Puč a absolutní podraz, říká Jiří Dienstbier na adresu lidí kolem Michala Haška

Podobný povolební zmatek Česko v novodobé historii asi nepamatuje. Postaralo se o něj faktické rozštěpení vedení sociální demokracie, které přišlo jen pár hodin po uzavření volebních místností. „To, co se stalo, byl absolutní podraz – a slovo puč na to docela sedí,“ nešetří Jiří Dienstbier v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou kritikou na adresu Michala Haška.

„Sestřelit vlastního předsedu takovýmto způsobem je naprosto nezodpovědné. Velmi to poškozuje sociální demokracii a naši schopnost vyjednat vládu s rozumným programem,“ domnívá se Jiří Dienstbier.

„Doufám, že ústřední výbor jasně potvrdí Bohuslava Sobotku jako předsedu a zároveň kandidáta na premiéra – a doufám, že pokud se tak stane, tak ti, kteří podrazili svého předsedu i všechny voliče, vyvodí osobní zodpovědnost a odejdou ze svých funkcí.“

Čtěte také

Bojuje se o charakter sociální demokracie, říká Dienstbier

Během vysílání přišla do studia čerstvá zpráva o tom, že kromě Jiřího Chovance a Lubomíra Zaorálka opustili vyjednávací tým ČSSD i Michal Hašek a Jeroným Tejc. O složení nového týmu ve čtvrtek rozhodne grémium ČSSD.

„Svědčí to o tom, že neustáli situaci. Naši členové jejich jednání vůbec nechápou, tvrdí, že podobný podraz dosud nezažili. A také veřejné mínění to vyhodnotilo jednoznačně,“ říká Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD

Michal Hašek a jeho příznivci podle Jiřího Dienstbiera možná chybně spoléhali na slabost Bohuslava Sobotky. „Naštěstí se Bohuslav Sobotka této sprosťárně vzepřel – a bylo to důležité. Bojuje se totiž o charakter sociální demokracie – jestli bude slušnou stranou, která dokáže reprezentovat voliče, kteří souhlasí s jejími základními hodnotami a programem,“ uzavírá Jiří Dienstbier.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio