Předseda Pirátů Bartoš: Snažíme se vládě vyjít vstříc, ale některé kroky pan premiér podcenil

Zástupci opozičních stran se před zítřejším setkáním s vládmími poslanci scházejí ve sněmovně. Chtějí jednat o dosavadních vládních krocích a opozičních návrzích. Na programu by měla být i debata o tom, jak dále řešit současnou krizi kolem šíření nového koronaviru. „Administrativní opatření, což je poměrně jednoduché, vláda zvládá. Pokud ale vyžadují složitější logistiku nebo výrobu, tak je to bída,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Vláda dnes aktivovala Ústřední krizový štáb, který povede náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Předpokládal bych, že se tak stane úplně na začátku krize,“ tvrdí Ivan Bartoš. 

Čtěte také

„Vláda udělala racionální kroky. Někdo je může hodnotit jako příliš přísné, ale je potřeba podívat se na to i z druhé strany. Neplní některé otázky, jako jsou ekonomické dopady, věci týkající se sociálních služeb, protože spousta lidí míří na úřad práce,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem poslanec Bartoš. 

Zároveň kritizuje vládu tím, že pokud máme už zhruba měsíc informace o akutním nedostatku zdravotních potřeb a dozvídáme se přes média informace, které nejsou pravdivé a mají životnost pár hodin do dalšího vystoupení.

Jsou opatření dostatečná?

„Otázkou je, kdy bylo důležité nasadit první opatření,“ vysvětluje Ivan Bartoš. „Ostatní státy školy uzavřely také a já si myslím, že tento krok je správný. Nemůžeme úplně zastavit ekonomiku, a proto se v první fázi nezavíraly školy mateřské.“

Případy nakažení novým druhem koronaviru v Česku stále narůstají. „Samozřejmě ruku v ruce tomu jdou opatření, která umožní lidem v první linii vykonávat svoji práci, ale to se nestalo,“ kritizuje poslanec Bartoš nedostatek ochranných pomůcek v nemocnicích.

Opozice v době krize

Dnes proběhla schůzka opozičních stran, na které se řešil mimo jiné i jejich další postup. „Chtěl bych, aby opozice v tuto chvíli netříštila síly. Vím, že i ODS přichází s nějakými ekonomickými návrhy, protože je ekonomika skutečně zabrzděná. Chtěl bych, abychom se sjednotili na oblastech, kde je potřeba jít cestou legislativních změn,“ popisuje předseda České pirátské strany.

Čtěte také

Hlavní problém je podle něj to, že vláda nezvládá celou situaci s opozicí správně komunikovat. „Marně se to snažíme s vládou řešit. Informace jsou poměrně jednostranné. I když jsem předseda opoziční strany, jsem kolikrát odkázán k tomu, že sedím u televize a čekám, než vláda vystoupí na tiskové konferenci.“

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už avizovala, že by chtěla svolat mimořádnou schůzi sněmovny. „Předpokládám, že ze zítřejšího grémia vzejde nějaký termín schůze, která by klidně mohla být už tento týden,“ říká Ivan Bartoš. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související