Přistupujte k jídlu stejně jako k sexu, radí Pavel Maurer

27. duben 2019
Glosa Pavla Maurera

Voní vám partner třeba stejně dobře jako vaše oblíbené jídlo?  Podle odborníka na gastronomii Pavla Maurera by to tak mělo být, protože při poznávání lidí fungují stejné smyslové vjemy jako při jídle.

Dnes bych vám rád něco řekl na téma: Jídlo, sex a čas! Nečekejte ode mne, že se v těchto několika minutách chystám nějak trapně spojovat gastronomii s různými sexuálními příměry. Jako například, že po jídle, anebo naopak nalačno je to prý nejlepší, že vhodná je černá čokoláda, že šumivé víno okysličuje krev atd.

Určitě vám také nebudu doporučovat umletý roh z nosorožce, mušli hřebenatku, žraločí ploutve či další podobné pitomosti se zaručenými afrodiziakálními účinky. Ani se mi nechce rozebírat ohrané klišé, že „láska prochází žaludkem“, i když v mnoha doložených případech tomu tak skutečně bývá.

Gastro-sex? Ten už dnes najdete všude, říká Pavel Maurer

Žena v kuchyni (ilustrační foto)

Jídlo má být sexy! Co si pod tím představit? Něco co vypadá skvěle, zaujme na první pohled a chceme to ochutnat? Pavel Maurer se ve své glose věnuje prezentaci jídla.

Moje rady jsou méně atraktivní, ale o to více jim věřím. Tak za prvé, přestaňte u jídla pospíchat a opravdu si ho pořádně vychutnávejte. Prožívejte jednotlivé vůně, vnímejte svoje chuťové pohárky, soustřeďte se jen na jídlo, na jeho barvu, aroma, dochuť a na nic jiného.

Stejné smyslové vjemy totiž, jak mi mnozí jistě potvrdíte, fungují i při poznávání někoho, kdo se vám líbí. Věřte, že když vám nějaká bytost voní tak kouzelně jako husička pečená na sádle, je to správně a držte se svého instinktu! Nestyďte se za své chutě a touhy! Pokud milujete česnek a cibuli, prostě to svým blízkým raději řekněte dopředu, oni to pochopí, a když vás opravdu milují, tak si s vámi rádi dají to samé.

Jezte a pijte s lidmi, kteří jsou opravdu blízcí vašemu srdci a vaší náladě. Nikdy nespěchejte, to raději vynechte jeden pokrm, než abyste vše naházeli bezmyšlenkovitě do pusy. Nemá to žádnou cenu. Nešetřete na kvalitě. Stačí alespoň párkrát týdně zakousnout něco opravdu, opravdu kvalitního.

A konečně to nejpodstatnější – přistupujte k jídlu stejně jako k sexu. Je zdrojem potěšení a vzájemného předávání energie. Jak začnete moc pospíchat, a myslet jen na sebe, abyste se měli dobře jenom vy, výsledek nestojí nikdy za nic. To vám potvrdí každý znalec života – i milovník dobrého jídla.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio