Poznej svého farmáře!

12. září 2023

Do každého výrobku jsou vloženy přírodní zdroje, lidská práce, energie. Zároveň výroba může mít dopad na okolí a životní prostředí. A každá výroba ovlivňuje i naše klima. My jako uživatelé můžeme tento vliv snížit odpovědným pořízením nebo nákupem.

Jak se výzva podařila splnit našim osobnostem?

Na nákupy se vydali i naši moderátoři. Jan Pokorný na farmářský trh:

Adéla Gondíková poprvé vyzkoušela nákup v bezobalovém obchodě:

Víte, že:

….každý výrobek, který používáme, „žije“ svůj příběh? Do každého výrobku jsou vloženy přírodní zdroje, lidská práce, energie. Zároveň výroba může mít dopad na okolí a životní prostředí. A každá výroba ovlivňuje i naše klima. My jako uživatelé můžeme tento vliv snížit odpovědným pořízením nebo nákupem.

Jak se dá nakupovat odpovědně:

  • Nakupte na farmářském trhu nebo od místního farmáře

Podporujte lokální farmáře a obchodníky. Podporujte kvalitní potraviny a produkty, u kterých víte, odkud přesně pochází a jak byli vyrobené. Zároveň tím podporujete malé zemědělce, kteří se o krajinu často starají lépe než agropodniky, které hospodaří na velkých lánech, což přispívá ke ztrátě biodiverzity v ČR.

  • Zkuste to bez obalu

Využívejte opakovaně použitelné obaly pro nákup ovoce, zeleniny či pečiva. Můžete mít vlastní látkový sáček (nebo si můžete vyrobit pytlík ze starých záclon), stejně tak můžete mít u sebe vlastní tašku na nákup.

Zjistěte, zda se v okolí nachází bezobalový obchod a vyzkoušejte nákup v tomto obchodě.

Preferujte zboží bez obalu, nebo některé věci nekupujte - např. pití v plastové lahvi nahraďte pitím připraveným doma.

  • Nakupujte z druhé ruky

Pořiďte výrobky v secondhandu nebo v bazaru.

  • Vyměňujte a dávejte věcem druhou šanci

Zúčastněte se SWAPU. Swap je způsob, jak se můžete zbavit nadbytečných věcí a výměnou získat to, co zrovna potřebujete. Můžete měnit věcí za věci nebo za služby. Směňovat můžete cokoli na základě vzájemné dohody. Swapovat lze on-line (často prostřednictvím facebooku, kde jsou přímo skupiny pro různá města nebo čtvrtě), nebo můžete uspořádat swapovací akci.

  • Nakupte ekovýrobky

Seznamte se s ekoznačkami výrobků. Při nakupování se zaměřte na etikety výrobků a pořiďte některé výrobky označené touto značkou. Seznam ekoznaček:

autoři: Šárka Fenyková , Jan Smrčka , agf
Spustit audio