Povinné kvóty? Vláda si vymyslela taktiku, že prohraje, kritizuje Jan Zahradil

Vláda by měla svůj postoj dotáhnout do konce a vyslat právní a politický signál, že se s kvótami nechce smířit, přestože byla přehlasovaná. Takový je názor europoslance za ODS Jana Zahradila, který českou vládu kritizuje za postoj v otázce rozhodnutí o přerozdělování uprchlíků podle kvót, které přijali ministři vnitra členských státu EU.

„Česká vláda by měla říci, že bez ohledu na hlasování nebude opatření realizovat,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu. Dalším důvodem jeho kritiky vlády jsou výroky státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, ze kterých podle něj vyplývá, že vláda hlasování o kvótách prohrála záměrně.

„Vláda záměrně neusilovala o to, aby celá problematika byla projednávána na evropské radě, ale nechala to na nižší úrovni rady ministrů vnitra, kde se hlasuje systémem kvalifikovanou většinou. Šli tam s tím, že to prohrají, srazí paty a budou zticha,“ vysvětluje.

Čtěte také

Připomíná také slova Bohuslava Sobotky, že Česká republika záměrně nechtěla znovu otevřít otázku na evropské radě, protože nechtěla eskalovat napětí. „Na mne to dělá dojem, že vláda si vymyslela cílenou taktiku, že prohraje, aby na jednu stranu ukázala, že bojuje proti kvótám, ale na druhou stranu, aby si v EU neudělala příliš mnoho nepřátel,“ upozorňuje.

Jan Zahradil byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Proti kvótám chtělo hlasovat také Polsko. Proč ale později hlasovalo pro? „Polská vláda střihá metr, za měsíc budou volby a nejspíš půjde do opozice, neměla žádný důvod se na poslední chvíli neudělat v Bruselu hezkou,“ míní.

Dalším vysvětlením podle něj může být, že Poláci kalkulují s tím, že by v budoucnu mohla přijít další vlna uprchlíků z Ukrajiny, a v tom případě by přidělené kvóty vyplnilo ukrajinskými uprchlíky.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio