Příští zastávka – Athény

17. srpen 2010

Asi každý člověk by chtěl v životě vidět egyptské pyramidy, svaté město Jeruzalém, věčné město Řím a kolébku demokracie – Athény. Co byste si v Athénách kromě Akropole neměli nechat ujít a kde je nejlépe začít, pokud tam jedete poprvé?

Pro první seznámení s Athénami je vhodné zvolit některý z turistických double deckerů, který vás za dvě, za tři hodinky povozí po všech nejzajímavějších místech, a vy pak už sami můžete pěšky dojít tam, kde se vám to líbí nejvíce nebo kde chcete začít svou exkurzi.

Zastávka Archeologické muzeum. Toto muzeum patří k největším v Řecku a shromažďuje vzácné exponáty, pozůstatky bohaté řecké historie. Většinu těch nejcennějších najdete právě tady anebo také v muzeu Nová Akropole.

To bylo otevřeno teprve nedávno. Jde o pozoruhodnou stavbu, která při pohledu zvenčí působí neobyčejně moderním dojmem. Zpočátku vyvolávala množství kritiky, dá se však říct, že teď už si Athéňané na moderní muzeum v těsném sousedství nejstarších památek zvykli. Ostatně muzeum bylo postaveno na vykopávkách, které je možno vidět pod skleněnými podlahami před hlavním vchodem do muzea.

Z turistického okružního autobusu můžete vystoupit třeba na zastávce Monastiraki, ve stejnojmenné čtvrti plné obchodů, kde se také nachází proslulý bleší trh. Čím víc se blížíme ke čtvrti Keramikos, tím jsou obchody bezprostřednější a prodávají tady úplně normální staré zboží jako na každém jiném bleším trhu. Turista by si je asi nekoupil, ovšem pro sběratele může mít velkou hodnotu. Jak říkají místní obchodníci, ceny jsou nízké, záruka žádná. Kvalitu ať posoudí každý sám.

Atény

Třeba v tomto obchodě snad mají opravdu všechno. Když to vezmu zleva doprava: zápalky, dámské vložky, hasičské hadice, maketa lodi, jakési turbodmychadlo, starý pionýr, sošky indiánů, nevybuchlá munice, motyky, další, zřejmě opravdu helénistická socha, starý šicí stroj, staré kolo, trumpety, dělo, staré i nové pokladny, spreje na zdi, brusky, pracovní rukavice, pádla, rámy na obrazy, přilby, zahradní hadice, lodní motory, další motorka, staré i nové rádio, sada nářadí a dokonce je tady i kormidlo z lodi. Všechno je, jak říká majitel obchodu pan Zakis, velmi dobré kvality.

Řeckým statistikám se sice ze zkušenosti nedá příliš věřit, ale zdá se, že všichni prodejci tady v centru Athén je potvrzují: Přijíždí sem hodně turistů, zhruba stejně jako loni, ale utrácejí méně peněz.


Zvětšit mapu: Athény, Řecko
autor: mdo
Spustit audio