Problémy Zetoru

26. červenec 2001

Říká se něco o zlatých českých ručičkách. Jestli nám něco šlo, tak to byla například výroba traktorů. Na internetu najdete i dnes, jak si mailují dva američtí farmáři a debatují o tom, jak jsou spokojeni se svým Zetorem. Ano, Zetor znají v mnoha zemích. Už několik let je ale tento podnik v hluboké krizi. Co se tam dělo v minulých letech a co bude dál, o tom pořad s Pavlou Kvapilovou a Dušanem Valentou.

Autor 1: Zetor patřil mnoho let k chloubám českého strojírenství. Traktory z Brna brázdily nejenom socialistická pole. Pomáhaly i farmářům v západní Evropě, USA, Latinské Americe či Asii. Zkrátka na mapce míst, kam se Zetory vyvážely, byly vlaječky rozmístěné po celém světě. Na konci sedmdesátých let šlo 80 % našich traktorů na vývoz, přitom do východní Evropy jenom třetina z nich. Podnik měl za časů své největší slávy svou kliniku, hotel či sportoviště.

Autor 2: Přišel ale rok 1989 a s ním problémy. zhroutily se východní trhy, válka v Zálivu ovlivnila vývoz do Iráku. Od té doby se Zetor stejně jako mnohé jiné naše podniky z transformačního bahna nevybrodil.

Autor 1: Po všech možných peripetiích nastala největší krize v roce 1999. Obrázek firmy byl více než smutný - přestalo se vyrábět, pak přišla nucená dovolená, ztráta se prohlubovala rok od roku po miliardách, nešťastní zetoráci neměli ani na vánoční dárky a skončili s transparenty pod okny sněmovny.

Autor 2: Dokonce zablokovali dveře parlamentu.

Zaměstnanci Zetoru: A co máme dělat? Máme jít tam na ně? Já doufám, že si uvědomí, že my tu jsme!

Autor 2: Kabinet na začátku roku 2000 se odhodlal k dalšímu pokusu o léčebnou kúru. Výrobu traktorů měla zajistit společnost RA Traktor, Konsolidační banka na to měla dát úvěr 700 milionů korun.

Vratislav Goj, ředitel Zetoru: Dokončují se smlouvy mezi Revitalizační agenturou a Zetorem, popřípadě mezi Revitalizační agenturou a exportními organizacemi, které budou traktory prodávat ven. Máme nachystanou výrobu 3 500 traktorů, která je zakázkově vykrytá a měla by být dokončena jejich výroba do konce tohoto roku.

Autor 2: Tak jednoduché, jak to tehdy viděl ředitel Zetoru Vratislav Goj to ovšem nebylo.

Autor 1: Z linky začaly traktory sériově opět sjíždět až na konci října loňského roku, tedy po devatenácti měsících pauzy. Do té doby stát už nalil do Zetoru asi 11 miliard. Tentokrát Miroslav Zámečník z Revitalizační agentury tvrdil, že jestliže bude podnik prodán silnému investorovi, oněch 700 milionů na provoz firmy se několikanásobně vrátí. Ale zároveň si byl dobře vědom toho, že rozhodně nebylo ještě vyhráno. Bylo tady ještě pětimiliardové zadlužení.

Miroslav Zámečník, Revitalizační agentura: Se starými závazky v případě předlužené společnosti je možno naložit v zásadě pouze dvěma způsoby. Jednak podáním návrhu na konkurz nebo podáním návrhu na zahájení vyrovnacího řízení.

Autor 1: Všichni se snažili o to druhé - soudní vyrovnání.

Autor 2: To ale muselo být nejdříve povoleno a bez soudního povolení nešlo Zetor prodat. I tak byl ředitel revitalizace v Zetoru Brian Willson na konci roku 2000 optimistou. O Zetor se totiž už v té době ucházelo sedm zahraničních investorů, vzbuzujících nové naděje.

Brian Willson, ředitel revitalizace v Zetoru: Příští týden dostanou zájemci obsáhlé informační memorandum o stavu Zetoru a v polovině prosince by měli být vybráni kvalifikovaní finalisté.

Autor 1: Nejistota ovšem rozhodně neskončila s novým tisíciletím. Hrozba konkurzu byla stále ve vzduchu a trvala až do letošního dubna. Právě tehdy věřitelé schválili ono soudní vyrovnání. Ti, kterým Zetor dlužil nejvíce peněz, tak dali definitivně přednost vyrovnání před konkurzem. Zřejmě i s vědomím toho, že výtěžek z rozprodání konkurzní podstaty by nebyl nijak velký. Ředitel Goj řekl, že je to pozitivní signál.

Autor 2: Traktorku se tedy zatím podařilo udržet při životě, i když stále čeká na spásu nového, opravdu silného investora. Toho začala hledat společnost Odien, která se mezitím stala nástupcem Revitalizační agentury.

Autor 1: Ale všechno se opět trochu zkomplikovalo. Jen co byl odvrácen konkurz, přišla další rána - slintavka a kulhavka. Farmáři z unie totiž kvůli ní podle Goje měli v té době logicky jiné starosti a začali tak na jaře rušit objednávky traktorů.

Autor 2: Společnost Odien pracovala na výběru strategického investora. Jenže jen co nastoupil na ministerstvo financí Jiří Rusnok, vzal si na mušku i revitalizační projekty, vyměnil vedení Konsolidační banky a prohlásil, že právě Odien, který řídí ozdravění čtyř podniků, se mu příliš nelíbí.

Autor 1: Bylo nasnadě, že spolupráce už nebude trvat moc dlouho. Není to ani týden, co nové vedení Konsolidační banky prohlásilo, že co nejdřív rozváže spolupráci s Odienem. Jak přidává mluvčí banky Jiří Pekárek, nejlépe s co nejmenšími náklady pro stát.

Jiří Pekárek, mluvčí Konsolidační banky: Problém je v tom, že výstupy, které jsou nám předkládány, nemají tu kvalitu, jakou bychom potřebovali a nejsou tudíž dostatečným podkladem k tomu, abychom na jejich základě mohli odpovědně rozhodovat o jednotlivých projektech.

Autor 2: Alice Undusová, zástupkyně Odienu nechápe, o co jde. Až dosud neměli prý z banky žádný signál, že by se něco měnilo a že by bylo něco v nepořádku. To, že se věc řeší teď přes média, podle ní mate hlavně investory.

Alice Undusová, zástupkyně Odienu: U nich jsme dlouho budovali důvěru, že prostě revitalizační proces a prodej nastane a že tady existuje podpora. A najednou oni se dozvídají z tisku, že jsou tady nějaké problémy a tak dále.

Autor 1: Konsolidační banka ale tvrdí, že i když vypoví smlouvu, Odien by měl dotáhnout dva projekty, a to Tatru Kopřivnice a právě Zetor. Podle Undusové každopádně jede výběrové řízení dál.

Alice Undusová, zástupkyně Odienu: Odien udělal to, co do této chvíle udělat mohl. To znamená, že oslovil investory, provedl první výběrové kolo na základě předběžných nabídek a nyní máme tři investory, kteří by se rádi zúčastnili hloubkové kontroly v Zetoru a pokračovali dále s tím, že tu kontrolu provedou a předají nám závazné nabídky.

Autor 2: Odien čeká jen na autorizaci. Zetor ho musí pověřit, aby podnik prodával. A to záleží na tom, co řekne Konsolidační banka. Pokud se nebude už nic protahovat, do konce roku bychom měli vědět, kdo bude dalším adeptem na zdá se přenáročný úkol - udělat ze Zetoru opět úspěšný podnik, který bude prodávat tisíce traktorů po celém světě.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , duv , pkv
Spustit audio