Se snížením spotřeby energie bychom měli začít co nejdříve, míní Dombrovská z hnutí Limity jsme my

Uhelná komise má v lednu zveřejnit scénáře konce uhlí od roku 2030. Proti takovém plánu ale protestují ekologičtí aktivisté, kteří chtějí zastavit spalování uhlí ihned. Čím by se ale výpadek ve výrobě elektrické energie nahradil? „Musíme především snížit spotřebu energie,“ argumentuje Veronika Dombrovská z hnutí Limity jsme my, která v Mostě protestovala proti provozu chvaletické elektrárny.

„Chvaletická elektrárna je pro nás symbol té největší nespravedlnosti,“ říká Dombrovská, která poukazuje na to, že elektrárna si zažádala o výjimku z povolených limitů znečištění.

„Elektrárna je ze 70. let a ve chvíli, kdy se mohla ukončit její životnost, tak místo toho byla prodána společnosti Severní energetická. Od té doby dál funguje, jsou do ní investovány nějaké peníze, aby fungovala více ekologicky, ale i přes ty investice nebude splňovat evropské limity znečištění,“ vysvětluje.

Čtěte také

Dodává zároveň, že peníze z elektrárny jdou do soukromých rukou a doplácejí na to lidé, kteří bydlí v jejím okolí, zároveň to dramaticky poškozuje globální klima.

Čím ale v případě uzavření chvaletické elektrárny nahradit energii? Tím nejzásadnějším argumentem je podle Dombrovské snížení spotřeby energie. „Na osobu máme čtvrté největší emise CO2, což znamená, že spotřebováváme nadměrné množství energie,“ říká.

Hnutí Limity jsme my chtějí kromě ukončení chvaletické elektrárny ukončit činnost všech elektráren. Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti upozorňuje, že výpadek elektřiny by byl podstatnější a jenom snížení spotřeby nebude stačit. Co na to říká Dombrovská?

„Jsou tady samozřejmě obnovitelné zdroje, což se nabízí. A myslím si, že to je ten směr, kterým bychom se měli vydávat. V první řadě zjistit, v čem všem spotřebu můžeme snížit,“ upozorňuje na to, že velká spotřeba energie je v průmyslu a výrobě. A to vše by se mělo podle ní omezit a teprve potom se zaměřit na rozvíjení energie z obnovitelných zdrojů.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.