Přepis předvolebního speciálu z Harrachova

Vítáme všechny, kteří v tuto chvíli poslouchají Radiožurnál, všechny, kteří nás sledují prostřednictvím webových stránek a vítám také všechny tady v Harrachově, v krásném sále v hotelu Sklář a je ten sál, ten kongresový sál tady v Harrachově zcela zaplněn, moc vám děkuju, že jste přišli. Hezký dobrý večer i vám tady v Harrachově.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Dámy a pánové, tady v Harrachově žije 1500 lidí a 150 lidí kandiduje za některou stranu. Těch stran je tady 10 a já jsem velmi ráda, že vám mohu představit hned zástupce těchto stran a hnutí, kteří budou spolu s námi tady dnes v Harrachově diskutovat. Zdravím Martina Bukvice za hnutí NE závislí. Dobrý den.

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíDobrý den.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJe tu také Jaroslav Čech, ANO 2011. Vítejte. Dobrý den.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOldřich Jakubec za Liberálně ekologickou stranu. Vítejte. Dobrý den.

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaLadislav Kyncl za Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOV. Dobrý den.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTomáš Ploc, Občanská demokratická strana.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDalším, kdo s námi bude debatovat, je Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté. Vítejte, dobrý den.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaEva Zbrojová, Starostové pro Liberecký kraj. Vítejte, dobrý den.

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZdeněk Konvalinka, Česká strana sociálně demokratická.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ještě 2 hosty vám představím. Tomáš Vašíček, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOV. Dobrý den.

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. Vítejte i vy, dobrý den.

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA pokud náhodou nevíte vy, kteří nás teď posloucháte na Radiožurnálu anebo sledujete náš videopřenos na www.rozhlas.cz, jaký spor rozhádal harrachovské politiky, tak se to dozvíte právě teď v příspěvku Petra Dudka.

Petr DUDEKV pozadí politického dění je spor o dluh z doby privatizace místní sklárny. Dlužná částka narostla až do výše 100 milionů korun a Harrachovští si oddechli, když soud letos rozhodl, že město dluh hradit nemusí. Jenže je tu ještě spor o smlouvu s advokátem, který město původně v soudním sporu zastupoval. Právník Tomáš Vašíček měl podepsanou smlouvu s bývalým vedením radnice v čele s Tomášem Plocem na 10 milionů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nedávno rozhodl, že město právníka vybralo nesprávně bez výběrového řízení a udělil za to dokonce Harrachovu pokutu. Někteří harrachovští kandidáti podporují současné vedení, které nechává vymáhat zpět 2,5 milionů korun z toho, co město už advokátovi zaplatilo. Jiní se domnívají, že by město mělo uhradit celých původně smluvených 10 milionů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to byla reportáž Petra Dudka. Vy posloucháte Radiožurnál a my jsme zpátky v Harrachově a já začnu hned u Tomáše Ploce z Občanské demokratické strany, protože vaše jméno v tom příspěvku padlo. Vy jste tady byl v Harrachově starostou až do roku 2010, no, a právě za vaší v uvozovkách vlády byla podepsána ta smlouva s panem advokátem Vašíčkem. Mě by zajímala jedna věc, proč jste tehdy neudělal výběrové řízení?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaVýběrové řízení se neudělalo z jednoho jednoduchého důvodu, protože na to prostě nebyl čas. Bylo 60 dní na to sepsat dovolání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to nešlo stihnout?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaTo nešlo stihnout. Je na to i rozhodnutí ÚOHS, které tady mám u sebe a který 11. dubna 2012 rozhodl, že to udání pozastavuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA víte, co mě ještě zajímá, jak jste došli k té částce, že za ty právní služby by mohl pan advokát dostat 10 milionů korun? Já se na to ptám z toho důvodu, že ten dluh za Crystalexem byl samozřejmě i s úroky 100 milionů korun, takže logicky 10 % z toho je 10 milionů, ale čistý dluh bez úroků byl necelých 17 milionů korun, z toho 10 % je 1,7 milionů korun, tak nechápu potom, proč jste se rozhodl tedy pro tu vyšší částku, pane Ploci?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaVíte, co, od začátku se jednalo 10 % z výše vykonatelného závazku plus DPH, takže, jestli někdo dneska tvrdí, že ví, o jakou částku se jednalo, tak podle mě lže.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy si myslíte, že paní starostka současná, se kterou budeme mluvit za chviličku, že měla doplatit celou tu částku?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaSamozřejmě já jsem zastánce toho, že během hry se pravidla nemění a ta částka byla naprosto jasná od samého začátku, byla schválena řádně ve všech orgánech města, zastupitelstvo ji schválilo 14, jednohlasně 14 hlasy a pověřilo mě jako starostu podpisem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle, pane Ploci, vám nepřišlo, že to je příliš mnoho peněz? Vy nevíte, s jakými částkami se tady v Harrachově jaksi jedná? Víte, 10 milionů, to je pro Harrachov docela dost. Kdybychom byli v nějakém větším městě, a to nijak Harrachov nepodceňuji, tak proč ne, ale 10 milionů pro Harrachov, to je pěkný balík.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaVíte co, musíte se na to podívat z toho pohledu, že my jsme měli dvě možnosti, buďto 100 anebo 10. Všech 14 zastupitelů se rozhodlo, že 10 je míň než 100 a prostě je to 10 % odměny z vykonavatelného závazku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaEva Zbrojová, starostka současná, ze Starostové pro Liberecký kraj. Paní starostko, jedna věc, můžete nám vysvětlit, proč vy jste se rozhodla, že tu částku nebudete doplácet? Neriskujete tím, že vlastně, protože ta částka už mezitím byla potom přeprodána zahraniční firmě, že ve finále Harrachov prodělá kalhoty, že zaplatíte daleko víc milionů, než kdybyste uhradili těch 7 a byl by od toho jaksi pokoj?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký kraj10 milionů je jedna třetina harrachovského rozpočtu, to si myslím, že není zanedbatelná částka. Bývalé vedení města tuto částku vůbec v rozpočtu nemělo. Musím říct jako, že tehdejší opoziční zastupitelka jsem se také domnívala, že se jedná o 10 % z částky 17 milionů, to znamená milion 700 tisíc korun, tedy necelé 2 miliony korun, což sice byla veliká částka pro tehdejší harrachovský rozpočet, ale domnívám se, že ještě akceptovatelná. V současné době je soudní spor ukončen, 6. 6. vlastně rozsudek hradeckého soudu nabyl právní moci a Harrachov se této záležitosti zbavil za 800 tisíc korun. Nevidím tedy důvodu, proč bychom měli někomu vyplácet takto nemravnou částku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte ale, jedna věc je, jestli je něco mravného nebo nemravného, ale druhá věc je, že jsou nějaké smlouvy a jestli by se v dobrých společnostech neměly smlouvy dodržovat, paní starostko?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajSmlouvy by se dodržovat měly, ovšem tato smlouva byla schvalována na mimořádném zastupitelstvu v takové podobě, že tam ta částka byla vytečkována, ta částka tam prostě nebyla jasně daná. Já jsem začala vyplácet, protože jsem se snažila dodržovat smlouvy, ovšem v okamžiku, kdy pan Vašíček skončil právní zastupování města, což bylo k 31. srpnu 2011 a najali jsme nové zastoupení města, bylo mi doporučeno novými advokáty, abych dál ve vyplácení nepokračovala.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy se tedy nebojíte toho, že ve finále může ta zahraniční firma, firma Auditas, která jaksi převzala ten dluh, který jaksi zanechalo město, že bude požadovat nejenom 7 milionů, že ve finále ten dluh může opravdu narůst do nějakých astronomických částí. Znovu opakuji tu otázku, jestli nebylo moudřejší to prostě zaplatit?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajMoudřejší to jistě nebylo, my jsme ty peníze ani neměli, takže jsme je neměli z čeho zaplatit. A v okamžiku, kdy vlastně právník po úhradě 3 milionů postoupil zbytek, to znamená 7milionovou pohledávku společnosti Auditas, tak jsme se opravdu rozhodli, že se budeme soudit. Jednali jsme s ÚOHSem, ÚOHS nám následně potvrdil, že opravdu město v roce 2010 udělalo chybu, navíc, že tehdejší právní zástupce měl vedení města upozornit na to, že pokud bude podepisovat vedení města smlouvu na 10 milionů korun, mělo by proběhnout výběrové řízení. My jsme se v roce 2011 dostali do obdobné situace a výběrové řízení jsme stihli udělat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to bylo ale už další rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajAno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPokud se teď nepletu, pan Ploc tady mluvil o tom, že první rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v roce 2012 bylo poněkud jiné. Takže jsou tady různé rozsudky ...

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaJá ho tady mám.

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajAno a v roce 2014 jsme dostali rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jak jste správně řekla, s tím, že jsme dostali 40tisícovou pokutu za to, že město vlastně pochybilo a mělo učinit výběrové řízení.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak já přejdu k panu Vašíčkovi, o kterém tady teď mluvíme. To je ten zmíněný právník, který měl jaksi s městem smlouvu na těch, bylo to 10 milionů? Kolik to bylo tehdy?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVNebylo, paní redaktorko, bylo to 8,9 plus zákonem stanovené DPH.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže to je baj voko 10?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVBavíme se ale o odměně, ano, prosím, takže v tuto chvíli DPH se nedá považovat za odměnu. Ono 10 milionů samozřejmě zní lépe mediálně, než 8,9.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA mně by zajímalo, jak jste s původním vedením města, víte, došli tady k této částce, protože tady se vedou jaksi spory o to, jestli to náhodou nemělo být 10 % z toho původního dluhu, jestli to nemělo být jenom z těch 17 milionů, nebo jestli to mělo být z těch 100 milionů korun? Tak samozřejmě chápu, že člověk chce vydělat co nejvíc, tomu rozumím. Ale víte, tady jsme slyšeli, že to byla nemravná částka, tak vy to máte srovnáno se svým svědomím, pane Vašíčku?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVVážená paní redaktorko, první, co já bych rád řekl tady na úvod, aby to bylo zřejmé, ve vztahu k vyjadřování mému k vám i k divákům, protože já jsem sem přišel s čistým svědomím mluvit poměrně otevřeně, ale bohužel dneska mi bylo doručeno další stížnost z advokátní komory, kterou podala paní Zbrojová jménem města na rady z města nejsou k dispozici za poslední měsíc a půl, takže nevím, jestli to bylo rozhodnutí pouze paní Zbrojové nebo to bylo rozhodnutí celé rady města a v této chvíli já jsem v poměrně komplikované situaci. Já si mohu vybrat, buď budu mluvit otevřeně a opět tento záznam, který je, se domnívám, že ve velmi blízké budoucnosti opětovně poletí na advokátní komoru a diváci se nedozví nic. Já zvolím tu variantu, já půjdu do toho rizika už jenom z toho důvodu, že jsem se tedy rozhodl kandidovat do městského zastupitelstva a budu tedy se snažit mluvit co nejvíc otevřeně, jak to půjde. Takže, co se týká té ..., tady zaznělo spoustu informací, je to poměrně složité téma. Zazněl tady ÚOHS, zaznělo tady, jak ta částka vznikala. Já jsem se k tomu už v jednom veřejném médiu vyjádřil, řeknu to znovu. Ta situace po záporném rozhodnutí tehdy vrchního soudu byla velmi složitá. Já sám v tak krátkém časovém úseku, který byl k dispozici a za situace, kdy na městě nebyly téměř žádné materiály. Představte si, že město, které má takovýto rozpočet, o kterém tady bylo řečeno, tak víceméně hraje o 100 milionů korun, to znamená, o svou celou budoucnost. Už v šestém měsíci toho roku, o kterém se tady bavíme, tak už byl podán návrh na exekuci, ten návrh na exekuci tady mám. To znamená, to město bylo opravdu v situaci, kdy muselo řešit, co a jak. To znamená, já jsem tehdy doporučil, samozřejmě není pravdou, že jsem neinformoval o existenci zákona o zadávání veřejných zakázek, ale tehdy proto, aby se nepoškodil věřitel, tak nebyla jiná možnost spolu s týmem, který jsem si k tomu, řekněme, najal po předchozí informaci, zvolit jinou variantu, a to byl postup podle úspěchu ve věci, a těch lidí na tom ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, pane Vašíčku, já se v tom trochu začínám ztrácet. Přece jenom zase až tak do detailů bych nešla. Mně šlo jenom o to, jakým způsobem se došlo tehdy k té částce, jestli byste mi to v nějakých dvou rychlých větách mohl vysvětlit a potom mám ještě jednu doplňující otázku.

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVTak, bylo to po konzultaci a po návrhu týmu, který jsem oslovil, který by nám s tím pomohl. Ty peníze já jsem v tuto chvíli zaplatil, ty, které jsem měl dohodnuty s tímto týmem a odvedl jsem zákonem stanovené DPH, takže v tuto chvíli, jestli se ptáte na mé svědomí, tak já mám svědomí úplně čisté, protože já v tuto chvíli jsem z toho neviděl ani korunu, naopak jsem zaplatil lidem, kterým jsem, kteří měli se mnou uzavřenou víceméně zrcadlovou smlouvu a pracoval jsem na podílu, na úspěchu na věci, nikoliv za to, jestli to dopadne špatně nebo dobře, tak budu odměňován, toť celé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle ještě jenom jednu doplňující otázku, proč jste přeprodal tu pohledávku?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVJá tady mám časovou osu, je to složité, je to složité téma, máme málo času. Je to proto ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJenom mi řekněte stručně, proč jste to udělal, proč jste jaksi se do toho nepustil sám?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVProtože jsem měl uzavřenu smlouvu s lidmi a je zahrnuta v mém účetnictví. Musel jsem jim vyplatit peníze, ty peníze jsem jim vyplatil a ty peníze jsem neměl, to znamená, existovala pouze jedna varianta, kde bych ty peníze mohl vzít, a to bylo, že se ta pohledávka prodala, protože v době, kdy já jsem tu pohledávku, paní redaktorko, prodával, tak už současné vedení města, aniž by mě o tom informovalo, si najalo jednoho známého harrachovského právníka na to, aby za mými zády již podal návrh na ÚOHS, že ten celý postup byl špatně. Takže už tehdy město vědělo, a já jsem se to dozvěděl z úřadu, že bude takhle postupovat. V ten okamžik ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak my tady vedení města máme, já přejdu k dalšímu kandidátovi Oldřichu Jakubcovi z Liberálně ekologické strany. Vy jste tady v Harrachově místostarostou a vy jste toho názoru, že smlouva byla tehdy podepsána zcela podle návrhu pana advokáta Vašíčka, takže vy si myslíte, že tedy jaksi postupuje teď správně, když jdete do dalších sporů, i poté, co jste tady slyšel, co tady pan advokát Vašíček říkal, pořád si za tím ještě stojí, pane Jakubče?

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaAno, pořád si za tím stojím, anebo stojíme teda, protože to bylo kolektivní rozhodnutí. Samozřejmě posloucháme to tady 4 roky, že by se ta odměna měla zaplatit. My si myslíme, že ta odměna je nehorázná, a proto jsme celou věc dali k soudu, protože tady to nerozhodnem, ať to rozhodne soud.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to říká Oldřich Jakubec za Liberálně ekologickou stranu. Zdeněk Konvalinka za Českou stranu sociálně demokratickou. Vy si naopak myslíte, že by se měly splnit všechny závazky města, tedy, pokud byste vyhráli volby, tak byste hned ty peníze doplatili, nebo jak byste to řešil?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNo, my jsme proto, aby ..., nebo zastáváme názor, který by se platily závazky, který jsou podepsaný a myslíme si, že zastupitelstvo, který tu smlouvu schválilo předminule za Tomáše Plocovýho, takže ta smlouva je platná a že by se prostě to mělo zaplatit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNeříkáte to jenom z toho důvodu, že lídrem vaší kandidátky je Pavel Ploc, což je bratr tady bývalého starosty pana Ploce?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáRozhodně ne, rozhodně ne. Já osobně sice ne v takovýchto výšinách, ale v životě už mám s tímhle tím jednu zkušenost osobní, kdysi jsem provozoval soukromou autobusovou dopravu a když se prodával autobus přes zprostředkovatele, tak bylo, kupodivu bylo domluveno 10 % za zprostředkování. Autobus se prodával, 2 společnosti chtěly, byla nabídka první 570 tisíc a druhá společnost nabídla 640, autobus se prodal za 640 a já jsem zaplatil 64 tisíc provizi, čili z toho, tvrdě, tvrdě po mě šli, musel jsem to zaplatit. Čili já si myslím, že to je to samé. Sice je to daleko výš, ale je to to samé. Musí se, závazky se prostě musí plnit. Když něco podepíšu, tak se to musí splnit. To je můj názor.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJaký je názor Ladislava Kyncla ze Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOV? Vy jako radní, předpokládám, že podporujete to, co tady dělá paní starostka?

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVAno, to podporuju a jsem přesvědčenej o tom, že když právníci, který nám to udělali za 800 tisíc, nám řeknou, že ta částka je nehorázná, že se máme radši soudit, tak já jsem pro, ať se soudíme. Já jsem přesvědčenej o tom, že 10 milionů je vrchol a navíc to nebylo dotažený do konce. Bylo to jenom k jednomu soudu, ale nebyla konec celá, tý kauzy, konec nebyl, takže pan Vašíček, kterej tvrdí, že to dotáhl do konce, to dokonce nedotáhl. Dotáhli to ti, který nás potom zastupovali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle tady nejde o nějaké dojmy, ale jde o to, jestli se nemá dodržovat smlouvy, víte? Vy asi, když také s někým uzavřete smlouvu, tak budete chtít, aby to ten partner dodržoval.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVJo, jenže tohle nebyla normální smlouva, to byla nehoráznost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle počkejte, to je dojem váš.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVNo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá se ptám, jestli se smlouva má nebo nemá dodržovat. Vy si právně myslíte, že právně, když se ta smlouva nedodrží, že to je v pořádku, že nehrozí Harrachovu, že budou někde narůstat dluh u nějaké firmy, která teď převzala ten závazek a že to ve finále může být poměrně drahé.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVJsem pro, abysme se soudili o ty peníze.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMartin Bukvic za hnutí NE závislí. Dostávám se k vám tady oklikou, takhle už jsem u vás. Jak byste postupoval vy, pokud byste se třeba dostal do vedení Harrachova, byl byste proto, aby se ta částka, těch zhruba 7 milionů doplatila, anebo nikoliv?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíNo, tak vzhledem k tomu, že je to momentálně ve fázi soudní pře, tak bych musel nechat rozhodnout soud.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA je chyba, že se do toho ještě současné vedení města teď pustilo, nebo ...?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíTo já nevím, jestli to je chyba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak musíte vědět, když kandidujete.

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíTakhle, já bych to přirovnal k tomu, nechám si postavit dům za, od velké firmy, která má dobré reference, rozpočet bude 10 milionů, potvrdí mi to někdo, nechám si postavit dům, přijde firma, vystaví fakturu na 10 milionů, přijde konkurenční firma a řekne ty tě natáhli, my bysme ti to udělali za milion, neplať jim a já bych jim nezaplatil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to nejde podle vás, takže podle vás ...

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíJá si myslím, že smlouvy by se měly dodržovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaSmlouvy by se měly dodržovat. Jaroslav Čech za hnutí ANO. Vy říkáte v programu: "Jednoznačně nevyplácet" podle vás "nestandardní odměnu advokátovi." Takže podle vás se smlouvy nedodržovat nemusí.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Tam se nejedná o nestandardní odměnu. Ta smlouva po právní stránce je určitě v pořádku, té není co vytknout. Tam se jedná o způsob, jak byli zastupitelé de facto zpracováni před tím zastupitelstvem. Kdybyste viděla záznam ze zastupitelstva, tak už každého trkne, že panu Vašíčkovi se tam schvalují dvě smlouvy, jedna na právní zastupování města, další na 10 milionů a všichni zastupitelé svorně zvednou ruku bez diskuse. Další bod, na zastupitelstvu je nějaká oproti tomu malicherná částka, kolem, já nevím, stovky tisíc a tam se vede bouřlivá diskuse. Jednoznačně z toho vyplývá, že tito zastupitelé byli voláni někde mimo jako, mimo veřejnost a ta veřejnost přece má právo se zúčastnit té diskuse. Takže jednoznačně byli voláni na nějakou takzvanou rozšířenou radu nebo na nějakou přípravnu, aby prostě to zasedání proběhlo řádně. Tohle to asi není demokratický způsob, si myslím. Navíc teda ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže podle vás tehdy, tehdy vedení města nepostupovalo demokraticky?

Jaroslav ČECH, ANO 2011Určitě. Teda v tomhle tom spatřuji prostě nějaké kuloární prostě dohody, aby občané vlastně se nedozvěděli a nemohli vést jako a nedozvěděli se vlastně nic k tomu, jenom, že se zvedne ruka?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNám ještě zbývají 2 kandidáti, já jenom, Tomáš Ploc tady kroutí hlavou, takže vedl jste to nedemokraticky, pane Ploci, tehdy?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaJá s tím naprosto, ale naprosto nemůžu souhlasit, protože samozřejmě takzvaná rozšířená rada, jak řekl pan kolega Čech, za mého starostování jsme dělali před každým zastupitelem, říkali jsme tomu pracovně rozšířená rada, bylo to neveřejné setkání zastupitelů, kde se projednával bod po bodě, který měl být v zastupitelstvu a napříč celým politickým spektrem se konzultovalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, takže nesouhlasíte s tím, co říká pan Čech.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaNaprosto ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPoslední větu.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Bylo to bez veřejnosti.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaProsím vás, pane, tam se nic nerozhodovalo. Rozhodovalo se to na zastupitelstvu města, které bylo veřejné.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Tam se zpracovali ti zastupitelé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTady teď, takže teď pan Čech zareaguje za hnutí ANO, prosím jednu větu a půjdeme dál.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Další ještě, mám ještě další připomínku k tomu, jestli teda se chcete dozvědět. Právník města, který si uzavírá sám na sebe smlouvu, tak vlastně právník města slouží pro to město proto, aby kontroloval smlouvy města. Pokud si to napíše sám právník, tak je logické tedy, že by to město mělo povolat dalšího právníka, který by to těm zastupitelům vysvětlil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak já vám děkuji pro tuto chvíli. Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté. Vy jste také radní Harrachova, takže máte zodpovědnost v tuto chvíli. Není škoda, že se jaksi nepodařilo ten spor uzavřít, že se ta částka nezaplatila? Proč si tady tohle nemyslíte?

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéJá samozřejmě jsem pro, aby se ta částka celá neplatila, ale chci upozornit na to, že pana Vašíčka nikdo neobírá o jeho řádnou odměnu, protože, jestli víte ta suma, o kterou se budeme soudit, je ponížená o řádnou odměnu, to znamená o tu podobnou odměnu, jako dostal pan Kaplan, to znamená, že pan Vašíček nepřijde o svoji odměnu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak a ještě Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. Paní Konvalinková, vy jste v zastupitelstvu Harrachova, pokud se nepletu, jste opoziční zastupitelka.

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostAno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak, jak vy byste se zachovala, kdybyste byla na místě paní starostky? Vy byste prostě ty peníze někde našla a zaplatila?

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostTenkrát v dubnu, když zasedalo zastupitelstvo a když se tam tahle smlouva, o který tady hovoříme, probírala, tak já jsem v zastupitelstva nebyla, ale byla jsem na tom zastupitelstvu a viděla jsem, jak se tam jedná, jak se tam reaguje a jakým způsobem ta smlouva byla odhlasovaná, jednohlasně. Chyběl tam 1 zastupitel, ale těch 14 jednohlasně. Neslyšela jsem nic, že by ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA všichni byli příčetní?

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostAno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře.

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostAle ani jsem neslyšela, že by někomu něco až tak nebylo jasný a já jsem ani neviděla potom žádnej písemnej nějakej záznam, protože je tedy možný, jak to dneska slyším mezi lidma, že tam jim to jasný nebylo a byly tam tečky nebo nebyly, to já nevím, já jsem tu smlouvu neměla k dispozici, ale přece člověk, když zjistí, že nějakým způsobem má pochybnosti a kort zastupitel, tak by měl tedy sednout a písemně dát na papír to, co zjistil, i když to třeba nebylo přímo na tom zastupitelstvu, ale třeba i později, ale já jsem nezaregistrovala, že by se něco takového se dodneška stalo. Možná, že nemám všechny informace dokonalý, že možná ti advokáti, kteří dneska sepisují různá podání, mají takové věci k dispozici, já ty informace nemám. A jestli chcete po mě, abych se vyjádřila k tý době a k týhle smlouvě, já jsem zastupitelka nebyla, ale s tím, to, co tehdejší zastupitelé odhlasovali, do té doby, dokud mě někdo nepřesvědčí o něčem jiném.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak je vidět, že jste krásně v Harrachově tady rozděleni a že ani my na Radiožurnálu dnes tento spor nevyřešíme. Já jen upozorním, pro nás pro všechny, kteří posloucháme Radiožurnál anebo pro ty, kteří nás sledují prostřednictvím našeho videopřenosu, že jsme stále v Harrachově v hotelu Sklář a že debatujeme s desítkou kandidátů, kteří tady zastupují 10 stran a hnutí, které se tady v Harrachově ucházejí o hlasy harrachovských voličů. Já vám ještě jednou všechny představím, Martin Bukvic, NE závislí, Jaroslav Čech, ANO 2011, Oldřich Jakubec, Liberálně ekologická strana, Ladislav Kyncl, PRO HARRACHOV, Tomáš Ploc, Občanská demokratická strana, s námi na druhé straně, po mé levé ruce Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté, Eva Zbrojová, Starostové pro Liberecký kraj, Zdeněk Konvalinka, Česká strana sociálně demokratická, Tomáš Vašíček SNK ZMĚNA PRO HARRACHOV a je tu také Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. A já navrhuju, abychom teď všichni společně změnili téma. Mě by zajímalo, pokud byste vyhráli volby, do čeho byste investovali tady v Harrachově jako první? A poprosím o stručné odpovědi. Pane Bukvici, začnu u vás. Vy jste za hnutí NE závislí, takže, pokud byste vyhrál volby, co by byla první investice v Harrachově?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíTak to je těžká otázka. Z mého pohledu školství.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže byste investoval do škol. A máte představu třeba o tom, kolik peněz a takové věci, nebo takhle finančně jste se nezamýšlel nad tím?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíAž tak hluboko jsem se nad tím nezamýšlel.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakhle hluboko jste nešel. Jaroslav Čech, ANO 2011, do čeho je podle vás v první řadě potřeba tady v Harrachově investovat?

Jaroslav ČECH, ANO 2011V prvé řadě Harrachov potřebuje nové sjezdovky, aby mohl přežít, dále potřebuje startovací byty pro mladé, domov důchodců pro starší občany, pokusit se o lázeňský Harrachov a začít čerpat dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu, kde na 25 hektarů obhospodařovaných prostor stačí jenom vypsat formuláře.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste toho vyjmenoval hned celou řadu, do čeho by byla potřeba investovat.

Jaroslav ČECH, ANO 2011Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kde byste na to, prosím pěkně, vzal?

Jaroslav ČECH, ANO 2011Startovací byty se samofinancují samy, jako jestli jste někde slyšela. Jsou i různí podnikatelé, kteří do toho dneska jdou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ty sjezdovky byste stavěl z jakých peněz, prosím pěkně?

Jaroslav ČECH, ANO 2011Ty sjezdovky samozřejmě z evropských dotací a za pomoci silných investorů. Můžete se asi, budete se asi podivovat, ale když jsme to dali do programu, tak se mi ozvali zrovna 3 jako už do dnešní doby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŽe jako už s milionem už stojí tady v Harrachově?

Jaroslav ČECH, ANO 2011Že by nám byli ochotni pomoci. Tady totiž není problém investor, tady je problém územní plán a KRNAP.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOldřich Jakubec, Liberálně ekologická strana. Vaše první investice by byla do čeho, pokud byste vyhrál volby?

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaTak já si myslím, že je potřeba rozvíjet dál infrastrukturu města a hlavně investovat do propagace cestovního ruchu a to teda hlavně do letní turistiky, protože, že Harrachov je zimní středisko, to vědí po celým světě. Ale že máme jednu z nejkrásnějších poloh z krkonošských středisek, co se týče letní turistiky, jako pěší turistiky, cykloturistiky, to málokdo ví, protože Harrachov má tu vymoženost a tu polohu, že v podstatě je v Krkonoších, na dosah jsou Jizerský hory, Jakuszyce a v dosahu nějakých 42 kilometrů Český ráj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ty investice by si vyžádaly jakou částku, ty, o kterých mluvíte?

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaNo, samozřejmě každé město je omezené rozpočtem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, právě.

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaTak my jsme se snažili šetřit a z těch našetřených peněz ledacos udělat, ale bohužel ten spor, který jsme tady probírali, tak nás zaměstnával skorem 3 roky a myslím si, že je čas ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, já se ptám, kolik byste investoval na ten váš projekt, o kterém tady mluvíte, jestli by na to jaksi byly peníze v rozpočtu města, to mi stačí.

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaNo, záleží, jak se podaří sestavit rozpočet, že jo, a co se sežene z dotací. My, když jsme nastupovali, tak celej program ROP byl pozastaven, takže dotace nebyly. V současný době se objevují určité projekty, jako poslední, který se bude v listopadu zahajovat, je pro obce a města umístěný na území KRNAP.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle v tom rozpočtu jaksi města, vy jste teď na ty projekty peníze nenašel, jestli to správně poslouchám, proto ..., já jsem na ty peníze, víte, taková pintlich, tak ...

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaNo, určitě bysme našli, našli a našli jsme i v minulosti, protože přispíváme do Sdružení cestovního ruchu, což je taky propagace a různé jiné aktivity podporujem jako sportovní a to, ale je teď těžké říct milion, 2 miliony, když nevíme daňové příjmy a teprv teď se bude tvořit rozpočet, že jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJasně. Ladislav Kyncl, PRO HARRACHOV, do čeho vy byste investoval tady v Harrachově?

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVSportovnímu areálu letošní rok končí smlouva s Úřadem pro zastupování státu na sjezdovky. Já bych se snažil v první řadě sehnat nějakýho sponzora nebo někoho, kdo by do toho s městem šel, aby ty sjezdovky patřily městu, aby město z toho něco mělo. Sportovní areál je největší nebo ten kopec je největší fabrika v Harrachově a nezůstávají z toho žádný peníze, ty všechny odchází do Prahy, tak já bych se snažil, aby ty peníze zůstaly tady v tom městečku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAby zůstaly v Harrachově.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVDěkuji, děkuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTomáš Ploc, Občanská demokratická strana, vaše první investice, pokud byste se vrátil na radnici v pozici starosty, by vedla do jakých aktivit?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaJá výjimečně budu souhlasit s panem místostarostou, samozřejmě rozvoj infrastruktury, protože opravdu tady to na 3 roky zamrzlo a neudělalo se skoro nic a je to velmi podstatné pro rozvoj cestovního ruchu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMimochodem pár lidí v sále teď s vámi nesouhlasí, pane Ploci, že to tady asi nezamrzlo tak úplně, víte, možná přes zimu to tady občas zamrzne v Harrachově, ale ... Takže, pardon, infrastruktura.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaRozvoj infrastruktury jako podpora cestovního ruchu, protože troufnu si říct, že 80 % harrachovských občanů žije z cestovního ruchu a jako konkrétní věc bych asi se snažil udělat chodník na sídlišti Naplaveniny, na který existuje projekt. Samozřejmě myslím si, že je spousta možností, jak využít dotace, bohužel nebyly využívány a myslím si, že na to by se dotace dala sehnat. Řádově bych to viděl asi kolem 2 milionů korun.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to byl Tomáš Ploc. Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté, vaše první investice by byla jaká?

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéTak určitě do školství a do mládeže obecně a do výstavby sportovišť pro mládež, protože ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA co byste tady chtěl ještě stavět v Harrachově pro mládež?

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéMoc toho tady není, chybí nám tady třeba dráha pro inline brusle, aby děti se měly kde vyžít, ale jak víte, Harrachov proslavilo hrozně moc sportovců a byl bych rád, kdyby to dál pokračovalo. Máme tady perlu, to nemá nikdo, to je mamutí můstek a jak určitě víte, teď momentálně ve velice špatném stavu, to znamená, ty investice by měly směřovat i tam. Ale tam doufám ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPotřeboval by spravit ten mamutí můstek trochu. A kolik by to stálo, prosím?

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéTen by potřeboval spravit, protože ten ... Hodně, 100 milionů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka100 milionů by to stálo. 100 milionů, to je tady docela citlivá částka, jaksi, jak tady teď sleduji v Harrachově.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéTo už teďka máme, že jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak 100 milionů, to Harrachov nemá, to vám mohu říct.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéUž je nemusíme platit, takhle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže to by byla vaše investice do mamutího můstku.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéJá samozřejmě počítám tím, že olympijské centrum to zainvestuje, to nebudou finance města.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy byste na to neměli.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéAle obecně do sportovišť.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaEva Zbrojová, současná starostka, Starostové pro Liberecký kraj. Paní starostko, vaše první investice, pokud se udržíte v pozici starostky, by byla jaká po volbách?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajPrvní investice by byla do rekonstrukce a zateplení základní školy, máme přislíbenou dotaci. A to by vlastně mělo stát, bez dotace, když ji nebudu od toho odečítat, 10 milionů korun, což je přesně těch 10 milionů, o které se soudíme, takže to by byla první investice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo je dotace z Evropské unie, nebo ...?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajAno, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA ty dotace z Evropské unie, to si nedokáže ...

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajZe Státního fondu životního prostředí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZe Státního fondu životního prostředí. A bez těch dotací, si myslíte, že se nedá existovat?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajDá se existovat. My jsme v podstatě bez dotací a bez prodeje městského majetku existovaly až doteď. Město jsme přebrali v deficitu hospodaření 4,5 milionů, bez prodejů majetků jsme v současné době vlastně v plusovém přebytku 6,5 milionů, takže dá se hospodařit, protože 35milionový rozpočet není až tak málo, jak se tvrdí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZdeněk Konvalinka, Česká strana, Zdeněk Konvalinka, Česká strana sociálně demokratická. Pokud byste byli na radnici, samozřejmě nejenom v zastupitelstvu, myslím v radě, pokud byste jaksi mohli rozhodovat, kam půjdou peníze města, tak, kam by vedla první investice?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáJá to mám už o hodně jednodušší, protože ti, kteří tady mluvili přede mnou ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaUž to všechno řekli.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáTo víceméně vyjmenovali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak už můžete mlčet.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNemusím mlčet, můžu to i zlehčit, ale Standa Slavíků a Eva Zbrojová řekli vlastně v podstatě my máme ve svým programu podpora mládeže a dětí, určitě ten sport, určitě škola, určitě tohle to, co se týká, a teď to zlehčení, co jsem sliboval, určitě bych první peníze vrazil do advokátů a poradců, aby mně poradili, jak se zbavit těhle těch peněz a dluhů a jak se z tohohle toho všeho zprostit, jak to zaplatit a zbavit Harrachov všeho jednou pro vždy, tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA já jsem si myslela, že k tomuto sporu už se nebude vracet, víte, pane Konvalinko.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNo, vidíte to. To by bylo první, co bych navrhoval, aby se udělalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá jsem myslela, že už jsme si to tady vysvětlili. Tomáš Vašíček, SNK ZMĚNA PRO HARRACHOV. Kam by vedla první investice, pokud byste to mohl rozhodovat tady v Harrachově?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVJá tady mohu souhlasit s předřečníky v mnoha věcech, protože ty oblasti, které řekli, to jsou oblasti, do kterých se musí investovat. A já, když se podíváme na strukturu harrachovského rozpočtu, tak ten je po mnoho let stejný a já jsem zastánce toho, že se opravdu musí získat peníze z evropských dotací, regionálních dotací, českopolské spolupráce, českosaské spolupráce a na to je třeba mít také prostředky. To znamená, abychom na tyto dotace dosáhli, tak je zcela jisté, že v takovém, v takové organizační struktuře úřadu tak, jak dneska funguje, si myslím, že na tyto dotace v takovém rozsahu, jak by si to Harrachov zasloužil, nemůžeme dosáhnout prostě proto, že nejsme schopni připravit takové projekty. To znamená, ta investice by byla proto, aby se například na úřadě vytvořila pozice nebo místo, kde by se vytvářely a tvořily tyto projekty, kde bychom mohli se o tyto dotace ucházet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA nestálo by to místo docela dost peněz?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVRozhodně by se to vyplatilo, protože si myslím, že při kvalitně zpracovaných projektech můžeme tyto všechny cíle dosáhnout. Z hlavního rozpočtu se nám to určitě nepovede.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaLenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. Tak to byl ještě potlesk pro Tomáše Vašíčka. Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost, nám také prozradí, kam by ona investovala?

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostVšechny ty věci, který jsme tady vyslechli, jsou potřeba, je potřeba dávat do školy, do sportu, pro děti, na kulturu, na infrastrukturu, ale já bych začala trochu jinak. Máme 4 krásný nemovitosti ve městě, ale ty nemovitosti nám nepřinášejí vůbec žádný peníze, ležej ladem a naopak nám ještě ty peníze odčerpávají z městskýho rozpočtu, protože potřebujou něco na nějakou aspoň tu základní údržbu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy byste to prodala nebo co byste s tím udělala?

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostNe, ty nemovitosti by bylo potřeba zaktuálnit tak a dát je do takových nájmů, aby nám ty peníze přinášely. Jakmile nám začnou přinášet peníze, pak se velice snadno nastartuje takovej ten koloběh, že budeme mít peníze, můžeme se účastnit nějaký soutěže, kde máme spolupodílnictví, uděláme tu soutěž dobře, peníze z dotace dostaneme všechny a zase to otočíme a tímhle způsobem by to šlo úplně nádherně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, uvidíme, jestli to skutečně projde, každopádně jsme stále v Harrachově a já vám ještě jednou prozradím, s kým tady dnes mluvíme, Martin Bukvic, NE závislí, Jaroslav Čech, ANO 2011, Oldřich Jakubec, Liberálně ekologická strana, Ladislav Kyncl, PRO HARRACHOV, Tomáš Ploc, Občanská demokratická strana, Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté, Eva Zbrojová, Starostové pro Liberecký kraj, Zdeněk Konvalinka, Česká strana sociálně demokratická, Tomáš Vašíček SNK ZMĚNA PRO HARRACHOV a Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. Dámy a pánové, pro vás všechny tady v sále mám dobrou zprávu, máte teď příležitost se kteréhokoliv z kandidátů na cokoliv zeptat, mikrofon je támhle k dispozici, takže, kdo bude mít právo první otázky, zatím si můžete i rozmyslet, na co se chcete zeptat, protože my jsme už samozřejmě trochu ty otázky shromažďovali tak, jak jste sem přicházeli, takže pár jich mám v ruce a byla tady jedna zajímavá otázka, ta byla od člověka, který nám ji poslal přímo přes naše facebookové stránky, a ptá se, a to je možná otázka na vás, paní starostko, proč mám jezdit lyžovat do Harrachova, když v Rakousku jsou srovnatelné ceny a lepší sjezdovky? Tak, jak byste přesvědčila tady pana Cabrnocha, že má přijet do Harrachova a nemá jezdit kamsi do Rakouska?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajJá si nemyslím, že by byly srovnatelné ceny, možná jsou srovnatelné ceny, které se týkají některých druhů ubytování, ale bohužel nám tady vždycky před zimou probíhá veliká reklama právě rakouských středisek, které nabízí zájezdy do Rakouska. Souhlasím s tím, že samozřejmě naše sjezdovky se nevyrovnají těm rakouským, protože Krkonoše prostě nejsou Alpy, ale myslím si, že v Harrachově se dá najít spousta pěkných věcí, to znamená přívětivé město, vlídní lidé, pohostinnost, je tady pěkné ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa tom si člověk moc nezalyžuje, víte.

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajDobře, tak to, pokud jste se ptala na to lyžování, vím, že Harrachov je převážně využíván vlastně hosty, kteří se tady naučí jezdit, naučí se lyžovat v lyžařských školách a pak už nám teda odjíždějí do toho Rakouska, takže my se musíme prostě zaměřit na tu klientelu rodinnou, která nám sem jezdí za tímto důvodem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPtá se na Facebooku také pan Černoch, to bude třeba otázka na vás, pane Ploci, dá se tady v Harrachově dělat něco jiného, když přijedu jako rekreační sportovec v létě?

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaSamozřejmě je tady hrozně moc možností ať od návštěv muzeí, máme vynikající terény na cyklotrasy ve spojení s polskými Jakuszycemi, je tady tenis, je tady tenis, je tady fotbal, je tady bowlingová dráha, opravdu toho vyžití je spousta a myslím si, že dostačující, přesto je potřeba nadále na tom pracovat a vylepšovat to.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJeště se podívám do sálu, vidím, že zaplněný sál kongresového centra zatím mlčí, to by člověk řekl, že když je Harrachov takhle politicky rozdělen, takže i zdejší občané, kteří si přišli poslechnout své budoucí politiky, budou mít na několik velmi ostrých otázek a jak se dívám, tak zatím žádnou otázku v sále nevidím, takže promyslete si ještě své otázky, můžete se samozřejmě ptát na cokoliv, máte jedinečnou také příležitost se zeptat přímo v přímém přenosu Radiožurnálu a také www.rozhlas.cz, kde vysíláme odtud z Harrachova náš videopřenos, takže tato příležitost je pro vás připravena a máte na ni už jenom nějakých 10 minut, tak ji využijte. Já půjdu dál. Začnu u vás, pane Bukvici, líbí se vám veřejné tržnice, které tady vidíme na hlavní ulici v Harrachově? Neměly by zmizet?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíVeřejné tržnice v Harrachově nejsou úplně ozdoba, s tím souhlasím, ale otázka je, že někdo vlastní ty pozemky, někdo je pronajímá, není to otázka na mě, co bych s tím udělal, ale víceméně aby město teda, pokud uzná, že by bylo potřeba je přemístit jinam, nebo je zrušit, nevím, jaký jsou zákonný prostředky k tomu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, ale, když vy byste byl to město, když vy byste byl ve vedení města, tak, byste se k tomu postavil jakým způsobem?

Martin BUKVIC, hnutí NE závislíJakým způsobem? Hledal bych nějaký řešení buď vymezit prostor, jeden prostor, nikoliv dva nebo prostě i ty prodeje, co jsou na chodnících, vymezit jeden prostor, kde by ta tržnice byla někde mimo centrum anebo, pokud to dokážeme zákonně, tak vyrušit úplně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJaroslav Čech, hnutí ANO, váš názor? Měly by zmizet veřejné tržnice, které tady vidíme, když procházíme třeba hlavní ulicí v Harrachově, zmizet, nebo zanechat?

Jaroslav ČECH, ANO 2011Určitě zmizet. Je to potupa, když přijede tady někdo z Prahy, tak říká máte to tady krásné až na ty tržnice, to jsme tady nemuseli jezdit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže, kdybyste o tom mohl rozhodovat, tak byste to po příchodu do vedení města zrušil?

Jaroslav ČECH, ANO 2011No, víte co, ono to jako není samozřejmě tak jednoduché. Je to nějakého vlastníka, musí teda samozřejmě cestou nejmenšího odporu napřed si s těma prodejcema promluvit, jestli teda mají šanci, nemají šanci jako s námi diskutovat o tom, jestli budou přijatelní. Pak samozřejmě je rozhodnutí investovat do těch pozemků, které vlastní nebo na kterém se uskutečňují ty tržnice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže byste na tom pracoval, ale byl by to jaksi proces nikoliv na 2 měsíce.

Jaroslav ČECH, ANO 2011A hlavně bych si vzal na zkušenou tam, kde tyto tržnice dávno zlikvidovali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOldřich Jakubec, Liberálně ekologická strana, váš postoj k tržnicím v Harrachově?

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaMy jsme samozřejmě pracovali a snažili jsme se využít všech zákonných prostředků, aby tyto tržnice zmizely. Posílali jsme tam hygienu, posílali jsme tam požárníky, posílali jsme tam stavební úřad, všechny zprávy z těchto kontrol byly kladný. Je to vlastně soukromý pozemek, nebudu jmenovat kdo, ale zase to pronajímá harrachovský občan, takže v podstatě jediný, jediný způsob, jak vytlačit tenhle prodej, je tam prostě nenakupovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, Ladislav Kyncl, PRO HARRACHOV.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVJá bych to udělal jako Němci, dal bych každýmu Vietnamcovi 1000 eur a poslal bych je tam, odkud přišli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, počkejte, ale, pane Kyncl, ne.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVV Německu se to tak udělalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, ne. Za prvé, si myslím, že není fér se takto vyjadřovat, protože vietnamští občané tady velmi poctivě nepochybně pracují, platí tady daně a asi není úplně potřeba brát jednu skupinu občanů a tahle se o ní vyjadřovat.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVO tom nejsem zcela přesvědčenej.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže to bylo vaše řešení, Ladislav Kyncl, PRO HARRACHOV. Tomáš Ploc, Občanská demokratická strana, váš názor.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaUrčitě se shodneme všichni na tom, že to hyzdí naše krásné městečko. Bohužel se s tím nepodařilo udělat ani nic, ani mým předchůdcům, ani mně, ani současnému vedení. Myslím si ale, že je to otázka samozřejmě, že je to legislativně složitá věc, ale je to otázka určitě úpravy tržního řádu a veřejného prostranství a celého stánkového prodeje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaHned se vrátíme ještě k těm tržnicím, bude mě samozřejmě zajímat také váš názor, ale já tady vidím hned jednoho mladého muže, který má otázku. Zdravím vás. Představte se nám, dobrý den.

osobaDobrý den, moje jméno je Miroslav Velek, žiju tu v podstatě od narození a chci se zeptat na problém, který vlastně tu nikdo nezmiňoval, a to jsou běžecké tratě v Harrachově, které jsou podle mého názoru opravdu luxusní, ale za posledních několik málo let, tak 34 třeba se velmi zhoršila jejich úprava. Tak se chci zeptat, jestli máte nějaký plán, jak to zlepšit, abysme pořád nemuseli jezdit do Jakuszyc? Děkuju.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak já to vezmu u těch kandidátů, kteří teď nemluvili v tom kole o tržnicích, takže pan Slavík, jaká bude jeho odpověď.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéSamozřejmě mrzí nás to, v jakém stavu běžecké tratě jsou. Bohužel nejsou v majetku města, ale celou dobu se o ně staral sportovní areál. Všichni víme, jakým způsobem se o to sportovní areál stará. Bohužel je to, je to věc financí. Dnes se spolupodílí na financování, úpravy, svazek, krkonošský svazek obcí, takže doufejme, že se to do budoucna zlepší a samozřejmě my máme taky v našem programu zlepšení tratí a nejen, nemyslím jenom těch tratích těch výkonnostních tady, ale i těch tratí, co jsou turistické v okolí Harrachova.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPaní Zbrojová za Starostové pro Liberecký kraj, ale budou na to peníze, na to případné zlepšení těch běžeckých tratí?

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajAno, my už jsme se na to začali připravovat, protože samozřejmě, pokud to je pouze v režii sportovního areálu, tak to nemůžeme příliš ovlivnit, takže teď vlastně sepisujeme českopolskou dotaci, kde bychom si chtěli požádat o příspěvek na nákup skútru a rolby, abychom nebyli úplně závislí na sportovním areálu a abychom i my jako město mohli aktivně tuhle tu věc ovlivnit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZdeněk Konvalinka z České strany sociálně demokratické, měla by to být jedna z priorit?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNo, škoda, že ten člověk neřekl tenhle dotaz dřív, když jsem měl odpovídat na předcházející otázku. Vidíte, to by byly jedny z prvních peněz, který bych do toho asi vrazil, kdybych je měl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA co?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNo, do těch běžeckých tratí, aby se daly do pořádku, aby byly, aby to bylo lepší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste mluvil o těch advokátech, víte, jako, že byste vrazil ty peníze do těch advokátů.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáTo mě mrzí. Já bych nepoužil ty advokáty, ale určitě tohle to.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže běžecké trati, to by byla ta priorita?

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáJde o peníze, tam jde určitě o peníze a prostě ty peníze, pokud se seženou, buď dotační programy, nebo jiným způsobem, s pomocí i toho areálu, tak prostě do toho ty peníze dát a rozšířit to, udělat to, vždyť je to potřeba. Harrachov je horský město.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDával by do toho peníze i Tomáš Vašíček z SNK ZMĚNY PRO HARRACHOV?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVPaní redaktoro, určitě. Já bych navázal tady na paní starostku. Samozřejmě mám tady před sebou seznam všech dotačních titulů, které budou vypisovány pro rok 2015 a to je i v rámci ROPu a myslím si, že právě kombinace, spolupráce se sportovním areálem a myslím si, že ta spolupráce se sportovním areálem by měla nejenom pokračovat, měla by se rozvíjet a měla by být taková, aby zejména tedy město, návštěvníci a jeho občané měli prospěch z této spolupráce a aby to město v zásadě taková úprava běžeckých tratí stála co nejméně, ale říkám, jsou na to vypsány dotační tituly, jak z hlediska českopolské spolupráce, tak ROPu, a je nezbytné tyto dotační tituly využít, a to velmi rychle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost. Také pro vás by to byla priorita? Kde bysta na ni vzala?

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostTam, jak už jsem to říkala předtím, z těch pronájmů, ale chci ještě podotknout jednu důležitou věc, my jsme na takovým pavouku na centru a dodneška nám chybí propojení nahoru na Jakuszyce pro běžkaře, choděj nám po silnici mezi kamionama, nebo se tam někde pokouší proplést mezi lesem, to samý bychom potřebovali propojení na /nesrozumitelné/ dolů na Jizeru, kde se připravuje velikej projekt a ta Jizera by byla určitě, po těch běžeckých tratích by se možná v létě dalo jezdit i na kole a zase tam z toho, z toho Mýta sem do Harrachova to propojení je zatím prozatím po hlavní silnici, to je špatně, to by mělo být tak, abysme opravdu byli tím centrem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak pojďme ještě se podívat do sálu, vidím otázku. Dobrý den.

osobaDobrý den, já se jmenuji Helena Stříbrná a mám otázku na lídra kandidátky číslo 9, pane Vašíčka. Je to konkrétní otázka k vašemu volebnímu programu. Máte tam bod, že přispějete seniorům a potřebným 40 korun na obědy ve školní jídelně. Chtěla jsem se vás zeptat, zda máte představu, jakou kapacitu má školní kuchyně? Jakou částku by to pro městský rozpočet představovalo a podle jakého klíče byste vybírali ty potřebné a seniory? Děkuju.

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVTak, co se týká této otázky, tak my jsme vycházeli z principu, že lidé v důchodovém věku a potřební občané, kteří žijí v Harrachově, tak jsme jim právě vděčni za to, že my tady dneska můžeme žít, řekněme bydlet, pracovat a provozovat víceméně i podnikatelskou činnost a mysleli jsme si, že, a jsme toho názoru, že bychom se jim měli odvděčit tím, že bychom jim ten těžší život na horách měli tímto ulehčit. Co se týká vaší otázky ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy byste to, pardon, platil z rozpočtu města těch 40 korun na ty obědy nebo z čeho, odpovězte mi, prosím, jenom, abych věděla.

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVČím více by těch lidí bylo, tak tím méně by ten oběd ve finále stál, to je první princip. Druhý princip je ten, že i v rámci ROPu je opět vypsána dotace, z které by se dalo na tutu činnost čerpat finanční prostředky. Takže tyto finance, ten oběd ve finále těch 40, dneska stojí oběd řekněme cca 60 korun. V okamžiku, kdyby ten důchodce anebo potřebný doplatil 20 korun a jejich počet by narůstal, tím pádem by mohlo dojít i k tomu, že v rámci té kapacity té kuchyně by pravděpodobně tak, jak jsem se informoval, bylo nezbytné mít nové pracovní místo, přijmout novou kuchařku, ale to si myslím, že taky není špatné. A říkám, to financování jsme schopni zajistit i v rámci příjmu z dotace, která je na to vysloveně přímo vypsána v ROPu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNespoléháte se tady příliš mnoho na ty dotace, to je dotace na různé tratě, na obědy, na všechno, víte, tolik dotací možná v tom Bruselu ani nemají, já nevím, ale ...?

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVJá si myslím, že veřejnoprávní korporace by se měla spoléhat na dotace, to je právě, v tom já spatřuji tu manažerskou činnost vedení obce tak, aby byla schopna tyto dotace zajistit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak dívám se do sálu a vidím, že tam je doplňující otázka. Ještě můžete jednou se zeptat, ale poprosím tu otázku co nejstručnější.

osobaJasně. Já se pokusím být velice stručná. Já bych jenom chtěla říct, že opravdu nikdo se mě neptal ani na tu kapacitu. Já jsem si zjišťovala, že v Harrachově je 300 důchodců, ve škole se stravuje 109 dětí a důchodců je v Harrachově víc, než je možno doplnit, nehledě na to, že škola má zvláštní předpisy stanovené i hygienou, do školní jídelny nemůžeme pouštět cizí strávníky. Teď tam chodí zhruba 50 lidí z Harrachova pro obědy za plnou cenu, ale představa, že bysme prováděli to, co říká ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPardon, to znamená, že vám do toho skáču, vám to přijde tak, že pan Vašíček jaksi slibuje něco, co nemůže splnit, jestli tomu rozumím?

osobaMomentálně teď z mého pohledu ano a mohli bysme se asi o tom bavit dál, nevím, jakou mají představu, nevím, podle jakého klíče by vybírali. Nikdo se na mě na nic neptal, možná bych o tom něco měla vědět, protože jsem ředitelka školy. Děkuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak já samozřejmě věřím tomu, že budete moci ještě si o tom podebatovat třeba, jak skončí tady přímý přenos Radiožurnálu, který pro vás připravujeme, jsme pro vás připravili, já už taky blbnu z toho. Ale já bych vám ráda ještě řekla jednu věc, řekla bych vám, že jsme byli v Harrachově, že zítra se bude na vás těšit v 17 hodin a 5 minut Jan Pokorný ze Zvole u Prahy a ještě jednou bych se ráda rozloučila se všemi, kteří tu dnes s námi v hotelu Sklář byli, Martin Bukvic za hnutí NE závislí, děkuji. Na shledanou. Jaroslav Čech za hnutí ANO. Oldřich Jakubec, Liberálně ekologická strana. Také vám děkuji.

Oldřich JAKUBEC, Liberálně ekologická stranaDěkuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaLadislav Kyncl, PRO HARRACHOV, děkuji. Na shledanou.

Ladislav KYNCL, Sdružení nezávislých kandidátů PRO HARRACHOVNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTomáš Ploc, ODS.

Tomáš PLOC, Občanská demokratická stranaDěkuji. Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa shledanou. Stanislav Slavík, SNK Evropští demokraté.

Stanislav SLAVÍK, SNK Evropští demokratéDěkuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaEva Zbrojová, Starostové pro Liberecký kraj.

Eva ZBROJOVÁ, Starostové pro Liberecký krajDěkuji. Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaS námi byla. Zdeněk Konvalinka, Česká strana sociálně demokratická.

Zdeněk KONVALINKA, Česká strana sociálně demokratickáNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDěkuji za to, že jste byl také tady s námi. Tomáš Vašíček, SNK ZMĚNA PRO HARRACHOV. Děkuji i vám.

Tomáš VAŠÍČEK, SNK – ZMĚNA PRO HARRACHOVNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA Lenka Konvalinková, Strana pro otevřenou společnost.

Lenka KONVALINKOVÁ, Strana pro otevřenou společnostNa shledanou. Děkuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaRadiožurnál pro vás připravuje další zprávy. Dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio