Přepis speciálu Radiožurnálu o povolebním vyjednávání

Vyhrát volby není v Česku pro předsedu vítězné strany žádná výhra, zdá se. Mimořádné volby skončily, komentátoři i politici v prvních hodinách diskutovali o různých kombinacích možné příští vlády. Před 24 hodinami povolební situaci ovlivnilo vedení ČSSD. Předsednictvo vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby rezignoval, ten řekl, že to neudělá. Atmosféra v ČSSD houstne, padají slova jako puč, podrazáci, vytahují se paralely z historie, i proto Radiožurnál zařazuje speciál, v němž k situaci promluví ti, kteří jsou placeni z daní občanů za to, že budou dělat to nejlepší pro Českou republiku a nejen oni.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Hosté ve studiu, to jsou politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie. Dobrý podvečer.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Dobrý den.

Čtěte také

Jan POKORNÝ, moderátor:
A komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Vítej, Petře.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Hezký den.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Demokraticky zvolené předsednictvo politické strany většinou hlasů vyzve předsedu strany k odchodu, smí se tomu říkat puč, Lukáši?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Myslím si, že slovo puč je silné slovo. Sice rozhodovat by patrně měl v případě sociálních demokratů spíše ústřední výkonný výbor než předsednictvo, ale dá se očekávat, že když se udělá špatný volební výsledek, takže se hledá nějaká sebereflexe, ovšem volby se hrají na 2 poločasy, ten první poločas je sčítání hlasů, a druhý poločas je vyjednávání o vládě, takže by bylo logické, kdyby politická strana o osudech svých předáků rozhodovala až v okamžiku, kdy dobře nebo špatně ta jednání o vládě dopadnou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Petr Nováček. Smí se, Petře, tomu, co se stalo, tedy legitimně zvolené předsednictvo ČSSD vyzve předsedu k rezignaci říkat puč?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Ale asi by se mohlo, ale já bych spíš řekl, že to je nebetyčná hloupost, dobrodružství, ke kterému se snížila část vedení sociální demokracie, protože vyhrát volby bídně, to samo od sebe nebyla žádná pořádná koncovka do těch vstupních jednání o vládě. A hned den na to se pokusit zaříznout předsedu s prominutím, tak to opravdu je něco neuvěřitelného.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ptejme se tedy na to, a to statutárního místopředsedy České strany sociálně demokratické Michala Haška, který je v tuto chvíli ve vysílání Radiožurnálu. Dobrý podvečer, pane Hašku.

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Já zdravím vám i posluchače Českého rozhlasu, hezký podvečer přeji.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy už jste prý vyzval k jednání Andreje Babiše i Pavla Bělobrádka, mluvím tedy s příštím premiérem České republiky?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Ne, ne, nikoliv, mluvíte se statutárním místopředsedou ČSSD, který dostal mandát předsednictva, aby vedl společně s vyjednávacím týmem politická jednání po volbách. Co ta politická jednání přinesou? Jestli se dohodneme na formátu nějaké vlády, jestli bude menšinová nebo koaliční, to všechno je zatím ve hvězdách, takže včerejšek beru skutečně jako začátek té debaty uvnitř sociální demokracie a začátek té hlubší sebereflexe. Když jsem teď slyšel pány politology a komentátory, tak musím říct, že nevím, co by se ještě muselo stát, než takový volební výsledek, nejhorší v novodobých dějinách české sociální demokracie, aby předsednictvo po 5 hodinách bouřlivé, opravdu bouřlivé debaty vyzvalo předsedu, aby zvážil svoji odpovědnost a rezignoval, ale to je vnitřní věc sociální demokracie, proto hlasovaly dvě třetiny členů předsednictva strany, což už je poměrně reprezentativní orgán složený jak z centrálních politiků, jak ze zástupců regionů, a já musím říct, že ve slovech o údajném puči já cítím hlubokou neúctu vůbec k principu demokratického rozhodování uvnitř sociální demokracie.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Proto jsem se ptal, proto jsem se ptal, jestli se může tohle ...

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Je mi to líto, je mi to líto.

Jan POKORNÝ, moderátor:
... sousloví používat. Říkáte, že je to vnitřní věc sociální demokracie, budiž, pak je tady ještě vnější věc, a to jsou jednání o sestavení budoucí vlády po mimořádných volbách. Vy říkáte, že ta jednání povedete, ano, máte k tomu mandát od předsednictva ČSSD, předseda Bohuslav Sobotka podle posledních informací povede vlastní jednání o nové vládě. Jak se v tom potom mají vaši političtí partneři vyznat?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Považuji to za poněkud zvláštní informaci, nicméně my budeme mít také tento týden politické grémium, a tam si určitě řekněme s panem předsedou Sobotkou, jakou metodu těch vyjednávání zvolíme. Já rozumím tomu, že jako předseda strany chce být informován o tom průběhu. Já jsem koneckonců včera jasně řekl, že pan Sobotka bude průběžně informován tou vyjednávací skupinou o tom, co se děje, stejně tak bude informován náš poslanecký klub, zítra je jeho ustavující schůze. Nicméně s panem Babišem a s panem Bělobrádkem jsem komunikoval, s panem Babišem prostřednictvím SMS zpráv, neboť byl v zahraničí, s panem Bělobrádkem telefonicky a jsme dohodnuti na tom, že se v průběhu tohoto týdne sejdou vyjednávací týmy, respektive pan Babiš zítra bude diskutovat o té jejich taktice s jejich vyjednavači a dá mi vědět, kdy a jak, v jakém formátu by se sešli zástupci ČSSD a hnutí ANO.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, platí tedy stále, že Bohuslav Sobotka by mohl být příštím premiérem za ČSSD?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Máme tady stále platné usnesení ústředního výkonného výboru, které říká, že on je naším kandidátem na premiéra, takže pokud se mně ptáte, zda to stále platí, tak já říkám ano, ještě stále to platí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Co jako vyjednavač vzkážete ostatním politickým stranám, které třeba teď moc nechápou, jak se má jednak o nové vládě a vlastně s kým, protože k sestavení vlády bude určitě důležité, jestli váš poslanecký klub bude mít těch 50 mandátů?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Já předpokládám, že náš poslanecký klub bude mít 50 mandátů, že naši členové neopustí poslanecký klub, nebo nepřejdou do jiné politické strany, ani třeba k TOP 09 nebo někam jinam. A co se týká těch jednání, my jednáme s mandátem předsednictva strany, zítra bude nová schůze klubu, nebo ustavující schůze nového, abych byl přesný, takže určitě i tam se povede diskuse na tohle to téma, no, a vyzbrojeni těmito informacemi a mandátem k politickým jednáním se teď sejdeme s našimi kolegy, s jednotlivými partnery ve sněmovně a zjišťovat vůbec jejich ochotu účastnit se případném projektu vládní, vládního kabinetu, který by sestavovala sociální demokracie. Sociální demokracie jako vítěz voleb byť s chudým mandátem 20,5 % má největší odpovědnost teď za ta povolební vyjednání, jsme si ji plně vědomi. Naše předvolební závazky platí, jak ty programové, tak politické. My jsme jasně řekli, že vládu nechceme například skládat s TOP 09 a ODS, a to také dodržíme. Z těch programových samozřejmě máme volební program, díky kterému jsme získali víc než milion hlasů našich voličů a já mohu říci za sociální demokracii, určitě za onen vyjednávací tým, ale za socdem jako celek, že naše voliče určitě nezklameme.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Na vašich internetových stránkách je, že ústřední výkonný výbor se sejde 7. 12. Ve světle téhle nové situace budete chtít, aby se sešel dřív?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Tak, pokud je 7. 12., předpokládám, že to je nějaký pravidelný itinerář jednání ústředního výkonného výboru, je určitě možné svolat ústřední výkonný výbor i dřív.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Budete to, budete to chtít?

