Rabíni chrání Palestince

Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci nevyvolávají vždy jen Arabové, ale stále častěji i Židé. Pro mnohé překvapivá skutečnost má teď velmi aktuální podobu. Palestinci zahájili ve svých sadech sklizeň oliv, a extrémisté ze židovských osad se jim v tom na některých místech snaží zabránit. Ale jak dokládá reportáž Břetislava Turečka, Blízký východ je oblastí často neuvěřitelných vztahů. Palestince, trhající své olivy, se totiž každý den vydávají chránit židovští duchovní z Izraele. Konkrétně organizace Rabíni za lidská práva.

"Proč tu stojíme? Armáda tuhle cestu pro izraelské občany uzavřela. Hlavním účelem je zabránit tomu, aby se k Palestincům mohli přiblížit osadníci. Zároveň tak ale nemůžeme do olivových hájů ani my. I když my tam samozřejmě nechceme nikoho napadat, jedeme rolníkům pomáhat," vysvětluje rabín Jechijel Grenimann. Autobus organizace Rabíni za lidská práva totiž právě na venkovské cestě v Palestině narazil na hlídku izraelské armády. Nakonec se ale židovským duchovním a dalším aktivistům podařilo povolení získat, a teď už trhají olivy nebo je klacky srážejí se stromů do igelitových plachet.

Mezi židovskými česáči je i rabín Barry, který jinak vede vcelku úspěšnou konzultantskou firmu. "Já i tato organizace si myslíme, že svá práva mají všechny lidské bytosti, včetně Palestinců. Takže když osadníci násilně narušují palestinskou sklizeň oliv, považujeme za důležité těm rolníkům pomoci," Izraelská veřejnost v poslední době sleduje, jak stále militantnější židovští kolonisté na okupovaných územích útočí už nejen na Araby, ale také na izraelské vojáky a policisty. Před pár dny osadníci napadli Palestince a jejich židovské pomocníky u Hebronu.

Tady dnes ale mají palestinské rodiny na sklizeň oliv klid. A když telefonuji do radikální náboženské osady Itamar na kopci nad námi, kolonisté mě upozorňují, že naopak Palestinci v uplynulých letech zavraždili patnáct osadníků z Itamaru. Opravdu tedy Arabům hrozí nějaké nebezpečí? "Ano, je to nebezpečné. Kdyby tu nebyla armáda, osadníci by sešli dolů a napadli by nás. Také když tu osadníci vidí mezi námi novináře a Izraelce, je jim trapné přijít a útočit," tvordí starosta Hasan Salím Aváz z palestinské vesnice Avarta.

Rabín Jechijel ukazuje prstem těsně pod Itamar: "Vidíš támhle to křoví? To bylo tři sta olivovníků. Asi před měsícem armáda a policie zrušily jednu ilegální osadu, a tak se osadníci pomstili tím, že Palestincům spálili jejich olivovníky. Když se dostaneme do sporu, nadávají nám, že jsme zrádci a milovníci Arabů. Tvrdí, že celá tato zem patří Židům a že Arabové nemají právo tu být. Někteří ale neříkají nic a třeba jen házejí kamení. Já osobně jsem u toho nikdy nebyl, ale náš předseda, rabín Arik, zažil i střelbu,"

Dnes osadníci sklizeň jenom pozorují dalekohledem a mezi nimi a palestinskými rolníky neustále pendluje hlídka izraelské armády. Nejdůležitější část zemědělského kalendáře Palestinců pokračuje nerušeně dál. A to i pro židovskou dobrovolnici, která to sem měla ze všech nejdál - pro důchodkyni Heylelu. "Přijíždím z Anglie každý rok mezi říjnem a prosincem. Narodila jsem se v Izraeli a tahle země dělá okupací a útlakem Palestinců něco, s čím nesouhlasím. A tak se to snažím aspoň trochu napravit."

Spustit audio