Prezidentova kritika vlády kvůli dezinformacím je přehnaná. Předchozí vláda nedělala nic, říká premiérův poradce Gregor

Vláda si podle prezidenta Petra Pavla v boji s dezinformacemi tak úplně neví rady. Je vládní úsilí skutečně nedostatečné? „Dovedu si představit, že by stávající vláda byla aktivnější, ale tvrdit, že nedělá ani to minimum, je dost přehnané,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Miloš Gregor, politolog, poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pro boj s dezinformacemi.

Souhlasíte jako poradce předsedy vlády pro oblast dezinformací s výrokem pana prezidenta?

Nesouhlasím. Přijde mi to jako bonmot. Tvrdit, že vláda nedělá ani minimum, je příliš příkré a spíš nepravdivé. Jsme v situaci, kdy předchozí vlády v této oblasti nedělaly téměř nic. Dovedu si představit, že by stávající vláda byla aktivnější, ale tvrdit, že nedělá ani to minimum, je dost přehnané.

Čtěte také

Proč to podle vás pan prezident řekl?

Řekl to možná jako snahu zvednout větší pozornost, což se samozřejmě povedlo. Tomuto tématu se více věnují média a mám pocit, že i politická reprezentace. V tomto to účel splnilo. Jestli sám věří, že vláda nedělá vůbec nic, nedokážu odhadnout.

Podle informací serverů Seznam Zprávy a iROZHLAS.cz jedná vládní koalice, že by tuto agendu mohla dostat na starost ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Můžete to potvrdit?

Paní ministryně je aktivní v tom, aby zmonitorovala, jaké aktivity se v této oblasti dějí a co by se dělat mělo. Pokud vím, tak připravuje analýzu nebo možná koncepci a měla by to předložit pětikoalici na jednání vlády. Tam se má rozhodnout, co z toho se případně bude realizovat a kdo to bude mít na starosti.

Neměl byste to jako poradce premiéra pro tuto oblast být vy, kdo by měl být větším koordinátorem?

Jakožto poradce, nechci se vyviňovat nebo alibisticky ustupovat bokem, jsem slabým aktérem.

Čtěte také

S panem premiérem jsme si vydefinovali oblasti mého působení tak, abych mohl být aktivní a realizovat konkrétní kroky.

A aby to nebyly vzdušné zámky, které budu slibovat. Pokud se bavíme o širokospektrálním uchopení toho problému, tak tam se obávám, že bych neměl sílu to realizovat.

Střelba, uprchlíci a volby

Co jsou v současné době hlavní dezinformační kampaně v Česku?

Dost často se točí kolem aktuálních témat. Na konci minulého roku a začátkem roku 2024 jich nemalá část byla věnována střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Smutným evergreenem jsou pak postavení nebo aktivity ukrajinských válečných uprchlíků v Česku.

Očekávám, že s blížícími se volbami do Evropského parlamentu bude větší frekvence spojena právě s tématem EU, našeho členství, naše role v EU a zakotvení v západních strukturách.

V dnešním deníku Právo mluvíte o tom, že některé dezinformace šíří přímo politici. Zmiňujete některá konkrétní vyjádření senátorů v souvislosti s jednáním o Istanbulské úmluvě. Jak velký je to problém?

Politici možná nepoužívají dezinformace, protože by jim sami naivně naletěli, uvěřili, ale protože podporují jejich vidění světa a hodnotové základy. Dezinformace je podporují, tak je rádi použijí jakožto argument ve svůj prospěch, byť sami tomu nemusí až tak úplně věřit. Možná se řídí heslem, že účel světí prostředky.

Část politické reprezentace dezinformací cynicky zneužívá a využívá je ve svůj prospěch, byť jim sami nevěří.
Miloš Gregor o politické gramotnosti v oblasti dezinformací

Měla by směřovat nějaká výuka informační gramotnosti speciálně směrem k politikům?

V ideálním světě by to nebylo třeba. V suboptimálním by bylo žádoucí, aby se toho politici sami rádi zúčastňovali. Někteří politici dezinformacím naletí, ale část politické reprezentace dezinformací cynicky zneužívá a využívá je ve svůj prospěch, byť jim sami nevěří. A to je o vůli.

Nemyslím si, že by se to zlepšilo nebo změnilo, kdyby politici měli lepší schopnost třeba ověřování zdrojů informací, protože oni to nechtějí. A to se týká i většiny společnosti. Problém je v tom, že dezinformace nebo jiné manipulativní informace potvrzují naše vidění světa, proto jim věříme a přistupuje k nim nekriticky.

Miloš Gregor

Proč by měla mít vláda pro oblast dezinformací koordinátora? Jak se může více angažovat? A co to vlastně dezinformace jsou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , fos
Spustit audio

Související