Přidejte se k výzvě Suchej únor. Adiktologové slibují více energie a kvalitnější spánek

S prvním únorovým dnem začíná kampaň Suchej únor. Motivuje k tomu, zkusit na měsíc úplně vynechat alkohol. Loni se zapojilo zhruba půl milionu dospělých v Česku.

Lepší kondice, dobrý pocit z toho, že člověk výzvu zvládne, ale taky úspora peněz – to jsou podle ředitele kampaně Petra Freimanna výhody, které účastníci po měsíci bez alkoholu popisují nejčastěji. „Zpravidla mají víc energie, lepší spánek a zhruba třetina z nich i zhubne,“ vyjmenovává nejčastější pozitiva.

Za hranicí rizikového pití se u nás pohybuje přes milion lidí. Podle poslední srovnávací studie Světové zdravotnické organizace připadá na jednoho obyvatele Česka staršího patnácti let skoro čtrnáct a půl litru čistého alkoholu za rok.

Třetí na světě

Je to třetí nejvyšší spotřeba na světě. Blízko nám jsou Irové a Němci,“ doplňuje Ladislav Csémy, který se v Národním ústavu duševního zdraví věnuje závislostem.

Čtěte také

Studie podle Csémyho zatím ukazují, že pandemie koronaviru a s ní spojená opatření – třeba uzavřené restaurace a bary – mají na spotřebu alkoholu dvojí efekt. U umírněných konzumentů se spotřeba spíš snižuje. Naopak lidé, kteří už dřív pili nadměrně a rizikově, vypijí alkoholu ještě víc.

Jarní průzkum Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR ukázal, že během nouzového stavu začalo víc pít alkohol 18 % Čechů, nejvíce ve věku 27 až 35 let.

autoři: Anna Horáčková ,
Spustit audio

Související