Pravidelná péče o nohy

23. únor 2002
Dobrá rada

Pravidelná péče o nohy je nesmírně důležitá. Onemocnění jako kuří oka, zatvrdlá kůže na chodidlech a patách nebo mozoly trápí mnoho lidí. Řešením je pedikúra nebo návštěva lékaře. Andrea Říhová se pedikérky Hany Růtové zeptala, co dělat proto, abychom se podobným zdravotním problémům mohli úplně vyhnout.

Hana Růtová: Každý den by si každý měl udělat osvěžující koupel 10 až 20 minut, hezky brousit pilníkem na nohy celé chodidlo, namazat hydratačním vyživujícím krémem a zároveň, aby se netvořily zarůstající nehty, správně zastřihovat, a to rovně.

Pokud si člověk už nemůže pomoci doma, měl by navštívit nějakého odborníka, tedy k lékaři nebo na pedikúru?

Hana Růtová: Chtělo by to pravidelnou péči pedikéra. Hlavně se to týká cukrovkářů, ti by si sami ošetřovat nohy neměli. Pokud se jedná o plísňové onemocnění puchýřky nebo skvrnky na nohou, navštívit kožního klékaře. Co se týče špatné nožní klenby, navštívit ortopéda, který vám doporučí nošení ortopedických vložek pro příčně nebo podélně plochou nohu či různých zdravotních pomůcek.

V lékárnách je tohle všechno k dostání, může si člověk pomoci, pokud trpí na kuří oka, sám ? Existují speciální náplasti?

Hana Růtová: Jsou náplasti na kuří oka či mozoly, které vám kůži změkčí. Můžete to opilovat nebo ustřihnout, jestliže se vám to nepodaří, tak navštívit pedikéra.

Jak na problémy se zarůstáním nehtů a různými plísněmi?

Hana Růtová: Zajít si za pedikérkou, která vás doporučí ke kožnímu lékaři, který provede mikroskopické a kultivační vyšetření a zjistí, zda se jedná o houbovité onemocnění či ne, a doporučí vám následnou léčbu. Pokud máte problém se zarůstajícími nehty, doporučuji pravidelnou návštěvu pedikéra pokud si pedikér myslí, že by to nezvládl, tak vás doporučí na chirurgické ošetření.

To samé se týká bradaviček?

Hana Růtová: Spousta lidí chodí ke mně, myslí si, že mají kuří oka, ale jedná se o bradavičky, které získáváme v saunách, společných sprchách a na koupalištích. Pedikér vás pak doporučí na kožního lékaře, a ten se s vámi poradí.

Jak by se měl člověk chránit pokud jde na veřejné místo ať už je tu bazém nebo sauna?

Hana Růtová: Měl by nosit svoje vlastní přezůvky, používat svůj vlastní ručník a po osprchování by měl zároveň používat různé dezinfekční spreje na chodidla, dostatečně vytírat neziprstní prostory a zároveň vystříkávat svoji obuv.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu