Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter rezignoval

2. červen 2015

Předseda FIFA Sepp Blatter odstoupil. Oznámil to čtyři dny po znovuzvolení a začátku rozsáhlé korupční aféry, která se týká i bývalých vrcholných představitelů Mezinárodní fotbalové federace. Nové volby by měly podle švýcarského funkcionáře proběhnout co nejdříve.

Blatter odstoupil i proto, že organizace podle něj potřebuje rozsáhlé reformy a protože necítil podporu.

„FIFA potřebuje hlubokou restrukturalizaci. Přestože jsem od členů federace dostal nový mandát a znovu mě zvolili prezidentem, tento stav zřejmě nevyhovuje všem ve světě fotbalu – fanouškům, klubům, hráčům nebo těm, kteří jsou pro fotbal důležití,“ prohlásil Blatter.

„Proto jsem se rozhodl svolat mimořádný kongres a složit funkci,“ dodal rodák ze švýcarského Vispu, který působil ve funkci prezidenta FIFA nepřetržitě od roku 1998.

Zpráva zaskočila i vedení Fotbalové asociace České republiky. „Těsně po skončení volebního kongresu nám Sepp Blatter připadal poměrně jistý a odhodlaný udělat změny,“ řekl pro Český rozhlas generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, podle kterého jde o příznivou zprávu.

„Před kongresem i po něm bylo vidět, že ztráta důvěry je obrovská. Teď je šance dostat se na cestu důvěry a obnovy, věřím, že s novým prezidentem a částečně obměněným výkonným výborem se tak stane,“ přeje si Rudolf Řepka.

Federaci bude Blatter řídit do doby, než bude zvolen jeho nástupce, což bude nejdříve v prosinci.

Čtěte také

„Myslím, že by k volbě mělo dojít dříve. Příští sobotu před finále Ligy mistrů se zřejmě UEFA sejde, do Berlína by mělo dorazit všech 54 předsedů a generálních sekretářů z celé Evropy. Toto téma bychom měli diskutovat,“ dodal generální sekretář FAČR.

Nečekané odstoupení Blattera z pozice předsedy FIFA označili za dobrou zprávu i jeho další odpůrci.

„Myslím, že je to skvělá zpráva pro fotbal, i když měla přijít dříve. Můžeme vybrat někoho nového, můžeme zjistit, kam šly za poslední roky všechny ty peníze. Z událostí minulého týdne muselo vyplynout něco, co Blattera přimělo odstoupit,“ nechal se slyšet předseda anglické asociace Greg Dyke

„Můžeme se také podívat na výběr pořadatelů světových šampionátů 2018 a 2022. Být teď v Kataru, necítil bych se příliš sebejistě,“ dodal Greg Dyke.

Šéf UEFA Michel Platini pak označil Blatterovo rozhodnutí jako těžké, odvážné, ale správné.

V poslední době sílila kritika, podle které se pod Blatterovým vedením ve federaci rozšířila korupce. Podezření provázelo také volbu pořadatelů následujících dvou světových šampionátů, které budou pořádat Rusko (2018) a Katar (2022).

Rozsáhlý korupční skandál zasáhl Mezinárodní fotbalovou federaci krátce před prezidentskými volbami. V Curychu, sídle FIFA, bylo zatčeno 14 funkcionářů, kteří čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů či prodeji marketingových práv.

autoři: ves , jsu , Petr Hašek
Spustit audio