Proč jsou české cesty plné děr? V kvalitě silnic jsme až za Mexikem

Silné mrazy opět poničily české silnice. Na opravy po zimě připadají letos tři miliardy korun. Bude to stačit? Podle statistik Světového ekonomického fóra je Česká republika v kvalitě silnic na devětašedesátém místě za Mexikem nebo Maďarskem. Jak tuto situaci řešit?

Na serveru Výmoly.cz bylo zaevidováno přes šest a půl tisíce sledovaných úseků. Některé jsou opravené, jiné ještě čekají. „Za celé fungování projektu registrujeme opravenost 46 % nahlášených výtluků. Za loňský rok 37 %,“ říká ředitel projektu Petr Čaník.

„Letos už máme tři sta nových úseků. Evidujeme radikální nárůst, zima nebyla přívětivá. Statisticky je nejvíce výtluků v hlavním městě a ve Středočeském kraji,“ doplňuje Čaník.


Musí se brát v potaz, jestli řidič mohl závadu předpokládat, jestli o ní byl informován a pak vznikla z jeho nepozornosti či nepřiměřené rychlosti. Pokud to nemohl předpokládat, pak je vina na straně komunikace. šéf dopravní policie Tomáš Lerch

Sleduje dopravní policie stav silnic?

Kontrola stavu komunikace je nedílnou součástí výkonu služby. Za uplynulý rok nahlásili policisté 15 tisíc komunikačních závad, které jsou převážně na dopravním značení, ale také na výtlucích, výmolech nebo vyjetých kolejích.

„Při posuzování dopravní nehody policista provádí ohledání místa dopravní nehody, jehož součástí je i dokumentace stavu komunikace. Posuzuje se, jestli řidič mohl výtluk předpokládat, posuzuje se i jeho hloubka, zda ho mohl vidět, zda byl označen. Při dopravních nehodách, které šetřila policie, je to asi jedno procento, kdy vina byla na straně špatného technického stavu komunikace. Na druhou stranu její stav ovlivňuje vývoj nehodovosti,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také


Silnice trpí nízkou frekvencí údržby. Faktem je, že na ‘dvojky’, ‘trojky’ mají především všechny kraje částky, které jsou z rozpočtového určení daní. Velmi často ty peníze nebyly využity na ty silnice, protože když bylo potřeba zalátat někde díru v sociální péči nebo ve zdravotnictví. Dlouhodobě se tam nakumuloval dluh, který se nedá spravit hned.ministr dopravy Dan Ťok

Opravdu chybí finance?

"Chybí nám téměř 30 miliard korun na celé období do roku 2023. Vyhlásili jsme všechno, co máme. Všech 27 miliard je venku a dá se o ně žádat. V červenci 2015 jsme vydali výzvu na 12 miliard a čerpání je na 4,7 miliard. Dávám jim nůž na krk. Pokud nebudou čerpat evropské prostředky, tak ty peníze jako řídící orgán převedu například na školky, školy, hospicy a domovy pro seniory,“ vyhrožuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Doufám, že se kraje vybičují a budou nám dávat projekty. Sami si musí vyhodnotit, co bude financováno z fondů,“ doplňuje.

autor: jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.