Radim Vizváry: Chceme rehabilitovat obor pantomimy

9. září 2014

„Když se sednu do kavárny, tak velmi lehce rozpoznám charakter a náladu člověka,“ říká mim Radim Vizváry, když v rozhovoru s Vladimírem Krocem popisuje metodu tělesného mimu. Mimo jiné je jedním ze zakladatelů Mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest, který je za dveřmi. Na co všechno se diváci mohou těšit a jací umělci se na festivalu představí?

„Cílem festivalu je vytvoření tradice, navázání na mezinárodní festivaly, které u nás začal dělat pan Fialka. Chceme trošku rehabilitovat obor pantomimy,“ říká.

V Poličce a v Praze tak vystoupí soubory z Ekvádoru, Egypta, ale i Jižní a Severní Ameriky. „Nebude chybět Bolek Polívka, a Boris Hybner zahraje nejlepší gagy ze své kariéry,“ nastiňuje.

Bolek Polívka: Bavič v sobě musí mít kus bláznovství

V čem spočívá pantomimická nová vlna? „Snažíme se měnit dramaturgii, dělat celovečerní přestavení a zároveň tuto formu propojovat s jinými žánry pohybového divadla a tance,“ vysvětluje s tím, že cílem je oslovit mladou generaci.

On sám se k pantomimě dostal náhodou – jeho kolegyně z loutkového divadla Minor rozpoznala, že má pohybový talent, a proto mu podala přihlášku na HAMU na katedru pantomimy. „Přijali mne napoprvé, hned v prvním semestru jsem pochopil, že to byl můj osud,“ popisuje.

Jak je na tom česká současná pantomima? Co znamená tichá opera s pantomimou? A co všechno diváci uvidí na letošním Mime Festu? I to jste mohli slyšet ve Večerním Hostu Radiožurnálu.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/OxYpAZ9n7e8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.