Případ Hedvigy Malinové otřásá opět slovensko-maďarskými vztahy

21. květen 2007

Česká televize nám v neděli večer připomněla jeden z "nekonečných příběhů" slovenské justice. Dnes má Slovensko zaděláno na další.

ČT odvysílala kriminální film Bolero, jehož tvůrci se nechali inspirovat skutečným zločinem, který před lety zasáhl slovenskou veřejnost. Studentka medicíny Ľudmila Cervanová se stala obětí únosu, znásilnění a vraždy. Slovenský Nejvyšší soud sice loni v prosinci potvrdil vinu sedmi mužů z Nitry, kteří byli za spáchání těchto zločinů odsouzeni již na začátku osmdesátých let, nad celým případem ovšem nadále visí řada otazníků. Není vyloučeno, že podobně nezodpovězené otázky budou zatěžovat i po letech také další ostře sledovanou krimimální kauzu - jde o případ Hedvigy Malinové. Tato vysokoškolačka sice nebyla zavražděna, avšak to, co se kolem ní děje, komplikuje už tak problematické slovensko-maďarské vztahy.

Studentka maďarské národnosti Hedviga Malinová byla před týdnem slovenskou policií obviněna z křivé výpovědi a křivé přísahy, protože si prý loni v létě vymyslela přepadení slovenskými nacionalisty. Důvodem útoku měl být fakt, že mluvila na veřejnosti maďarsky. V případě odsouzení jí hrozí tři až pět let vězení.

Případ, který už loni bezprostředně po události vyvolal v Bratislavě i Budapešti řadu ostrých slov na adresu sousedního národa, začal po dlouhých měsících opět zaměstnávat nejen policejní vyšetřovatele, ale též politiky a dokonce diplomacii. Představitelé jindy nesmiřitelných stran - maďarských vládních socialistů a opozičního konzervativního Fideszu - zaujali na společné tiskové konferenci shodné stanovisko. Předseda zahraničního výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh dokonce obvinil Slovensko, že připravuje "vykonstruovaný proces, který má sloužit zájmům politické moci". Jeho socialistický kolega Vilmos Szabó prohlásil, že proces s Malinovou bude testem právního státu a nezávislého slovenského soudnictví.

Reakce Bratislavy byla předvídatelná a vcelku pochopitelná. Premiér Robert Fico obvinění maďarských politiků nejdříve označil za nehorádné zasahování politických sil z Budapešti do práce slovenských nezávislých orgánů činných v trestním řízení. Během víkendu se pak proti slovům představitelů zahraničního výboru maďarského parlamentu ohradilo Slovensko i oficiálně, když ministerstvo zahraničních věcí vydalo diplomatickou nótu, podle které maďarští poslanci nedovoleným způsobem zasahovali do práce orgánů slovenské justice.

Budapešť se nepochybně předvedla v tom správném světle, když v minulých dnech přišli o svá místa šéf celostátní policie a nakonec i ministr vnitra krátce poté, co se provalilo, že pět budapešťských policistů znásilnilo ve službě mladou dívku. To jí ale ještě neopravňuje k poučování souseda, koho a jak soudit. Stejně jako Maďarsko i Slovensko je "jen" středoevropský stát, který se teprve před necelými dvaceti lety stal svobodnou, nicméně dnes už svými partnery v Evropské unii respektovanou zemí, jejíž občané se mohou spolehnout nejen na nezávislost soudů ve své vlasti, ale i na možnost odvolat se k mezinárodní soudní instanci.

To na druhou stranu rozhodně neznamená, že zahraničí se nemá co starat o kontroverzní případy v kterémkoliv státě. Třeba i na Slovensku, zemi, v níž nebyly dosud objasněny některé zločiny éry expremiéra Mečiara - například únos prezidentova syna a s tímto případem související vražda. Jen by se tyto zahraniční události neměly zneužívat pro získávání politických bodů na domácí scéně. Nejnebezpečnější na celé věci je totiž vypjatý nacionalismus na obou stranách, byť jde o nutnou součást případu. Vždyť údajným motivem útoku na Hedvigu Malinovou byla její maďarština. Je velmi pravděpodobné, že pokud by v Bratislavě vládla řekněme občanštější vláda, jejíž představitelé by se drželi zpátky, a kdyby ani Budapešť nepřilévala oleje do ohně, neměl by celý případ tak mimořádnou publicistu.

Teď už jí má. Nechť je tedy prověřena nezávislost slovenských soudů. Naději, že tyto soudy v mladé maďarské studentce neuvidí lhářku dříve než promluví, dávají střízlivé hlasy ve slovenské veřejnosti. Řadě politiků, novinářů, ale i dalším jejich spoluobčanům se prostě nechce věřit, že ta vystrašená dívka s viditelnými zraněními v obličeji si napadení, které mimochodem potvrdili její spolužáci i lékařská zpráva, prostě jen vymyslela.

Slovensko-maďarské vztahy jsou v krizi od loňského nástupu Ficovy vlády. K jejich resuscitaci by mohl přispět další nezpochybnitelný průběh kauzy Malinová. Naopak zůstane-li obestřena záhadami, jako je tomu v případě zločinů Mečiarovy éry, bude to rána nejen pro příslušné slovenské orgány. V ideálním případě se jednou rádi podíváme na filmové vyprávějí celého příběhu, které se bude skutečnými událostmi nejen inspirovat, ale i nezpochybnitelně řídit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio