Priority nového ministra Jana Chvojky: Kvalitní zákony a pomoc nejen menšinám

Jan Chvojka z ČSSD je už necelý týden v úřadu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. V ministerském křesle nahradil Jiřího Dienstbiera. Chvojka se nechal slyšet, že by některé věci chtěl dělat jinak než jeho předchůdce. Jaké má priority?

„První prioritou jsou kvalitní zákony. Jsem předsedou Legislativní rady vlády a nemělo by se stávat, že se schválí nějaký zákon, vyjde ve sbírce a za pár týdnů se musí novelizovat, protože v něm byly nějaké chyby,“ uvádí Jan Chvojka.

Jeho druhá priorita se týká problematiky lidských práv, potažmo menšin a rovných příležitostí: „Chtěl bych, možná více než můj předchůdce, dát najevo, že nepomáháme jenom menšinám a že zapomínáme na práva ostatních, že zapomínáme na problémy většiny, která si to pak nemusí nechat líbit a může to naší straně ve volbách spočítat.“


Myslím, že není, protože minimálně pan Trump je lepší než pan Babiš v tom, že řekl, že než se stane prezidentem, tak svůj majetek převede a nebude podnikat, což pan Babiš neudělal. Jan Chvojka na otázku, jestli je Andrej Babiš český Donald Trump

Premiér dal novému ministrovi za úkol řešit situaci v tzv. vyloučených lokalitách. Jan Chvojka by chtěl, aby děti v těchto lokalitách chodily do škol, protože bez dobrého vzdělání si v dospělosti nenajdou dobrou práci a pak se nemohou postavit na vlastní nohy. Motivací by mohl být třeba příspěvek na dopravu do školy nebo na stravu.

Když se podíváme na volební preference, tak ČSSD výrazně zaostává za svým koaličním partnerem, hnutím ANO. Rozdíl je téměř 20 % podle posledního průzkumu společnosti TNS AISA pro Českou televizi. Podle Chvojky je to nemilé, ale myslí si, že strana se po krajských volbách snaží o to, aby volební výsledek byl lepší.

Jak se dívá na kauzu kolem Jindřicha Forejta? Bude opět podávat stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání za vystoupení skupiny Ortel? A funguje tzv. fenomén Babiš? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Chvojkou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio