Předseda KSČM Miroslav Grebeníček

16. prosinec 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Vítejte, dobrý den. Pane předsedo, včera jste ve Sněmovně nepodpořili návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok stejně jako opoziční ODS. Máte ještě nějaký jiný argument než to, že rozpočet není prorůstový?

Host (Miroslav Grebeníček): Ano, to je jeden z argumentů, ale my jsme v obecnější rovině mluvili dokonce o tom, že jde o nesystémový přístup. Ale my jsme už při prvním čtení a samozřejmě i v rámci druhého čtení se vyjadřovali naprosto konkrétně. Já bych připomněl například tu základní naši oponenturu. Ta spočívala v tom, že skutečně jsme mluvili o tom, že kapitálové výdaje nejsou propojeny s prorůstovým efektem, to je ten základní přístup, který jste si v případě naší straně uvědomil. Mluvili jsme také o podpoře proexportních opatření. A samozřejmě jestli se mám vyjadřovat ještě v základních heslech, tak určitě bych připomněl tvorbu nových pracovních míst. S tím souvisí následně podpora bydlení a bytové výstavby, zpevnění sociálních výdajů a zcela logicky poté, kdy jsme se stali členy Evropské unie, i spolufinancování projektu Evropské unie.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste ale dílem podpořili Stanislava Grosse v jeho souboji s Miroslavem Kalouskem, který chtěl peníze, ušetřené na nižším zvýšení policejních platů, dát zemědělcům a částečně na kulturu. Původně to vypadalo, jestli jsem dobře sledoval situaci ve Sněmovně, že tenhle návrh podpoříte, ale pak jste změnili postoj. Co se stalo?

Host (Miroslav Grebeníček): Pokud se týká resortu zemědělství, tak je to právě ten resort, který by potřeboval maximální podporu v souvislosti se vstupem do Evropské unie a s nezbytnou adaptací na nové podmínky. Jsou v nevýhodné situaci, je to všeobecně známo, jde o dotační politiku, o tak zvané přímé platby. Jestliže mají pouze čtvrtinu toho, co mají zemědělci ze stabilních a stávajících států Evropské unie, no tak za těch okolností na trhu by byly znevýhodněni. Probíhaly dlouhodobé konzultace, měl jsem tu čest jednat i s prezidentem Agrární komory, inženýrem Hlaváčkem, samozřejmě i s ministrem zemědělství Palasem i se Stanislavem Grossem, premiérem České republiky a podobně. Apelovali jsme spíš na vládu, aby se sama rozhoupala a chovala se racionálně, kvalifikovaně. Bohužel vlastně od voleb v roce 2002 je permanentně vládní koalice v krizi a i tady nebyli schopni najít společné řešení. Proto jsme my navrhli náš zcela konkrétní přístup, 3 miliardy, 300 milionů z obrany. Máme výhrady k tomu, jak se zbytečně rozhazují peníze v tomto resortu. Myslím si, že by se daly opravdu zúročit jiným způsobem.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale vy jste, jak říká aspoň předseda rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek, podepsali vládě bianko šek. Ve vládě teď leží 4 miliardy korun a je jenom na vládě, kam tyto 4 miliardy dá.

Host (Miroslav Grebeníček): Není to tak zcela pravda, protože předseda poslaneckého klubu naší strany, který byl nominován klubem, aby náš pozměňovací návrh předložil, a věděli jsme, proč jsme to udělali, protože má i přednostní právo vystupovat kdykoliv, což například nemá předseda politické strany. Takže jsme věděli, že nějaký výsledek bude. Osobně jsem odhadoval, že to bude těsný výsledek, ale že jsme v prvním kole zvítězili a získali jsme 106 hlasů, to bylo i pro mne mírné překvapení. Přál jsem si ten výsledek samozřejmě, ale politická realita je taková, jaká je. Jestliže se opakovalo hlasování a ani v prvním hlasování, ani ve druhém hlasování jsme nezískali podporu Lidové strany, pan Kalousek měl jedinečnou šanci prokázat, že to myslí se zemědělstvím a s venkovem vážně a dát hlas poslanci Kováčikovi. Je to falešné, je to nefér a je to velice účelové. Takže za těch okolností si myslím, že je třeba vyhodnotit následné vystoupení inženýra Kováčika, který vyzval ministra zemědělství i premiéra. Důležité je to, co tam bylo řešeno, a to považuji za veřejný závazek, kdy ministr Palas jasně řekl, že peníze do zemědělství půjdou na přímé dotace a mluvil o výši 2,5 miliardy. Při závěrečném slově toto potvrdil premiér Gross. Já si myslím, že kamery všechno zachytily a pokud by se chtěli z toho nějakým způsobem vylhat, čeká je tedy tvrdá opoziční aktivita.

Moderátor (Jan Pokorný): Pojďte si, pane předsedo Grebeníčku, poslechnout v minutě názor předsedy rozpočtového výboru Sněmovny Miroslava Kalouska na tu situaci, kterou vy tady popisujete z vašeho úhlu pohledu.

Host (Miroslav Kalousek): Slib, který dal včera ministr Palas, byl naprosto směšný. Já se divím, že se pan ministr při tom nečervenal. Jestliže slíbil, že posílí přímé platby zemědělců z Podpůrného garančního a lesnického fondu a z Pozemkového fondu, tak neslíbil nic jiného, než že přendá peníze z jedné kapsy do druhé a pro zemědělce na konci nebude ani jedna koruna navíc. Zemědělci nedostanou ani jednu korunu navíc touto operací a komunisté to nepochybně vědí. Komunistům šlo ale o něco úplně jiného. Jim šlo o to poškodit transformaci armády. Návrh posílit venkov na úkor armády byl motivován tím, aby poškodili armádu. V okamžiku, kdy měli podpořit venkov proti penězům, které byly v podstatě volné, protože vznikly odložením služebního zákona, tak už je žádný venkov nezajímal.

Moderátor (Jan Pokorný): Tolik předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek. Poprosím vás o reakci.

Host (Miroslav Grebeníček): Není Miroslav jako Miroslav, takže pokud se týká Miroslava Kalouska, musím se ohradit, jeho interpretace daného jevu je velmi zavádějící, takže já prostě tvrdím, že důkazem toho, že současná vláda nedává přednost českým zájmům, jsou právě její hazardní hrátky ve vojenských výdajích. My nejsme proti reformě armády, my respektujeme příslušné normy, i když jsme měli třeba jisté jiné přístupy, ale samozřejmě já prostě chci jenom zdůraznit to, že my jsme navrhli výrazné omezení výdajů na munici, na vrtulníkové letectvo a také na stavební úpravy objektů ministerstva obrany za více jak 3 miliardy korun a postavili jsme se také proti vysílání vojáků do zahraničí, což nás bude nakonec stát také asi tak jednu miliardu korun. já tvrdím, že o aktuálnosti našeho řešení svědčí to, že nakonec nás podpořili i mnozí poslanci jiných stran, jak ODS, tak Sociální demokracie.

Moderátor (Jan Pokorný): Tam už to ale přičtěme trochu té taktice.

Host (Miroslav Grebeníček): To už je o něčem jiném, ale všichni věděli dobře, o čem hlasují. Škoda, že jste tam nedali do souvislosti ještě vystoupení jak ministra Palase, tak zejména potom Stanislava Grosse, protože ten jednoznačně smetl to, co tady prezentuje kolega Kalousek, protože vůbec nebude ohrožen program zmíněného fondu, všechno bude zabezpečeno a jde o 2,5 miliardy, se kterými se nepočítalo. Svým způsobem je to rezerva.

Moderátor (Jan Pokorný): Já bych uzavřel tuhle kapitolu jenom tím, že vláda má k dispozici 4 miliardy, Poslanecká sněmovna včetně vás neví, na co je vydá. Přesto jste navrhovali, aby zemědělci dostali peníze z kapitoly armády. Proč ne z těch 4 miliard, které tam jsou volně ložené?

Host (Miroslav Grebeníček): Pan Kalousek neříká pravdu, protože on sám v tom pozměňovacím návrhu mimo jiné určoval jednu miliardu právě na rozpočtovou rezervu. Já jsem osobně v dopoledních hodinách, když jsem jednal s premiérem Grossem, jsem mu řekl: My jsme opoziční strana a my nemáme zájem, aby vláda měla peníze, se kterými bude ona sama volně nakládat, ale my chceme, aby byly skutečně zákonem určeny, kam půjdou. Čili my jsme nepodpořili rozpočtovou rezervu. Jasně jsem to premiérovi sdělil, on to věděl a počítal s tím, že naši podporu nemá.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvil jste o tom, že jste opoziční strana, druhá opoziční strana ODS průběžně lituje, že nemá dost hlasů na to, aby mohla svrhnout vládu a vyvolat předčasné volby. Máte podobné trauma?

Host (Miroslav Grebeníček): Nemáme, my jsme se dostali do zvláštní situace, nedávno jsme si připomenuli 15. výročí té zlomové události, která nastala. Nikoliv z nějakých konjunkturálních důvodů, ale museli jsme se zamyslet nad komunistickým hnutím naší země, nad politikou někdejší KSČ, ale samozřejmě i nad tím, jak bude vypadat nově koncipovaná komunistická strana, Komunistická strana Čech a Moravy. Byli jsme si vědomi, že to chvilku potrvá, pokud se týká našeho postavení. Já mám na mysli teď, že budeme přece jenom nějaký čas setrvávat v opozici. Pokud se začíná blýskat na příznivější časy pro Komunistickou stranu Čech a Moravy, tak samozřejmě to vnímáme. Chceme být užiteční našim spoluobčanům České republiky a o to víc se snažíme intenzivně pracovat, poučení milosti, analyzovat současnost a projektovat rozumnou budoucnost.

Moderátor (Jan Pokorný): Rozumím tomu, že nějaká ta zevrubnější diskuse o změně postoje Komunistické strany Čech a Moravy začala ve vaší straně výrazně kvasit až teď po 15ti letech?

Host (Miroslav Grebeníček): Nikoliv. Pokud by kdokoliv chtěl rekapitulovat moje různá vystoupení, ale i mého předchůdce, případně mých nejbližších spolupracovníků, tak zjistí, že jsme konzistentní a že na mnohé věci jsme dávali jasné odpovědi, ale nebyl zájem někdy prezentovat...

Moderátor (Jan Pokorný): Teď si myslíte, že ten zájem je?

Host (Miroslav Grebeníček): Zdá se, že si mnozí přece jenom uvědomují, že řada našich spoluobčanů považuje za diskriminaci celé širší vojenské základny a ono, když vezmeme parlamentní volby, tak nás volilo více než milion spoluobčanů, i oni se cítí být diskriminováni, protože jestli naše politika je jim blízká, mají pocit, že bychom mohli pro ně něco udělat, chtěli by, abychom s plným nasazením podle volebního výsledku realizovali svůj program, no tak pak asi mají pocit, že to ještě zdaleka není demokracie, že je to možná hra na demokracii nebo demokratura.

Moderátor (Jan Pokorný): Tohle není nový problém, na který upozorňujete, ani uvnitř KSČM. I z úst některých vašich členů se ozývají hlasy: Ano, preference máme poměrně vysoké, ale jak s nimi naložíme na vládní úrovni v případě volebního úspěchu, kdo by s námi šel do koalice, když i významní sociální demokraté, kteří by jako jeden z levicových partnerů připadali v úvahu, říkají: I kdyby měli 40 procent, tak s nimi stejně nepůjdeme.

Host (Miroslav Grebeníček): Nemáte pravdu. Pokud se týká levicového parlamentního spektra, to je značně limitováno a Česká strana sociálně demokratická má hluboký rozpor jednak mezi členskou základnou a voličskou základnou a mezi pravicovým vedením až na několik málo jedinců, kteří dnes se nově profilují. Takže my jsme tam jako jednoznačný politický subjekt co by levicová strana vlastně osamoceni, ale pro nás je důležité, že mají zájem například s námi jednat. Je to pro nás povzbuzující, je to pevná vazba na širší občanskou veřejnost a samozřejmě odbory jsou nepolitické, nadstranické. Jednají napříč politickým spektrem, ale rozhodně nepatří k těm, kteří by vnášeli do naší společnosti politický rasismus. Koneckonců členy odborového hnutí jsou prostě občané buď bez politické příslušnosti a nebo členové všech politických stran.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, teď jste na tu otázku odpovídal, řekněme, přes jiné subjekty, přes ČSSD a přes odbory. Co byste se sebou mohli udělat vy sami?

Host (Miroslav Grebeníček): Jedno je naprosto jisté, já přece jenom budu muset aspoň na chviličku charakterizovat současnou politickou scénu. Z logiky věci, kdybych byl politolog, tak bych asi se chopil tohoto tématu a mluvil bych o něm, z logiky věci a na základě analýzy volebních programů, tak se vší pravděpodobností by k sobě měly mít blízko ČSSD a KSČM, ale znovu opakuji, i to, co se promítlo do programového prohlášení té staronové koalice bez Vladimíra Špidly se Stanislavem Grossem, prostě neodpovídá volebnímu programu ČSSD. My, pokud něco podporujeme na půdě Sněmovny, tak to přece jenom musí souviset s naším programem. My se nemůžeme chovat naprosto cynicky vůči našemu programu. Takže tam, kde je shoda, tam se chováme naprosto suverénně. Pak se může stát, že máme stejné hlasování s Českou stranou sociálně demokratickou, ale já se domnívám, že 3krát voliči zvedli prst České strany sociálně demokratické plným právem, protože je skutečně podvedla, ale mají sjezd, mají právo se zorientovat, jestli dělají dobrou politiku. Mně nepřísluší pronikat do tohoto subjektu, případně mistrovat. Mohu přece jenom naprosto jednoznačně konstatovat, protože se v politice teď těch 15 let pohybuji a poměrně dost ve vysoké politice, že došlo i tady k velkým změnám. Ta situace, která v médiích vypadá, jakoby s KSČM nikdo ve vrcholné politice nejednal, neodpovídá skutečnosti.

