Pouť v Saintes Marie de la Mer přilákala tisíce věřících

26. květen 2024

Každý rok přiláká pozornost věřících, ale i turistů svatá pouť do přímořského městečka Saintes Marie de la Mer. Během týdenních oslava se počet obyvatel městečka zněkolikanásobí. Více v rozhovoru s antropologem Markem Bordigonim.

Procesí se sv. Sárou vychází z kostela

„V médiích se často mluví o tzv. cigánské pouti. Je to více přijatelné, lákavé na pohled, v televizi se pak objevují pěkné snímky. O pouti dokonce vysílali i v Japonsku. Jde ale jen o mediální pohled. Ve skutečnosti se jedná o lokální pouť v Provance a regionu Languedoc.”

„Jde o velmi starou pouť. V křesťanské tradici se mluví o tom, že se v městečku Saintes Marie de la Mer vylodily tři Marie - Máří Magdalena, Marie matka Jakubova a Marie Salome. Připlout měly ještě se svatým Viktorem přímo z Palestiny na lodi bez plachty.”

Procesí se svatou Kali Sárou v Saintes-Maries-de-la-Mer vchází do moře

Jak profesor Bordigoni vysvětluje, z toho vznikl kult a oslavy. Během květnové pouti se v městečku konaly i velké trhy, které lákaly nejen zákazníky, ale i zájemce o práci. Postupně se květen stal poutním měsícem a na jih Francie přijížděly a stále přijíždějí tisíce lidí nejen z Francie, ale z celé Evropy. 

„Tito nomádi, zejména Gitans, ale uctívali Sáru. Ta dlouhou dobu svatou vůbec nebyla, svatořečení se dostala teprve nedávno na konci 20. století. Dnes všichni mluví o svaté Sáře, i když ji církev dlouhou dobu vůbec neuznávala. Teprve od roku 1935 mohli nomádi v městečku oficiálně vytvořit oficiální procesí pro Sáru, jenže bez církevních zástupců. Ti se k nim přidali až v roce 1958, čímž se postupně černá Sára proslavila a stala se mediální nejen v regionu, ale i na národní úrovni a v zahraničí. Ve spojení s ní se dnes mluví o tzv. cikánské pouti.”

Soška černé Sáry

Dnes je tedy svatá, řečená černá Sára z Egypta uctívaná spolu s Marií Salome, Marií matkou Jakuba a Máří Magdalenou. Poutníci často přijíždějí do městečka už v polovině května a zůstávají deset dní. O svatém víkendu do městečka přijíždí více než 20 tisíc lidí. 

Pout v Saintes-Maries-de-la-mer

„Dnes je to poutní místo. Svou původní rybářskou funkci ale ztratilo. Pro Romy a nomády je to navíc posvátné místo, kde se uctívá svatá Sára. Lidé se sjíždějí z celé Francie.”

A jak posvátné místo a pouť působí na současnou mladou generaci?

„Zajímají se především ti, kteří pocházejí z katolických rodin. V současnosti se romské rodiny ve Francii hlásí spíše k evangelickým církvím. Na jihu se setkávají se svými katolickými rodinami a v místě se pak vytváří ekumenické setkání všech.”

Letos připadla pouť svaté, černé Sáry ve městečku Saintes Marie de la Mer na 24. - 25. května. 

Spustit audio