Proč druhy na Zemi vyhynuly? Geologové pomocí vrtu zjišťují, co se stalo před 66 miliony lety

30. červen 2022

Je to zhruba 66 milionů let, co na Zemi vyhynula velká část živočišných i rostlinných druhů. Vědci dodnes pátrají, proč se to stalo a jak se život vyvíjel v dalším období. Odpovědi na některé otázky by mohl dát právě probíhající výzkumný geologický vrt v obci Žernov na Náchodsku. 

Mezi stromy v lese u obce Žernov pracuje vrtná souprava, kterou obsluhují dva muži. Postupně vytahují vzorky podloží a ukládají je do dřevěných beden.

„Támhle je půdní horizont, který přechází přes zvětraliny do opuk. A bude to pokračovat dál,“ popisuje Stanislav Čech z České geologické služby vzorky označené podle toho, z jaké hloubky pocházejí. „My si z těch vrtných jader budeme ukrajovat vzorky. Ty následně půjdou na paleontologický a geochemický výzkum.“

Vrtná hlavice se zatím dostala do hloubky 25 metrů a už odhalila vzorky hornin staré desítky milionů let. Tehdy tady bylo moře, teď je tu souš. Tehdejší moře bylo podle Martina Košťáka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy subtropické a žilo v něm velké množství organismů.

„A v těch uloženinách mořského dna se zachovalo obrovské množství informací. Je to takový archiv nebo záznam změn v oceánech, změn klimatu a podmínek s kyslíkem nebo bez kyslíku.

Práce ještě není u konce

Dvojice vrtařů má plné ruce práce. Přestože zatím zdaleka nejsou v cílové hloubce, už museli řešit první problém.

„Byl problém zhruba ve 14 metrech, protože tam došlo ke stoprocentní ztrátě výplachu, a když se výplach nevrací nahoru, tak prostě začíná problém, vysvětluje Tomáš Čižmárik a jedním dechem s úsměvem dodává, že samotnou vrtnou hlavici na rozdíl od jednoho katastrofického zahraničního filmu zatím nezničili.

Případné potíže bere s ledovým klidem. „Problémy buď nastanou, nebo ne. My je ale rozhodně nepřivoláváme.

Svoji práci v Žernově na Náchodsku vrtaři dokončí, až dosáhnou hloubky 60 metrů. Vytěžené vzorky následně odborníci odvezou k dalšímu zkoumání, to potrvá řadu měsíců.

Spustit audio

Související