Pošty z center velkých měst mizí, lidem se stěhování do hypermarketů nelíbí

15. leden 2014
Zprávy

Česká pošta plánuje i dál přesouvat své pobočky z historických center měst do nákupních středisek. Kopíruje prý životní styl dnešních zákazníků. Řada z nich se ale proti změnám bouří.

Loni se hlavní pošta ze středu města stěhovala do nákupního centra ve dvou velkých městech - v Brně a Zlíně.

Od včerejška se k nim přidala Opava. Místní tam už nechodí pro dopisy nebo balíky do tradiční historické budovy na Masarykově třídě, ale do obchodně-společenského centra.

Mluvčí České pošty Ivo Mravinac vysvětluje, že státní podnik jen reaguje na životní styl Čechů.

„Celá řada našich zákazníků si jezdí nakupovat o víkendech právě do obchodních center na celý týden. Oni se na svou poštu nedostanou, tak si tam přesměrují zásilku. Výhoda je ta, že mají kde zaparkovat, většinou se zásadně prodlouží otevírací doby, protože pošta kopíruje otevírací dobu centra. A zároveň tam projde obrovské množství lidí, takže na tom pošta svým způsobem ušetří, ale zároveň je to jednodušší i pro zákazníky,“ říká Mravinac.

Řadě zákazníků se ale plány nelíbí a sepisují petice. Do obchodních center to například mají daleko.

„Někteří zákazníci kritizují vždycky úplně všechno. Nemůžete se prostě zavděčit úplně každému. My máme druhou největší poštovní síť v Evropě, ale kdybychom měli vyhovět úplně všem zákazníkům, tak nebudeme mít 3200 poboček, ale budeme jich mít třeba 15 tisíc. A to není ekonomicky myslitelné,“ reaguje Mravinac.

Česká pošta. Ilustrační foto.

V už zmiňovaném Zlíně je hlavní pošta v centru města zrušená od loňského jara. Z náměstí Míru se přesunula asi o dva kilometry dál do bývalého továrního areálu firmy Baťa. Většina místních si na změnu pořád stěžuje.

Ve Zlíně podepisují petici, bouří se i Olomoučané

Petici podepsalo podle zlínského primátora Miroslava Adámka přes dva a půl tisíce lidí. „Těch lidí určitě souhlasí ještě daleko víc a je to úplně jasný signál, že Zlíňané si přejí poštu v centru města,“ podotýká primátor.

I přes petici se včera Zlínu nepodařilo prosadit, aby se alespoň pár přepážek do historického centra vrátilo. Nově ale vznikne pobočka alespoň na periférii města.

Česká pošta už rozhodla také o stěhování hlavní pošty v Olomouci. Termín ještě není, ale bouří se opět vedení města i obyvatelé. Výzvu podepsala třeba právnička Dominika Kovaříková.

„Ve chvíli, kdy pošta bude odsud vymístěna, určité procento lidí opravdu ztratí důvod do centra jít. Jakýkoliv odpor a jakákoliv aktivita z řad veřejnosti má smysl,“ zdůrazňuje.

Celkem je teď v obchodních centrech po republice 51 poštovních poboček a číslo bude dál narůstat.

autor: hla
Spustit audio