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Řekl bych, že to bude předmět diskuse na nejužším vedení strany, to se sejde ještě do konce tohoto týdne. Myslím si, že pokud vyjednávací týmy budou mít za sebou to úvodní kolečko a budou mít informace k tomu, abysme udělali nějaké zásadní politické rozhodnutí, tak by bylo možná moudřejší ústřední výkonný výbor svolat dřív, vůbec to nevylučuji, stejně tak nevylučuji, že sociální demokracie, až absolvuje všechny věci kolem ustavení vlády, takže svolá také mimořádný sjezd. Včera na tom předsednictvu o tom byla řeč. Pan předseda Sobotka navrhoval březen, padaly i hlasy, aby to bylo právě po tom, co bude ustavena vláda, takže je určitě jasné, že v příštích měsících sociální demokracie rozhodne o svém mimořádném sjezdu, a tam budou svůj mandát obhajovat všichni členové současného vedení, nikoliv jenom předseda, ale také ostatní představitelé ČSSD, včetně mě samotného.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tolik ve speciálním vysílání Radiožurnálu statutární místopředseda České strany sociálně demokratické Michal Hašek. Děkuji. Na slyšenou.

Michal HAŠEK, statutární místopředseda ČSSD:
Já vám také děkuji a hezký podvečer všem ve státním svátku.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Taky děkujeme. Poslouchali nás Lukáš Jelínek s Petrem Nováčkem. Překvapila vás nějaká pasáž toho rozhovoru, Lukáši?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Žádná zásadně, jako byla poměrně komická ta zmínka o možném přechodu některých poslanců k TOP 09 nebo k jiným politickým stranám, patrně by se to mělo týkat těch, kteří bývali v sociální demokracii často naopak kritizováni za to, že otevírají nárůst komunistům a spolupráci s komunistickou stranou. Ale jinak to, o čem hovořil Michal Hašek, to je všechno v takové té rétorice zatím to tak je a stále to ještě platí. To jsme slyšeli i včera, že Michal Hašek nebude iniciovat odchod Bohuslava Sobotky, ale že neví, s čím přijdou lidé z regionu. Takže z tohoto hlediska se může v sociální demokracii odehrát kdykoliv naprosto cokoliv.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Je nějaká indicie, podle které byste mohl soudit, jaký je stav mezi špičkami v regionech sociálních demokratů, jsou víc tedy pro Haška, když to zjednoduším, nebo víc pro Sobotku?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Já moc to pověřování nemám rád, protože je to nepřehledné. Předsednictvo strany bylo víceméně složeno z regionálních představitelů tak, jak si přál Michal Hašek. V ústředním výkonném výboru, povídá se, má historicky těsnou většinu Bohuslav Sobotka, ale nevíme, co s tím udělá to těsné volební vítězství, které skutečně spoustu Sobotkových odpůrců může odradit, a nevíme, co z toho udělá ten včerejší postup některých sociálních demokratů, který může vzbudit emoce a naopak někoho na stranu Bohuslava Sobotky zpátky dostat. Takže rozhodující nakonec stejně bude členská základna a to, s jakým mandátem odjedou následně delegáti až na ten mimořádný sjezd.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ve vysílání speciálním vydání Radiožurnálu teď vítám předsedu Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa. Dobrý večer.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer vám i posluchačům.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy jste, pane předsedo, jednal s Bohuslavem Sobotkou těsně po volbách. Je to pro vás teď velká změna, že pro příště se pravděpodobně budete víc setkávat s Michalem Haškem, který je v tom vyjednávacím týmu?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
My jsme jednali s Bohuslavem Sobotkou i s panem Haškem, protože v tom setkání po volbách jsme byli ve formátu 4 na 4, to znamená, za sociální demokracii tam byl jak pan Sobotka, tak pan Hašek, byli tam další místopředsedové, pánové Zaorálek a hejtman Plzeňského kraje.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Chovanec, pan Chovanec. Já jsem se vás ptal, pane předsedo, že propříště se budete asi víc setkávat s Michalem Haškem, pokud bude platit ustavení tohoto vyjednávacího týmu. Je to pro vás velká změna?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já jsem zvyklý jednat s těmi, kteří jsou pověření stranickými orgány. To beru, že je věcí vnitrostranické demokracie, a pro mě to žádná změna není, protože my budeme trvat na těch postupech, které jsme naznačili v sobotu večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Česká levice mohla mít, ještě nedávno to některé průzkumy ukazovaly, na růžích ustláno, sociální demokraté nakonec roli absolutního favorita nepotvrdili. Komentátor deníku Právo napsal na Twitteru, dneškem začal v Česku konec volitelné levice. Jak to cítí představitel Komunistické strany Čech a Moravy?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, já bych byl nerad, aby to byl konec levice, já bych byl rád, aby si vedení sociální demokracie, jejich předsednictvo, které má teď vlastně v rukou osud toho vyjednávacího týmu, uvědomilo, že vnitrostranické spory se daly očekávat vzhledem k tomu, že to, co bylo výsledkem jejich jednání, samozřejmě není, co očekávali představitelé jak sociální demokracie, tak ale i občanů a skutečně 22 % není 30, takže ty věci se mohou komplikovat, ale oni mají teď jako vítěz voleb jasnou odpovědnost za jednání o sestavení vlády a ustavení orgánů Poslanecké sněmovny, takže já bych jim velice doporučoval, i když to nemám rád, když někdo radí KSČM, my trváme na tom, že jsme suverénní politická strana, sociální demokracie taky, ale v každém případě si myslím, že by bylo vhodné, aby ty vnitrostranické boje nechali až na dobu, kdy bude ten povolební mumraj za námi, to znamená, až budou ustaveny orgány sněmovny, až bude jasno, jak bude ustavena vláda. Myslím si, že to komplikují nejen sobě, ale komplikují to všem politickým stranám, které prošly do sněmovny.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tolik pro speciální vysílání Radiožurnálu předseda KSČM Vojtěch Filip. Děkuji za vaše odpovědi. Hezký večer.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Prosím. Na shledanou. Hezký večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Petře Nováčku, myslíš si, že je možné, že ty hlavy, horké hlavy brzy vychladnou a že sociální demokracie půjde dál jakoby se nic nestalo, anebo ty vykopané příkopy už jsou tak hluboké, že jsou nezasypatelné?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Tak ty příkopy trvají dlouho a o tom tady zatím nebyla řeč. To, co se teď přihodilo, totiž, čemu někteří říkají puč a vzpoura proti předsedovi strany Sobotkovi, to má přece mnohaměsíční historii, to není poprvé, ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Možná mnohaletou.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Mnohaletou jistou ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Od sjezdu.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Od předminulého sjezdu sociální demokracie, ale pak se to částečně ztišilo, ale ten hlavní nápor začal letos vlastně v létě, kdy Michal Hašek se velmi ostře postavil za postupy prezidenta republiky, s nímž mimochodem okamžitě po jeho zvolení navázal velmi těsné vztahy, zatímco Bohuslav Sobotka se snažil manévrovat a držet se od Hradu co nejdál. Oni se přece vzájemně i veřejně, abych tak řekl, okopávali do kotníků, takže co se teď děje, není nic nového. Já jenom trvám na tom, že to je sebevražedná politika, a to nejen pro sociální demokracii, protože ta strana ztrácí důvěryhodnost. Těch 20,5 % jí bude málo platných, když bude nespolehlivé její vedení, protože nevím, kdo s ní může co definitivního dojednat, to je jedna věc. A druhá, to je ten osud levice, a tys tam četl to slůvko té volitelné levice.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Volitelné.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Sociální demokracie je výjimečná strana. Ona vznikla v roce 1878 a kdybychom připustili, naši sociální demokraté to nikdy nedělají, že čeští sociální demokraté byli přítomni už na ustavujícím sjezdu celorakouské strany, tak v roce 1874. Ta strana má za sebou nejen obrovskou historii, ale také obrovský kus práce, například díky ní v této zemi ještě za Rakouska byla probojována osmihodinová pracovní doba, volební právo, některé zdravotnické reformy a tak dále. Já nevím, jestli si třeba pan Hašek uvědomuje, že tohle to všecko může být v sázce, protože tu stranu už se jednou podařilo málem zničit skupině kolem Zdeňka Fierlingera. Tu lze zničit i jinak.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Na to upozorňoval ostatně Bohuslav Sobotka ve své reakci na to rozhodnutí předsednictva ČSSD před 24 hodinami. Po telefonu nás teď poslouchá představitelka hnutí ANO Věra Jourová.

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Dobrý podvečer přeji.

Jan POKORNÝ, moderátor:
I Michal Hašek prý už požádal Andreje Babiše o schůzku. Hnutí ANO bude akceptovat takto sestavený tým sociálních demokratů, který vzešel ze včerejšího předsednictva?

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Ta jednání, která nás čekají, jsou jednání o velmi závažné věci. Když si dovolím být trošku patetická, tak se budeme bavit o budoucím směřování země a o sestavení vlády a o podobě sněmovny, takže my trváme na tom, že partneři, s kterými budeme jednat, musí být nezpochybnitelní a legitimní.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A ta situace, která je v těchto hodinách, je pro vás přehledná, rozumíte jí?

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Je nepřehledná. Kdybych byla voličkou sociální demokracie, tak bych byla minimálně zklamaná.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře a teď jste možný politický partner vítěze voleb?

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Ano, my jsme se samozřejmě dívali na to, jaká pravidla v sociální demokracii mají nastavená pro vedení strany. Víme o tom, že Bohuslav Sobotka byl ústředním výborem jednoznačně určen jako člověk, který má vyjednávat o vládě a má být budoucím premiérem a pokud vím, tak včerejší jednání předsednictva nemá tu sílu, aby toto zpochybňovalo. Z našeho pohledu je ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Takže promiňte, vy budete jednat, vy budete jednat s Michalem Haškem i s Bohuslavem Sobotkou?

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Já si myslím, že tohle to bude především na panu předsedovi, který je první na řadě, ale domlouval ty schůzky, ale teď tady čtu, že se dohodl o jednání s Bohuslavem Sobotkou, což já bych mu sama doporučovala. My se o tom budeme bavit ve středu na našem širokém jednání.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Paní Jourová, a k dnešku ta situace v ČSSD vás vede spíš k opatrnosti a varují před účastní ve vládě?

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
No, tak, pokud bychom měli jít do vlády, což je v tuto chvíli teoretická možnost, my opakujeme, že bychom byli spíš pro nějakou toleranci budoucí vlády, tak, pokud bychom na to přistoupili, tak samozřejmě chceme mít předvídatelné partnery, kteří ctí svá vlastní pravidla.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkuji za rozhovor. To byla Věra Jourová, významná představitelka hnutí ANO. Hezký večer. Na shledanou.

Věra JOUROVÁ, představitelka hnutí ANO:
Děkuji. Hezký večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tak pravděpodobně za chvíli přijde do našeho přenosového vozu předseda České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka. Podle názoru Petra Nováčka, respektive teď Lukáše Jelínka, je to velice těžká situace pro nový politický subjekt, který vlastně vyhrál, když to řekneme, poslední volby hnutí ANO?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Je i není. Na jedné straně Andrej Babiš se politice teprve učí, na druhé straně lidé jako paní Jourová nebo pan Stropnický už určité zkušenosti mají a evidentně se snaží, aby se hnutí ANO chovalo maximálně politicky. Já těm jejich reakcím docela rozumím, protože ANO vynesl do popředí vlastně určitý odpor proti politikaření, volání po nějaké nové politice, neklientelistické politice, takže je celkem logické, že v okamžiku, kdy vidí, že v sociální demokracii se politikaří, tak kladou důraz na to, aby se jednalo s těmi legitimně zvolenými a aby se hlavně jaksi jednalo samo o sobě, ale pochopitelně hnutí ANO je přesně tím hnutím, které v tuto chvíli z této situace těží, protože Andrej Babiš se stává klíčovou figurou české politiky a když se nedomluví sociální demokraté mezi sebou, tak nikde není vyloučeno, že nezaklepe jednoho dne na dveře ODS, TOP 09 a KDUČSL.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říká Lukáš Jelínek, politolog, který je jedním z hostů speciálního vysílání Radiožurnálu. V našem přenosovém voze je právě teď předseda České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka. Dobrý podvečer, pane Sobotko.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Dobrý večer z Hradčanského náměstí.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Čtu tady v ČTK, že na Hradčanském náměstí jste mluvil také o tom, že povede vy sám dál jednání o sestavení nové vlády, je to pravda?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Tady se sešlo zhruba tisíc lidí na podporu demokratických pravidel, na moji podporu předsedy sociální demokracie. Já jsem demokraticky zvoleným předsedou strany a souhlasím s tím, co bylo řečeno, já jsem slyšel kousek té předcházející diskuse. Lidé volili v těchto volbách tak, že už mají plné zuby politikaření. To, co se odehrálo včera na předsednictvu sociální demokracie, je nepřijatelné, sociální demokracii to poškozuje a já budu dál pokračovat v jednáních jako legitimně zvolený předseda sociální demokracie. Budu se odpovídat sjezdu, budu se odpovídat ústřednímu výkonnému výboru, ale to divadlo, které včera předvedli někteří kolegové ve vedení sociální demokracie, odmítám a dneska ho tady odmítlo obrovské množství příznivců sociální demokracie.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy říkáte, že to bylo divadlo. Když namítnu, že legitimně zvolené předsednictvo České strany sociálně demokratické většinou hlasů přijalo nějaké usnesení, je to divadlo nebo demokratický nástroj?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Ale předsednictvo nemá právo odvolat předsedu strany. To usnesení ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ono vás neodvolalo, ono vás vyzvalo k rezignaci.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
To usnesení je bohužel interpretováno jako snaha a jako cíl odvolat předsedu sociální demokracie. Předsedu strany může odvolat pouze ústřední výkonný výbor, já jsem to usnesení předsednictva odmítl a jsem přesvědčen o tom, že to usnesení bylo připraveno dopředu. Bylo by jedno, jakého volebního výsledku by dosáhla sociální demokracie. Bylo to připraveno dopředu a je to snaha změnit legitimní výsledky sjezdu sociální demokracie a demokratické poměry uvnitř strany. Já cítím velmi silnou podporu našich členů, voličů, dostávám stovky SMSek, emailů. Dneska tady bylo skoro tisíc lidí na Hradčanském náměstí v Praze, která je velmi pravicově orientovaná, vyjádřit mi podporu a vyjádřit podporu snaze sociální demokracie chovat se vůči voličům slušně.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Já rozumím i těm vašim emocím, pane předsedo, ale teď jenom technicky, vy to pravděpodobně příliš nezjednodušujete vaším politickým partnerům, s kterými povedete ta jednání, protože evidentně Michal Hašek se bude opírat o to, že má mandát předsednictva, vy se budete opírat o to, že jako předseda politické strany, jako vlastně vítěz voleb můžete také jednat o sestavení vlády. Co si o tom mají myslet ti političtí partneři jako je třeba, já nevím, hnutí ANO, případně křesťanští demokraté?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že Michal Hašek by s tou svoji paralelní iniciativou by měl skončit, pokud nechce rozvracet a poškozovat sociální demokracii, tak by toho měl nechat a ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jak ho k tomu přimějete?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
A já budu vyjednávat jako předseda strany, chci se sejít s panem Babišem, chci se sejít s panem Bělobrádkem, mám jasný mandát od sociální demokracie, od ústředního výkonného výboru, abych, pokud volby vyhrajeme, sestavil vládu, čili budu pokračovat v tomto úsilí, nenechám se od něj odradit žádnými takovými směšnými pokusy a pokud Michal Hašek požaduje odvolání předsedy strany, ať to navrhne na jednání ústředního výkonného výboru. Já ústřední výkonný výbor svolám a požádám jeho členy, aby jasně rozhodli, protože tahle schizofrenie už v sociální demokracii nemůže pokračovat. Byla to právě tato schizofrenie, která nás připravila o velké množství hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Rozumím vám. Nicméně ještě jednou, dívejme se na to pohledem těch politických subjektů, které budou subjekty toho vašeho jednání, mluvíte o schizofrenii, jak oni se v tom mají vyznat? Oni budou jednat s vámi nebo i s panem Haškem, nebo nebudou jednat vůbec, protože ta situace je nepřehledná, nejistá, není jasné, jestli váš poslanecký klub bude mít těch 50 mandátů?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Promiňte, náš klub má 50 mandátů a bude mít 50 mandátů. To je první věc. Druhá věc, pan Hašek sám musí s tou svoji rozvratnou aktivitou skončit. Poškozuje sociální demokracii, a pak nebude žádný problém, aby pokračovala jednání mezi legitimním vedením sociální demokracie a vedením hnutí ANO a lidovci. Já myslím, že teď je potřeba pracovat na styčných bodech. Potřebujeme do konce roku sestavit vládu, já jsem to říkal hned po volbách, do konce roku potřebujeme vládu. Tady je řada problémů země, ve zdravotnictví, státní rozpočet, zákonná opatření ze Senátu, ty potřebujeme schválit, není čas na takovéto hrátky, které já jsem včera viděl na předsednictvu strany. Je to naprosto nezodpovědné nejenom vůči sociální demokracii, ale vůči České republice, protože to, co se včera odehrálo na předsednictvu, zkomplikovalo veškerá povolební jednání. S tím já nesouhlasím, svolal jsem vedení strany tento týden a budeme chtít, aby celá ta směšná iniciativa kolegy Haška skončila.

Jan POKORNÝ, moderátor:
To znamená, tento týden se sejde ústřední výkonný výbor?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Tento týden se sejde politické grémium, rozhodne o termínu svolání ústředního výkonného výboru, já ústřední výkonný výbor svolám a vyzvu členy sociální demokracie, aby mi dali podporu, pokud jde o další vyjednávání.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říká ve vysílání Radiožurnálu předseda České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka. Pane předsedo, děkujeme za vaše odpovědi a hezký večer na Hradčanské náměstí.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Hezký večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Posloucháte speciální vysílání Radiožurnálu. Ve studiu jsou komentátoři Petr Nováček a politolog Lukáš Jelínek. Po krátkých zprávách budeme reagovat na to, co před chvílí říkal nejenom Bohuslav Sobotka.

/ Zprávy /

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobrý večer, dobrý podvečer, teď je půl šesté a 3 minuty. V dnešním speciálu je Lukáš Jelínek, politolog z Masarykovy demokratické akademie a už zmíněný komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. My jsme v té první části mluvili se statutárním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, s Věrou Jourovou, představitelkou hnutí ANO, s Vojtěchem Filipem, předsedou KSČM a před chvilkou také s předsedou České strany sociálně demokratické Bohuslavem Sobotkou. Jaké názory vyvolalo jeho vystoupení u našich komentátorů, tak to si řekneme vzápětí. Ptám se Petra Nováčka, Bohuslav Sobotka před chvílí v tom vstupu do speciálního vysílání Radiožurnálu mluvil v souvislosti s Michalem Haškem o směšné iniciativě, jestli si to dobře pamatuju.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Ano.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dá se to nazvat směšnou iniciativou?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
On to dokonce použil několikrát, to zopakoval, směšná iniciativa Michala Haška. To by bylo, kdyby to byla směšná iniciativa. Michal Hašek a jeho přátelé by si nikdy netroufli jít takhle daleko a tímto způsobem, kdyby neměli za sebou někoho vlivného, a tím velmi vlivným člověkem s 99% jistotou je prezident republiky Miloš Zeman. On této skupině poskytuje přímou i nepřímou podporu vlastně od počátku svého pobytu na Hradě, zejména od sociálnědemokratického ostravského sjezdu a takže jinak zdůrazňuji by do toho takhle razantně ti odbojníci v sociální demokracii nešli. Problém je v tom, že možná ani pan Hašek si neuvědomuje dost přesně, jaké to může mít konce. My netušíme, jaké cíle sleduje Miloš Zeman. Určitě takové, aby neoslabila jeho prezidentská moc. Uvědomme si, že jeho nejbližší političtí přátelé, strana SPOZ, dopadli ve volbách jak sedláci u Chlumce, takže jemu teď nezbývá nic jiného, než se vrhnout na sociální demokracii a jejím prostřednictvím se pokusit získat si vliv v Poslanecké sněmovně, no, a to znamená tuto stranu přeonačit a vyřadit z ní lidi Svobodova typu, jenomže otázka je, jestli to sociální demokracie, pokud k něčemu takovému dojde, ve zdraví přežije.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Sobotkova typu jsi chtěl říct.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Sobotkova typu, omlouvám se.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Rozumíme si. Lukáši Jelínku, ptám se vás, k téhle situaci dochází i proto, že předseda té strany, která to vítězství tedy, přijměme ten slovník, spíš utrpěla sám nerezignoval?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Tak samozřejmě také. Ono, já jsem dokonce čekal, že Bohuslav Sobotka sám o té rezignaci uvažovat bude, ať už dobrovolně, nebo pod tlakem a je pro mě překvapením, že se chová v tuto chvíli takto bojovně, ale ona to ta sociální demokracie potřebuje, protože do této doby často vystupovala poměrně dost chladně, cynicky. To, že nyní vládnou emoce, které jsme slyšeli i z vystoupení předsedy sociální demokracie, to tu stranu může trochu oživit a přiblížit k tomu hnutí, jakým bývala v minulosti, jenom mě trošku leká ta rétorika, kterou používají oba dva ty tábory, protože skutečně v některých okamžicích je možná vyhrocená až příliš. A ještě mě možná zaujala ta poznámka Bohuslava Sobotky o tom, že v pravicové Praze se sešla tisícovka lidí na jeho podporu. Já už slyším, jak jeho oponenti začnou právě tímto argumentovat podívejte se, ta pravicová Praha spolupracuje ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Už zase nabízí ruku pravici.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
... se Sobotkou. Ale ono to je dneska jinak. Ta politika už se podle mého názoru neštěpí až tak ostře na tu pravou a levou, ale štěpí se podle vztahu k politické kultuře a k dodržování určitých regulí a pravidel, které by se měly v politice dodržovat a z tohoto ohledu je pro mě pochopitelné, že i Bohuslav Sobotka má podporu mezi obyvateli hlavního města.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dalším hostem, který po telefonu vstupuje do našeho vysílání, je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dobrý podvečer.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Hezký sváteční podvečer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy oba protagonisty toho příběhu České strany sociálně demokratické znáte, kdo podle vás zvítězí?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Já se necítím být ani rozhodčím, ani, ani předpovídačem tohoto sporu. Já ho pokládám za velmi nešťastný. Prostě voliči dali vítězi voleb velkou odpovědnost, velkou odpovědnost dali i tomu druhého na pásce a s velkými rozpaky sleduji, jak ten vítěz se štěstí a ten druhý na pásce nemá odvahu převzít vládní odpovědnost, alespoň se tak vyjadřuje. Od června je tady nezbytná potřeba rozhodovat, od června se v České republice nerozhoduje, máme nelegitimní vládu a je nezbytné, aby se co nejdřív ujala moci legitimní vláda, která bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně, takže tohle jsou velmi nešťastné kroky i výroky.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, může se ta situace zamotat tak, že TOP 09 přestane striktně odmítat hnutí ANO a zkusí se domluvit na vládě ještě s ODS a KDUČSL?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Volby nějak dopadly, odpovědnost za sestavení vlády má vítěz voleb, koneckonců na tahu je také prezident republiky, který musí někoho pověřit sestavením vlády. A tady je zcela jistě na tahu sociální demokracie, ale sociální demokracie se teď musí věnovat tomu, aby sestavila silnou akceschopnou vládu a ne svým vlastním vnitrostranickým sporům, které upřímně řečeno nikoho nezajímaj, to je osud země leží ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Opravdu si myslíte, že ty její, že vnitrostranické spory vítěze voleb nikoho nezajímají? Přinejmenším ty politické partnery ano.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Bohužel jaksi, když vznikly, tak zajímat musí, ale ty společenské výzvy jsou někde jinde, než ve vnitřních sporech sociální demokracie, promiňte, asi jsem se špatně vyjádřil.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ne, my vám rozumíme, ale podle vašeho názoru, může tedy politická strana TOP 09 nějak přispět k řešení téhle situace?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
My jsme ochotni přispět jako demokratická čitelná opozice, která nebude negativistickou opozicí s prvky třídního boje. My můžeme podpořit návrhy, které budou ku prospěchu celku a také jsme deklarovali, ale naše byť velmi slušná, slušný volební výsledek a důvěra voličů nás neopravňují k tomu, abychom převzali vládní odpovědnost, ani nám to neumožňuje. My jsme jasně řekli, proč nemůžeme spolupracovat s hnutím ANO. Já prostě beru na vědomí a bereme na vědomí, že téměř milion voličů je srozuměno s tím, že v čele hnutí ANO je bývalý agentur komunistické tajné policie, že jim to nevadí, ale my prostě zastupujeme ty, kterým to vadí, my takovou spolupráci nemůžeme připustit.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Miroslav Kalousek ve speciálním vydání Radiožurnálu. Hezký večer.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Hezký večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Lukáš Jelínek a Petr Nováček poslouchali i odpovědi Miroslava Kalouska. Čekali jste, Lukáši, že na tu otázku, jestli by se TOP 09 mohla domluvit s hnutím ANO a s ODS a KDUČSL na vládě, která by, jestli to dobře z hlavy spočítám, měla 103 mandátů, že odpoví jinak?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Já jsem jinou odpověď nečekal, v tuto chvíli, jak říkají politici, protože ona se musí odehrát celá řada událostí, aby se ta situace změnila a aby se pozapomnělo na to, že Andrej Babiš spolupracoval údajně se Státní bezpečností, nebo se přijde na to, že ho vlastně částečně některé soudy očistily, to je úplně jedno, ale pro TOP 09 je v tuto chvíli důležité především to, aby si vybudovala svoji vlastní pozici v těch opozičních lavicích. TOP 09 nakonec těch volbách nedopadla až tak špatně, ztratila 4 % po tříletém kostrbatém vládnutí plném reforem, které nebyly populární, takže z tohoto hlediska vlastně TOP 09 může být relativně spokojená a může si zakládat vlastně na určitém klidu a stabilitě tak, jak ten Miroslav Kalousek v tuto chvíli naznačoval nebo vyprávěl, ale nemyslím si, že ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Zase jste řekl v tuto chvíli.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Ale nemyslím si, nemyslím si, že by tady tato bohorovnost jakýmkoliv politickým stranám měla vydržet v okamžiku, kdy budeme najednou v prosinci, v lednu, třeba v únoru a žádná funkční vláda, která by nahradila tu, která ovšem vadí, to znamená tu vládu bez mandátu, v demisi, tak v tom okamžiku prostě budou muset reagovat i politici z těch opozičních lavic.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Mohou nějak reagovat už teď třeba, Petr Nováčku?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Tak teď si myslím, že to budou se zájmem pozorovat a dbát na to, aby si nepoškodili jaksi svoje pravicová saka, abych tak řekl, to se týká jak 26 zástupců TOP 09 ve sněmovně, tak 16 ODS, dohromady pravice utrpěla velkou ztrátu hlavně díky ODSce, takže ostatní, takže nic jiného, než tvářit se a jako ctnostná opozice a projevovat se tak jako důsledná, ale nikoliv /nesrozumitelné/ opozice, jim nezbývá, ale to, co říká Lukáš, samozřejmě má svůj základ, jenomže pozor kdo sledoval včera v Otázkách Václava Moravce hodinový, hodinové exposé prezidenta republiky z Lán, tak mu asi neuniklo, že pan prezident se zmínil o tom, že příští vládu budeme mít do dvou až tří měsíců. Takže já si dovedu představit, že Miloš Zeman jako velký politický hráč může klidně tu situaci natahovat. Hned k tomu dodal, že taky není žádný problém, když budeme 3, 4 měsíce v rozpočtovém provizoriu, protože to vlastně neznamená nic jiného, než že se bude hospodařit podle loňského rozpočtu. Jinými slovy, je otázka, kam to všecko povede. Samozřejmě ty mandáty, které získala sociální demokracie a také hnutí ANO, především těhle dvou stran, je vyzývají k tomu, aby převzaly vládní odpovědnost, ale pokud bude nespolehlivá sociální demokracie, tak se nedá vyloučit a byla by to tragédie, že skončíme u dalších předčasných voleb. Proč by to byla tragédie, protože by v nich mohla být ještě menší účast a ty strany, které ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ty už nemají peníze.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Některé nemají peníze, ale hlavně je iluze se domnívat, že když nyní dostali 20,5 %, takže bychom za půl roku dostali 28, to by bylo přesně naopak.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Do vysílání teď po telefonu vstupuje další zkušená politička, tentokrát Miroslava Němcová z Občanské demokratické strany, která byla, možná ještě je kandidátkou občanských demokratů na premiérku, dobrý podvečer.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně strany /ODS/:
Dobrý podvečer přeji.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Teď Petr Nováček říkal, že za určité situace by země mohla znovu směřovat k předčasným, tedy k mimořádným volbám, i vzhledem k tomu, co se právě teď odehrává v České straně sociálně demokratické. Vidíte taky takový možný scénář?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně strany /ODS/:
No, já doufám, že se tento scénář nenaplní, neumím vyloučit, že k němu Česká republika nedospěje, ale byla bych poslední, kdo by si to přál. Já jsem stihla poslední asi věty, které zmiňoval pan redaktor Nováček, kdy říkal o tom, že ty předčasné volby by asi nic nového nepřinesly. Já z nich žádné zvláštní východisko nevidím.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy patříte k politikům, kteří se značně vymezovali vůči Andreji Babišovi a hnutí ANO. Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí na politické scéně, jste stále vůči jeho hnutí tak příkrá?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně strany /ODS/:
Já pořád vidím ten rozdíl mezi stranou s pevným zázemím, pevnou strukturou a demokraticky vygenerovanými osobami, které ji zastupují a také vybraným programem a mezi hnutím, které je nahodilým shlukem osob, od kterého nevíte, co můžete opravdu programově očekávat a kolik lidí tento program v Poslanecké sněmovně bude schopno dodržovat. Co je potřeba říci ovšem dneska, že sociální demokraté se nesmyslně chovají, zpronevěřili se zásadnímu heslu, které vylepili po celé republice, že chtějí prosadit fungující stát a prvni z fungujícího státu rozložili sami sebe a teď tedy, co s tím? Já jsem přesvědčena, že když nechám ty předčasné volby, tak je nutností, povinností sociálních demokratů, kteří obelhávali všechny o tom, jak jsou jednotní, aby okamžitě oznámili, jak chtějí jednat o složení sněmovny, jak chtějí dosáhnout jednání o vládě, protože poslední, co můžeme chtít, je to, aby tady dále trvala vláda prezidenta Miloše Zemana, neboť volby jsou od toho, proto jsme šli k volbám, aby vznikla vláda, která bude reprezentovat většinu v Poslanecké sněmovně.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Miroslava Němcová z ODS ve speciálním vysílání Radiožurnálu. I vám děkuji za odpovědi a přeji hezký večer. Na slyšenou.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně strany /ODS/:
Také přeji. Na slyšenou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Další po telefonu na řadě je předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Dobrý podvečer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Dobrý podvečer vám i posluchačům.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Vy stále opakujete, že podpoříte tu vládu, která bude chtít prosadit zákon o obecném referendu. Když to tak sledujete, není čas ty podmínky trochu modifikovat, aby tady vůbec nějaká vláda mohla vzniknout?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Tak já bych vás jenom poopravil, že my podpoříme vládu, která by chtěla přijmout obecný zákon o referendu bez výjimek, to je ten rozdíl od těch ostatních.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře, už jste měl opravil.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Aby hlas občanů byl tím nejvyšším. Tak v každém případě my jednání zahajujeme. My jsme, my máme domluvenu na tento týden schůzku jak s hnutím ANO, byli jsme osloveni Andrejem Babišem, abychom se sešli na jednání o možné podpoře, stejně tak dneska by se měl místopředseda a člen výkonné rady našeho hnutí Jaroslav Novák sejít se zástupci ČSSD, abysme si ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ale s kterými zástupci?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Já bohužel se přiznám, že my jsme teďka akorát skončili zasedání nového poslaneckého klubu a přiznám se, že to bylo tak dlouhé to jednání, tříhodinové, že pan Novák odešel právě už to jednání nějakým způsobem realizovat a já přesně tuto informaci nemám, kdo jmenovitě, ale je to samozřejmě to, ti zástupci vedení, kteří delegováni k tomu, aby mohli vůbec tato jednání provádět.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ano, to znamená, že je to ta čtveřice, kterou schválilo včerejší předsednictvo České strany sociálně demokratické?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Já nevím, kolik jich tam má být. Já ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Čtyři, já to vím.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
... bohužel tuto informaci, takhle, vy možná víte, kdo má jednat, ale já nevím, kdo má jednat osobně.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Ne, já se ptám, jestli to bude tahle skupina, anebo třeba Bohuslav Sobotka, předseda strany?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Bohužel rád bych vám to řekl, ale tuším, že to Bohuslav Sobotka není, ale pan Novák, člen výkonné rady hnutí Úsvit už odešel a přiznám se, že protože já jsem byl na zasedání našeho poslaneckého klubu, tak jsem tuto informaci už detailně nedostal, jenom vím, že šel jednat a že byl požádán o schůzku a že tam jde v zastoupení hnutí Úsvit jednat, takže se omlouvám, ale tuto detailní informaci v tuto chvíli nemám.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tomio Okamura, hnutí Úsvit ve speciálním vysílání Radiožurnálu. Hezký večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:
Děkuji. Na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tak Lukáš Novotný, Petr Nováček poslouchali jak Miroslavu Němcovou, tak Tomia Okamuru. U Tomia Okamury, tam asi není co komentovat, protože nevíme, s kým šel pan Novák jednat.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Tam se dá říct jenom, že může dlouho bloudit, protože Bohuslav Sobotka je na Hradčanském náměstí a kde se teď nalézá Michal Hašek, to netušíme, ale to je dost meritorní otázka.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře, ale spíše k vystoupení Miroslavy Němcové, Lukáši Jelínku, bylo tam něco komentování hodného?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Z mého pohledu ani moc ne, protože Občanská demokratická strana je v takové kondici, kdy jí za prvé se samozřejmě nehodí předčasné volby do Poslanecké sněmovny, a za druhé si potřebuje dát dohromady své vlastní věci, to znamená, aby ona ještě nějakým způsobem ingerovala do jednání o příští vládě, tak kromě toho, že na to nemá sílu, tak by to pro ni bylo evidentně také nevýhodné, takže tady z tohoto hlediska mi přijde celkem logické, že ODS je ta, která se drží v těchto vyjednáváních zpátky.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Petře Nováčku, v Česku, kde byly dosud spíš problémy na pravici, pokud přijmeme tohle pravolevé dělení podle středové osy, tak teď jsou problémy i na levici. Ono stačí možná málo a historie nás tomu učí, že se můžou občané začít rozhlížet po něčem, co tu třeba ještě nebylo, je to teď ta situace nebo směřuje to k ní?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Tak to pravolevé dělení podle některých jako jsem já je spíš z devatenáctého století, ale to je další otázka, protože ta politika se dnes v Evropě i jinde vyvíjí taky trošku jinak, je něco mezi tou pravicí a tou levicí, to my tady vedeme stále jako pokračování třídního boje, ale teď ti odpovím. Na té levici je to samozřejmě komplikované, protože kromě sociální demokracie, která teda postupem času stále ztrácí na příznivcích a stále se oslabuje její voličské jádro, tak jsou tady už jenom radikální komunisté, a to je ovšem strana protisystémová, dá se říct protirežimní. Oni nezatajují, že si politický systém v této zemi představují jako socialistický s různými dalekosáhlými dopady, takže tam už není žádná volba taková, které by někteří řekli demokratická volba, ale to neznamená, že se tady něco takového nemůže vyvinout, například právě, kdyby problém v sociální demokracii dospěl tak daleko, že ta strana by se začala štěpit, to jí, prosím, nepřeju, protože by to znamenalo, že jeden z dlouholetých pilířů politického systému v této zemi by přestal fungovat. Taky se nedá vyloučit, že tady z některých občanských iniciativ se postupně bude transformovat další politická strana, která svým založením bude spíše levicová, ale jak vidíme z Úsvitu Tomia Okamury, tak typ této strany a ta strana by typologicky musela vypadat jinak, než třeba hnutí právě pana Okamury.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Hned dám slovo Lukáši Jelínkovi, jenom prosím vezměte si zase sluchátka, protože teď jsme ve spojení s posledním z politických hostů našeho speciálního vydání Radiožurnálu, jímž je Pavel Bělobrádek, předseda křesťanských demokratů. Dobrý podvečer.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
Dobrý podvečer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Můžu se zeptat, jestli budete jednat nebo vést rozhovory po mimořádných volbách s představiteli ČSSD kolem Michala Haška anebo s předsedou Bohuslavem Sobotkou, který řekl, že povede vlastní jednání o vládě?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
Tak my nebudeme vést žádné jednání do té doby, než se vyjasní celá situace v sociální demokracii a to z toho jednoduchého důvodu, že je potřeba mít jistotu, že poslanecký klub ČSSD je jednotný a bude jednotně hlasovat. Pokud nebudeme mít jistotu těch hlasů, které tam být mají, tak je složité propočítat, kolik hlasů by eventuální vláda mohla dostat.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Představitelé obou znesvářených táborů v ČSSD jak Michal Hašek, tak Bohuslav Sobotka nás i v tomto speciálním vydání debaty Radiožurnálu ubezpečovali, že těch 50 mandátů sociální demokraté mít budou.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
No, tak to je určitě možné, protože za sociální demokracii byli zvoleni tito lidé, tak zatím asi ano. Ale pokud by mělo dojít nedej bože ke štěpení sociální demokracie, tak uvidíme. Zatím to vypadá dost složitě a dost nepřehledně, takže já jsem předpokládal, že se dneska s panem předsedou Sobotkou sejdu, zatím nejsme domluveni, neozýval se mně, takže uvidíme.

Jan POKORNÝ, moderátor:
On byl na Hradčanském náměstí, ale na Hrad nepůjde, to říkal.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
Na Hrad nepůjde, tak jsem předpokládal, že se setkáme tam na chviličku a proberem ty věci, takže uvidíme. Já jsem připraven se samozřejmě s panem předsedou sejít. Nyní ale žádná jednání podle mého soudu o eventuální koalici nemají smysl, protože nevíme, co se bude dít a ta situace je opravdu nepřehledná.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Jak dlouho to může trvat, pane předsedo?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
To nejsem schopen odhadnout. Je samozřejmě možné, že ta situace může se protahovat nějakou delší dobu, ale v tom případě žádná jednání nemají smysl, anebo je bude vést prostě někdo jiný s jinými stranami, to je legitimní.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Předsednictvo ČSSD včera jmenovalo vyjednávací tým, v němž je Michal Hašek, Lubomír Zaorálek a další, to není ten subjekt, s kterými vy byste chtěli jednat o budoucím možném příštím volebním angažmá nebo vůbec o té povolební situaci?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
Tak za prvé je nestandardní, aby v takovém vyjednávacím týmu chyběl předseda, to by potom jsme museli udělat recipročně, že v tom našem vyjednávacím týmu by taky chyběl předseda, což je poměrně zvláštní samozřejmě. Ale my si myslíme, že než bude úplně jasno, kdo vlastně za sociální demokracii mluví, jestli to je předseda, jestli to je vyjednávací tým, tak oboje, oba tyto subjekty říkají, že mohou, budou vést jednání a já nechci vést jednání se dvěma subjekty v rámci jedné strany, já chci vést jednání s jedním subjektem, který bude zastupovat celou stranu, a takže si musíme počkat, až ta situace bude přehledné. Já bych nerad byl, aby se KDUČSL nebo moje osoba stala jakousi figurkou na šachovnici nějaké partie, která se odehrává v rámci sociální demokracie, takže počkáme si, až se věci ujasní, až si to pánové v sociální a dámy v sociální demokracii vyřeší, až to bude všechno přehledné a pak se můžeme bavit. A jestliže oba pánové říkají, jak pan předseda, tak pan první místopředseda, že budou jednotné hlasy v poslaneckém klubu, tak to jsem velmi rád a na druhou stranu některé hlasy, které zaznívaly v médiích, byly velmi zajímavé, takže já bych si radši počkal.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Které byly velmi zajímavé?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
No, třeba, když jsem včera v médiích zaznamenal, co se odehrávalo z úst některých členů od pana Dienstbiera, tam myslím zaznívaly velmi zajímavá slova, tak myslím si, že ta atmosféra tam asi není jednoduchá, a proto je potřeba počkat, protože já rozhodně budu ochoten vyjednávat, ale musí být to partner, který je stabilní a který je čitelný.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Děkuji za vaše odpovědi. To byl předseda KDUČSL Pavel Bělobrádek. Hezký večer.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDUČSL/:
Já vám taky děkuji. Hezký večer. Na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Lukáši Jelínku, mohou křesťanští demokraté dělat něco jiného, než to, co evidentně dělat budou podle předsedy Bělobrádka, a to čekat?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Já si myslím, že je to celkem rozumné, protože taky, co se dá dělat v této situaci. A lidovci se chovají jako stabilní vnitřně silná letitá strana, fakticky jediná po volbách společně s komunisty. A jakkoliv to může spoustě posluchačů znít zvláštně, zvlášť po minulých zkušenostech s lidovci, tak já si myslím, že je docela dobré, že křesťanští demokraté se dostali do Poslanecké sněmovny, protože oni v tuto chvíli pomáhají stabilizovat ten politický systém a případně i tu další vládu. Já bych se vůbec nedivil, kdyby při jiném výsledku třeba prezident Miloš Zeman při své nápaditosti preferoval opoziční smlouvu mezi Michalem Haškem a Andrejem Babišem dejme tomu a podobně. Lidovci jsou tady v tomhle tom jakousi zárukou stability a seriózního přístupu, a to já si myslím, že je důležité ne pro tu současnou krizi, ale vůbec pro obhajobu systému politických stran, protože to je to, o čem tady před chvílí mluvil Petr. Ve volbách 40 % voličů hlasovalo nohama, jsou naprosto apatičtí. Z těch zbývajících 60 % 35 volilo etablované politické strany, 45 volilo naprosto nové subjekty, od kterých se neví, co očekávat. A to, co předvádí sociální demokracie, to je vlastně sebedestrukce toho standardního systému politického stranictví u nás, ukazuje se, že možná skutečně tady po této krizi už nebudou vznikat ty klasické strany založené na členech, ale spíš, že budou vznikat hnutí založená na sympatizantech, na nejrůznějších klubech, na nejrůznějších jakoby ad hoc aktivitách. Nevím, jestli je to úplně dobře. Každopádně jsem rád, že alespoň některé politické strany jako jsou lidovci, obhajují ten tradiční systém politického stranictví.

