Potápění

23. červenec 2004
Vaše téma

Určitě vám neuteklo, že jsme pro dnešek hodně mluvili o potápění. Jeden z dotazu, který během dne přišel na náš email, zněl zhruba takhle: Nedávno došlo k úmrtí ženy na palubě letadla, která se potápěla 24 hodin před tím, než do letadla nasedla. Jak to? Odpovíme si vzápětí. A tady je odpověď. Zkušení potápěči vědí, že když mají letět, nesmí se potápět minimálně 12 hodin před tím. A to proto, že při ponoru se kvůli dýchání stlačeného vzduchu v krvi utvoří mikrobublinky, které postupně mizí. Ale když to uspěcháte a letíte letadlem, bublinky se v kabině letadla jakoby nafouknou a způsobí dotyčnému smrt. A pozor, pravidlo o létání platí i pro ponory třeba jen do 10 metrů. Tolik k vašim dotazům. Teď vám redaktorka Alžběta Havlová nabídne stručný souhrn dnešního Vašeho tématu.

Potápět se může v podstatě každý. Na věku nezáleží. V doprovodu rodičů se pod mořskou hladinu mohou podívat i děti od 10 let. Seshora to omezeno není. Záleží na zdravotním stavu. Pokud vás potápění zajímá, není problém si zaplatit takzvaný ochutnávací ponor. Nejprve vyplníte obsáhlý dotazník týkající se vašeho zdraví. Důležité je, abyste měli v pořádku srdce, plíce, tlak a tak dále. Potom se naučíte základní teorii v takzvaných kontrolovaných podmínkách, tedy v bazénu.

Martin Vrtiška: My děláme různý cvičení, například, jak najít znovu vypadlou automatiku, jak si vyčistit masku, jak ovládat základně žaket, jak ovládat svůj teda neutrální stlak potom pod vodou a hlavně jak plavat pod vodou. Protože všichni si myslej, že potápěči plavou pod vodou stejně jako šnorchaři takzvaný, na hladině s rukama a není to pravda, protože potápěči stejně jako ryby se jim přizpůsobujou, tak používají jenom ty své ploutve.

Říká potápěč Martin Vrtiška. Po lekci v bazénu se už vypravíte na otevřenou vodu. Ideální je samozřejmě moře. Třeba Chorvatsko nebo Egypt. Pokud chcete ochutnat v zahraničí, je dobré se při návštěvě potápěčského centra kolem sebe pořádně rozhlédnout.

Martin Vrtiška: Jak vypadá jejich kompresor, jestli leží v nějaký kaluži oleje, tak to bude špatný potápěčský centrum. Je dobrý kouknout se na vybavení, jestli je servisovaný, jestli není nějaký zašlý, starý a podobně. A už jenom z toho koloběhu, jak to všechno probíhá, ta organizace, protože tam se ti lidi scházej, i ty certifikovaný potápěči už, tak tam se dá poznat, že to funguje a nebo naopak, že to bude špatný a je lepší potom přejít o pár set metrů dál.

V těchto případech je rozhodně lepší si připlatit než mít zkažený první dojem z potápění. Mimochodem tak nějak se slyšíte, když dýcháte pod vodou, pokud se vám ochutnávka líbila. Získat potápěčskou licenci není problém. Potřebujete tak týden času a několik tisíc korun. Licence platí po celý život a to do osmnácti metrů. Přesto se nikdy nepotápějte sami. To je základní pravidlo potápění. Pokud důkladně dodržujete všechno, co jste se v kurzu naučili, nemůže se vám nic stát. Přesto není dobré se s čerstvou licencí vrhat do moře s velkým sebevědomím. Má se to stejně jako s řidičským průkazem. Opravdové zkušenosti také získáte až po mnoha hodinách řízení.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu