Rady na cesty do Chorvatska

3. červen 2002
Motožurnál , Motožurnál

Chtěli bychom upozornit především na bezpečnost. Jako celek patří Chorvatsko mezi bezpečné země. Přesto by se turisté měli vždy řídit pokyny místní police a upozorněními, jako jsou například zákaz vstupu na označená území, a nevzdalovat se od silnic a vyšlapaných stezek. Také na pláže nenoste cenné předměty a doklady. Při plavání a potápění dbejte upozornění a zákazů. Češi vedou na černé listině nehod a letos již při potápění v Chorvatsku přišli o život dva lidé.

Nejvýhodnější je vzít si s sebou do Chorvatska euro nebo některou jinou plně konvertibilní měnu. Směnárny jsou na každém kroku, ale nejlepší směnný kurz je v bance. Mějte s sebou na cestu několik drobných mincí na mýtné a poplatky, které se na jednotlivých dálničních tazích pohybují okolo 15 kun. Za jedno euro dostanete zhruba 7,5 kuny a směnit můžete také koruny, ale kurz pro nás není příliš výhodný. Naopak se vyplatí platit platebními a kreditními kartami.

Motoristé by měli vědět, že chorvatští policisté jsou přísní, kontroly poměrně časté a pokuty vysoké. Jízda s rozsvícenými světly zde platí po celý den. Dbejte také na včasné tankování, protože síť čerpacích stanic není tak hustá jako u nás. Za litr Eurosuperu zaplatíte 7 kun, Naturalu 6,5 kuny a za naftu do 5,5 kuny.

Při cestě vlastním autem potřebujete kromě samozřejmostí, jakými jsou osvědčení o technickém průkazu vozidla a řidičský průkaz, také mezinárodní poznávací značku CZ a doklad o zaplacení pojištění zákonné odpovědnosti, tak zvanou zelenou kartu. Pokud zelenou kartu nemáte, riskujete, že zaplatíte pojistné přímo na hranicích, ale mnohonásobně vyšší. Vždy, když cestujete autem do zahraničí, nechte si raději vystavit mezinárodní řidičský průkaz. Chorvatsko sice patří mezi země, kde by vám měl stačit řidičský průkaz náš národní, ale ne každý policista to ví.

Nejvyšší povolená rychlost v uzavřených obcích je pro všechny druhy motorových vozidel 50 km/h. Mimo obec mohou jezdit auta a motorky maximálně 80 km/h, na dálnici pak 130 km/h. Auta s přívěsem a autobusy mohou jezdit jak na dálnici, tak na státní silnici rychlostí maximálně 80 km/h. Za překročení rychlosti můžete zaplatit 100 až 500 kun, tedy zhruba až 2000 korun.

Po obědě si můžete dát klidně i jedno pivo. Nejvyšší povolené množství alkoholu v krvi je totiž 0,5 promile. Ovšem jste-li profesionální řidič, dejte si radši limonádu, vám totiž žádné množství alkoholu v krvi tolerováno nebude. Pokud překročíte povolené množství alkoholu v krvi, hrozí vám pokuta až 2000 korun nebo odebrání řidičského průkazu.

V nouzové situaci v Chorvatsku kontaktujte české velvyslanectví v Záhřebu nebo sezónní konzulární jednatelství ve Splitu. Další důležitou informací je v Chorvatsku nový způsob hrazení za zdravotnické úkony. Čeští turisté mají podle těchto smluv nárok pouze na základní zdravotní péči, tedy na nejnutnější ošetření třeba v případě akutního onemocnění nebo úrazu. Informace najdete na adrese centra mezistátních úhrad.

O aktuálních cenách pohonných hmot, dálničních poplatcích, celních předpisech, informacích o dopravě a o všem, co vás v zemi tisíce ostrovů zajímá, získáte na internetových stránkách www.croatia.hr, www.chorvatsko.hr nebo www.jaderske.cz. Osobně se s dotazy můžete obrátit na pražskou pobočku Chorvatského turistického sdružení v Krakovské ulici nebo na telefonních číslech 02/2221 1812 a 02/2221 0793.

autoři: zdt , plu
Spustit audio