Jan POKORNÝ, moderátor:
To říká politolog Lukáš Jelínek. Co dodá na závěr Petr Nováček?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
Už toho moc nezbývá. K těm lidovcům. Lidovci jsou cenná síla. Oni ...

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dá se, promiň, dá se říct, že jim ten půst, sněmovní půst po jedno volební období pomohl?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
No, samozřejmě, že jim pomohl, ale mimochodem pan Bělobrádek, to je hrdina okamžitě, protože kromě jiného dostal lidovce z obrovsky svízelné finanční situace, která hrozila krachem strany. Pokud se to u konzervativní strany tohoto typu dá říci, tak ta strana se výrazně zmodernizovala. Na jejich kandidátkách se objevili lidé, kteří by se tam ještě před 3, 4 lety v životě nemohli objevit. Lidovci jsou historickou stranou, která, jak to říkal monsignor Šrámek, uměla spojovat i těžko spojitelné politické subjekty, byť tím můstkem ve velmi rozmanitých politických koalicích za první republiky, a to je, někomu se to zdálo často jako málo zásadové, jako vydírat, jako politika vydírání, ale to je drahocenná vlastnost. Té teď bude v té nové Poslanecké sněmovně zapotřebí jako šafránu, ale nedivím se, že jsou opatrní, že pan Bělobrádek nikam nespěchá. Podívejte se, nejde jenom o sociální demokracii, jde i o Andreje Babiše. To, že Andrej Babiš se nehrne do vlády a že by nejradši jenom toleroval vládu menšinovou tedy v čele se sociální demokracií, by znamenalo, že by tím druhým partnerem ve vládě musela být sociálním demokratům strana KDUČSL, a teď si představte, že strana s tímto nevelkým volebním ziskem by měla v zádech jako toho, kdo tento spolek podporuje, několikanásobně silnější ANO, jinými slovy lidovci postupují opatrně a myslím si, že je z nich cítit, že i když nebyli 3 roky ve sněmovně, takže to je zralá politická síla.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Říká v dnešním speciálním vysílání Radiožurnálu Petr Nováček. Byl tady také politolog Lukáš Jelínek. Pánové, oběma děkuji za návštěvu v Radiožurnálu a přeji hezký sváteční pondělní večer.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu:
My děkujeme také.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademie:
Hezký večer.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Poslouchali jste Speciál Radiožurnálu, v němž jsme se spojili s téměř se všemi představiteli nově zvolených politických stran po mimořádných volbách, včetně těch dvou, kteří teď představují dva proudy v sociální demokracii, byl tady Michal Hašek i Bohuslav Sobotka. Co víme, že jak Michal Hašek a jeho vyjednávací tým, tak Bohuslav Sobotka povedou vlastní jednání o sestavení příští vlády, takže přinejmenším bude v příštích dnech, hodinách a možná i týdnech o čem debatovat a co vysílat. Radiožurnál za jednu minutu 18 hodin, v 18 hodin přineseme další zprávy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio