Problémem Mostecka jsou vyloučené lokality, shodují se kandidáti do Senátu Jiří Šlégr (ČSSD) a Alena Dernerová (Severočeši.cz)

Dosavadní senátorka Alena Dernerová, která kandiduje za hnutí Severočeši.cz, v prvním kole porazila Jiřího Šlégra kandidujícího za ČSSD o více než 20 % hlasů. Podle jejího názoru ji poškodily rozpory v hnutí, protože se nevědělo, jestli vůbec bude moct kandidovat.

Zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková totiž podala návrh, aby do voleb vůbec nesměla, magistrát v Mostě ji ale podržel. Jiří Šlégr však oponuje, že to lze považovat i za dobrou neplacenou reklamu. Výsledek ale respektuje a dodává, že ve druhém kole se začíná od nuly a uvidí se, jak se zachovají voliči. Alena Dernerová i přes rozpory uvnitř cítí podporu většiny členů hnutí Severočeši.cz.

Oba kandidáti mluvili o tom, že problémem mosteckého regionu jsou vyloučené lokality. Jiří Šlégr by situaci rád řešil podobně, jako se řešila v Janově: „Přistoupili jsme k tomu tak, že jsme zvýšili počet policejních hlídek, státních i městských, zřídila se mobilní služebna, která jezdila kolem dokola, a musím říct, že situace v Janově se rapidně uklidnila.“ Podle něho by se i na Mostecku měly učinit razantní kroky a důležitá by měla být nulová tolerance zločinu.

Podle Aleny Dernerové to je ale pouze řešení následků, nikoliv příčin: „Musí se řešit příčiny. Příčiny jsou v tom, že tu existují realitní kanceláře, které mají volné pole působnosti, že tu jsou lidé, kteří léta nepracují, jsou na vysokých dávkách a lidé, kteří pracují, na to koukají a vzniká tu určitá animozita. S tím se musí něco dělat.“

Ustavující sjezd nové strany Jiřího Paroubka Národní socialisté - Levice 21. století, Jiří Šlégr

Řešení problému nezaměstnanosti vidí oba třeba v podpoře učňovských oborů. Posledním tématem rozhovoru bylo prolomení těžebních limitů – vláda před rokem rozhodla o prolomení na dole Bílina, na dole ČSA mají zůstat limity zatím zachovány. Alena Dernerová doufá, že se to nezmění, Jiří Šlégr by naopak s prolomením limitů souhlasil.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio