Radek Jaroš po úspěšném zdolání vrcholu K2 sestupuje k základnímu táboru

27. červenec 2014
Zprávy

Horolezec Radek Jaroš pokračuje v úspěšném sestupu z hory K2. Včera zdolal její vrchol a stal se tak 15. člověkem na světě, který pokořil všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje. Při sestupu Jaroš znovu všechny překvapil.

„Protože ten výstup byl velmi náročný a my jsme čekali, že přijde do základního tábora až zítra. Nicméně když dnes horolezci sestoupili do tábora C2, který je ve výšce asi 6800 metrů, tak se ozval Radek a říkal, že jde domů. Takže ho v základním táboře čekáme dnes mezi osmou a devátou,“ hlásila ze základního tábora reportérka Radiožurnálu Lucie Výborná.

Jaroše následují jeho spolulezci Jan Trávníček a Petr Mašek, kteří přenocují v druhém výškovém táboře.

„Takže je čekáme zítra někdy okolo poledne nebo po poledni. Všichni jsou v dobré náladě, i když jsou pravděpodobně velmi unavení, ale všichni jsou v bezpečí,“ dodala Výborná.

Padesátiletý Jaroš zkompletoval takzvanou Korunu Himálaje, tedy všech 14 osmitisícovek bez kyslíkového přístroje, jako první Čech. Po něm dobyl vrchol K2 i Jan Trávníček. Při sestupu se zhoršilo počasí a oba horolezci sestupovali do tábora C4 v hustém sněžení a vánici. Tam se k nim připojil Petr Mašek.

Je to splněný sen, říká dcera Andrea

Dcera Radka Jaroše, scénáristka Andrea, má z výkonu svého otce radost. Ta se mísí s úlevou z toho, že má Radek ‚splněno‘.

„Byl to jeho sen a pro každé dítě je hodně zajímavé, když si jeho rodič splní svůj sen. Jsem vděčná, že si ho splnil, a že mi tím dává jakýsi obraz, že je možné si sny plnit.“ Odpověď na to, co bude dál, jestli bude následovat nějaký další cíl, prý Radek nejspíš ještě sám nemá.

Andrea Jarošová mluvila také o respektu k velehorám. Největší strach neměl podle ní Radek Jaroš z K2, ale z Annapurny, kde přišel o prsty na nohou.

„Je nejnebezpečnější, je tam největší úmrtnost. Té se bál nejvíc. K dvojka je nepříjemná tím, že tam často bývá hnusně a je těžké trefit se do nějakého okna, kdy se tam vůbec dá vylézt.“

Nepál podle Andrey Jarošové jejího otce určitě změnil, protože měl mimořádnou příležitost sám sebe dokonale poznat.

Čtěte také

autoři: ima , lvb
Spustit audio