Přepis prvního speciálu Radiožurnálu před volbami do Evropského parlamentu

Je tu první debata před volbami do Evropského parlamentu. V České republice kandiduje 38 politických stran a hnutí. Usilují o 21 mandátů v Evropském parlamentu. Má se Česko chystat na přijetí eura? Jak má Evropská unie reagovat na dění na Ukrajině?

Jan POKORNÝ, moderátor I na tato témata se ptáme a v dnešní předvolební debatě se ptát můžete i vy na našem webu radiozurnal.cz, na Facebooku anebo na Twitteru s hashtagem VolbyEU. Tak tedy dobrý podvečer, hlásíme se vám z rozhlasového studia S1 při prvním volebním Speciálu, kde vítám hosty, kteří kandidují do Evropského parlamentu. Radka Poláková, Klub angažovaných nestraníků. Dobrý den.

Čtěte také

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Svoboda, KDUČSL. Vítejte.

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig, Strana zdravého rozumu. Dobrý podvečer.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorMilena Vicenová, Liberální ekologická strana. Dobrý den.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorKateřina Konečná za KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Hezké odpoledne.

Jan POKORNÝ, moderátorJan Zahradil, Občanská demokratická strana.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Cibulka, Volte Pravý Blok. Dobrý den.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Www.cibulka.net, pane Pokorný.

Jan POKORNÝ, moderátorAno, už jsme to říkali ve zprávách, proto jsem se snažil zrychlit. Dobrý den. Tomáš Tožička, Česká pirátská strana.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Pěkný den.

Jan POKORNÝ, moderátorA Karel Kasal, Občanská konzervativní strana.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorV těch zprávách, které jsme poslouchali i tady ve studiu S1, zazněla informace z jednoho průzkumu. Podle něj Česká republika posílá do evropských voleb méně zkušené představitele, než třeba některé jiné státy, proto úvodní otázka pro jednoho každého z vás a prosím stručnou odpověď, jaké vy máte hlavní dispozice proto být dobrým europoslancem a začíná Karel Kasal z Občanské konzervativní strany.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Děkuju mockrát, Jane, je to jako šitá na míru tahle otázka, protože to je jeden z mých velkých problémů s tím, že mám pocit, že odborníci jsou, jistě a různí ekonomové tam byli a lidi, kteří jsou s vysokou inteligencí, ale já si myslím, že hlavně nám chybí i ta schopnost mluvit tou řečí. I thing, Englis is very important language. Protože se politika dělá v kuloárech a na společenských akcích, ne v parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vaší dispozicí je vaše víceméně rodná angličtina?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Ano, myslím si, že jo.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Tožička, jaký vy máte předpoklad proto být dobrým europoslancem?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak já si myslím, že to, ten průzkum, jak byl dělán, to znamená, že se definuje předem, co je zkušenost a pak se na to nastaví, řekne se, že ti lidé mají nebo nemají zkušenost, jestliže zkušenost je státní úředník, tak pak jsem nebyl nikdy státní úředník, nicméně s orgány Evropské unie, především s komisí nebo s parlamentem spolupracuji už několik let nebo připravuji nějaké paralelní zprávy pro Evropskou komisi nebo pro Evropský parlament především v otázkách energetiky a regionálního rozvoje.

Jan POKORNÝ, moderátorA ta jazyková výbava, jak o ní mluvil Karel Kasal?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak mluvím německy a anglicky a trochu rusky, ale to pro Evropskou unii zas není moc důležitý.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, stejná otázka pro Petra Cibulku. Pane Cibulko.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Já na rozdíl od všech kandidujících nejsem ruský fízl, nepracuju ani pro KGB, ani GRU, ...

Jan POKORNÝ, moderátorPodotázka, všichni zbylí, ta zbylá osmice jsou ruští fízlové a agenti KGB?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Každý posluchač a divák si může siderickým informačním kyvadlem zjistit, kdo z přítomných nefízluje pro Rusko, ten seznam bude velice krátký. Ale, abych pokračoval, pane Pokorný, za druhé na rozdíl od všech kandidujících jsem pětinásobný politický vězeň komunismu, bojoval jsem proti totalitě za svobodu a demokracii v době, kdy většina byla v režimních institucích, bojoval jsem proti Sovětskému svazu, který dnes vzniká pod vedením bruselské administrativy a já jsem přesvědčen, že není vhodnější člověk než já, který by zajistil transformaci dnešní sovětizující se z Evropské unie ve švýcarskou konfederaci svobodných občanů.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Cibulka. Jan Zahradil má dlouholetou zkušenost z Evropského parlamentu, je to všechno?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Určitě se to hodí. Já jsem například prvním Čechem, který kdy vůbec zastával funkci předsedy nějaké europarlamentní frakce a ten Evropský parlament znám opravdu skrz naskrz, nicméně mně ten průzkum připadá trochu legrační, my tady na jednu stranu voláme nebo mnozí volají po tom, aby se do Evropského parlamentu nedostávali političtí trafikanti a tady ten průzkum jakoby naopak volal po tom, aby se tam političtí trafikanti, tedy různí vysloužilí ministři, premiéři a podobní politici dostávali. Tak já bych docela rád, abychom si napřed ujasnili, kdo tedy má být tím ideálním kandidátem, jestli to má být odkladiště bývalých politiků ten Evropský parlament, anebo jestli tam mají být lidé, kteří tam skutečně kandidují pro nějaké své specifické kvality a znalosti.

Jan POKORNÝ, moderátorBerme prosím ten průzkum, z něhož jsme citovali, jenom jako takovou berličku, která slouží k tomu, aby mohla být položena první otázka, tedy, jaké jsou podle vás vaše hlavní dispozice proto být dobrým europoslancem. Kateřina Konečná, KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Tak já jsem již 12 let v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, posledních 8 let jako místopředsedkyně zahraničního výboru, 4 roky jako místopředsedkyně výboru pro životní prostředí a s evropskou legislativou se na české úrovni setkávám opravdu každodenně ve své práci a tudíž si troufnu říct, že vím, co je dobré na ní měnit, to je za prvé, a za druhé jsem 10 let členkou parlamentního shromáždění Rady Evropy, takže tam vidím také svůj velký potenciál, protože s většinou těch stran, se kterými tam spolupracuji, tak budu spolupracovat také v Evropském parlamentu, takže mám dobrý základ, protože se známe.

Jan POKORNÝ, moderátorMilena Vicenová, Liberálně ekologická strana, také dáma se značnou zkušeností z evropských struktur.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Mám za to, že to tak opravdu je. Od roku 96 jsem se zabývala spoluprací s členskými zeměmi Evropské unie, od roku 98 jsem vyjednávala pro naše zemědělce a starosty první předvstupní program právě pro zemědělství a rozvoj venkova a teď jsme využili nejúspěšněji ze všech desíti kandidátských zemí. Potom jsem měla na starost coby ministryně dopracování Programu rozvoje venkova. Byla jsem pověřena vyjednáváním evropských prostředků na období 2007 až 13 v té závěrečné fázi, no, a 5 let jsem pracovala, necelých 5 let jako velvyslankyně v Bruselu a zejména během předsednictví jsem tam opravdu poznala, jak členské státy, tak taky všechny evropské instituce a mám za to, že se tam i dobře domluvím, protože umím velmi dobře anglicky, německy a francouzsky, domluvím se španělsky a rusky.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig, Strana zdravého rozumu.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Tak celý název strany zní Strana zdravého rozumu NECHCEME EURO za Evropu svobodných států. Tento výzkum vlastně nám říká, že by bylo záhodno pro ty lidi, který v EU jsou, myslím v těch orgánech, aby se nic nezměnilo, ale Evropská unie a její orgány se změnit musí, protože kvalifikace třeba, kdo zná, kdo se orientuje v Evropské unii, tak mnohdy to využívá pro svůj vlastní prospěch jako aby zaproloboval byty OKD, 44 tisíc bytů za 53 milionů a tak dál. Je dobře, že z těch zemí se tam dostanou lidi, kteří tam nikdy nebyli, kteří změní atmosféru v Evropské unii, aby Evropská unie byla životaschopná, jinak jde pořád dolů, nezaměstnanost stoupá, a tak dál, a tak dál.

Jan POKORNÝ, moderátorJinými slovy, hledá se více než 700 lidí, kteří se dostanou do Evropského parlamentu, kteří tam nejlépe nikdy nebyli, když to shrnu.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/A ještě jsem, moje kvalifikace je, že tady mluvím naprosto plynule anglicky, německy a dále mluvím italsky, francouzsky, rusky a tak dál.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Pavel Svoboda, KDUČSL.

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Tak já jsem zastával některé funkce ve státní správě, byl jsem náměstkem ministra zahraničí, velvyslancem České republiky při Radě Evropy, krátkou dobu jsem taky zastával funkci ministra, přes 25 let se věnuji evropské integraci profesionálně, protože učím právo Evropské unie na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, jazykovou vybavenost také nějakou mám, umím anglicky, francouzsky, německy, rusky a polština by se taky našla.

Jan POKORNÝ, moderátorA uzavřeme tohle kolo otázky a odpovědí Radkou Polákovou z Klubu angažovaných nestraníků.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Tak já bych chtěla poukázat na to, že Evropský parlament je orgánem, který je určen hlavně lidu Evropské unie a ne politikům, aspoň já ho tak chápu, proto vlastně má první politická kandidatura byla za Klub angažovaných nestraníků, která říká, že to jsou lidé, jsou to občané, kteří se chtějí podílet na v podstatě veřejné správě a na vyjádření, ale nechtějí být v žádné straně. A co se týká mé kvalifikace, tak já pracuji ve státní správě, pracuji v resortu práce a sociálních věcí a od roku 2004 zasedám v technické komisi pro předávání dat sociálního zabezpečí, která sídlí v Bruselu, takže se tam umím domlouvat anglicky. Vím, že k tomu, aby člověk něco prosadil, tak nestačí hájit jen české zájmy, ale musí najít zájmy, které jsou napříč více státy.

Jan POKORNÝ, moderátorPosloucháte předvolební Speciál Radiožurnálu. Hosty v diskusím studiu jsou: Radka Poláková Klub angažovaných nestraníků, Pavel Svoboda KDUČSL, Petr Hannig Strana zdravého rozumu, Milena Vicenová Liberálně ekologická strana, Kateřina Konečná KSČM, Jan Zahradil ODS, Petr Cibulka Volte Pravý Blok, Tomáš Tožička Česká pirátská strana a Karel Kasal Občanská konzervativní strana. Ptát se můžete i vy, buď přes internet na stránkách radiozurnal.cz nebo na facebookovém profilu Radiožurnálu, anebo také na Twitteru hashtag a Volby EU. Na Twitteru nám píše Petr Šarvajz členství v eurozóně by mělo být dobrovolné a na základě referenda, protože se od toho minulého Evropská unie proměnila. Jste ochotni uspořádat referendum? Ptá se Petr Šarvajz a já se tentokrát začínám ptát u Kateřiny Konečné za KSČM, jste ochotni uspořádat referendum, i když při vstupu do Evropské unie jsme deklarovali, že jsme ochotni vstoupit do eurozóny?

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Ale to deklarovalo například i Švédsko a poté v rámci referenda se jeho obyvatelé rozhodli, že to tak nechtějí a nic se nestalo zásadního, Švédsko je dál právoplatným členem Unie. Já bych chtěla říct, že KSČM je jedinou parlamentní stranou, která se již 20 let snaží o to, aby referendu nebylo pouze v otázce eura, ale v řadě dalších důležitých otázek pro naše občany, takže my určitě, pokud by nastala ta otázka, že vůbec by vláda uvažovala o tom, že euro přijme, tak musí nastat okamžitě ne debata, ale přijetí zákona o referendu v této věci.

Jan POKORNÝ, moderátorAle to už se neorganizuje přes Evropský parlament, to už jsme spíš na domácí scéně.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/To určitě jsme na domácí scéně, protože tohle je národní rozhodnutí.

Jan POKORNÝ, moderátorJan Zahradil reprezentuje Občanskou demokratickou stranu, která z větší části je proti referendům, nicméně v případě eura po něm voláte?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Ano, my jsme stranou, která není velkým příznivcem referend, rozhodně ne jako obecného principu, ale stejně, jako jsme vstupovali do Evropské unie na základě referenda, domníváme se, že o našem členství v eurozóně by mělo být také rozhodnuto v referendu, mimo jiné i proto, a tady jsou ty argumenty, které ten posluchač položil, poměrně relevantní, poměrně proto, že od minulé Evropské unie nebo od vstupu do Evropské unie se eurozóna proměnila, to má ten pan tazatel naprostou pravdu. Pokud vám někdo změní ty smluvní podmínky v průběhu trvání té smlouvy nebo toho smluvního vztahu a Evropská unie to udělala, pak máte právo také posoudit znovu, zda ten závazek, původní závazek je pro vás platný, to je přesně situace, v které jsme se ocitli.

Jan POKORNÝ, moderátorA vaše strana připouští někdy, že by se u nás mohlo platit eurem nebo absolutně ne?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/My především chceme, aby vláda vyjednala výjimku, tedy aby z té povinnosti přijmout euro se stala pouhá možnost a o té možnosti potom rozhodnou občané v tom jednorázovém speciálním referendu. Pokud se ptáte na můj osobní názor, já jsem proti tomu, aby Česká republika euro přijímala.

Jan POKORNÝ, moderátorZeptám se Mileny Vicenové z Liberálně ekologické strany, souhlasíte s tou tezí, že by u nás mělo být referendum k zavedení eura, protože se Evropská unie za tu dobu od roku 2004 změnila?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Já bych připomněla, že jsme neměli referendum ani k rozdělení republiky a já řeknu můj názor na referendum a názor Liberálně ekologické strany, je to dobrý nástroj k rozhodování na lokální úrovni o tom, jestli třeba má být v Brně přesunuto nádraží nebo ne, jasná otázka, kterou občané dobře znají. Čili nejsem zásadně proti referendu, ale referendum je dobrý nástroj na místní úrovni. Často na národní úrovni bývá položena otázka nejednoznačně a pokud je i položena jednoznačně, ta otázka někdy vyprovokuje občany k hlasování proti vládě, proti něčemu úplně jinému.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže jednoznačně položená otázka, Milena Vicenová, je pro referendum k přijetí eura, anebo proti?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Ne, nejsem pro referendum pro přijetí eura. Mám také za to, že nemáme dostatek jasných objektivních informací. Já si vzpomínám, jak jsem dostala od bývalého prezidenta Klause velmi veřejně za uši, když jsem jenom informovala v České republice, že členské státy bojují za záchranu eura, my jsme opravdu neměli dostatek informací.

Jan POKORNÝ, moderátorAle zase může vás uklidnit, že jste nebyla jediná, která dostala za uši od Václava Klause. Petr Cibulka a euro a referendum, anebo nebo ne?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Na rozdíl od přítomných jsem zásadně pro referenda, a to vždy ke každé celoevropské otázce i vždy ke každé národní otázce tak, jak to funguje už 700 let ve Švýcarsku. To znamená, že i o euru by se mělo udělat referendem, ale nejenom o euru, ale o všech důležitých věcech.

Jan POKORNÝ, moderátorVy často operujete Švýcarskem.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom připomínám, že Švýcarsko není členským státem Evropské unie.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Zaplaťpánbůh za to, že není, protože ti bolševici z Bruselu by udělali ze Švýcarska Sovětský svaz, takže k tomu zatím ještě nedošlo.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Cibulka tedy říká přijmout euro na základě referenda.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Ano a to ještě asi bude dost dlouho trvat.

Jan POKORNÝ, moderátorPředseda vlády Bohuslav Sobotka mluví o roku 2020, myslíte si, že je to možné?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/To je otázka na mě?

Jan POKORNÝ, moderátorAno, vy, vy, vy, pořád na vás.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/No, jestli bude každá česká vláda krást po miliardách, jako zatím těch 20 let kradou, tak já si myslím, že euro tady nebude nikdy, ale pokud tu bandu kriminálníků a ruských fízlů v čele se Sobotkou pozavíráme na doživotí za vlastizradu, tak věřím, že bude mnohem dřív.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom, abych se přesvědčil, že jsem slyšel dobře, vy označujete předsedu vlády slovy ruský fízl?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Samozřejmě. Siderickým informačním kyvadlem si ...

Jan POKORNÝ, moderátorA jste když tak připraven to někde dokázat?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/... zjistěte, že pracuje pro KGB a pro GRU, to je ruský fízl.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Cibulka, představitel politické strany Volte Pravý Blok a tak dále.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Volte Pravý Blok www.cibulka.net.

Jan POKORNÝ, moderátorPetře Hannigu, vás se ptám referendum k přijetí eura, ano,

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Strana zdravého rozumu NECHCEME EURO volební číslo 6 je zásadně proti přijetí eura, protože euro všechno zdraží.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže logicky i proti referendu?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Jsme pro referendum, samozřejmě, protože jsme pro referenda už od roku 2002, ale euro ...

Jan POKORNÝ, moderátorAle, kdyby se v tom referendu rozhodlo, že většina lidí bude chtít euro.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Tak bohužel se musí poslechnout výsledek referenda, to se nedá nic dělat. Strana nestrana, lid by měl být nositelem vlády, ale já bych to dořekl, protože euro všechno zdraží, ceny stoupnou a mzdy a důchody zůstanou na stejné výši, čili se to dotkne každého člověka, proto by měl mít možnost se vyjádřit k tomu, nehledě na to, jak správně tady řekli někteří předřečníci, že se mezitím EU proměnila, byla Lisabonská smlouva mezitím a tak dál, čili bylo by to fér.

Jan POKORNÝ, moderátorZeptám se Pavla Svobody z KDUČSL, Petr Hannig říká, a není to ojedinělý názor, že euro, když to hodně zjednoduším, zdraží všechno, co si o tom myslíte?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Tak nebude to euro, pokud k tomu dojde, ale budou to obchodníci, kteří toho využijí, poněvadž euro je jenom platební prostředek. Tady je potřeba se podívat na to, že patrně nefunguje volná ruka trhu, jak to některé strany jaksi propagují, například ODS, že ano, protože, kdyby fungovala volná ruka trhu, tak zvýšily obchodníci ceny, tak se dorovnají mzdy a všechno půjde dál v poměrně krátkém časovém úseku, takže to rozhodně ne.

Jan POKORNÝ, moderátorA referendum, pro euro ano, nebo ne?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/My referendum nepodporujeme jako separátní referendum, zda euro, možná, že by mohlo být nějaké referendum kdy, ale euro, přijetí eura musí být posouzeno odborníky, ekonomy, kteří dají na stůl dostatečný počet nebo kvalitu informací, kolik ztrácíme například na HDP tím, že euro nemáme, aby občané mohli skutečně se svobodně rozhodnout. Ale zásadně referendum nepodporujeme. On se totiž mění celý svět neustále kolem nás. To bychom taky kvůli tomu, že Česká národní banka změnila kurz k euru o 2 koruny, mohli žádat předčasné volby, poněvadž pro exportéry je to podstatná záležitost a tak dále, ale hlavně by bylo potřeba říci voličům, že euro a přijetí eura vůbec nesouvisí s volbami do Evropského parlamentu, protože tuto otázku nemůže Evropský parlament svým rozhodnutím ovlivnit.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Stejná otázka na Tomáše Tožičku z České pirátské strany. Chtěl byste referendum o přijetí eura?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak pro nás je referendum zásadní věcí. Nemyslím si, že jsou nějaké otázky, které by lidé nemohli rozhodovat jenom proto, že tomu nerozumí, protože, pokud bychom přijali tuto premisu, tak to znamená, že vlastně celá demokracie nemůže fungovat, protože lidé ničemu nerozumí a nemohou potom o ničem rozhodovat. Jak můžeme o tom rozhodovat jako voliči, o tom, že ty strany skutečně říkají pravdu, pokud jsme dost hloupí na to, abychom se rozhodli, jestli euro chceme nebo nechceme, takže referendum o těch zásadních, ale opravdu zásadních otázkách určitě, jinak by bylo dobré zavést nějaké participativní nástroje, které by umožnily to, aby se ty politické debaty, politické konzultace s lidmi, s odborníky vedly po celé volební období, ne, aby to bylo vyhrazeno pouze na ty, na to období voleb nebo nějakých řekněme extrémních situací, kterým jsou vyhrazena referenda. A pokud jde o euro jako takové, tak tam samozřejmě několik pro, několik proti. Já si myslím, že důležitým předpokladem je jistá unifikace především těch ekonomických kritérií, to znamená jako teďko dobrým krokem, byť jako můžeme rozporovat tu, ten systém, jakým to bylo zavedeno, bankovní unie nebo nějaká daňová unie, která, prostě nástroje, které zabrání tomu, aby to euro bylo zneužíváno především v neprospěch těch slabších států a slabších regionů. Takže za těchto podmínek a za podmínek schválení ano, ale to, co říkal pan Svoboda, prostě euro není v žádném případě otázka evropských voleb, protože v Evropském parlamentu se nebude v nejbližších letech diskutovat žádný zákon, do kterého by nebo směrnice nebo nařízení, do kterého by Evropský parlament mohl integrovat něco takového a nevěřím, že by Evropský parlament třeba na iniciování tady zástupců ODS přijal nějaké usnesení Evropského parlamentu, kterým by jako něco takového říkal. Takže to je čistě národní věc a my jako občané si to musíme rozhodnout.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, vy říkáte, že je to čistě národní věc, Pavel Svoboda soudí něco podobného. Pak se tedy nabízí otázka na Jana Zahradila, zkušeného europolitického harcovníka, proč si vybrali tohle téma jako ten hlavní slogan pro volby do Evropské unie, je to proto, aby si vás voliči víc všimli, že je to takové šťavnaté téma?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Má to určitě více důvodů, jeden z nich je, že to je obecné evropské téma a kdy jindy připoutat pozornost veřejnosti k evropskému tématu než před evropskými volbami. Některé jiné strany si také vybírají obecná evropská témata, například téma čerpání fondů, které europoslanci také z pozice v Evropském parlamentu neovlivní, nicméně ten Evropský parlament není tak úplně nestranný, nebo není tak úplně stranou toho, co se děje v eurozóně. Evropský parlament například schvaluje různá opatření, která tu eurozónu výrazným způsobem mění. Evropský parlament schvaluje například bankovní unii nebo Fiskální pakt. Evropský parlament schvaluje případné další podmínky fungování v eurozóně, takže není pravda, že s tím nepřichází vůbec do styku. Za druhé Evropský parlament samozřejmě, pokud by se podařilo vyjednat onu výjimku ze smlouvy, po které my voláme, by se stal konzultativním místem pro schválení takové výjimky, takže není pravda, že by s tím nepřišel do styku, čili ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, objevuje se tady výrazný nesouhlas zejména v podobě zatím nonverbální gestikulace Mileny Vicenové z Liberálně ekologické strany.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Tomu rozumím, ale je to tak, jak říkám já.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Já musím říct, že Fiskální pakt Evropský parlament neschvaloval, protože to je mezivládní smlouva, právě proto, že Česká republika a Velká Británie zůstaly mimo, nemohl tento Fiskální pakt schválit Evropský parlament. A v Evropském parlamentu, já si to pamatuji, já jsem byla na té evropské radě a druhý den komisař Füle řekl, že tam v Evropském parlamentu vybuchl přinejmenším granát solidní velikosti. Evropský parlament byl velmi rozezlen a pro evropskou demokracii je škoda, že tahle smlouva byla právě jako mezivládní.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Tožička, Česká pirátská strana.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Děkuju. To je právě problém i s bankovní unií, která vznikla podobným způsobem, a tady vidíme to nebezpečí, na které zase je třeba v Evropském parlamentu a vůbec jako v těch národních politikách myslet, že se velká část těch rozhodování přenáší z té standardní procedury, to znamená Evropská komise, Evropský parlament, Rada Evropské unie, pouze na radu a rada místo toho, aby prošla tímhle tím legislativním procesem, prostě uzavírá mezivládní dohody a tím řeší problémy v Evropské unii, nebo ty problémy vyvolává.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, ještě Pavel Svoboda z KDUČSL krátká reakce k témuž, a pak pokračujeme v otázce referendum a euro ano, nebo ne?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Já jsem chtěl za prvé potvrdit všechno, co říkala paní velvyslankyně Vicenová, ale prosím i k té bankovní unii, ty mezistátní smlouvy související s EU neschvaluje rada, to schvalují členské státy, to je něco jiného.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/No, ale připraví se ty dohody v rámci rady, v rámci summitu se připravila bankovní unie.

Jan POKORNÝ, moderátorNejsem si jist, jestli většina občanů rozlišuje tyhle pro vás možná samozřejmosti, pro někoho jemnosti, protože podle výsledků agentury STEM z konce března se chce s korunou rozloučit pouhá čtvrtina obyvatel, skoro polovina, konkrétně 48 % oslovených respondentů naopak přijetí eura kategoricky odmítá. Tak to je z průzkumu agentury STEM, který asi teď Jan Zahradil zpochybňovat nebude, protože vlastně odpovídá tomu, co prosazuje on jako první místopředseda Občanské demokratické strany. Radka Poláková, Klub angažovaných nestraníků.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Já bych nejdřív chtěla navázat na tu diskusi, protože mi strašení eurem přijde v těchto eurovolbách předčasné. Opravdu je to národní otázka, musíme si uvědomit, že Česká republika ani nesplňuje konvergenční kritéria proto, aby euro mohla přijmout. Takže to je jeden fakt a druhý je, že se musíme nejdřív naučit hospodařit s tou korunou, kterou máme rádi a pak se můžeme učit hospodařit s eurem.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jste tedy přesvědčena, že když tak euro české ekonomice v budoucnu spíš pomůže?

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Samozřejmě, určitě si nesmíme zavřít vrata.

Jan POKORNÝ, moderátorA poslední v tomhle kolečku otázek a odpovědí na téma referendum a euro je Karel Kasal z Občanské konzervativní strany.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/No, já se musím jenom vyjádřit k tomu, že se divím, když takhle poslouchám velmi erudovaný lidi tady, jestli vůbec byli na ulicích a vůbec dělali nějakou kampaň, nebo jestli poznali, jak se naši občani vůbec dívají na tu Evropskou unii a vůbec na tu problematiku, která se jí týká. Když já vás tady poslouchám, tak jsem skoro já taky trošku ztracen, protože myslím si, že moje, moje cítění je, že lidi absolutně nemají zájem o tyhle diskusích a jak vidím, i mezi vámi vzniká nějaký spor, jestli je to Rada Evropský ..., Council European, European Council, to jsou velmi složitý věci pro nás a myslím si, že ta diskuse o tom, jak se média chovaj vůči našim občanům, aby víc informovaly, je taky zvláštní, protože, když je nás tady 9, je to velmi těžký mít nějakou bych řekl srozumitelnou diskusi bez toho, aby někdo skočil do toho, co říká druhej, bylo by to lepší, kdyby nás tu bylo jenom 4. Ale myslím si, že ...

Jan POKORNÝ, moderátorNa druhou stranu máte 90 minut na tu debatu.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Co říkáte?

Jan POKORNÝ, moderátorŽe máte 90 minut.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Máme 90 minut, to je pravda, Jane. Ale chci jenom ještě říct, že pro OKS stranu, my jsme taky volili takovou bych řekl populistickou věc, protože je to trošku víc srozumitelnější a s /nesrozumitelné/ to taky nějakým způsobem taky souvisí. My jsme řekli na kačku nám nešahejte, takže my v podstatě taky jsme proti tomu, aby se nějak do budoucna nebo abysme prodloužili co nejdýl tu dobu, než tady vznikne euro a taky, že chceme referendum.

Jan POKORNÝ, moderátorPosloucháte předvolební Speciál Radiožurnálu. Hosty v diskusním studiu jsou: Radka Poláková Klub angažovaných nestraníků, Pavel Svoboda KDUČSL, Petr Hannig Strana zdravého rozumu, Milena Vicenová Liberálně ekologická strana, Kateřina Konečná KSČM, Jan Zahradil ODS, Petr Cibulka Volte Pravý Blok, Tomáš Tožička Česká pirátská strana a Karel Kasal Občanská konzervativní strana. Ptáte se nás i na stránkách radiozurnal.cz, na Facebooku anebo na Twitteru s hashtagem a Volby EU. Je tady dotaz, který poslal David Salomon. Je lapidární, zdánlivě jednoduchý jak čelit ruské hrozbě? Zeptám se nejprve Kateřiny Konečné. Vy považujete to, co se teď děje a předpokládám, že David Salomon na to reaguje, zejména mezi Ruskem a Ukrajinou a dohromady mezi Ruskem Ukrajinou a Evropskou unií za ruskou hrozbu?

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Nepovažuju. Já jsem se právě chtěla zeptat, jaké hrozbě chceme čelit. Ale pokud se ptáme na to, jakým způsobem vyřešit to napětí, ke kterému na Ukrajině došlo, tak já tvrdím, že pouze za jednacím stolem, mezinárodním, dodržováním mezinárodních smluv a tím, že se ty strany dohodnou. Cokoliv dalšího včetně sankcí je podle mého názoru špatně.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže Kateřina Konečná odpovídá na otázku "jak čelit ruské hrozbě" ruská hrozba není?

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Tak přesně.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Kateřina Konečná z KSČM. Jak Zahradil, Občanská demokratická strana.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Tak já to vidím jinak samozřejmě. Já si myslím, že Rusko usiluje o rozšíření svojí sféry vlivu zpět směrem na Západ, tedy někam na ta bývalá teritoria, která kdysi patřila do toho komunistického impéria. Myslím si, že to není v našem zájmu a myslím si, že je zapotřebí přijmout nějaká konkrétní opatření, která by tomu zabránila.

Jan POKORNÝ, moderátorTak zní ta otázka.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Sankce, sankce mám pocit, že mají sice symbolický charakter, ale já je v žádném případě nevylučuji. Já myslím, že sankce jsou jakýmsi zdviženým prstem směrem k tomu současnému režimu, jakousi výstrahou, že některé věci se nedělají. A já jsem byl například velkým příznivcem umístění toho protiraketového radaru v České republice, bohužel k tomu nedošlo. Teď bych se například na rozdíl od pana ministra Stropnického nebránil nějaké permanentní dislokaci jednotek NATO na území České republiky. Myslím, že není zapotřebí tady vytvářet nějakou válečnou atmosféru, já si samozřejmě žádný konflikt ať už politický nebo ozbrojený nepřeji, ale myslím, že některé signály směrem k Rusku by vyslány být měly a že by měly být důrazné a silné.

Jan POKORNÝ, moderátorPokud je ta situace taková, jako optikou ji líčíte vy, jaké by ty signály měly být, aby se Rusko zaleklo, jestli to takhle můžu říct, aby byly nějakým způsobem citelné? Jsou to jenom ty sankce?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Já už jsem tady hovořil o tom, že ty sankce mají spíše symbolický charakter. Nemyslím si, že sankce znejistí nebo rozkývou ten režim, který tam v tuto chvíli je. Já myslím, že prostě pan Putin je při chuti, že spoléhá na výraznou podporu veřejného mínění a já si myslím, že Česká republika by teď měla dát jasně najevo, že je členem určitých mezinárodních organizací, které prostě nemají zájem na tom, aby se ten ruský vliv rozšiřoval směrem na Západ. Je to Severoatlantická aliance a tady je zapotřebí trvat na tom silném spojenectví mezi Evropou a Spojenými státy, respektive mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Evropská unie sama o sobě není podle mého názoru garantem bezpečnosti nebo stability, to je především ekonomické společenství, ukazuje se to každým dnem, ukazuje se na to bezzubosti toho, co zatím Evropská unie provedla nebo spíše neprovedla a já v tomto ohledu bych se spoléhal na transatlantické spojenectví a na Severoatlantickou alianci.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím. Než předám slovo dál, jenom upozorňuju, že je tady ještě nástroj, který může Evropská unie využít, který se jmenuje společné akce a zahájit třeba nějakou velkou pozorovatelskou misi na Ukrajině. Milena Vicenová, Liberálně ekologická strana, jak čelit ruské hrozbě?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Pro Liberálně ekologickou stranu to je vážné ohrožení. Došlo tady k jasnému porušení mezinárodního práva, smlouvy z roku 1994 o nedotknutelnosti a územní celistvosti Ukrajiny agresí na Krymu. Jsme přesvědčeni, že jde opravdu o skutečnou agresi a domníváme se, že je nebezpečný i ten nacionalistický princip. Považujeme to skutečně za ohrožení. Ano, spolupráce s NATO je nesmírně důležitá, tu samozřejmě podporujeme, ale velice považujeme za důležité jednotný a silný postoj Evropské unie. Já velice vítám, že minulé pondělí ministři zahraničí Evropské unie posílili jednak právní základ pro další sankce a jednak rozšířili sankce o 13 dalších osob a poprvé také o dvě energetické společnost, takže k těm 48 přibylo 13 dalších a 2. Já to nepovažuji za dostačující, ale rozhodně to není bezzubý nástroj. Jedno je taky velice důležité, aby Evropská unie držela pohromadě. Takže společným postupem Evropské unie, spoluprací s NATO, ano, nemám vůbec žádný problém s umístěním některých jednotek NATO v zemích Evropské unie, klidně i u nás.

