Přepis speciálu Radiožurnálu ze Zvole u Prahy

Dobré odpoledne, vážení posluchači Radiožurnálu, dobré odpoledne, dámy a pánové, tady v Polyfunkčním centru v obci Zvole. To je obec, říkám posluchačům Radiožurnálu, která má asi tak 1700 obyvatel, je v okrese Praha-Západ, jsou tu dva rybníky staré téměř 800 let, ale my se na takovou krátkou reportážní procházku po Zvoli podíváme za chvíli.

Jan POKORNÝ, moderátor Sál v polyfunkčním centru je téměř zaplněný, což svědčí o zájmu o místní politiku místních občanů. Vítám vás tady, dobré odpoledne. To jsem říkal kvůli tomu potlesku. Jsou tady zejména zástupci kandidujících subjektů v obci Zvole u Prahy. Kandidují tady 3 sdružení, Jana Straková, Spolu pro Zvoli a Černíky. Dobrý den.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyDobrý den.

Čtěte také

Jan POKORNÝ, moderátorJá se vás zeptám, paní Straková, vy máte takové motto "nechceme vykopávat příkopy, ale pracovat společně." tím myslíte pracovat společně třeba v téhle trojici, šlo by to?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyAno, já si to dokážu představit.

Jan POKORNÝ, moderátorDokážete si to představit. Děkuju. Tomáš Hájek reprezentuje hnutí Zvole 2022. Dobrý den.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Dobré odpoledne.

Jan POKORNÝ, moderátorProč 2022? To není volební období, pochopitel jsem to?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022To není období, to jsou de facto dvě období. My jsme chtěli se zaměřit dál na témata, který přesahují právě jedno volební období, který málokdy jsou řešený v tý první fázi, takže proto 2022, ta vize.

Jan POKORNÝ, moderátorProto máte v programu i vytvoření jakési dlouhodobě strategie pro vaši obec.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorA nynějším starostou je Miroslav Stoklasa, reprezentující hnutí Jedeme dál. Dobrý den.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorTak to vypadalo co do budoucí spolupráce možná nadějně, když jsem se ptal Jany Strakové na to jejich motto a ona řekla, že by si dovedla představit společnou spolupráci. Co vy, pane starosto? Jaký je váš koaliční potenciál?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/V tuhle chvíli jsem přesvědčen o tom, že hrajem v oslabení 1:2, protože obě protikandidáty velice blízce spolu spolupracují, jak ve volební kampani, tak na všech akcích, které pořádají.

Jan POKORNÝ, moderátorTak vidíte, tak vy byste s ním chtěli spolupracovat a on říká, že je to jeden na dva.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá musím říct, že jsem teda vyjádřením pana starosty překvapená, protože, kdybychom chtěli s panem Hájkem spolupracovat, tak vytvoříme jednu silnou kandidátku, protikandidátku a netříštíme vlastně síly, protože takhle pro nás to znamenalo, že bychom, protože zastupitelstvo je 15členné, tak pro každého z nás to znamenalo najít 15 schopných a ochotných lidí pracovat pro obec. Takže já jako jsem překvapená vyjádřením pana starosty.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Hájku, vy byste šel do takové spolupráce teď myslím s ...

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Všech tří?

Jan POKORNÝ, moderátorVšech tří.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Dokážu si ji za určitých podmínek představit.

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, vy mluvíte už jako ti velcí politici tam ..., dokážu si představit. Jsme na vesnici s odpuštěním, pojďme se bavit normálně.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Jako jsou tady určitý věci, který by se musely nějak asi vyjasnit a vím, že Mirek Stoklasa jako starosta, je pracovitý, ale mám já některý názory na jak to dělat trochu jiný.

Jan POKORNÝ, moderátorTomu rozumím, protože, kdybyste je měl stejné, tak byste kandidoval za hnutí Jdeme dál, vy kandidujete za hnutí Zvole 2022. Jak vypadá dnešní Zvole u Prahy? S mikrofonem se po ní prošla kolegyně reportérka Alena Rokosová.

Alena ROKOSOVÁPřijela jsem ke zvolské základní škole, která je přímo v centru obce. Náves je netypická, je tu velký a malý rybník, vidím hasičskou zbrojnici založenou v roce 1909 a dominantu Zvole novogotický kostel sv. Markéty. Ten byl dlouhá léta zavřený, ale od roku 2009 jsou v něm zase každou neděli bohoslužby.

Marie SODOMKOVÁZe začátku, když začal kostel, byli jsme tam 34 lidi, teď jsou plný lavice.

Alena ROKOSOVÁŘíká mi Marie Sodomková, která bydlí v nejstarší části obce. Chválí hlavně Vladimíra Hudouska, kaplana Hradní stráže, který se do Zvole před skoro 7 lety s rodinou přistěhoval a jeho přáním bylo kostel znovu otevřít, což se také díky mnoha okolnostem a zbraslavskému faráři Pavlu Žákovi nakonec povedlo.

Marie SODOMKOVÁVymaloval se a všechno, světla nový a všechno nový. Je to hezký.

Alena ROKOSOVÁTak ono se říká, že správná obec se pozná podle hospody a kostela.

Marie SODOMKOVÁPřesně tak, tak to je teďka u nás.

Alena ROKOSOVÁTeď odpoledne to na návsi u malého a velkého rybníka poměrně žije. Děti odcházejí ze školy, podél rybníka sedí rybáři, kteří rybaří a já teď procházím Kočičí uličkou, což je ulička, kde jsou na plotě přibetonované keramické kočky, které vyrobily děti z místní školy. Tady právě skončila výtvarná výchova. Odchytla jsem si učitelku Lenku Netopilovou. Bylo mi řečeno, že vy jste duše mnoha akcí.

Lenka NETOPILOVÁ, učitelkaJá jsem si to před 20 lety vymyslela, poněvadž se obrátila revoluce, že jo, a nebylo tady nic, tak proto jsem si tady začala vymýšlet pro děti akce. Od té doby tady děláme drakiády, lampionový průvody, mikulášskou, že jo, vánoční akce, už se toho účastní opravdu celá vesnice.

Alena ROKOSOVÁDnes je Zvole složená ze tří částí je tu Stará Zvole, osada Černíky a od druhé poloviny devadesátých let je tu i satelit Nová Zvole, kterému ale místní neřeknou jinak než Šmoulov. Rozhodně se ale nedá říct, že by vztah všech obyvatel Staré a Nové Zvole byl bez problémů. Kulturním centrem obce je nový Polyfunkční dům. Jsou v něm ordinace, družina, sál i nová knihovna, celý ho vede Věra Humlová.

Věra HUMLOVÁ, Polyfunkční důmJak je ten dům polyfunkční, tak já jsem taky polyfunkční. Takže vedu knihovnu, starám se o to, aby se promítaly filmy, starám se tady o květiny, starám se o to, aby tady byla kultura nějaká.

Alena ROKOSOVÁJá jsem v dětským koutku nové knihovny a je tady několik místních školáků. Co se vám tady líbí ve Zvoli?

osobaJá tady mám velmi ráda školu a paní učitelky.

osobaJá taky školu.

osobaJá tu mám rád traktory.

osobaŠkolku a paní učitelku.

Alena ROKOSOVÁJe něco, co byste chtěli zlepšit?

osobaV lesech je spoustu odpadků, tak by to chtělo posbírat.

osobaAby tady bylo víc tříd.

osobaOdpadky na tom rybníce.

osobaJá nic.

Alena ROKOSOVÁVe Zvoli dnes žije asi 1700 obyvatel a jejich průměrný věk je nižší než celorepublikový průměr, přes 35 let. Ze Zvole Alena Rokosová, Radiožurnál.

Jan POKORNÝ, moderátorTak to byla první reportáž dnešního předvolebního Speciálu Radiožurnálu. Připomínám, že nás můžete nejenom poslouchat na frekvencích Radiožurnálu, ale také sledovat videopřenos buď na kanále Českého rozhlasu, na YouTube, anebo na stránkách zpravy.rozhlas.cz anebo na radiozurnal.cz. Pane starosto, zvykl jste si za tu dobu, co se pohybujete ve vedení místního obecního úřadu, že můžete vlastně za všechno, za to dobré i za to špatné?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Za to dobré vás málokdy někdo pochválí a za to špatné samozřejmě můžete.

Jan POKORNÝ, moderátorUž jsme říkali v té reportáži, že jste tady postavili hezké Polyfunkční centrum. Vaši političtí oponenti říkají, že možná se mělo stavět za trochu jiných podmínek. Jak čelíte těm výtkám, které třeba má Tomáš Hájek z hnutí Zvole 2022, že pouhých 13 dní bylo na to, aby si firmy dokázaly představit a dokázaly zpracovat vůbec ty dokumenty a přihlásit se do toho tendru?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/My jsme vyhlásili výběrové řízení přesně podle zákona a jestliže zákon stanovil lhůty na to, jaké mají vypadat doby, na to, kdy firmy mají podat nabídku, tak přece nebudeme vyhlašovat jiné zákonné lhůty. Tady to prostě běželo podle zákona. Bohužel po prvním výběrovém řízení vyhrála firma, která po dostavbě hrubé stavby odešla ze stavby a museli jsme udělat druhé výběrové řízení a s druhou firmou tento dům dostavět. Jaké má pan Hájek výtky další, já nevím.

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, vy si evidentně tykáte, jak jsem pochopil ze slov Tomáše Hájka. Vy jste si to ještě nestačili vyříkat za tu dobu? Pane Hájku?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Tak my si tykáme všichni, protože se velmi dobře známe, možná si několikrát i tyknem, přestože se budem snažit držet takový ten usus toho vykání, ale protože jsme všichni byli v rámci Sportovního klubu Zvole ve vedení, různě jsme se tam střídali, takže tam se známe, odtamtud určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorTo byl ten orientační běh? Ne.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Orientační běh je jeden oddíl.

Jan POKORNÝ, moderátorJeden oddíl.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Pak jsou tam šachy a /nesrozumitelné/ a další. Já myslím, že aspoň z mý strany bylo vždycky snaha si to vyříkat nebo si to vysvětlit. Několikrát jsem aspoň se snažil najít nějakou formu, abysme si to řekli.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vám do toho nechci mluvit, podle mě by bylo škoda to Polyfunkční centrum zbourat, to říkám ve velké nadsázce, počkejte, nekřičte na mě.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Prosím vás, já tady v tomhle nikdy ...

Jan POKORNÝ, moderátorAle co vám na té přípravě a na zpracování projektu a na tom, že, jak se stavělo Polyfunkční centrum vadí?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ne, ne, ne, tak já jsem neříkal, mně vadil ten přístup, že vlastně celá ta příprava a to není jen tohohle toho Polyfunkčního domu, ale celkově občané nemají informaci, co se děje, vlastně až teprv, když se něco děje, tak se něco dozvěděj, když už to běží a vlastně, že tady není žádná koncepce. To byla ta věc s tím, že netvrdil jsem, že by byl porušen zákon, a to jsem tam i v tom článku psal, ale nebyla tam ta vstřícnost, že pokud obec chce stavět velkou akci, proč dopředu už to nedává vědět, takhle bych to ...

Jan POKORNÝ, moderátorA to byl jediný případ, kdy vyčítáte nynějšímu vedení radnice deficit jisté vstřícnosti, anebo je to spíš to, co jí vyčítáte zejména?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Spíš ten druhej, spíš ta druhá věc.

Jan POKORNÝ, moderátorJak je v téhle situaci, jaký má postoj Jana Straková?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyTak k Polyfunkčnímu domu, já samozřejmě souhlasím, že obec Polyfunkční dům potřebovala. Potřebovala, vlastně na místě nového Polyfunkčního domu stála stará družina, kde byly i ordinace, a obec potřebovala prostě postavit novou budovu, kde by mohla, vlastně družina by mohla mít zázemí. To zázemí samozřejmě ta družina má ve stejném rozsahu jako ta stará družina. Já jsem předpokládala a spousta občanů také, že ta družina bude mít ...

Jan POKORNÝ, moderátorDiváci videopřenosu teď vidí, jak se na vás pan starosta podíval.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyAno. Takže bude mít větší zázemí, ano.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž bych to řekl eufemisticky, tázavě se na vás podíval, když jste srovnávala tamtu družinu a tuhle družinu.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá jsem nesrovnávala stavbu, já jsem srovnávala ...

Jan POKORNÝ, moderátorKapacitu.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyKapacitu, tak přesně.

Jan POKORNÝ, moderátorTen váš tázavý pohled, kdybyste ho verbalizoval, pane starosto, by zněl jak?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Můj pohled je, že do stavby, která tady stála, byla v havarijním stavu, se vešlo maximálně 30 dětí, my máme kapacitu 60 dětí nové družiny, takže porovnávat 30 a 60, to asi každý pochopí.

Jan POKORNÝ, moderátorPaní Straková.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá se k tomu samozřejmě vyjádřím. Základní škola, která je ve Zvoli, má 5 tříd, to znamená, že ale družina je garantovaná pouze do třetí třídy a čtvrťáci a páťáci prostě už chodí domů, a to jsou podle mě pořád malé děti a měly by mít možnost družiny, proto si myslím, že když se stavěla nová budova, tak se tohle to mělo zohlednit.

Jan POKORNÝ, moderátorProč se to nezohlednilo, pane starosto?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Už tak je tenhle ten barák poměrně dost velký a masivní. Abysme zachovali aspoň část toho pozemku, který je za budovou proto, aby ty děti měly hřiště, tak jsme tu budovu nemohli nafukovat donekonečna. Hrála otázku samozřejmě i finanční stránka celé věci.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Miroslav Stoklasa za hnutí nezávislých Jdeme dál, který, jak je slyšet z potlesku, má v sále nemalou podporu. Tak já vás o ni zkusím na chvíli připravit. Vy sám jste ve Zvolských novinách, když jste hodnotil svoje volební období, sebekriticky přiznal, že se vám třeba nepodařilo postavit chodník ke hřbitovu, ale máte hezké Polyfunkční centrum, to jako máte.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Chodník ke hřbitovu ...

Jan POKORNÝ, moderátorCo je těžkého na tom postavit chodník ke hřbitovu?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Chodník ke hřbitovu je věc, kterou jsme slibovali ve volebním programu.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jste slibovali bezpečnější dopravní infrastrukturu.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Přímo tam padlo to, že bysme chtěli mít chodník ke hřbitovu.

Jan POKORNÝ, moderátorKe hřbitovu.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ten chodník potřebují zvláště lidé starší, kteří ten hřbitov často navštěvují a je ta cesta složitá vzhledem k tomu, že je po trojkové komunikaci okresní. Bohužel celé vyjednání celé stavby není jednoduché. Tam jen vyřešit ...

Jan POKORNÝ, moderátorPromiňte, co je těžké na tom postavit chodník?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Jen vyřešit majetkové problémy mezi majiteli pozemků a třeba to, že část pozemků, která je dneska odpadovým dvorem, je dodneška v katastru nemovitostí zapsaná jako rybník nebo vodní plocha. Jsou to problémy, které se administrativně řeší třeba rok, není to nic jednoduchého. Přípravě těhle těch projektů, které posléze žádají o dotace, chtěli bysme na tento chodník žádat dotaci z fondu dopravní infrastruktury, musí být naprosto čisté a všechny majetkové a katastrální podmínky musí být splněny.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím vašemu postesku, ale měl jste na to 4 roky zase na druhou stranu. 8, když byl ještě místostarostou. Tak počkejte, z publika se ozývají různé hlasy, že jste měl na to 4 roky nebo 8 let. 4 roky jste byl místostarostou, 4 roky starostou.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ano, ano.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž to zprůměruju, měl jste na to 4 roky, tečka.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ten problém tkví v tom, že byly věci, které byly důležitější vyřešit, například tenhle ten dům, například postavit nový hřbitov, udělat nový územní plán, udělat chodníky v obci, spravovat komunikace. Udělalo se toho spoustu. Za poslední 4 roky se udělalo tolik práce, že za období od roku 90 se za žádné volební období nepodařilo udělat tolik práce.

Jan POKORNÝ, moderátorVidíte, a na začátku jste mi říkal, že starostu nikdo nepochválí, tak se pochválí sám. Zeptám se Tomáše Hájka z hnutí Zvole 2022. Mě zajímá ten zdánlivý detail, tedy je to detail pro člověka přespolního nebo pro toho, kdo je tady podruhé v životě ve Zvoli, vy byste ten chodník, kdybyste vedl zastupitelstvo, dokázal postavit rychleji?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já si myslím, že je potřeba změnit styl práce. Já znovu říkám, že Mirkovi neupírám tu pracovitost, ale snaží se všechno nekoncepčně dělat jen sám, jako hodně věcí, to je ta věc, kde se teď dělal, proto, jak sám to řekl, teď se dělal Polyfunkční dům, neměli jsme čas dělat něco dalšího, pak se dělalo tohle. A tohle, já si myslím, že tahle obec tímto tempem za těch posledních, já budu mluvit o 8 letech, prostě by potřebovala trochu zrychlit a potřebuje změnu v tom vedení a tohle je ..., a já odpovídám na tu otázku, jestli bych ho byl schopen udělat.

Jan POKORNÝ, moderátorJestli byste byl starosta, jestli byste to zmenežoval nějak lépe?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Určitě bych se o to snažil a myslím si, že chodníky ve Zvoli tím, že jsme obec takovýho vesnickýho typu, se nemusejí dělat čistě betonový tak nákladný, určitě by se našly řekl bych přírodnější materiály, který by byly finančně jednodušší a já si, teď tady bylo, že by, že by to byla na to dotace, zatím se tady chodníky stavěly bez dotací, takže si myslím, že za ty peníze, který se daly na chodníky teď betonový, by vyšlo i na chodník na hřbitov.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře a jak byste řešil ten příklad, o kterém mluvil pan starosta, teď odhlédněme od materiálu, ale to, že na tom katastru je na jedné části, tedy, která je nutná pro ten chodník, takže je tam namalovaný rybník.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já myslím, že je to ta jímka, která je níž, silnice má dvě strany.

Jan POKORNÝ, moderátorBývá to tak, souhlasím.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Rybník je z jedný.

Jan POKORNÝ, moderátorZeptám se Jany Strakové, jak vy byste řešila téma chodník ke hřbitovu?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyTéma chodník ke hřbitovu, já bych v tomhle tom okamžiku preferovala chodník po návsi, protože nám chybí základní chodník tady od Polyfunkčního domu, od družiny k dětskému hřišti, které je před cukrárnou. To znamená, že vlastně děti jdou po silnici, i když se nám podařilo rozšířit obytnou zónu, která nesmyslně u nás začíná na kraji velkého rybníka a táhne se vlastně celou obcí až dozadu na Šmoulov, takže já si myslím, že potřebujeme nejprve vyřešit chodníky od, tady, kde končí vlastně, od Polyfunkčního domu směrem k té hlavní silnici a pak odtamtud jít směrem na hřbitov.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy byste nejdřív řešili chodník spíš pro děti a potom až pro seniory na hřbitov?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyNe, ne, ne, ono je to o tom, že vy musíte mít nějakou návaznost těch chodníků.

Jan POKORNÝ, moderátorJá se jenom ptám.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyKdyby ten chodník na hřbitov byl, tak on nemůže přece začínat někde jakoby na zelený trávě a končit zase u toho hřbitova, prostě musíte mít propojené ty chodníky, proto si myslím, že se musí začít prostě budovat tady odsud a souhlasím tady s Tomášem Hájkem, že prostě je možné zvolit levnější technologie.

Jan POKORNÝ, moderátorZvolit ve Zvoli levnější technologii.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyAno.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuji za odpovědi. Posloucháte Radiožurnálu. Sledovat nás můžete také na internetu, buď na videokanálu Českého rozhlasu, na YouTube nebo na stránkách radiozurnal.cz. Dnes tady debatují v poslední předvolební debatě Radiožurnálu Jana Straková, hnutí Spolu pro Zvoli a Černíky, Tomáš Hájek, hnutí Zvole 2022 a nynější starosta Miroslav Stoklasa z hnutí Jdeme dál. Pane starosto, trochu nerozumím vaší mediální politice anebo těm názorům na ni, protože jsem čerpal třeba některé informace ze Zvolských novin a ze strany vašich oponentů jsem zase registroval výtky, že Zvolské noviny nevycházejí.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Zvolské noviny vycházely 4krát do roka, plus 1 číslo. Staral se v minulém volebním období o ně starosta, pan Pudich. Já jsem to částečně zdědil. Měli jsme novou tiskovou komisi, jejíž předseda podal hned po volbách v podstatě demisi, pak Jana Straková byla předsedkyní tiskové komise, podala demisi, takže ta tisková komise zůstala téměř bez členů a naplnit noviny byl úkol pro lidi, kteří zůstali okolo mě. A ve chvíli, kdy stavíte Polyfunkční dům, jste tak trošku ve velkém průšvihu, protože firma odchází a vy nemáte náhradu, musíte čekat, musíte zařídit, aby stavba pokračovala dál, aby se nestaly další škody, nebyl čas psát noviny.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže nebyl čas psát noviny.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Já si jsem ...

Jan POKORNÝ, moderátorA pardon, poslyšte, dáváte tam prostor i vašim oponentům?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Je naprosto otevřené jsou ty noviny, kdo chtěl, mohl do těch novin kdykoliv poslat článek a všechny články ...

Jan POKORNÝ, moderátorPublikum dostane slovo krátce po půl šesté.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/... kromě jednoho byly otištěny. Jestliže dneska ...

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, já jenom využiju těch citoslovcí z toho publika. Vy jste řekl, že ty noviny jsou otevřené, ale to jste nemyslel tím, že se otevřou jako ty stránky.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Jsou otevřené ...

Jan POKORNÝ, moderátorTady třeba v prvních řadách zaznělo "cha, cha, cha", jestli to dobře cituju.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Jestli to dobře slyšeli, tak jsem řekl, že kromě jednoho článku byly všechny články otištěné, respektive kromě dvou článků. První článek, který nebyl otištěn, byl můj článek, kdy Jana Straková řekla, že článek, který napadá ostatní spoluobčany, ona jako předsedkyně tiskové komise neotiskne. A druhý článek, který jsme odmítli otisknout, byl článek, který se neustále opakoval na téma les a nepřinášel už nic jiného, nic nového.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Jak se tedy cítí oponenti pana starosty, dostali jste se na stránky se svými názory těch novin, anebo ne?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJestli to můžu doplnit, já teda jsem ta členka, předsedkyně té tiskové komise, která odstoupila, protože vedla jsem ty noviny rok, myslím si, že se nám podařilo s tím týmem navodit dobrou atmosféru, noviny byly plné těch článků kolem, dění ze Zvole, ale pak jsme se dostali do takové situace, kdy jsme vlastně zveřejnili článek tehdy komise na ochranu lesa, který je tedy jak podle názoru pana starosty už jenom shrnoval už stávající informace, ale já si myslím, že to tak nebylo, tak na to, z toho důvodu, protože ten článek byl odmítnut, tak jsme rezignovali.

Jan POKORNÝ, moderátorJasně. Rozumím, to se stává i řekněme ve větších novinách, než jsou Zvolské noviny.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyAno, jasně.

Jan POKORNÝ, moderátorA nebudu říkat ani bohudík, ani bohužel. Vy jste tady teď několikrát říkali pro posluchače Radiožurnálu, kteří neznají důvěrně dění ve Zvoli, takové to pro Zvolské asi tajemné a nevím, jestli úplně pozitivně znějící slovo les, místní les. Zeptám se Tomáše Hájka, jak mám rozumět těm místním sporům o les? Co je to za les, komu patří a co se tam dělo?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Takže jednalo se o obecní les a jednalo se o správu obecního lesa, která z našeho pohledu nebyla správná a vedení obce se o něj de facto nestaralo.

Jan POKORNÝ, moderátorCo tam bylo špatně?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022No, ono je to systémová věc. Bylo tam špatně to, že obec uzavřela s nájemcem smlouvu, která možná nebyla úplně tak správná, a to by ještě nevadilo, ale nájemce pracoval v lese podle sebe a obec ho vůbec nekontrolovala, teprv, až když občané sami upozornili na to, že není ta situace správná, tak místo toho, aby to obec řešila, tak to prostě, nebo aby vedení obce teda, abych, aby vedení obce to řešilo, tak to vlastně zahlazovalo a demagogicky to prostě ...

Jan POKORNÝ, moderátorA ten člověk je tam pořád, pořád se o to stará?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ne, ne, ne, ten v roce, v červnu 2012 odešel a od tý doby už zpátky se spravuje ten les obec nebo vedení obce má na to svýho hospodáře.

Jan POKORNÝ, moderátorSpravuje se tak, že žádné kritické hlasy vůči tomu už nejsou? Obec se poučila z výtek občanů?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já bych neřekl, jestli poučila. Další od tý doby, do toho července 2012 z mý strany, když to kontroluju nebo dívám se na to, si myslím, že ten les je o hodně líp spravovaný a tam je ta věc, že tam byla ztráta majetku, že prostě z lesa dle mě zmizely stromy, za který obec měla dostat aspoň peníze.

Jan POKORNÝ, moderátorZaregistroval jsem informaci, že Policie České republiky trestní oznámení, které v téhle kauze bylo podané, tak odložila s odůvodněním, že vedení obce nepotvrdilo, že došlo ke škodě, ano, pane starosto?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ne, toto vyjádření rozšiřovali právě lidé okolo pana Hájka a paní Strakové. Policie ...

Jan POKORNÝ, moderátorTo vyjádření je nepravidové?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/To vyjádření je naprosto nepravdivé. Policie odložila případ, protože nebyl spáchán žádný trestný čin.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022A jak je to se škodou?

Jan POKORNÝ, moderátorJak je to se škodou se ptá pan Tomáš Hájek z hnutí Zvole 2022?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Obci žádná škoda nevznikla.

Jan POKORNÝ, moderátorObci žádná škoda nevznikla, říká starosta. Tomáš Hájek.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já teda řeknu jen pár čísel. Pro mě les je spíš už uzavřená věc, já bych se chtěl dívat dopředu, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorBudeme, nebojte.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Podle inspekce životního prostředí byl přetěženej les, čili nájemce neměl právo těžit, měl smlouvu pouze na určitou část a vytěžil o nějakých 1200, o 1350, ne, pardon, o 1249 kubíků dřeva víc. Od tý doby, co obec si les, se o les stará, kubík prodává průměrně za 1350 korun za metr, takže, pokud bysme si to vynásobili, tak se dostaneme na číslo milion 600, co by bylo v pokladně.

Jan POKORNÝ, moderátorPane starosto, vaše odpověď a tím by pro mě případ les mohl skočit, pokud publikum nerozhodne jinek.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Pan Hájek si plete příjem peněz se ziskem. Musí započíst také náklady. Na každý kubík lesa, vytěženého dřeva přichází náklad asi 400 korun. Takže dneska jsme se již poučili samozřejmě a když my jsme měli příjem 10 tisíc korun ročně za nájem lesa, tak dneska máme minus 200 tisíc ročně.

Jan POKORNÝ, moderátorTak to byla odpověď pana starosty Stoklasy. A teď, zase jenom pro posluchače Radiožurnálu, nikoliv pro diváky videopřenosu, tak velké otázníky, pokud to nebyly vykřičníky, byly v očích Jana Strakové.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá jsem překvapená tou částkou 200 tisíc, protože, když vezmeme vlastně rozpočet a příjmy a výdaje kolem lesa za minulý rok, tak tam dokonce byly v plus 3 tisíce nebo nějaké takové, ale bylo to vyrovnané, jak prodej dřeva, tak vlastně práce, které jsme si v lese objednali, takže jsem překvapená tou částkou 200 tisíc a byla bych ráda, kdyby pan starosta nám sdělil, odkud k té částce došel.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, pane starosto, za potlesku, který tedy nepatří vám, bych vás poprosil o sdělení té částky.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Loňský rok byl mimořádný a vytěžili jsme asi 400 kubíků kvalitního smrkového dřeva, které se na trhu prodává velmi dobře. Zbytek lesa je to bučina, je to habr, je to akát, je to dřevo, které je použitelné tak na palivo, rozhodně ne na prodej pilařským společnostem.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za odpověď. Posloucháte Radiožurnálu. Hosty debaty, kterou vysíláme přímým přenosem den před volbami do místních zastupitelstev, jsou Jana Straková, která reprezentuje hnutí Spolu pro Zvoli a Černíky, Tomáš Hájek z hnutí Zvole 2022 a Miroslav Stoklasa, hnutí nezávislých Jdeme dál. Je tady téměř ze dvou třetin, možná z větší části zaplněný sál Polyfunkčního centra ve Zvoli, je tady mikrofon s logem Českého rozhlasu, do kterého můžete formulovat vaše otázky, které máte na kandidáty do vašeho zastupitelstva, pokud nějaká otázka je. Zde dáma v první řadě.

osobaDobrý den. Já mám dotaz, já jsem se chtěla zeptat tady pana starosty Stoklasy na dvě věci, za prvé, proč se chodníky začaly dělat těsně před volbama, když teda na to bylo dostatek času, to je jedna věc, a za druhý, když teda už je hotový, předpokládám hřbitov druhá část, tak proč není zprovozněn? Děkuju moc.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, můžu poprosit, ještě představíte se nám?

osobaAlena Hájková, já jsem říkala.

Jan POKORNÝ, moderátorAlena Hájková, děkujeme. Pane starosto, poprosím o stručné odpovědi.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Děkuju za otázku. Chodník se začal stavět ve chvíli, kdy obec měla dostatečné finanční prostředky na výstavbu chodníků. Dostavěli jsme, doplatili jsme tento dům, drželi jsme 2 miliony a kousek na nákup pozemku a ve chvilku, když jsme měli potřebné finanční prostředky, začali jsme stavět chodník. Jestli narážíte na to, že těsně před volbama jsme začali dělat některé věci ve Zvoli, tak my jsme ty věci dělali celé 4 roky. Není to jediný chodník, který jsme postavili, není to jediná věc, kterou jsme tady udělali. Opravdu celé volební období jsme každodenní mravenčí prací posouvali tu Zvoli kousek dál.

Jan POKORNÝ, moderátorA druhá část, pardon, pardon, paní Hájková, druhá část směřovala ke hřbitovu, kdy bude otevřený?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Druhá část otázky, hřbitov jsme zkolaudovali zhruba před 14 dny a zbývá jenom doladit se sousedníma vesnicema, kterou část toho hřbitova budeme otevírat a jsme připraveni, dokonce rada obce odsouhlasila nájem za hrobové místo a jsme připraveni v podstatě do 14 dnů, do 3 neděl začít pronajímat hrobová místa.

Jan POKORNÝ, moderátorTak děkuju za otázku a odpovědi. Prosím, prosím další dotaz.

osobaDobré odpoledne. Já se jmenuju Věra Humlová a chtěla bych se paní Strakové zeptat na větičku, kterou tady mají v tom vašem programu, "vhodnější využívání prostor Polyfunkčního domu". Tak, jestli byste mi to přiblížila, co byste jako chtěla tady měnit? Jestli ten sál nebo knihovnu?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá jsem vám, paní Humlová, odpověděla na našem webu, protože jsem si všimla vaší otázky, ale abych to shrnula, myslím si, že už jsme o tom mluvili, že polyfunkční dům by mohl sloužit více dětem, to znamená, že by tady mohla být základna družiny pro ty čtvrťáky a páťáky, buď v té místnosti, kde je momentálně knihovna a knihovna by se mohla přestěhovat do zadní části tohohle velkého sálu Polyfunkčního domu. To je můj názor.

osobaTakže vy byste ukrátili tuhle tu místnost, která je ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, není vás slyšet teď v rádiu.

osobaTakže byste ukrátili tuhle jedinou místnost, která je tady pro občany, aby se mohli scházet, aby se taky stýkali? Protože, pokud ji rozčleníte na menší úseky, tak porušíte ten prostor, aby si ti lidi tady zatancovali, promítalo se kino, aby bylo v jednom koutě medvídci anebo nějaký hračky a v druhým koutě se třeba tančilo, to mně nepřipadá vhodný. Nebo knihy, jo, když se třeba tady byla zábava, ještě to domluvím, tak nevím, jestli, jak bych já uchránila majetek, nechci nikomu sahat do svědomí, ale ty knihy mají hodnotu, jsou tam cenný knihy a já je nemůžu nechat prostě v tom prostoru, kde by se třeba oslavovalo.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyAno, ale já mluvím, že by ty police mohly být při stěnách a ty police by mohly být uzamykatelné. Nevidím prostě problém, proč by se to nemohlo řešit.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, děkuji za otázku, odpověď. Je zde další dotaz z publika.

osobaDobrý den. Martin Moravec jméno mé. Měl bych dotaz společně pro paní Strakovou, pana Hájka, z profesního hlediska by mě zajímalo, jaký je levnější materiálů pro výstavbu chodníků, než jak vy říkáte betonové chodníky, které tady ve Zvoli jsou?

Jan POKORNÝ, moderátorDěkujeme za otázku. Poprosím Tomáše Hájka z hnutí Zvole 2022.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Tak já si myslím, že ve Zvoli máme víc chodníků, který nejsou betonový. Třeba, pane Moravče, je to chodník, který je řeknu školy před hasičskou zbrojnicí směrem, je to pískový chodník, který zatím tady stačí a teprv pak podle těch řeknu využití a nutnosti by se mohl dodělat dál, až budou peníze. Ale já si myslím, že normálně chodník, kterej nemusí být betonový, ale stačí, aby tam prostě byl nějakej štěrk jemnej, písek, zaválcovaný. Já nejsem stavař, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorRegistruju v sále zatím mírný nesouhlas. Dobře, paní Straková, chcete? Byla jste tázána taky.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá souhlasím tady s Tomášem Hájkem, protože si myslím, že není důvod stavět tady chodníky ze zámkové dlažby. Prostě můžou být podél rybníka, dejme tomu, můžou být tyhle ty šotolinové chodníky nebo jak se jim říká, na to máme naše odborníky v našem hnutí, takže já nevím, proč by to tak být nemohlo. Jestliže metr čtvereční tohohle toho, té zámkové dlažby stojí okolo 2 tisíc, tak by se samozřejmě daly stavět chodníky, které jsou, dejme tomu za metr čtvereční kolem 500 tisíc, pardon 500 korun, jo, to znamená se čtvrtinovými náklady.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže podobné odpovědi od Tomáše Hájka a Jany Straková. Bude odpověď Miroslava Stoklasy, starosty obce, jiná?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Já jsem technik a jsem členem také stavební komise a musím říct, že celé podloží chodníku musí být vždycky stejné, aby se chodník nepropadal, tudíž všechny zemní práce musely proběhnout, jestli je to chodník mlatový nebo betonový, mlatové chodníky bývají povětšinu dražší než chodníky betonové.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, děkuju za otázku k chodníkům. Další dotaz.

osobaJmenuju se Ondřej Neff a překvapilo mě a možná jsem to špatně pochopil, pane starosto, vaše prohlášení úvodní, že byste nebyl ochoten spolupracovat se zastupiteli z jiných sdružení. Pochopil jsem to správně?

Jan POKORNÝ, moderátorJá jsem to tedy taky tak pochopil.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Nepochopil jste to úplně správně. Já jsem akorát řekl, že hrajeme v oslabení 2:1 a že máme téměř nulový potenciál koaliční.

Jan POKORNÝ, moderátorA kdybych se vás zeptal úplně takhle, stojíme od sebe metr, dva, pane starosto, byl byste ochoten spolupracovat s Janou Strakovou, respektive s Tomášem Hájkem, kdybyste vytvořili nějakou obrovskou koalici?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Já si myslím, že máme natolik rozdílné pohledy na řízení obce, že by to nefungovalo.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže spíš ne?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Spíše ne.

Jan POKORNÝ, moderátorSpíše ne.

osobaDobrý den, já jsem Jiří Nuxanský, měl bych otázku samozřejmě na pana starostu. Už 8 let tady posloucháme všichni občané, že máme problém s vodou. Vždycky každý volební období se řekne my v příštím období budeme se snažit, aby voda byla, aby to fungovalo, první 4 roky, druhý 4 roky a teď to tady máme od vás zase napsaný znova, už 8 let nám nefunguje voda, nechceme s tím začít něco dělat? Děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátorOtázka byla na pana starostu Stoklasu z hnutí Jdeme dál.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ani jednou se voda neřešila ani v jednom volebním programu v minulých a předminulých volbách. S vodou samozřejmě problém je. Problém nastal tím, že stávající vodovod nebyl vůbec plánovaný na to, že povede do dalších dvou vesnic. My jsme pro vodovod udělali to, že jsme postavili posilovací stanici, která je dneska znovu na pokraji své schopnosti zásobovat zde vodou. Vytvořili jsme projekt pro vodojem nad Vraným a dvakrát jsme se pokusili o získání dotace. Začínáme projekt přivaděče nového z Dolních Břežan. Změnili jsme PRVku, což je nadřízená projektová dokumentace kraje, kde říkáme, že chceme zásobovat toto sídliště, myšleno ty tři vesnice, novým přivaděčem, tudíž jsme v tuto chvíli ve shodě s krajskou nadřízenou projektovou dokumentací. Můžeme začít hádat o dotace, můžeme začít projektovat, můžeme začít dělat projekt pro územní rozhodnutí. V našem volebním programu jsem napsal, že ihned po volbách oslovíme obě zastupitelstva z obcí BřezováOleško a z Vraného a pokusíme se v příštím roce začít stavět vodojem nad Vraném, které by vyřešily současnou vodní krizi, dejme tomu, takhle to nazvat.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíkáte pokusíte se, neřeknete "budeme stavět".

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Budeme stavět.

Jan POKORNÝ, moderátorBudete stavět.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Z vyjádření, které mám z Vraného, tak oni mají stejná dvě volební témata, jako jsme my, mají školku a vodovod. A vodovod, vodojem nad Vraným vyřeší situaci, která tady dneska je.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy máte téma v obci Zvole také školku, pochopil jsem to dobře.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorJe to hodně silné politické téma? Ta nynější školka nedostačuje, je malá, je ve staré budově, nebo v čem je problém, Tomáši Hájku?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já si myslím, že problém je v tom, že tady není žádný strategický plán, žádná koncepce a tím pádem se řeší vlastně něco, až když vznikne problém a lidi se opravdu začínají ozývat, tak se to řeší. Pochopitelně škola je problém z hlediska kapacity, ale není to jen škola, de facto je to i škola a takhle bysme to mohli navazovat.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy tom v strategickém plánu, který byste určitě formuloval, pokud byste byl ve vedení radnice, ...

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorTak byste tu školu a školku měl na kterém místě v té hierarchii?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já si myslím, že na prvních, minimálně v prvních třech místech možná s tou vodou, abysme si řekli, tohle by měly být tři věci.

Jan POKORNÝ, moderátorJana Straková.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá, jestli se můžu ještě vyjádřit k té vodě, protože, abych seznámila občany v rozhlase vlastně, co je tady problémem. Tady prostě přijdete, jdete se večer osprchovat, namydlíte se a nemáte se čím umýt, takže každý má ...

Jan POKORNÝ, moderátorJak to řešíte?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyMáte doma nějakou zásobu, kanystry a holt řešíte ..., takže takhle to prostě je.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon. A ten případ je řídký, má to každá druhá domácnost ve Zvoli nebo to mají všichni?

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJe to častěji, samozřejmě jsou tam výkyvy, ale tento jev je častý. To znamená i nižší tlak vody prostě. Samozřejmě toto, o čem mluvil pan starosta, že se teď udělala ta posilovací stanice, je hezká, hezké, ale prostě ten problém tady je už dlouhou dobu a mohl se řešit dřív, to znamená, mohlo se komunikovat jak se zastupiteli z BřezovéOleška i z Vraného prostě dřív.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, vy mi chcete, paní Straková, že většina obyvatel Zvole u Prahy se večer namydlena polévá kýbly s vodou,

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJsou lokality, které takhle opravdu fungují.

Jan POKORNÝ, moderátorPane starosto, vám to nevadí?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ono to není tak úplně pravda.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, prosím klid, ať slyšíme odpovědi.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Ona to není úplně pravda. Ten problém nastává v květnu, v červnu, kdy se začínají zalévat zahrádky a ačkoliv je zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrádek, tak automatické závlahy na to úplně nereagují a v té chvíli vzniká tenhle ten problém. Není to automatická záležitost, že by se to dělo po celý rok.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím, pane starosto, ale v roce 2014.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Pane Pokorný, paní Straková řekla, že jsme tady nic nedělali. Dělali jsme, dělali jsme toho spoustu a s těma dvouma obcema máme sepsanou smlouvu o společném projektování, společném financování toho vodojemu. Opravdu se obec Vrané dvakrát pokusila získat dotaci, nepodařilo se to, proto zřejmě budeme muset ten vodojem postavit za své.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže, když vyhrajete volby, byť to vypadá, že tady nemáme koaličního partnera, ...

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/V roce 2015 budeme stavět vodojem.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže v roce 2015 už tady neuvidíme občana, který namydlený se polévá kýblem v květnu a v červnu.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Já jsem takového občana ještě neviděl.

Jan POKORNÝ, moderátorPane starosto, téma školky. Proč tady není školka, která by stačila kapacitně, byla v důstojném prostředí a rodiče tam mohli bez obav vodit svoje děti a vešly by se tam všechny děti, na které, pro které by bylo potřeba?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Celý problém s infrastrukturou nevzniknul jen tak ze vzduchoprázdna. Ten vzniknul tím, že Zvole prošla naprosto nekontrolovanou zástavbou, kdy skokově získala násobný počet obyvatel. Nebyla na tohle to nikdy připravená infrastrukturou, tudíž školka, která byla koncipovaná pro obec, která měla 350 obyvatel, najednou měla obsloužit obec, která měla 1500 obyvatel, to prostě nešlo. My jsme ten problém zdědili a všechny ty problémy, které s tím souvisí, jsou voda, škola, hřbitov, tento dům a jestliže chcete něco dělat, musíte dát těm věcem své priority a my se postupně snažíme ty věci, které jsme řekli, že jsou špatně a chybí, tady dál dodělávat. Když jsme v roce 2006 nastoupili, naše první věc, kterou jsme udělali, bylo, že jsme uvalili na všechny rozvojové lokality stavební uzávěry, nedovolili jsme další výstavbu, protože tahle obec další výstavbu nesnese, a to do doby, dokud neodstraníme všechny problémy infrastruktury, které chybí současným obyvatelům. My nemůžeme stavět nebo nechat stavět výstavbu a novým obyvatelům říct jenom my pro vás nemáme nic. My potřebujeme dodělat pro současné obyvatele to, co chybí.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže ta škola, hned dám prostor občanům Zvole tady v sále Polyfunkčního centra, takže jenom ta školka by nějaká nová mohla stát kdy tak zhruba?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Nová školka byla projektována asi 4 roky zpátky, koupili jsme pozemky pro tu školku a v době projektování jsme řešili problémy například s tím, že třicet ...

Jan POKORNÝ, moderátorOd toho jste na radnici, abyste ty problémy řešili. Kdy by měla být nová školka?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Máme dneska projekt na školku, školka pro 100 dětí s gastroprovozem má sát 57 milionů, máme v tuto chvíli zažádáno o 30 milionů dotace a ...

Jan POKORNÝ, moderátorVidíte, já se ani neptal, kolik má stát, ale kdy má stát.

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Když dostaneme dotaci, o kterou máme teďko požádáno, tak na podzim letošního roku začneme výběrové řízení.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za odpověď. Prosím další dotaz publika.

osobaKoudelka, já bych se chtěl zeptat pana Hájka a jeho hnutí ještě k těm stavebním záležitostem, který mají ve svým volebním programu. Mimo jiné, mimo školky máte uvedeno základní školu, stacionář pro důchodce, máte dále uvedeno, že zajistíte vodu a kanalizaci v Černíkách, ještě jsem možná něco, zapomněl jsem na čističku odpadních vod. Chci se zeptat, kde se na to vezmou finanční prostředky? Kde máte zajištěné pozemky třeba na čističku odpadních vod, na novou školu, kterou tam prezentujete, že zajistíte? A v jakém časovém horizontu, jestli jste schopný teda za 4 nebo 8 let tyto stamilionové akce vůbec dotáhnout někam? Děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátorOdpovídá Tomáš Háje, hnutí Zvole 2022.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Takže ve volebním programu právě bylo naznačeno, co všechno by se ve Zvoli mělo udělat, proto ten strategický program rozvoje obce je potřeba udělat nejen kvůli tomu, abysme věděli, co potřebujeme, jak to má být navázaný, ale hlavně i z toho důvodu, aby se mohly čerpat dotace. Pokud obec nemá strategický plán rozvoje, nedostane dotaci, protože nedostane tolik bodů, aby na ní dosáhla. Máme tady nedaleko Břežany, který jsou zase, já bych řekl, druhý extrém, ale když jsem tam konzultoval, právě jsem se díval na jejich strategický plán a konzultoval jsem to a ptal jsem se, kolik dotací by získaly bez toho strategickýho plánu, tak řekly, že by tak získaly tak desetinu dotací. Takže tohle je první věc.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže odpověď zní z dotací? Financoval bych to z dotací.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorJasně. Rozumím. Jste spokojen s odpovědí?

osobaNo, nedovedu si představit, protože tyhle ty akce, jak je tady máte vyjmenovaný, to jsou řádově stamiliony, to není 1020 milionů. Nedovedu si představit, že jste schopný zajistit, prostavět i za 8 let a získat, nejen získat dotace, ale zajistit a prostavět takovýhle částky tady.

Jan POKORNÝ, moderátorTak ho zvolte a uvidíte. Pane Hájku, a pozemky?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Takže, pokud se týká pozemky ...

Jan POKORNÝ, moderátorNa čističku odpadních vod třeba.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Na čističku odpadních vod, to je jedinej problém, protože by to vlastně ani, pokud by měla být v Černíkách, tak by nebyla ani na našem katastru, protože tam to přesně končí. Z hlediska pozemků na čističku odpadních vod, to vidím dvě místa, nejdřív by se muselo zjistit, kde ty místa by byly a pak by se musely pozemky koupit.

Jan POKORNÝ, moderátorTo má logiku.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ale my neříkáme, že příště bude čistička za rok, protože zatím tu čističku tady máme. Sice jede na hranici svý nechci říct životnosti, ona je udělána na dobrej objem, akorát kanalizace je špatná, takže v případě deště ta čistička se vyplatí a vlastně nečistí a další 3 měsíce se znova tam pěstuje kultura, aby mohla fungovat, jako velkého deště, ne jako malého, ale třeba je to jednou, dvakrát ročně bych to viděl.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím, dovedu si představit. Další otázka z publika. Pán v poslední řadě.

osobaZdeněk Jílek. Heleďte, řeknu na Šmoulov, jo, všechny okapy máte svedený do kanalizace, a proto to takhle vypadá.

Jan POKORNÝ, moderátorTak tady zněla polemika, že mají pod těmi okapy sudy. Tak co? Trváte na té otázce?

osobaHeleďte na 50 % tutově.

Jan POKORNÝ, moderátorNa 50 % tutově. Jak to je, pane starosto, kam vedou ty okapy?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Samozřejmě je to velká nekázeň občanů, kteří vypouštějí svoji dešťovou vodu do kanalizace, kam nepatří. Dešťová voda je poměrně velmi vzácná záležitost a retence dešťové vody a využívají na zálivku vede taky k tomu, že ušetříme tu vodu z toho vodovodu.

Jan POKORNÝ, moderátorA je to problém tedy té lokality, které se říká Šmoulov, tedy té, kde jsou nověpřistěhovavší občané?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Je to problém celé kanalizace, kdy se zaúsťovaly třeba i meliorace do kanalizační stoky a ten problém je dneska v podstatě neřešitelný, jedině nechat kamerovým nějakým způsobem prozkoumat celou kanalizaci a zjišťovat, kde co jak natéká. Taky byly už obce, které přistoupily k tomu, že kouřovými zkouškami zkoumaly, z kterého domu se začne kouřit, když se fouká do kanálu, z jeho okapů a nějakým způsobem se to snažil odstranit, ale to řešení by bylo spíš, kdyby ti občané začali dbát toho, že poškozují infrastrukturu obce. Jinak, jak pan Hájek tady říkal, jak špatně jsme na tom s tou čističkou, tak rozhodně na ní nejsme takhle špatně. Čistička má povolený obtok a ve chvíli, kdy se zaplavuje, tak je obtékaná, takže je ochráněna toho vyplavení. Rozhodně to není o tom, že bysme 3 měsíce někde sháněli novou kulturu bakterií.

Jan POKORNÝ, moderátor55 minut předvolební debaty Radiožurnálu je pomalu u konce. Poslední otázka na všechny 3 kandidáty do místního zastupitelstva. Kdybyste byli zvoleni, co byste udělali jako první. Prosím, pokud možno, jednou větou a ptám se Jany Strakové, hnutí Spolu pro Zvoli a Černíky.

Jana STRAKOVÁ, Spolu pro Zvoli a ČerníkyJá bych jako první udělala to, že bych nabídla ruku spolukandidátům, abychom vytvořili tým, který povede obec k lepším zítřkům.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za odpověď. Tomáš Hájek, hnutí Zvole 2022.

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Já bych určitě to, co Jana Straková říkala, bych přijal. Určitě jedna z prvních věcí by byla trochu změnit systém řízení obce, a to, aby tam byli lidi, kteří by měli zodpovědnost za určité oblasti, a tím pádem by bylo jasný, jak to bude ta oblast fungovat a mohli se vést k tomu, k tý odpovědnosti, tak.

Jan POKORNÝ, moderátorA vy byste přidal ruku k ruce Jany Strakové směrem k Miroslavu Stoklasovi?

Tomáš HÁJEK, Zvole 2022Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorTi vám dávají. Co byste udělal za prvé vy, pane starosto?

Miroslav STOKLASA, starosta Zvole u Prahy /hnutí Jdeme dál/Já bych hrozně rád, když by klimatické podmínky dovolily, udělal chodník na návsi.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za odpověď. Miroslav Stoklasa, hnutí nezávislých Jdeme dál. Vážení občané obce Zvole, děkuji za váš zájem o místní politiku. Přeju vám šťastnou volbu o tomto víkendu, hostům děkuji za jejich čas a posluchačům Radiožurnálu za pozornost. Za chvíli nás čekají další zprávy Radiožurnálu, hezký večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio