První dávky vakcíny proti koronaviru by mohly do Česka dorazit na konci roku, očkovací strategie ale stále chybí

Vakcíny vyvinuté společností Pfizer a BioNTech by do Česka měly dorazit v kufřících se suchým ledem. Speciální přepravní kontejnery vědci vyrobili na míru, protože očkovací látka se může převážet jen při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Jak chce ministerstvo řešit problém s uskladněním?

Čtěte také

Vakcíny se normálně skladují při teplotách zhruba od 2 do 8 stupňů. To znamená, že je distributor rozváží do lednic v lékárnách nebo ordinacích praktických lékařů. Na hluboce zmražené vakcíny ale nejsou vybavené ani nemocnice.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv by v jednom takovém kufříku mělo být 1000 až 5000 očkovacích dávek. Vydrží v něm deset dní a po otevření dalších pět dní v normální lednici. To je ale mnohem kratší doba než u ostatních vakcín. Proto je potřeba mít detailně připravenou očkovací strategii.

Plán připravujeme, uklidňuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví ale finální strategii ještě připravenou nemá. Podle předsedkyně České vakcinologické společnosti by si měli všichni dohromady sednout a vysvětlit si, kolik lidí se bude očkovat, protože je to poměrně velký objem populace.

Samotné ministerstvo na dotaz Radiožurnálu odpovědělo, že o podmínkách distribuce a skladování jedná. Do Česka chce v příštích měsících přivézt minimálně pět milionů vakcín.

Vakcína od vývojářů společností Pfizer a BioNTech představuje nejvyšší stupeň třetí generace očkovacích látek. Obsahuje genetickou informaci, ne samotný virus, který se může množit. Na základě genetické informace se v organismu tvoří důležitá antigenní součást koronaviru, která umí stimulovat imunitní systém. Účinnost této konkrétní vakcíny by podle dosavadních testů měla být až 90 procent.

Spustit audio

Související