Jan POKORNÝ, moderátorDovolte doplňující otázku, bylo to vloni v listopadu ještě za prezidenta Janukovyče, kdy z úst představitelů Evropské unie zněla zhruba tato věta že nepřipustí, aby Rusko vetovalo vztahy Unie s postsovětskými republikami. Jaká je ta situace po půl roce?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/No, a já se taky bojím a máte pravdu a já jsem také bojím, jak dopadne podpis asociační dohody s Moldavskem a s Gruzií. Počkejme, jak to skutečně bude vypadat. A vzpomeňme si, že už jsme pozapomněli na agresi v Gruzii v roce 2008.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Petr Cibulka, Volte Pravý Blok.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Www.cibulka.net, pane Pokorný. Já bych chtěl říct to, co tady nezaznělo, Hitler rovná se Putin, to je totéž. Tím, že Západ ustupoval Hitlerovi, došlo k druhé světové válce, teď si koledujeme o další světovou válku, že Západ ustupuje Putinovi, stejné zrůdě, jako byl Hitler. Dokud bude infiltrace Západu, to znamená Evropské unie a NATO, tak rozsáhlá a hluboká jako je v současné době, tak nikdo se Putinovi nepostaví. Ukrajina, to mělo být Waterloo pro Putina, je to jeho vítězství jenom díky tomu, že ruští fízlové řídí Evropu a NATO, to znamená, jestli se chceme ubránit Rusku, nemůžeme se Rusku ubránit pod vedením ruských fízlů. Jinak Stropnický, to je starý ruský fízl, to si taky zjistěte siderickým informačním kyvadlem, proto mu vadí americké jednotky, proto ...

Jan POKORNÝ, moderátorJenom, kdyby ministr obrany chtěl na ta vaše slova reagovat, Petr Cibulka označuje ministra obrany ...

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Soudruh ministr ví, proč tady nechce americké jednotky, protože v Moskvě by dostal pěkný nářez. A já budu pokračovat, já budu pokračovat.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Cibulko, jaké nástroje, jaké efektivní nástroje má v tomto Evropská unie podle vás?

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Od roku 2004, od takzvané Oranžové revoluce Ukrajina dělala vše možné i nemožné proto, aby byla přijata do NATO a do Evropské unie a ta banda ruských fízlů v Bruselu a v NATO celých 10 let dělá všechno proto, aby se Ukrajině nepodařilo. To znamená okamžitě přijmout Ukrajinu do Evropské unie a Evropa, pokud chce přežít s Ruskem nebo jako gubernie, ale jako svobodná Evropa, musí dokopat NATO k tomu, aby okamžitě byla Ukrajina přijata. Jinak tady chybí v Evropě i na Ukrajině švýcarský systém přímé demokracie a referend a odvolatelnosti politiků a zejména švýcarský miliční systém, to znamená, že každý švýcarský muž po absolvování 15týdenní vojenské služby odchází do civilu s kompletní výstrojí a výzbrojí, to znamená, dnes by na Ukrajině bylo 25 milionů ozbrojených Ukrajinců a ruská agrese proti Ukrajině by skončila dřív, než by začala.

Jan POKORNÝ, moderátorNechci se pouštět do hodnocení ekonomické situace Ukrajiny, ale obávám se, že při současném stavu veřejných peněz ...

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/To je jedno, ale jde o život, jde o život.

Jan POKORNÝ, moderátor... konkrétně by tohle nezvládla.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Jde o život.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig, otázka, jak čelit ruské hrozbě a dodávám, jeli to podle vás ruská hrozba?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Do převratu na Ukrajině v listopadu 2013 byla na Ukrajině demokraticky zvolená vláda a prezident. Svržení legitimní vlády a násilné vynucení abdikace prezidenta a vlády i části parlamentu pod vlivem fyzického násilí popírá principy demokracie. USA a EU chce, aby na východě Ukrajiny platila ústava, měly by též chtít, aby platila ústava i v Kyjevě. K anexi Krymu by nemohlo dojít, kdyby místo puče v Kyjevě došlo k politickému řešení na základě dohody mezi vládou a opozicí za ..., já prosím tebe jsem ti taky do toho neskákal. Za patronace 3 evropských ministrů zahraničí, německého Steinmeiera, polského Sikorskiho a francouzského Fabiuse. Za 12 hodin ta dohoda neplatila. V zájmu Evropské unie by mělo být diplomatické řešení, pokud nechce vyvolat třetí světovou válku.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže Petr Hannig říká diplomatické řešení.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Diplomatické řešení, protože kroky Putina byly až na základě kroků Evropské unie a to jsem nebyl nikdy v tvých seznamech, ani členem strany.

Jan POKORNÝ, moderátorTímto oslovuje Petr Hannig Petra Cibulka.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/V mých seznamech, které nejsou psány latinkou.

Jan POKORNÝ, moderátorOběma odebírám slovo a poprosím Tomáše Tožičku z České pirátské strany, jestli může reagovat na otázku, která nám přišla na Twitter, jak čelit ruské hrozbě.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Jak ruský fízl.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Cibulko, prosím klid.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Je mně z toho na zvracení, fakt.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Tožička.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak to, co vidíme, co se děje na Ukrajině, naše vztahy s Ruskem, je prostě opakování chybné politiky nejenom evropských států, ale i Spojených států amerických, kdy si prostě myslíme, že můžeme intervenovat tam, kam se nám zalíbí a to prostě nejde, protože to nefunguje. My nemůžeme prostě těm lidem říct, jak si mají řešit své vlastní vztahy, ale musíme jim, nebo musíme, měli bychom jim naopak jako pomáhat v tom, aby si ty vztahy vyřešili sami. Já v tuhle chvíli za sebe sám musím říct, že nevím, co v týhle situaci. Myslím si, že po těch zkušenostech, co jsme měli se sankcemi, to není úplně efektivní nástroj, protože většinou ty sankce dopadají na ty nejchudší, nikoliv na ty nejbohatší. A pokud jde o to politické řešení a diplomatické řešení, podívejte se, když se podíváte na ten ekonomický vývoj, vy jste to tady trochu naznačil, tak je jasné, že Ukrajina od pádu sovětského bloku se potýká s extrémním problémem chudoby a Evropská unie měla možnost a tu možnost má stále ještě podporovat ekonomický růst, podporovat nějaké ekonomické propojování, ale jako vstup do Evropské unie, co tady říká pan Cibulka, je, jako to je přece totální nesmysl, jako to je likvidační pro Ukrajinu, protože v téhle chvíli nemá, prostě vůbec nesplňuje ty podmínky, ve kterých by se jako stát mohla v rámci Evropské unie uchytit. Nám trvalo X let, než jsme pomocí fondů Phare a já nevím jakých miliard, které sem natekly z Evropské unie, bylo to víc než do těch nejchudších zemí světa v té době a jenom díky tomu jsme se do té Evropské unie mohli dostat, takže v tuhle chvíli Ukrajina potřebuje ekonomickou pomoc, a to bychom jí měli poskytnout, přestože prostě ta vláda na Ukrajině tak, jak vypadá teďko, je ještě míň legitimní, než byla ta vláda předtím, ale prostě musíme přistupovat k té politice tak, abychom reflektovali tu situaci těch prostých, řeknu obyčejných lidí, ale nemyslím tím obyčejné lidi, myslím tím prostě naprosto většinu Ukrajinců, kteří tam jsou, takže to je, to je ten nástroj, ale když se tady mluví o přístupu k Evropské unii, tak prostě znamená to, že prostě tam polejeme peníze, které budou mnohonásobně větší, než jsou peníze, kterým bychom měli pomoci kolegům v Řecku, ve Španělsku nebo v Portugalsku.

Jan POKORNÝ, moderátorI k tomu se možná dostaneme, říká Tomáš Tožička z České pirátské strany, který sedí v diskusním studiu Radiožurnálu vedle Karla Kasala z Občanské konzervativní strany. Pane Kasale, jak čelit ruské hrozbě?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/No, já si myslím, že tady, jak jsme slyšeli trošku velmi stylovou odpověď pana Cibulky, ale v podstatě mně jako syna prvorepublikových lidí a letce, který bojoval v Anglii za druhý světový války jako stíhač, 313 velel dokonce naší letku, musím říct, že mě ta paralela od začátku napadla, že de facto tady vidíme Hitlerova škola, jak se rozšířit svoje impérium a mě to teda překvapilo, protože já jsem si myslel, že už Rusko se trošku změnilo od dob Sojuzu a že už skutečně se bude žít ve světě, který bude bezpečnější. Samozřejmě, že kolega tady správně říká, že Spojený státy posledních 20 let nám ukázaly politiku intervence, která zrovna není taková, jakou by si člověk přál v tom moderním světě, ale já se zase musím zeptat, co nám dala Amerika v její expanzi a samozřejmě bych nerad teďko slyšel od muslimů odpověď, protože ta by byla dost negativní, ale spíš mluvím o Evropě, co nám dala po tý druhý světový, když sem přišli nám pomoct a myslím, že hodně batrujem, jak se říká, ti Američani a co nám dali Rusové, když takhle chceme od nich něco z toho Východu? Já si myslím, že já bych nechtěl žít jako v Rusku dneska a myslím si, že ta Evropská unie skutečně, když furt nás do toho láká mezi ..., měla teďka výjimečnou možnost nějak ukázat, takže v tomhle smyslu, v bezpečí by nám mohli jako my spojený země něco udělat.

Jan POKORNÝ, moderátorUkázala se ta Evropská unie nebo neukázala? Neukázala.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Ne, neukázala, protože já souhlasím, Jane, s tebou, že bychom mohli společně se zemí udělat nějaký cviky nebo nějaký ty vojenský manévry nebo něco, co bysme mohli dělat na nějakých ...

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Karel Kasal z Občanské konzervativní strany. Radka Poláková, Klub angažovaných nestraníků.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Tak já bych to chtěla vzít popořadě, i když toho hodně řekli, tak jednak bych chtěla projevit lítost, že Ukrajina není součástí Severoatlantické aliance, ale myslím si, že Evropská unie by měla zvážit, kde jsou její zájmy a jako nechceme Rusko mít na Západě, tak i Evropská unie by si měla uvědomit, jestli chce jít dál na Východ.

Jan POKORNÝ, moderátorA myslíte si, že je ještě možnost, aby Evropská unie se stala, a teď pardon ne členem Severoatlantické aliance, ale Evropské unie?

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Ukrajina?

Jan POKORNÝ, moderátorUkrajina.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Myslím si, že je to možné a pak jsem chtěla říct, že je velkým problémem nejen v politice, ale především v mezinárodní oblasti, když někdo nedrží slovo a to Rusko jednoznačně porušilo dohody, takže by se mělo říci jednoznačně pozor, my na nich trváme.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Svoboda, KDUČSL.

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Především považujeme ruskou, promiňte, ukrajinskou krizi za něco, co je způsobeno Ruskem. Rusko považujeme za agresora a považujeme ho za zemi, která bohužel nesdílí západní standardy a rozumí jenom silným postojům, takže Evropská unie by se měla zmoci na nějaké silné postoje, kterým pan Putin bude rozumět, ovšem problém je v tom ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, ale co to jsou konkrétně ty silné postoje?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Tak jsou tady pokusy o nějaké sankce, které ale ukazují, že Evropská unie zatím v té zahraniční politice má poměrně slabé pravomoci, když jakákoliv akce v zásadě vyžaduje souhlas všech 28 členských států. Takže bude zapotřebí, aby členské státy si uvědomily, že to, že se hlásí k demokracii, k lidským právům, právnímu státu, a to je to, o co Ukrajina, ten reformační proces tam také usiluje, aby to nezůstalo jenom na papíře a aby Evropská unie ukázala, že umí se za to zasadit a že to nezůstane skutečně jenom na úrovni politických deklarací. Diplomatická cesta je samozřejmě žádoucí, sankce, byť chabé, jsou podle mého názoru nutností.

Jan POKORNÝ, moderátorTolik odpovědi 9 hostů volebního Speciálu na téma případná hrozba Ruska a reakce Evropské unie. Teď ještě v krátkosti reakce vaše na to, co tady zaznělo, první se hlásila Kateřina Konečná z KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Já jsem jenom, já jsem tady docela překvapená, když se tady bavíme o tom, že Rusko usilovalo o rozšíření své sféry vlivu. Prosím vás, kdo chtěl vyjednat asociační dohodu s Ukrajinou? Kdo chtěl převzít ten vliv, vliv nad tou zemí? To rozhodně nebylo Rusko, to byla Evropská unie. A já teď nechcu se bavit o tom, jestli to je dobře nebo špatně, protože to je samozřejmě delší debata, ale jenom neobviňujme tady Rusko z něčeho, co se prostě nestalo, ale hlavně jsem chtěla říct, k čemu povede izolace Ruska? Vůbec k ničemu, protože, jestli chceme zachovat mír a normální život v tom evropském regionu, tak ho zachováme pouze tak, že budeme dodržovat mezinárodní právo, což pro Českou republiku by mělo být prioritní a že bude existovat vzájemná ekonomická závislost mezi jednotlivými státy.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, paní poslankyně, podle vás mezinárodní právo nebylo porušeno?

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Já, bylo, bylo několikrát porušeno, byla porušena ústava Ukrajiny, bylo porušeno v Jugoslávii mezinárodní právo poprvé před 15 lety a Evropská unie tomu tehdy tleskala a nikomu to nevadilo, že se bombarduje a zabíjejí se civilisti, prostě porušování mezinárodního práva na evropském kontinentu bohužel dochází posledních 20 let poměrně intenzivně, akorát jde o to, kdo to zrovna udělá, podle toho soudíme, jestli je to pozitivní, nebo negativní. Ale já jsem chtěla spíš říct, že prostě izolace Ruska nepovede k ničemu, ale k ničemu pozitivnímu pro Evropskou unii jako celek.

Jan POKORNÝ, moderátorKateřina Konečná, KSČM. Její slova vyvolala další a další reakce, hlásí se Petr Cibulka, Volte Pravý Blok.

Petr CIBULKA, lídr strany /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Www.cibulka.net. Já chci říct naprosto zásadní věci, jestli chceme zůstat svobodní a ne Putinovými otroky jako za Hitlera, tak proto musíme něco udělat. Tyhle kecy o diplomatických řešeních jsou k ničemu, protože diplomacie nastupuje tam, kde je vyrovnaný poměr sil, ne, když vyklízíme jednu pozici za druhou. To není diplomacie. Je potřeba uvalit na Rusko sankce, ze kterých se Putin nevzpamatuje. Rusko je téměř stoprocentně závislé na vývozu nezpracovaných surovin. My jsme ti idioti, kteří od Ruska tyto nezpracované suroviny za 4krát vyšší ceny než jsou světové ceny kupujeme a Putin za to staví svoje armády. Tohle musí přestat. Musíme se zbavit ruských fízlů na Západě, v NATO i v Evropské unii, především v Bruselu a musíme Rusko odříznout od veškerého obchodu se Západem, ať tam pochcípají hladem, pak můžou zbrojit. Ale abysme my jim financovali zbrojení proti sobě, to může rozhodnout jedině ruská fízl Barroso v Bruselu. Jinak je potřeba uvalit stejné embargo na dovoz ze zločinecké Číny a teprve potom Evropa vstane z mrtvých, ale pod vedením ruských fízlů je to ztraceno a nemluvme tady o finančních nákladech na Ukrajinu, protože Ukrajina bojuje o život, my taky a jestli se budeme moct dívat na korunu, tak nakonec skončíme jako Ukrajina.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Cibulka. Mluvil tady o tom, že nemá cenu podle jeho názoru používat diplomatické nástroje. Co o tom soudí diplomatka Milena Vicenová, Liberálně ekologická strana?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Diplomatické nástroje jsou vždycky potřebné, vždycky se musí jednat, ale vždycky musí následovat i jasný kroky, jako jsou sankce, o kterých jsem mluvila, posílení zbrojení. Já ještě musím reagovat na slova paní Konečné. Šlo o vážné porušení mezinárodního práva, smlouvy z roku 94, kdy Ukrajina vyměnila, vzdala se jaderných zbraní výměnou za zaručení celistvosti svých hranic. Prosím, tím jsme narušili veškerý princip, že tyto smlouvy týkající se jaderných zbraní platí. Dále ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, ale i na to byla Evropská unie krátká.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Ale já říkám, podporujme pevné kroky a podporujme další kroky. Dál bych řekla, prosím, budovat jakékoliv teorie na bázi nacionalismu, jak to dělá Putin, je nesmírně nebezpečné. Hrajeme si s ohněm, vyháníme džina z lahve. Však už taky vidíme, kolik nacionalistických evropských stran Le Pen a také AFD a další se k tomuto hlásí. A já bych ještě znovu řekla, jaká asociační smlouva? Ta smlouva se prosím jmenuje Prohloubená a všeobecná smlouva o obchodní spolupráci, o obchodní spolupráci. Ta smlouva měla posílit vzájemný obchod a měla odstranit obchodní bariéry, třeba ve veterinární oblasti a řadu dalších. Čili to, co, po čem volá paní kolegyně, ta smlouva přinesla.

Jan POKORNÝ, moderátorTady bych jenom možná namítl pro diskusi ...

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/A není podepsaná, pokud si teda pamatuju dobře.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Ano, ale to bylo vinou Ruska, že nebyla podepsána.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Ani nikým nevolená vláda ji nepodepsala.

Jan POKORNÝ, moderátorPaní Vicenová, jenom bych tady namítl, že možná strana rodiny Le Penovy ve Francii slavila své úspěchy na francouzské politické scéně ještě před ruskou krizí.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Máte pravdu.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže to nebylo úplně tak v korelaci. Jan Zahradil z Občanské demokratické strany chtěl reagovat.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Myslím, že stojí za připomenutí ta otázka energetické závislosti na Rusku v této souvislosti. Kdyby totiž Evropská unie posledních 10 let pracovala usilovně na tom, aby zajistila zdroje fosilních paliv odjinud než z Ruska, třeba ze severní Afriky, ze Středního Východu nebo odjinud, kdyby třeba Evropská unie neodpískala projekt plynovodu Nabucco, ve kterém se mimochodem silně angažovalo české předsednictví, kdyby se prostě starala Evropská unie o tyto věci místo přijímání nesmyslných závazků na redukci CO2 o 20, 30 nebo 40 %, které podřezaly v podstatě konkurenceschopnost evropské ekonomiky, tak dnes by byla Evropská unie vůči Rusku v úplně jiné pozici a mohla by si také dovolit podstatně razantnější postoj, to se bohužel nestalo. Já to uvádím jako příklad jisté krátkozrakosti těch evropských politických elit, které se věnují módním tématům, tedy, když je módním tématem zrovna boj s emisemi CO2, no, tak všichni bojují s emisemi CO2 a nepřemýšlejí v tom dlouhodobém horizontu. Teď se nám to vrací a teď se nám to bohužel vymstí.

Jan POKORNÝ, moderátorJe reálný scénář, že Rusko přestane Evropa dodávat plyn a ta za něj přestane platit?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Já tenhle katastrofický scénář zatím, ale zdůrazňuji zatím se snažím vyloučit. Myslím si, že k tomu v dohledné době nedojde, ale Evropská unie za to platí politicky a je poněkud jaksi paradoxní vidět tady na jedné straně evropské politiky, kteří hovoří silnými slovy o sankcích a o nutnosti zaujmout vůči Rusku principiální postoj a na druhé straně tady vidíme společné budování Nord Streamu a South Streamu, tedy dohoda RuskoNěmecko, vidíme tady Francii, která nadále neváhá dodávat Rusku ve vojenských obchodech nejrůznější dodávky zbraní a podobně, takže jak je vidět, funguje tady opravdu poněkud pokrytecká politika a bohužel to je záležitost, která v Evropské unii je jaksi přirozenou součástí té evropské politiky, bohužel.

Jan POKORNÝ, moderátorTam jenom u té Francie, tam se jedná o lodě Mistral, které ale nemají být vybaveny zbraněmi, což je podmínka, kterou si vymohli už po gruzínské krizi, ale rozumím, že je to ...

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/To bych řekl, že není v tuhle chvíli tak důležité.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig se hlásil o slovo, Strana zdravého rozumu.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Strana zdravého rozumu je ráda, že se konečně dostáváme k rozumné debatě od všech, protože ze začátku mi to připadalo jako dřív za totality, že prostě ten velký nepřítel byla Amerika, teď najednou za začátku debaty ten velký nepřítel byl Putin, Rusko. Je potřeba všechno dělat se zdravým rozumem. Přece nechceme rozpoutat třetí světovou válku a co se týče, jak říkal pan Zahradil, Rusko chce vstoupit na singapurský, na singapurskou burzu se svými nerostnými tedy surovinami a to by bylo pro Evropu katastrofou, protože za lepší peníze by to prodával v Asii, čili my se musíme snažit pro mírové řešení, protože i ta Ukrajina by stála Evropu hrozně peněz, to by bylo na každého občana asi 28 tisíc korun.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jste, pane Hannigu, rozšířil tu svoji odpověď i až na asijský kontinent.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorProto se ptám, jestli si taky myslíte, že pro ruského prezidenta Putina je důležité získat Ukrajinu pro svůj projekt euroasijské unie a zda to může být další významný hráč na světové scéně euroasijská unie?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/No, on měl snad i původně takový plán, co já teda nevím, aby v tom byla i celá Evropská unie, aby prostě byl volný trh v celým tom prostoru, což vlastně teď se snaží Amerika nebo Spojené státy vlastně s Evropou. No, volný trh je vůbec dobrou věcí. Volný trh bez ideologických nánosů.

Jan POKORNÝ, moderátorNejsem si jist, zda koncept euroasijské unie úplně koresponduje s volným trhem jako s tématem některých liberálních teorií, ale v pořádku, děkuji. Ještě někdo chce reagovat? Tomáš Tožička, Česká pirátská strana.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/No, já bych právě navázal na to, co říkala Vicenová. Právě jako obchodní dohody s Evropskou unií rozhodně nejsou to, co by, to, co by Ukrajině pomohlo. My vidíme, jako jediné dohody, které tímhle způsobem aspoň trochu fungovaly, a i tam byly obrovské problémy, byly Dohody z Cotonou. A ty dohody byly vysoce preferenční ve prospěch zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří. Ale jako já nejsem proti tomu, jak říká tady pan Cibulka, abychom Ukrajině finančně pomáhali, ale je dobré to potom jasně říct: ano, v tudle chvíli chceme, aby Evropská unie rozšířila třeba evropský rozvojový fond o vyšší působení na Ukrajině. Což já si myslím, že by bylo záhodno, protože skutečně je potřeba Ukrajincům pomoct. A to mimo jakékoliv politické, mimo jakékoliv politické mantinely. Pokud se týče to, co tady zastává ODS, že, že je potřeba se orientovat na fosilní paliva ze severní Afriky a z blízkého východu, jako takže se z lehce nedemokratického režimu, nebo z nedemokratického režimu v Rusku přesuneme k diktaturám v severní Africe a na Blízkém východě. Já samozřejmě vím, že tyhle diktatury jsou, jsou přáteli mnoha pravicových stran, ale myslím si, že to prostě není řešení. A pokud chceme, a já si myslím, že lidskoprávní agenda by měla být základem pro naši politickou debatu, tak pak z toho musíme vycházet i při koncipování naší energetické politiky. My jsme mluvili o tom, jak to je hrozné v Gruzii, jak to je hrozné na Ukrajině. A jak je potřeba reagovat. Já si myslím, že o tom se bavíme. A je to minimálně jako diskus. Ale když se vraždili občanští aktivisté v Nigérii, protože tam evropské naftové firmy prostě likvidovali životní prostředí, tak se o tom nemluvilo kromě několika aktivistů, kteří na, který na vraždu Kena SaraWiwy a jeho, jeho kolegů upozorňovali. Takže já bych prosil, abychom, a to je právě jako ten, to, co se stalo na té Ukrajině. Abychom skutečně tu lidskoprávní agendu brali vážně. A lidskoprávní agendu brali jako to, jak budeme, jak budeme s těmi státy jednat.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Tožička, Česká pirátská strana, uzavřel tento blok, kdy jsme se věnovali situaci na Ukrajině, v Rusku. A možným nebo nemožným reakcím Evropské unie. Posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu. Hosty v diskusním studiu jsou Radka Poláková, Klub angažovaných nestraníků. Pavel Svoboda, KDUČSL. Petr Hannig, Strana zdravého rozumu. Milena Vicenová, Liberálně ekologická strana. Kateřina Konečná, KSČM. Jan Zahradil ODS. Petr Cibulka, Volte Pravý Blok. Tomáš Tožička, Česká pirátská strana. A Karel Kasal, Občanská konzervativní strana. Děkujeme za vaše otázky, které nám posíláte buď na web radiozurnal.cz. Nebo na Facebook anebo na Twitter pod hashtagem #volbyeu. Dámy a pánové, milí přátelé, vybral jsem z vašich volebních programů některé body. Říkám úmyslně: vybral. Nebudu tady citovat komplexně celé vaše volební programy. Ale díváli se na mě Karel Kasal z Občanské konzervativní strany, tak vaše strana, pane Kasale, trvá na " zachování základního práva každého slušného občana na jeho spravedlivou a efektivní obranu", píše se v programu Občanské konzervativní strany. "Jsme pro to proti jakémukoliv omezování možnosti k legálnímu nabývání, držení a nošení zbraní". Proč? Není to nebezpečné?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Víte, já si, to je jako s tím "asparamentem" v pití. Lidi říkají, že to je špatný, protože to je nezdravý. A ona je to v podstatě droga, která byla nejlíp, bych řekl, prozkoumaná, tak samozřejmě víme o ní všechno skoro, a je to špatný. Todle je taky otázka, která v Americe hodně trápí tu společnost. A vidíme ve zprávách různý věci, který ukazujou, že ta společnost nemá kontrolu pro svoje zbraně, protože mají svobodu nákupu zbraní. Já si myslím, že Kanada je lepší příklad. Mluvíme o tom, že.

Jan POKORNÝ, moderátorVy tady píšete, že trváte "na zachování základního práva každého slušného občana na jeho spravedlivou a efektivní obranu".

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž to zjednoduším, chcete, aby si každý mohl koupit flintu, kdy se mu zachce?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Jo, ano. Ano, ano. Protože ono to je, myslím si, já si osobně myslím, právo každýho. Aby se mohl bránit. Aby v tom momentu, když potřebuje se ubránit, když potřebuje nějakou, nějakou pomoc, a není tam žádná pomoc, tak aby měl.

Jan POKORNÝ, moderátorVy byste se toho nebál? No, asi ne, když to máte v programu.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Já se toho nebojím, protože jsem žil ve společnosti, který tohle umožňovalo.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jste žil v Kanadě.

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Ano, ale máme ještě liberálnější zákony, než v Americe a nemáme vůbec ten problém, jo. Já si myslím, že ten problém není v tom, že ty zbraně jsou jako dostupné, nebo že ten občan si může koupit jakoukoliv zbraň, ale že ten problém je absolutně někde jinde. V ekonomice a myslím si, že v sociální péči o ty, o ty občany. Ale není to přímo otázka tý zbraně. My máme dokonce v Kanadě neomezenej počet nábojů, co si může koupit člověk. Což je nepochopitelný pro Američany. Ale já jsem byl už tady v několika situacích u nás, kde jsem viděl situaci, kde policie nebyla, a kde by skutečně, kdyby člověk neměl svoji zbraň, tak se cítím špatně, no.

Jan POKORNÝ, moderátorKarel Kasal, Občanská konzervativní strana. Registruju ruce nahoře u dalších účastníků debaty, ale teď, když dovolíte, já dělám kolečko otázek a odpovědí vždy na výběr z volebního programu. A dostávám se k liberálně, Liberálně ekologické straně, jejíž zástupkyní je tady paní Milena Vicenová. " V Evropském parlamentu budeme bránit těm, kdo se snaží Evropu rozložit". Jak?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/No, my chceme, aby Evropa byla silná, konkurence schopná a obrany schopná. Proto také podporujeme myšlenku evropské identity jako symbol i myšlenku evropského pasu. A proto také podporujeme přijetí eura. A proto budeme vždycky také teď v tuto chvíli bojovat proti tomu, co se děje v Rusku. A v jakémkoliv dalším případě. A musím se podívat i na to, že nám v evropských volbách hrozí nebezpečí růstu nacionalistických stran. A to opravdu je jev, který nevidíme rádi.

Jan POKORNÝ, moderátorDostanou se do parlamentu ve svobodných volbách. A vy jim v tom budete bránit?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/To máte pravdu, ale já budu alespoň doma v České republice vždycky na toto nebezpečí upozorňovat. A taky jsem ve svých článcích říkala: občané, až půjdete k volbám, dávejte si dobrý pozor, s kým se strana, kterou chcete volit, chce po volbách kamarádit.

Jan POKORNÝ, moderátorS kým se chce kamarádit a propos vaše strana?

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Pro Liberálně ekologickou stranu se zdá jako nevhodnější partner politická skupina ALDE s předsedou Guyem Verhofstadtem. A tam se mi třeba líbí, že teď připravil koncept takových základních bodů, které by mohly postavit na nohy ekonomiku Evropské unie. Jednak by to bylo tedy podpořit banky tak, aby konečně přestaly chybět úvěry pro nastartování ekonomiky. Potom je tam také nový, nový balík legislativy má v úmyslu, aby se podařilo sjednotit velký evropský trh. Třeba i tam, kde jde, já nevím, telekomunikace, digitální trhy. A třetí je potom, aby, aby se vytvořily fondy, které by podpořily investice do infrastruktury.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, až tam jsme se dostali od vašeho bodu, že se budete snažit bránit těm, kdo se snaží Evropu rozložit v Evropském parlamentu. Pavel Svoboda, KDUČSL. Vy kromě jiného ve volebním programu píšete, že byste chtěli omezit pracovní dobu, aby mohli být zaměstnanci s rodinou v neděli a o svátcích. To na bázi nějakého evropského nařízení?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Myslím si, že je to hodnota, o kterou by stálo bojovat v celé Evropě. Ano, samozřejmě, mohl by vzniknout takový celoevropský předpis. Připomínám, že Německo to má ve své ústavě v článku 139, kde se říká, že neděle a svátky jsou určeny k duchovnímu povznesení. A myslím, že pohled na lidské vztahy u nás, na vztahy v rodinách, rozpad rodiny po něčem takovém vysloveně volá.

Jan POKORNÝ, moderátorMyslíte si, že v tom Německu nemají o víkendu, o svátcích otevřeno v supermarketech?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/No, to nemají. To nemají.

Jan POKORNÝ, moderátorŽádný supermarket tam není otevřený nikde?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Ne.

Jan POKORNÝ, moderátorA to je duchovně povznáší?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Ne, mají čas na to, aby se věnovali rodinám, mezilidským vztahům a tak dále. A netrávili.

Jan POKORNÝ, moderátorMísto toho, aby šli nakupovat, abych si to.

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Místo toho, aby šli nakupovat.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím. Anebo byli v těch obchodech a pracovali, ano. Radka Poláková, lídryně Klubu angažovaných nestraníků. Vy máte v tom programu, určitě tam máte spoustu důležitých věcí, ale já jsem pro ty účely dnešní debaty vybral "Revidovat zavedení dvojího času. A letní čas případně zrušit". To proč?

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/No.

Jan POKORNÝ, moderátorJako téma evropských voleb?

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/My jsme si to dali do bodu zdraví, protože se ukazuje ve statistikách, že v dubnu narůstá počet sebevražd. A klesá pracovní výkon. To znamená, že tohle podporujeme z hlediska toho, že je to prospěšné lidem.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy byste potom v případě jako poslankyně Evropského parlamentu chtěla vyvolat přinejmenším debatu nad zrušením.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Bohužel jako poslanec Evropského parlamentu jenom debatu, protože poslanci Evropského parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorProto jsem to tak formuloval.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Nemají legislativní iniciativu.

Jan POKORNÝ, moderátorTo znamená, že byste chtěla, aby v celé evropské osmadvacítce nebyl letní čas?

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Aby nebyl letní čas, aby se nestřídal.

Jan POKORNÝ, moderátorAby se, jasně, jasně.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Aby tam byl jednotný. Když si uvědomíte, tak my máme stejný čas jako v Belgii nebo ve Španělsku. A tam se bude stmívat až za tři hodiny a nikomu to nevadí. Všichni si na to zvykli.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig, Strana zdravého rozumu, má v programu své politické strany něco podobného. Čím vás uchvátilo to téma střídání času?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/No, chceme celoevropsky zrušit letní čas. Ještě navážu na to, dokonce v Bretani se stmívá až o půlnoci. Včera.

Jan POKORNÝ, moderátorOd kdy?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Ale my, my to máme prostě z toho důvodu, protože za nás kdysi kandidoval pekař Stanislav Pecka, který toto téma vlastně uvedl v život. A když umíral, tak jsme mu slíbili, že tu pochodeň poneseme dál. Protože letní čas je problematický a vůbec nic nepřináší. Těžko vysvětlíte dětem, že mají vstávat ještě do tmy. A jít spát o hodinu dříve při jarní změně. Hospodářská zvířata je třeba ošetřovat bez ohledu, jestli je letní, nebo zimní čas. Je to zbytečné. A já bych řekl, že by i Evropský parlament, i když nemá iniciativu, tady zákonodárnou, že by asi to mohl u Evropské komise prosadit. Protože je to vlastně každému jedno, že stačí, když je tady takhle něco na, na pokraji propasti, jenom do toho trošku strčit. A že by. Totiž my nemůžeme sami zrušit letní čas. To musí až Evropa, Evropská unie.

Jan POKORNÝ, moderátorTo je obecný pojem, Evropa, Evropská unie. Je to Rada Evropy? Evropská rada? Evropská komise? Kdo je ten kompetentní?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Totiž, no tak, ono je to složitý. Rada Evropy, to jsou vlastně zástupci jednotlivých států.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím, kdo to je, ale kdo má kompetence zrušit ten letní čas?

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/To jsou vlastně předsedové vlád. Potom je tam Rada Evropské unie, to jsou zase ministři.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Je to tak strašně komplikované, že by bylo dobré to i zjednodušit. Prostě celá Evropská.

Jan POKORNÝ, moderátorPři vší úctě, je to trochu jinak, než jak to popisujete.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Jak to?

Jan POKORNÝ, moderátorMě by zajímalo, kdo je teda ta instituce, v Evropské unii, která může rozhodnout.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Komise by to měla. Evropská komise by to měla navrhnout.

Jan POKORNÝ, moderátorEvropská komise říká Petr Hannig. Dobře.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/A Evropský parlament by to měl schválit.

Jan POKORNÝ, moderátorTo souhlasím. Hlásí se Radka Poláková.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/K tomu tématu bych ráda doplnila, že naštěstí evropskou iniciativu mají evropští lidé. A tato otázka již prošla několika státy. A již je dostatek hlasů pro to, aby Evropská komise se musela tímto tématem zabývat. Tak to je jedna z dobrých zpráv.

Jan POKORNÝ, moderátorTak děkuju za glosu. Poprosíme ještě o stručnou reakci Pavla Svobodu z KDUČSL.

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/Ano, a tato evropská lidová iniciativa byla iniciována naším senátorem Petrem Šilarem a Zuzanou Roithovou.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, výborně. Děkuju. Kateřina Konečná, Komunistická strana Čech a Moravy. Z vašeho volebního programu vybírám: " Chceme Evropu pro lidi". Při vší úctě, kdybyste mi to neřekla, tak to nevím. Proč? Co to je Evropu pro lidi?

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Evropu pro lidi, to je velmi jednoduché. My se domníváme, že posledních deset let v Evropě nejenom, že je obrovský demokratický deficit, protože vlastně jediný Evropský parlament je volený, ale jak tady bylo několikrát řečeno, rozhodujou v konečném důsledku úplně jiné instituce, nebo z velké části. Ale je tam taky přebyrokratizováno. A byrokrati nám docela ničí život. Nicméně ukázalo se, že to jediné, k čemu se Evropa zmohla, byla sanace bank a podpora různých nadnárodních firem a nadnárodního kapitálu. A my si myslíme, že kdyby peníze, které národní státy daly do sanací bank, daly na příklad do zvýšení zaměstnanosti, což je přesně podle nás ta Evropa pro lidi, tak by v tuto chvíli Evropa neřešila svůj největší problém, to znamená 26 milionů nezaměstnaných lidí.

Jan POKORNÝ, moderátorTolik Kateřina Konečná a její vysvětlení volebního hesla, že chtějí Evropu pro lid. Petr. Ne, nemůžete, pane Cibulko, protože musíte odpovědět na otázku. A teď se dostávám k vašemu programu. Vy už jste tady tu jemnou nuanci naznačil. Petr Cibulka, Volte Pravý Blok. " Evropa musí překonat psychotronickou negramotnost svých občanů zvládnutím základní práce se siderickým informačním kyvadlem".

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Toto je naprosto klíčová strategická záležitost.

Jan POKORNÝ, moderátorPro volby do Evropského parlamentu?

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Odstranění psychotronické negramotnosti evropských občanů. Protože tím získávají totiž relativní občanskou vševědoucnost, a politici, novináři a další zločinci jim nemůžou lhát 24 hodin denně.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, i novináři jsou zločinci?

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Prosím?

Jan POKORNÝ, moderátorI novináři jsou zločinci?

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Tak, když lžou, tak jsou zločinci. V každém případě tím odstraníme ruskou infiltraci, protože když se podíváte na vedení evropských států, nebo na vedení Evropské unie, nebo na vedení NATO. Tam je jeden ruský fízl vedle druhého. My jsme už před asi deseti lety vyhlásili soutěž Najděte prvního politika, který nefízluje pro Rusko. Za deset let se to nepodařilo nikomu. Ale dokud budeme psychotronicky negramotní, nezvládneme práci se siderickým informačním kyvadlem, tak tahle ta banda vlastizrádců, kriminálníků, agentů KGB a GRU povede celou Evropu ke katastrofě, jak všichni na vlastní oči dnes a denně vidíme. Včetně Ukrajiny.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Cibulka. Jan Zahradil reprezentuje Občanskou demokratickou stranu. A ta mluví kromě jiného o tom, že 350 miliard korun se bude muset dát do fondu na řešení hospodářských problémů zemí Evropské unie. Ta částka vznikla odkud?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Ta částka je určena rozhodnutím orgánů Evropské unie. A je to částka, která je zhruba spočítána pro Českou republiku. Vychází samozřejmě z úrovně hrubého domácího produktu České republiky.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, při zavádění eura, abychom se dozvěděli.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Při vstupu do eurozóny. Je to takzvaný evropský záchranný mechanismus. Což je mimorozpočtový fond, obrovský mimorozpočtový fond Evropské unie.

Jan POKORNÝ, moderátorAle není to 350 miliard najednou?

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Není to 350 miliard na jednou.

Jan POKORNÝ, moderátorJe to rozloženo v čase.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Je to, je to zhruba 40 miliard najednou. A ten zbytek, tedy nějakých 300 až 310 miliard by bylo ve formě okamžitě uvolnitelné částky, tedy na požádání orgánů Evropské unie, bychom je do několika dnů, tuším asi do deseti, nebo do 14 dnů museli deponovat. Je to mimochodem jedna z těch věcí, která nás vedla k tomu, že požadujeme onu výjimku z nutnosti nebo povinnosti vstupu do eura, protože v době, kdy jsme vstupovali do Evropské unie, žádný takovýto mimorozpočtový fond neexistoval. A tohle je podle mého názoru, podle našeho názoru natolik výrazná změna, že máme mít právo o tom rozhodnout znovu, tedy o, v jednorázovém speciálním referendu.

Jan POKORNÝ, moderátorJan Zahradil, Občanská demokratická strana. Tomáš Tožička, Česká pirátská strana. V programu vaší strany se kromě jiného píše, že "Evropská unie musí dostát vlastnímu principu subsidiarity, internet by měl být médiem komunikace překonávající jednosměrnou komunikaci shora dolů. Evropský parlament by měl mít větší pravomoc než Evropská komise". Jak toho dosáhnout?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak když to vezmu postupně, protože to je několik věcí najednou. Zaprvé princip subsidiarity a větší participace občanů v demokratických procesech. Tím je myšleno to, že ty věci by se měly rozhodovat především na té úrovni, na které, na které se řeší. To znamená.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, já jsem citoval z toho vašeho programu, abych došel k tomu závěrečnému konstatování, že Evropský parlament by měl mít větší pravomoc než Evropská komise. A ta otázka zněla, jak toho dosáhnout?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Jak, no tak, jak toho dosáhnout. Nedá se toho dosáhnout jinak, než tím procesem, který je teď daný. To znamená, že by takovýto návrh. Ten se prohlasoval přes Radu Evropské, teda přes Evropský parlament a přes Radu Evropské unie. Ten proces je zřejmý. Jako jiný proces není.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže ne přes internet, ale normálním procesem v rámci evropského práva.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Ale ten internet v tom hraje tu roli otevření těch konzultačních procesů, jako většího zapojení lidí do rozhodování a větší kontroly lidí nad tím, co je. My vidíme jako, za to je třeba Evropskou komisi pochválit, že Evropská komise otevírá ty konzultační procesy, takže na internetu se dají najít. A můžete se k nim připojit. Bohužel velmi často ty, ty konzultace jsou velmi speciální, a velmi, velmi odborné. Takže třeba pirátské straně se podařilo, "a k tomu vytvořit" takový, takovou utilitu, která zjednodušila ten proces. A taky se ukázalo, že se do toho, do těch konzultací potom zapojilo jako řádově mnohem víc lidí. Takže to jsou ty cesty, jak zapojit lidi více do, do těch rozhodování na úrovni Evropské unie. A to odzdola.

Jan POKORNÝ, moderátorJsou otázky uzavřené. Jsou otázky otevřené. Když se podíváte na monitor tady ve studiu S1 Českého rozhlasu, kam nám přicházejí dotazy z Facebooku, z našich webových stránek, ale také z Twitteru, tak my teď tady vidíme dotaz od "Marka Audiho", jak se dá zastavit islámská invaze a multikulturalismus, který ničí Evropu? V té otázce je tedy zároveň konstatování. Já se vás zeptám, jaký máte dojem z takového dotazu? A začnu u Radky Polákové z Klubu angažovaných nestraníků.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/No, tak je vidět, že jste se díval k nám do toho volebního programu.

Jan POKORNÝ, moderátorAno.

Radka POLÁKOVÁ, lídryně strany /Klub angažovaných nestraníků/Takže jste začal u mě. Já si myslím, že jedním z problémů Evropy je, že neumí sdělovat hodnoty, na kterých stojí. Že vlastně na tom skončilo přijímání Evropské ústavy před několika lety. A je to škoda, proto my máme přijetí Evropské ústavy, která vymezí jak lidská práva, tak takové základní fungování veřejné správy pro všechny země. Takže první je sdělit evropské hodnoty těm, co se přistěhovávají. Další je společná imigrační politika, která není tím, co některé strany straší, přerozdělování přistěhovalců po jednotlivých státech. Ale společné, nebo umožnění národním státům určovat, kdo, kdo přichází z ekonomických důvodů, ta může zůstávat.

Jan POKORNÝ, moderátorRadka Poláková, Klub angažovaných nestraníků. Jakým dojmem působí na Karla Kasala z Občanské konzervativní strany tento dotaz o islámské invazi a multikulturalismu, který ničí Evropu?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Víte, já jenom chci říct, že já jsem, jak asi už přišlo z naší /nesrozumitelné/ jsem se narodil už venku a žil jsem v Kanadě. A náhodou jsem pět let dělal u ministra multikulturismu. Takže mám dost velkou představu, jak to funguje v Kanadě. Ale samozřejmě severní Amerika a Kanada jsou země, které byly slíbené různým imigrantům z celýho světa. A viděli jsme tam 200 let, 300 let imigrace ze starého kontinentu a z různých částí světa. A já jsem si vždycky říkal, jak je to jiný v Evropě, jo. Jsem si představoval vždycky, když jsem sem jel v 60. a 70. letech, Evropu úplně jinou. A bylo to takový, bych řekl, krok dozadu trošku do minulosti, protože tady byli lidi jedný barvy jo, většinou. A samozřejmě, že už v /nesrozumitelné/ Anglii to tolik nebylo vidět, ale já si myslím, že my tady v české zemích, a vůbec v posttotalitní zemích jsme zvyklí na ještě furt to, já říkám homogena v populaci jo, jsme všichni nějak příbuzný. A nejsme zvyklí na ten, ten pocit tý multikulturalistický invaze.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže podle té zejména vaší kanadské zkušenosti, na váš, na vás tenhle dotaz působí tak, že ještě nevíme, o čem mluvíme?

Karel KASAL, lídr strany /Občanská konzervativní strana/Já si fakt myslím, že to by se dalo tak říct. A protože skutečně multikulturalismus v severní Americe, kterej je náš největší model asi pro to, nebo Anglie a Francie, který měly kolonie, nefunguje pro zemi střední Evropy, si myslím. A ta netolerance, která tady je, je jasná.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Karel Kasal z Občanské konzervativní strany. Obracím se k Pavlovi Svobodovi z KDUČSL. Tento dotaz a vaše glosa k tomu?

Pavel SVOBODA, lídr strany /KDUČSL/No já bych řekl, že tazatel má do určité míry pravdu, poněvadž řekněme, ty islámské prvky a multikulturalismus ničí identitu Evropy v tom smyslu, že zapomínáme na to, jaké hodnotové základy Evropu vybudovaly. Z toho, co říkal pan Kasal, by se jako zdálo, že Evropa světu nic významného nedala. Ale i v dnešní postkřesťanské době máme aspoň ten systém z lidských práv, který vychází z úcty k jednotlivci. A to je to důležité, co Křesťanství dalo potažmo přes Evropu světu. Já tedy říkám: není třeba bojovat s nějakou islámskou invazí. Ale je potřeba se rozpomenout na křesťanské kořeny. A vědět, že Křesťanství třeba dneska už jenom kulturně nebo hodnotově má být v Evropě doma. To znamená, když některé hlavní město chce odmítnout vánoční stromek jenom proto, aby, aby prostě náhodou neurazilo city některých přistěhovalců, no, tak to je znak naší vlastní slabosti. My jsme tady doma, Křesťanství kulturně je tady doma. Musíme být věrni křesťanství. A potom tento problém vůbec nebude existovat.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Svoboda, KDUČSL. Se stejným dotazem se obracím na Tomáše Tožičku z České pirátské strany. Jak na vás působí takováhle forma dotazu?

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Tak ta forma dotazu vyjadřuje obavy z velké části. Bohužel tedy dost velké části české populace. Myslím si, že je to daný trochu tím, co tady říkali předřečníci. To znamená, že prostě jsme si, jsme si odvykli na tu starou dobrou evropskou tradici, která byla po tisíce let postavená na tom, že se tady ty národy, jak to říkal Emanuel Rádl, střetaly a setkávaly, spolupracovaly, nebo, prostě docházelo k těm výměnám. Velká migrace, neexistovaly žádné jako velké hranice třeba uprostřed, uvnitř říše. Takže k tomu já si myslím, že na to je třeba navazovat. Já bych se jako třeba praktikující křesťan opravdu velmi bránil tomu, říkat někomu, že zrovna ty moje tradice.

Jan POKORNÝ, moderátorJsou ty pravé.

Tomáš TOŽIČKA, lídr strany /Česká pirátská strana/Nebo to moje přesvědčení je to pravé. Zvlášť když tedy si vzpomeneme na ty války, které právě třeba uvnitř našich těch křesťanských společenství /nesrozumitelné/.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Tomáš Tožička z České pirátské strany. Slovo má Petr Hannig, Strana zdravého rozumu.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Strana zdravého rozumu číslo 6. Co se týká toho dotazu. Zaplať pánbůh, se ještě trošku může mluvit pravda. A my chceme totiž razantně omezit přistěhovalectví a plíživou islamizaci Evropy. To znamená, přistěhovalci jenom z těch zemí, které jsou kompatibilní s naší evropskou tradicí. To o tom vánočním stromku, to se stalo v Bruselu, to už říkám asi měsíc. A já jsem sledoval debatu lídrů evropské, v Evropském parlamentu. A tam za Stranu Zelených Franziska Kellerová přišla s takovým nápadem, že by se měly posílat lodě do severní Afriky, aby se ty, aby se pomohlo těm přistěhovalcům dobře doplout do Evropy. No, to je naprosto nesmyslný. Tu stojí milion přistěhovalců, který jsou většinou tedy.

Jan POKORNÝ, moderátorMyslím, pane Hannigu, že z tohodle je jasné, jakým způsobem uvažuje vaše strana. A když dovolíte.

Petr HANNIG, lídr strany /Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států/Ještě jednu věc. Dokud nebudou možné, dokud nebude možné stavět křesťanské kostely v Saúdské Arábii, zákaz stavby mešit v Evropě.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Hannig. Petr Cibulka, Volte Pravý Blok.

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Www.cibulka.net, pane Pokorný. Zcela výjimečně souhlasím s Petrem Hannigem. Opravdu teďka je potřeba zastavit přistěhovalectví. A je třeba hlavně říct lidem pravdu. To je protievropská politika. Evropská unie, kterou řídí ruští fízlové, KGB GRU, v čele stojí předseda Komunistické strany Portugalska Barroso, bolševik, ten by měl dostat doživotí za vlastizradu. Tak tito lidé už neví, jak mají zvýšit přistěhovalectví nepřátelské populace do Evropy, aby ji rozvrátili a srazili na kolena. To znamená, zbavit se ruských fízlů, nejméně na deset let zastavit jakoukoliv přistěhovaleckou lavinu z těchto nepřizpůsobivých oblastí. A i potom o přistěhovalectví musí rozhodovat lidé sami. Jako ve Švýcarské konfederaci. V referendech, občanských iniciativách. A dokud sami evropští občané nebudou chtít, aby byly zaplavováni těmito, nechci říct kriminálními živly, oni prostě nejsou schopni žít v civilizaci. To je jediný jejich problém.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Cibulka.

Petr CIBULKA, /Volte Pravý Blok www.cibulka.net/Je potřeba s tím skončit.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, Milena Vicenová, Liberálně ekologická strana.

Milena VICENOVÁ, lídryně strany /Liberálně ekologická strana/Vy jste se ptal, jaký dojem mám z té otázky. Mně tam opravdu chybí kus tolerance. Já mám za to, ano, jsou některé problémy a je třeba nastavit pravidla, která budou i ti, kteří hledají třeba práci v Evropě, respektovat. Ale u azylantů, kterým jde o život, a kteří ve své zemi nemůžou přežít, bychom opravdu měli pamatovat na základní evropské hodnoty, a já bych řekla při všech pro a proti, nedopusťme, aby se stalo to, proč vlastně Evropa vznikla jako unikátní mírový projekt. Přece byl to následek fašismu a tragické zkušenosti právě s nacionalismem a s extremismem.

Jan POKORNÝ, moderátorMilena Vicenová, Liberálně ekologická strana. Jan Zahradil z ODS.

Jan ZAHRADIL, lídr strany /ODS/Z té otázky celkem přirozeně vyplývá, že tazatel a nejenom on, ale mnozí lidé se bojí komunit, které jsou nekompatibilní, nedokážou se sžít s většinou té společnosti, tedy s tou evropskou většinou společnosti. Jaká je situace v České republice? V České republice žijí zhruba 4 procenta cizinců. Největší komunita jsou Ukrajinci, druhá největší komunita jsou čeští Vietnamci. Ty islámské komunity jsou tady naprosto mizivě zastoupeny. Sem se prostě nikdo takový nestěhuje. Já jsem přesvědčen, že ty komunity, které jsou kompatibilní, které se chtějí sžít s tím českým prostředím, například čeští Vietnamci, o kterých si myslím, že to je velmi dobrý příklad, koneckonců my máme jednoho českého vietnamského kandidáta na kandidátce do Evropského parlamentu. Tak tam mám pocit, že většinová populace s tím absolutně žádný problém mít nebude. Myslím si, že řešení je v jedné, jedné věci. Nepřipustit tady nějaká celoevropská ze shora vnucovaná řešení. Nepřipustit redistribuce azylantů nebo emigrantů. Nechat každému státu právo, aby takové atributy, kterými disponuje, tedy státní občanství, povolení k trvalému pobytu, nebo azyl uděloval ten stát sám. Aby to nepřerozdělovala Evropská komise, Evropský parlament, nebo jiný celoevropský orgán. To je podle mého názoru naprosto přirozené řešení. Směřuje to právě k tomu základnímu, že ne vždy, ne všechno je dobré regulovat z evropské úrovně.

Jan POKORNÝ, moderátorTo podstatné, to podstatné zaznělo. A závěrem Kateřina Konečná, KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, lídryně strany /KSČM/Já bych se " se přidat" k některým z kolegů. My si také myslíme, že. A já si myslím, že Evropa je prostě multikulturní společností od svého vzniku. Evropská unie takto byla vždy pojímána, takže nicméně se přidáváme na to, že si myslíme, že máme naši dobrou integrační a azylovou politiku. Koneckonců v roce 2002 jsme ji tady skládali, ještě jsme nebyli v Evropské unii, na druhou stranu bych chtěla upozornit ještě na jednu věc. My bychom měli pomoct státům, že ze kterých ti imigranti přicházejí, protože pouze rozvojovou a cílenou rozvojovou spoluprací například v zemích Magrebu můžeme docílit toho, že se tento příliv těch azylantů prostě sníží. Takže ony jsou to spojené nádoby. Na druhou stranu bych chtěla varovat před radikalizací tohoto tématu, před vznikajícími ostrůvky, kde vlastně už skončí veškerá naděje, které nám potom můžou způsobit velký problém. Já si myslím, že v České republice na toto máme dobré metody, dobré zákony. A také bych byla ráda, kdyby toto zůstalo v kompetenci národních států.

Jan POKORNÝ, moderátorA to je závěr dnešního prvního speciálu Radiožurnálu před víkendovými volbami do Evropského parlamentu. Dámy a pánové, děkuji vám za účast tady ve studiu S1. A děkuji posluchačům Radiožurnálu, jakož i vám, kteří jste sledovali náš videopřenos na webu. Následují další zprávy. Dobrý poslech u dalších programů Radiožurnálu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio