Problémy se záněty očí

28. únor 2002
Zdraví

Současné větrné počasí má na svědomí zaplněné čekárny očních ordinací. Prach a další špína se snadno dostávají lidem do očí. Řezavá úporná bolest pod víčkem, s takovým pocitem přichází v těchto dnech do očních ordinací stále více pacientů. Diagnóza je podle doktorky Mileny Šafirové jasná.

Šafirová: Jedná se o onemocnění mazových a potních žlázek ve víčku.

Tedy ječné nebo vlčí zrno.

Šafirová: Ječné zrno je spíše v horní části víčka, je tedy viditelné. Druhé je skryto pod víčkem, je patrné při otočení víčka a vidíme podobnou zatvrdlinku.

Onemocnění není příliš vážné, ale velice nepříjemné. Pokud nemáte čas na čekání před ordinacemi, můžete zkusit léčbu sami. Oční kapky a oční mast vám prodají v každé lékárně bez předpisu. Nemusíte ale být vždy úspěšní.

Šafirová: Tělísko může být zaseknuté i do rohovky a pak po anestezi ho odstranit malým chirurgickým nástrojem. Jedná se o krátkou a jednoduchou záležitost.

Umrtvení a odstranění zánětu vám může provést lékař v ambulanci.

Šafirová: Je to opravdu záležitost na čtvrt hodiny, pacient odchází sice s malým obvazem, ale už odpoledne je v pořádku, může se věnovat své činnosti i řídit auto.

Malé upozornění pro ty, kteří jste zvyklí malé nemoci a nákazy ignorovat a čekat, až samy přejdou. Neléčené ječné zrno nezpůsobí ztrátu zraku, může ale poškodit rohovku, kterou je pak nutné léčit antibiotiky.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu