeho hudbě rozumí celá Evropa a dokonce i kus Japonska. Přesto, že hudba Trabandu se stávala mezinárodní, Jarda stále piloval své české texty do dokonalosti. To vyústilo v další CD poskládané jako políčka filmového příběhu z cest. Road Movie - název nepřeložitelný do češtiny, něco jako film o cestě, na cestě, z cesty. Písničky jsou pečlivě řazeny tak, aby svým vyprávěním skládaly dohromady jeden příběh. Příběh z příběhů jejichž společným jmenovatelem je životní fiasko.

V knížečce přiložené k CD, kde obyčejně bývají texty, na Road Movie najdeme fotografie kapely a nádherný scénář filmu, ve kterém hrají řidič a stopařka. Ti si postupně navzájem převypráví své životy a jejich jednotlivé úseky odkazují k písničkám jako třeba Můj táta a já, Tlustý muž, Měla jsem já pejska, Viděl jsem člověka. Až se ocitnou na konci cesty na břehu moře a jejich splynutí s vodou je koncem, ale také zároveň novým počátkem. Zrozením.

Pokračování si však musíme domyslet v malém bytečku pod žižkovskou věží, kam nás po všech těch dobrodružných výletech znaven věčným cestováním zve Jarda Svoboda na skleničku červeného pod ochranou Božích andělů. Takže nakonec nic nekončí a to, co vypadalo jako krach a fiasko, bylo možná setkání s andělem.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.