První dva letouny s ostatky obětí zříceného Boeingu přistály v Nizozemsku

23. červenec 2014

V nizozemském Eidhovenu přistála první letadla s ostatky obětí tragédie malajsijského letounu na východní Ukrajině. Dva stroje typu Hercules přiletěly z Charkova. Ceremonie na letišti se zúčastnil nizozemský král Vilém-Alexandr s manželkou, premiér Mark Rutte a zahraniční představitelé. V zemi je dnes den smutku.

Prvních 40 rakví s pozůstatky obětí bylo do Nizozemska přepraveno šest dní po katastrofě malajsijského Boeingu 777 na východní Ukrajině.

Pět minut před přistáním letadel se po celém Nizozemsku rozezněly zvony. Na letišti v Eindhovenu byla i tisícovka příbuzných 193 mrtvých Nizozemců. Jejich ostatky jsou ale zatím bezejmenné.

"Dnes pro ně začíná cesta domů. Bude to dlouhá a bolestivá cesta. Těla musí projít identifikací a to bude nějaký čas trvat," řekl v Charkově těsně před odletem zástupce nizozemské vlády Hans Docter.

Během několika dnů budou ostatky převezeny z Eidhovenu na vojenskou základnu Hilversum. Tam je budou odborníci identifikovat. Zjišťování totožnosti mrtvých může trvat několik měsíců.

Malajsijský letoun se zřítil minulý čtvrtek na Ukrajině pravděpodobně po zásahu raketou země-vzduch. Všech 298 cestujících zahynulo. Drtivá většina pasažérů byil právě Nizozemci.

Kyjev, Moskva a proruští separatisté se vzájemně obviňují, že letoun malajsijských aerolinií sestřelila nepřátelská strana. Počet nalezených těl se podle úřadů zastavil na 282. Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě pozůstatky lidských těl jsou.

Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. "Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali," řekl Abbott novinářům. Dodal, že některé oběti se nejspíš nepodaří nalézt.

Čtěte také

Ukrajinští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že do Británie dnes dorazily takzvané černé skříňky, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace z paluby Boeingu. Aparáty v úterý v Doněcku předal vůdce povstalců Alexandr Borodaj malajsijským expertům.

Skříňky jsou údajně v dobrém stavu a zkoumat je budou experti v laboratořích vojenského letiště Farnborough u Londýna.

autoři: hbe , mta , vid | zdroj: ČTK
Spustit audio