Gastro-sex? Ten už dnes najdete všude, říká Pavel Maurer

17. březen 2019
Glosa Pavla Maurera

Jídlo má být sexy! Co si pod tím představit? Něco co vypadá skvěle, zaujme na první pohled a chceme to ochutnat? Pavel Maurer se ve své glose věnuje prezentaci jídla.

Jídlo je sexy, o tom není pochyb. Tenhle výraz jsme si vypůjčili z angličtiny, kde v přeneseném slova smyslu znamená, že nás něco přitahuje. To, že některé pokrmy jsou sexy, totiž neznamená, abychom s jídlem „hupli do postele“, ale tenhle v jistých kruzích oblíbený výraz vyjadřuje pouze vysokou atraktivnost jídla, pití a gastronomie vůbec.

Zážitková gastronomie nemusí být luxus. Smyslovým zážitkem je i domácí, s láskou chystané jídlo

Chlé, vaření, kuchyně, domácí potraviny, pekárna (ilustrační foto)

Pavel Maurer ve své glose upozorňuje na to, že tzv. zážitková gastronomie se nemusí nutně odehrávat v drahé restauraci. Jde o komplexní smyslový zážitek – který stejně tak zažijete třeba na chalupě nebo ve vlastní kuchyni.

Dobré jídlo, kreativní restaurace, kuchařské pořady – to dnes jede na plné pecky! Je to moderně řečeno sexy! Dnes máme tolik amatérských kuchařů, tolik rubrik, receptů, televizních pořadů, trapných i skvělých cooking show a food festivalů, že mi z toho jde hlava kolem. A těch kuchařek na pultech knihkupectví!

Minule jsem si spočítal, že potřebuji asi pět let neustálého čtení, abych se probral alespoň tím, co mne mezi kulinářskými biblemi nejvíce zajímá. No a samotný „gastro-sex“, tak ten už dnes najdete všude! Pokusím se vám vysvětlit, co já si představuji pod pojmem gastro-sex.

My už totiž nepočítáme stroužky česneku a flákoty hovězího, ale nás čím dál víc baví sledovat potetované a rafinovaně nalíčené food bloggerky a hipsterské kuchaře s barevnými kérkami na svalnatých rukou. Líbí se nám, že na nás kulí oči kuchařinky za pultem, které mají proporce jako modelky od Versaceho a často se tváří, že je mnohem více zajímáme my než to, co nám položí na talíř. Jsou sexy! Tak proč by nebylo sexy také jejich jídlo?

Kromě chuti nás na jídle baví i textura. Příběh ořechových skořápek Pavla Maurera

Vlašské ořechy jsou pro naše zdraví velmi přínosné

Pavel Maurer se zamýšlí nad chutěmi svého psa. Je pro štěně křupání ořechové skořápky obdoba zážitkové gastronomie? A jaké jídelní zážitky si dopřávají gurmeti ze světa lidí?

Stačí málo: U sporáku si kuchařky navléknou přiléhavé tílko s dekoltem a potetovaný šéfkuchař zase občas mužně utrousí nějaký ten chloupek z designově zastřiženého plnovousu. Tak oč nám vlastně jde? No přece o jídlo, ale i o zábavu! My totiž chceme úplně všechno… a chceme to rychle a hodně.

Že se při tom všem pestrobarevném sexy image, vábících úsměvech, kolorovaných pažích a zástěrách utažených hodně natěsno občas jaksi vytrácí to voňavé jídlo, kvůli kterému vše vlastně vzniklo, tak na to, bohužel, občas zapomínáme.

Jenomže ta koncovka na talíři je stejně důležitá jako koncovka v sexu. Jak není, tak to prostě nechutná!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio