Proti čisté Evropě nic nemáme, ale chceme kompenzaci 25 miliard eur, říká ministr Havlíček

Jestli se má Česko přidat k řešení problémů s klimatem, bude na to chtít více peněz z Evropy. Právě s takovým přístupem pojede premiér Andrej Babiš na summit Evropské unie. Ministr průmyslu a obchodu z hnutí ANO Karel Havlíček potvrzuje, že Česko žádá kompenzace ve výši 25 miliard eur.

„Nemůžeme se smířit s tím, že Evropa, která je nejmenším emitentem CO2, bude drasticky zasahovat do své hospodářské struktury, průmyslu, zatím co ostatní kontinenty, zejména Afrika, ale i velmoci typu Číny, toto navyšují,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu z hnutí ANO Karel Havlíček.

Čtěte také

Karel Havlíček upozorňuje, že česká vláda by neměla nic proti takzvané čisté Evropě, druhá věc ale je, jestli to jsou všechny státy schopné zvládnout. „Je ještě potřeba rozlišovat celkovou takzvanou čistou Evropu ve smyslu uhlíková neutralita EU, a potom uhlíková neutralita jednotlivých zemí,“ upozorňuje.

Dodává také, že podobně jako Česká republika se zachová i Polsko – zatímco v Česku je podíl uhlí 45 procent, tak v Polsku téměř 80 procent.

 „Některé země budou muset drasticky sáhnout do svého energetického mixu a změnit strukturu průmyslu. To budeme muset udělat, protože jsme druhou nejprůmyslověji orientovanou zemí v Evropě. Bude nás to stát podobně jako Polsko obrovské náklady,“ říká s tím, že tyto země by měly mít adekvátní kompenzaci. „V tuto chvíli my říkáme 25 miliard eur,“ dodává.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související