Moderátor (Jan Pokorný): Vrcholná politika je něco jiného než případná konkrétní koaliční vláda.

Host (Miroslav Grebeníček): Já beru na vědomí to, co provedl Vladimír Špidla, který skutečně neuměl zacházet s výsledkem voleb. Jestli šel na těsnou většinou na stojedničkovou vládní koalici, tak zcela logicky se mu to sesypalo. Není žádným tajemstvím, že do jisté míry se stal poskokem Václava Havla, který při první krizi, která nastala kolem paní Marvanové, opět zheršteloval Vladimíra Špidlu a ten šel plnit úkoly, na které sám dojel. Pokud dostal zlatý padák, tak je mi líto, je to ostuda pro Českou republiku, pro Vladimíra Špidlu, protože se dehonestoval jako politik jak v roli premiéra, tak i v roli evropského komisaře.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane předsedo, děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Host (Miroslav Grebeníček): Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Nyní čekáme na vaše názory. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Martin Klingera z Prahy. Já tedy ani nechci moc reagovat na to, co tam pan Grebeníček říkal, ale jenom je mi líto i vás, i nás posluchačů, že vlastně 15 let po revoluci jsme nuceni zvát do studia předsedu téhle strany. Že jsou druhý nebo třetí nejlepší ve volbách. Přece jenom ještě nakonec bych řekl, že co říkal pan Grebeníček, úplně mně zvedá adrenalin, když komouš v radiu mluví o demokracii, no to mě prostě úplně zvedá adrenalin, opravdu. Díky, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Josef z Karvinska. 20. 11. jste strašili děti komunisty v půl dvanácté v noci. To byla jedna věc. Druhá věc, nějaká paní 15 minut tam plivala na komunisty a přitom mluvíte, že když tam není, tak ten člověk by neměl o těch druhých mluvit.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló, dobrý den, další telefonát.

Názor posluchače: Dobrý den. Chtěl jsem říct, že souhlasím s tím pánem, co volal jako první, že vůbec nechápe, jak ti komunisty mají ještě tu drzost po tom všem, co provedli, teď tady vyprávět o demokracii. Souhlasím s ním. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Haló, tady je Radiožurnál, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, Janda. Děsí mě to, že takovýhle člověk dnes v demokratické společnosti vůbec může mluvit. Já si myslím, že by z pana Grebeníčka a jeho podobných měli udělat někde, měli by otevřít někde rezervaci a tam ať si svoje pokusy zkouší dál. To když teď poslouchám jeho názory a možná mi to všichni i potvrdíte, že tedy komunistům hodně narůstá hřebínek a zase se derou dopředu. Já jsem strašně rád, že bydlím kousíček od hranic, protože jestli pan Grebeníček vyhraje volby, tak já balím kufry a utíkám. Prosil bych, aby lidi komunisty nevolili, protože nám všichni mladí, kteří tu ekonomiku drží nahoře, utečou. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Haló, vítejte. Dobrý den.

Názor posluchače: Jiří Skála. Já bych rád upozornil na jednu takovou ekvilibristiku s čísly. Soudruh Grebeníček řekl, že je volilo milion, 250 tisíc lidí. Prosím vás, on si vypočítal 18 procent ze všech možných teoretických voličů. Ve skutečnosti je volilo 350 tisíc lidí. Takhle se chovají komunisti, takhle manipulují s čísly. Využívají toho, že lidé nemají koho volit a že prostě se tak málo dostavují k volbám v tak malém počtu. Je to prostě ostuda.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Prosím předposlední telefonický názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Procházka, Litoměřicko. Já bych chtěl říct jenom tolik. Poslouchal jsem to, co řekl exhibicionista pan Grebeníček a doslova mě to nadzvedlo ze židle. všechno to, co tam pronesl, tak bych nazval, že to jsou nové větry ze staré zadnice. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Poslední telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Pokorný, Kolínsko. Já bych se ztotožnil s tím řečníkem prvním, ale přidal bych k tomu něco jiného. Tady jde o to, že prostě u těch komunistů je vidět trochu inteligence, ale někteří ti vaši řečníci a ti poslanci prostě na to nemají. A to je právě vidět třeba u pana našeho ministerského předsedy. Myslím, že jeho nemoc je tak zvaná inteligenční. Když má jet někam na jednání, tak prostě onemocní. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Tady bychom asi měli pro korektnost dodat, že Stanislav Gross má skutečně vysoké horečky kolem čtyřicítky. Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu